Compania americana Chevron a inceput, in acest an, explorarea gazelor de sist in Romania, iar subiectul a starnit o dezbatere de amploare nationala, care a impartit Romania in doua tabere: cei care-si doresc independenta energetica si cei care considera ca exploatarile vor afecta negativ mediul inconjurator.
Chevron, a doua mare companie petroliera americana, a castigat in 2010 concesiunea a trei perimetre in judetul Constanta si a preluat un altul in judetul Vaslui, unde si-a exprimat intentia de a extrage gaze de sist. Acestea sunt de fapt tot gaze naturale, dar aflate in roci mult mai dure, iar extractia lor necesita explozii pentru a degaja rocile respective. Fisurile astfel rezultate se umplu cu apa, nisip si alte substante pentru a le tine deschise si a putea extrage resursele de gaze de acolo.
Inca de la finele anului trecut se prefigura un iures pe aceasta tema. Mai multe localitati din Constanta au organizat referendumuri, iar localnicii si organizatiile de mediu au fost vehemente impotriva acestor activitati petroliere.
Chevron a primit toate autorizatiile de care avea nevoie
Incet, incet, Chevron a primit toate autorizatiile de care avea nevoie, deci, legal, a primit unda verde pentru a da drumul lucrarilor.
In paralel, autoritatile au inceput o campanie de informare a cetatenilor cu privire la beneficiile gazelor de sist, marsand pe ideea principala potrivit careia aceste resurse ar fi suficiente pentru a asigura independenta energetica a tarii... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 07:30
Americanii de la Chevron incep construirea unei sonde de explorare a gazelor de sist la Pungesti, judetul Vaslui, dupa ce au obtinut toate avizele si autorizatiile necesare. Business24 prezinta pas cu pas, etapele primei actiuni de explorare a gazelor de sist din Romania.
Dupa ce Tribunalul Vaslui a decis anularea hotararilor de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist eliberate de 11 consilii locale din Vaslui, compania Chevron a obtinut si ultimul document care statea in calea ridicarii primei sonde de explorare a gazelor de sist din Romania: autorizatia de construire.
Chevron afla in patru luni cat de mare este zacamantul de gaze de la Silistea
Santierul poate fi deschis in orice moment, dupa cum au precizat reprezentantii Consiliului Judetean Vaslui si va fi amplasat la 650 de metri de satul Silistea si la 950 de metri de satul Pungesti, pe suprafata de 20.000 de mp.
Procesul de explorare a gazelor de sist, explicat de Chevron
In prima etapa, care va dura doua luni, constructorii angajati de Chevron vor amenaja platforma de forare. Mai exact, vor nivela terenul si vor ridica un baraj natural din surplusul de pamant, iar apoi, vor construi sonda.
In cea de-a doua etapa, care va dura tot doua luni, va incepe activitatea de forare si de prelevare a probelor. Activitatea de forare se va desfasura atat ziua, cat si noapte si din aceasta cauza, perimetrul va fi inconjurat de pereti antifonici.
"Scopul proiectului propus este de forare a... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 08:22
Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.
Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat prima autorizatie de construire pentru societatea Chevron in vederea executarii de lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare din perimetrul Silistea, comuna Pungesti, transmite corespondentul Mediafax.
Documentul prin care compania petroliera americana poate incepe amplasarea primei sonde de explorare a solului in vederea stabilirii potentialului de hidrocarburi in judetul Vaslui a fost obtinut in urma depunerii tuturor documentelor solicitate de CJ la eliberarea certificatului de urbanism in