In teorie, romanii ar putea ajunge pana in Ungaria pe autostrada, in mai putin de un an. Asta daca intre timp se finalizeaza constructia capatului vestic al Autostrazii Transilvania, inceput si abandonat de Bechtel, in urma cu mai multi ani.
Asociatia Pro Infrastructura (API) informeaza ca maghiarii vor finaliza pana in ianuarie 2020 constructia capatului Autostrazii M4 care va ajunge pana la granita vestica a Romaniei. Daca, in acelasi interval de timp, ar reusi si romanii sa construiasca lotul de autostrada de 5,35 de kilometri dintre Biharia si Bors (capatul vestic al A3), cu siguranta ca intre cele doua tari s-ar circula mult mai usor.
Din pacate, romanii au sanse minime sa se incadreze in acest termen. Iata de ce.
In mod normal, intreaga Autostrada Transilvania ar fi trebuit construita de americanii de la Bechtel. Din cauza ca acestia nu s-au inteles cu statul, au finalizat doar in mica parte lucrarile doar pe unele portiuni ale traseului soselei si au abandonat celelalte santiere.
In consecinta, dupa rezilierea contractului cu Bechtel, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a reimpartit soseaua in loturi pe care le-a scos la licitatie.
Planificarea realizarii drumului n-a fost, insa, prea inspirata si a dat nastere unor situatii nedorite. Spre exemplu, un lot de sosea de mare viteaza dintre Gilau si Nadaselu, desi finalizat, a ramas nefolosit vreme de un an din cauza ca se termina pe un maidan. Abia dupa ce o alta... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 08:49
Segmentul de autostrada urbana dintre Soseaua Petricani si Voluntari, de trei kilometri, va fi dat in folosinta in cursul lunii noiembrie 2018, a declarat, marti, ministrul Transporturilor, Lucian Sova, la audierile din comisia de specialitate din Camera Deputatilor.
"Sectorul Autostrazii 3 este in lucru in vederea asigurarii jonctiunii cu Soseaua Petricani cu municipiul Bucuresti. Desi termenul de dare in folosinta a fost depasit - ar fi trebuit sa fie 1 septembrie - s-a facut majoritatea lucrarilor mari. Apreciez ca in cursul lunii noiembrie acest segment de autostrada va putea fi folosit. Deja se lucreaza. Am obtinut toate autorizarile din partea Primariei Generale pentru efectuarea de lucrari in proximitatea carosabilului la Soseaua Petricani. Au o luna de zile autorizatie sa-si ocupe una din benzile de circulatie in vederea realizarii acestor lucrari", a precizat Sova.
Seful de la Transporturi a adaugat ca a solicitat CNAIR sa monitorizeze "foarte atent" termenele de executie si incadrarea lucrarilor in aceste termene, in vederea calculului de penalitati.
"Am solicitat CNAIR - nu numai cu privire la acest obiectiv, ci la toate obiectivele - sa monitorizeze foarte atent termenele de executie si incadrarea in aceste termene in vederea calculului de penalitati conform contractelor pe care le au, in ipoteza in care nu exista motive temeinice de acordare de extensii de timp. Monitorizez acest lucru intr-o legatura directa, zilnica, cu conducerea CNAIR, astfel... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2018, ora 12:03
Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a aprobat o finantare de peste 246 milioane de euro din Fondul de coeziune, pentru constructia sectiunii de autostrada ce leaga localitatile Targu Mures, Ogra si Campia Turzii, se arata intr-un comunicat al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
"Acest proiect de mare importanta, situat pe un coridor european strategic, va contribui la crearea unei retele de transport mai rapide si mai sigure in Romania.
De asemenea, va face regiunea mai atractiva atat pentru investitori, cat si pentru turism si va inlesni dezvoltarea economica, permitand locuitorilor sa reduca timpul necesar deplasarii intre Targu Mures si Campia Turzii la mai putin de ora", a declarat inaltul oficial european, potrivit unui material publicat pe site-ul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
Proiectul are in vedere constructia unei portiuni de 51,8 km de autostrada, cu doua benzi pe sens de circulatie, intre orasele sus-amintite, precum si a unei sectiuni de 4,7 km in apropierea orasului Targu Mures.
Sectiunea de autostrada va face parte din coridorul 9 - Rin-Dunare -, gandit sa lege Strasbourg de Constanta in cadrul retelei de transport pan-european. Proiectul urmeaza a fi finalizat pana in luna octombrie 2019.
Potrivit datelor de pe site-ul CNAIR, lucrarile la A3, intre Targu Mures si Campia Turzii sunt impartite in cinci loturi si ar urma sa coste, per total, peste 400 de milioane de euro fara TVA.
La acest moment,... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 15:09
La inceputul lunii iulie existau doar aproximativ 50 de kilometri de autostrada in constructie in Romania. Alti 140 de kilometri se aflau in pregatire.
Cei mai multi kilometri aflati in constructie sunt la lotul 1 al autostrazii Nadlac-Arad, 22 de kilometri, precum si la lotul 3 al autostrazii Orastie-Sibiu, tot 22 de kilometri.
De asemenea, primii 6,5 kilometri ai autostrazii A3 Bucuresti - Ploiesti se afla de asemenea in constructie, fiind finalizati in proportie de 58,5 la suta, relateaza Ziarul Financiar.
In acest caz, insa, constructorii italieni de la Impresa Pizzarotti au transmis in luna iunie o notificare de reziliere a ...citeste mai departe despre "Cum stam la productia si planul de autostrazi - doar 50 de km in constructie" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 27 Iulie 2014, ora 10:58