Oficialii Asociatiei Pro Infrastructura fac o analiza statistica dupa inaugurarea celor doua segmente de autostrada din Moldova si din Ardeal.
Consideratiile specialistilor asociatiei se regasesc intr-o postare pe Facebook, pe care o redam, mai jos, integral:
"Prin deschiderea celor 15km din lotul 1 al autostrazii A10, Romania depaseste borna de 900km de autostrada! Este un eveniment important pentru tara noastra lipsita de infrastructura rutiera moderna, asa ca vom incheia ziua de astazi intr-o nota pozitiva.
Dorim sa felicitam in primul rand muncitorii, inginerii si personalul auxiliar care au facut posibile inaugurarile de anul acesta de la Bors, Iernut, Radauti, Sacueni, Bacau si Alba Iulia. Ne exprimam de asemenea aprecierea fata de efortul din ultima perioada al personalului din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere si din autoritatile locale sau centrale implicate in finalizarea acestor proiecte.
Speram ca mobilizarea de anul acesta sa continue si in anii in care nu vom avea campanii electorale si scrutine. Vom milita in continuare pentru depolitizarea si profesionalizarea institutiilor responsabile de implementarea proiectelor de infrastructura, aceasta reprezentand singura cale spre recuperarea decalajului imens pe care Romania inca il inregistreaza in acest domeniu.
Rugam participantii la trafic sa circule cu maxima prudenta pana la ridicarea tuturor restrictiilor si finalizarea lucrarilor ramase de executat pe sectoarele... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 22:46
Guvernul ungar va da in folosinta in acest an 160 de kilometri de drumuri, cu o valoare de 390 miliarde forinti (1,2 miliarde euro), printre proiectele ce urmeaza a fi finalizate se numara si sectiunea de autostrada care face legatura intre orasul Berettyoujfalu si granita cu Romania, a informat marti Ministerul ungar al Inovatiei si Tehnologiei, transmite MTI.
Potrivit sursei citate, finalizarea acestui tronson va pune la dispozitie cea de a doua legatura intre Ungaria si Transilvania, dupa autostrada M43, care este legata de autostrada A1 (Bucuresti - Nadlac).
Autoritatile ungare subliniaza ca incepand din 2010 au fost construiti 500 de kilometri de autostrada, printre care si prima conexiune cu Romania.
Incepand din 2010 si pana la finele lui 2019 au fost cheltuiti 755 miliarde forinti pentru modernizarea a 6.000 de kilometri de drumuri.
Obiectivul strategic al Ministerului ungar al Inovatiei si Tehnologiei este ca toate localitatile ungare sa aiba acces in maximum 30 de minute la un drum cu doua benzi de mers pe sens.
La lansarea acestui obiectiv, in 2016, mai putin de jumatate dintre localitatile din Ungaria indeplineau aceasta cerinta, insa la finele lui 2020 ponderea va ajunge la doua treimi din localitati. mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 13:16
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a ajuns la cheltuieli de un miliard de lei in 2019. In privinta kilometrilor de autostrada inaugurati, acestia abia ajung la 43, in conditiile in care Razvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, sustinea ca vor fi dati in folosinta 100 km de autostrada in acest an.
In primele zece luni compania a avut un buget consolidat de 3,5 miliarde de lei (aproximativ 733 milioane de euro), suma mai mare cu 35% fata de 2018. Ziarul Financiar noteaza ca anul trecut cheltuielile totale au fost de 3,8 miliarde de lei si ca la o rata de crestere de 35% in 2019 cheltuielile vor ajunge la 5,1 miliarde de lei, adica peste un miliard de euro.
In luna august a fost dat in folosinta lotul 4 al autostrazii Lugoj - Deva ce cuprinde sectorul de 22 de kilometri dintre localitatile Soimus si Ilia din judetul Hunedoara.
Pe 23 decembrie a fost dat in folosinta si lotul 3 al Autostrazii Lugoj - Deva, cu o lungime de 21 de kilometri. Aici s-au impus restrictii de viteza si tonaj. Viteza maxima permisa este 80 km/ora, iar tonajul nu poate depasi 7,5 tone.
Citeste mai departe despre "CNAIR a cheltuit un miliard de euro in 2019. Cati km de autostrada a deschis" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 26 Decembrie 2019, ora 10:25
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) vrea sa construiasca autostrazi de la zero prin intermediul companiei pe care o detine, Antrepriza de Constructii, care va participa la licitatii alaturi de celelalte companii interesate si care nu va fi in niciun fel favorizata, a declarat, joi, ministrul Transporturilor Razvan Cuc.
"Domnul Neaga (Narcis Neaga, directorul general al CNAIR - n.r.) a venit cu ideea inca mai demult sa avem aceasta companie. Noi am fost cu totul de acord, pentru ca, ati vazut, avem antreprenori nesiguri, care nu-si fac treaba, si nu putem ramane captivi acestor antreprenori care nu se mobilizeaza si trebuie sa intram noi sa le aratam cum se munceste si cum se face treaba si in acest sens am pregatit o ordonanta care vine sa ajute din punct de vedere financiar compania sa nu mai dam profitul catre stat in acest an, pentru a putea achizitiona utilajele necesare pentru eficientizarea acestei companii", a spus Cuc, intr-o declaratie de presa.
Intrebat daca se refera la achizitia unei companii, ministrul a aratat ca este vorba despre compania Antrepriza de Constructii din cadrul CNAIR, care exista deja ca entitate juridica separata, dar care trebuie populata cu utilajele necesare.
Ministrul a aratat ca a solicitat Finantelor sa excepteze CNAIR de la plata a 50% din profit catre bugetul de stat, ca dividende.
"Sper ca domnul Teodorovici sa aiba ingaduirea necesara sa nu mai ia acesti bani ca sa ramana toti in companie... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 15:47
Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a aprobat o finantare de peste 246 milioane de euro din Fondul de coeziune, pentru constructia sectiunii de autostrada ce leaga localitatile Targu Mures, Ogra si Campia Turzii, se arata intr-un comunicat al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
"Acest proiect de mare importanta, situat pe un coridor european strategic, va contribui la crearea unei retele de transport mai rapide si mai sigure in Romania.
De asemenea, va face regiunea mai atractiva atat pentru investitori, cat si pentru turism si va inlesni dezvoltarea economica, permitand locuitorilor sa reduca timpul necesar deplasarii intre Targu Mures si Campia Turzii la mai putin de ora", a declarat inaltul oficial european, potrivit unui material publicat pe site-ul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
Proiectul are in vedere constructia unei portiuni de 51,8 km de autostrada, cu doua benzi pe sens de circulatie, intre orasele sus-amintite, precum si a unei sectiuni de 4,7 km in apropierea orasului Targu Mures.
Sectiunea de autostrada va face parte din coridorul 9 - Rin-Dunare -, gandit sa lege Strasbourg de Constanta in cadrul retelei de transport pan-european. Proiectul urmeaza a fi finalizat pana in luna octombrie 2019.
Potrivit datelor de pe site-ul CNAIR, lucrarile la A3, intre Targu Mures si Campia Turzii sunt impartite in cinci loturi si ar urma sa coste, per total, peste 400 de milioane de euro fara TVA.
La acest moment,... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 15:09
Ucraina si Bulgaria au cazut de comun acord sa accelereze constructia unei autostrazi ce uneste orasul Reni, din regiunea Odessa, si Varna, care va trece si prin Romania.
Anuntul a fost facut pe Facebook de presedintele ucrainean Petro Poroshenko, dupa discutiile avute cu prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borissov, transmite The Siver Post.
"Am convenit sa acceleram constructia unui coridor de transport rutier intre regiunea Odessa, Reni, si Varna, prin teritoriul Romaniei. Speram sa atragem resurse materiale ale Uniunii Europene", a scris Poroshenko.
"Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a obtine un drum de doar cateva ore de la Odessa la Varna", a mai spus presedintele Ucrainei.
Potrivit unei fotografii lansate de presedintia Ucrainei, care prezinta o harta cu principalele drumuri din regiune, noul drum pare sa urmeze itinerariul: Odessa - Cetatea Alba / Bolhrad - Reni, Tulcea - Negru Voda - Varna. ...citeste mai departe despre "Bulgaria si Ucraina au cazut de acord sa construiasca o autostrada care trece prin Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Mai 2018, ora 11:28
Reteaua de autostrazi din Romania nu s-a extins cu niciun kilometru in 2016, ramanand la lungimea totala de 747 de kilometri consemnata in 2015.
In schimb, 10.424 de kilometri de drumuri (din care 15 nationale) erau de pamant anul trecut, arata datele publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
La sfarsitul anului 2016, din totalul drumurilor nationale, 35,2% (6.200 km) erau drumuri europene si 4,2% (747 km) autostrazi, iar din punctul de vedere al numarului de benzi de circulatie, 1,6% (280 km) erau drumuri cu 3 benzi, 10,3% (1.820 km) drumuri cu 4 benzi si 0,1% (22 km) drumuri cu 6 benzi.
Lungimea de 747 km de autostrazi este similara celei consemnate la sfarsitul anului 2015 de aceeasi statistica a INS.
Citeste mai departe despre "Romania nu a inaugurat niciun kilometru de autostrada in 2016, dar are 10.000 km de drumuri de pamant" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 11:47
Premierul Sorin Grindeanu a anuntat ca Guvernul a deblocat proiectul autostrazii Timisoara - Pancevo (Serbia) si ca pe urmatorul exercitiu bugetar se doreste executia acestui proiect.
Sorin Grindeanu a precizat, sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la Consiliul Judetean Timis, ca au fost aprobati indicatorii tehnico-economici pentru autostrada Timisoara - Pancevo, care va lega Romania de capitala Serbiei, Belgrad.
"Saptamana trecuta, am deblocat proiectul autostrazii Timisoara - Pancevo, s-au aprobat indicatorii astfel incat studiul de fezabilitate sa intre pe finantare, iar pe urmatorul exercitiu bugetar vrem sa se intre la executie pentru finantarea acelui tronson", a spus Grindeanu.
Romania si Serbia vor colabora pentru sustinerea diplomatica si financiara a proiectelor de investitii legate de transport la frontiera comuna, in special pentru constructia autostrazii Timisoara - Varset - Pancevo pana in 2025, potrivit rezultatelor studiilor de fezabilitate.
Executivul a informat ca includerea unei noi autostrazi este o prioritate in master planurile de transport ale celor doua state.
Tronsonul dintre Pancevo si Varset este recunoscut in lista unica de proiecte pregatite a Serbiei, iar executia lucrarilor pentru sectorul de drum Timisoara - Moravita este cuprinsa in Strategia de implementare a Master Planului General de Transport al Romaniei pe lista lunga a proiectelor din sectorul rutier, in prima perioada de finantare 2014-2020, cu suma de 29,5... mai mult
Duminica, 19 Martie 2017, ora 08:58
Guvernul Grindeanu a aprobat in sedinta joi un Memorandum privind negocierea si semnarea unui Protocol de cooperare cu guvernul Serbiei in vederea realizarii unei autostrazi intre Timisoara si Pancevo.
Romania si Serbia vor colabora pentru sustinerea diplomatica si financiara a proiectelor de investitii legate de transport la frontiera comuna dintre Romania si Republica Serbia, in special pentru constructia autostrazii Timisoara - Varset - Pancevo pana in 2025, potrivit rezultatelor studiilor de fezabilitate.
Executivul informeaza ca includerea unei noi autostrazi este o prioritate in master planurile de transport ale celor doua state.
Tronsonul dintre Pancevo si Varset este recunoscut in lista unica de proiecte pregatite a Serbiei, iar executia lucrarilor pentru sectorul de drum Timisoara - Moravita este cuprinsa in Strategia de implementare a Master Planului General de Transport al Romaniei pe lista lunga a proiectelor din sectorul rutier, in prima perioada de finantare 2014-2020, cu suma de 29,5 milioane euro fara TVA.
"Noul drum de mare viteza va contribui la conectarea coridorului rutier cu modurile de cale ferata care tranziteaza Romania si cu modul fluvial care trece prin Ungaria, Serbia si Romania, reprezentat de Dunare", se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.
Citeste si:
Radu Craciun (BCR): Nu putem sa avem si autostrazi si taxe mici. E normal ca Europa sa aiba doua vitezeCezar Preda: Electoratul PSD nu vrea autostrazi, vrea pensii.... mai mult
Joi, 02 Martie 2017, ora 22:16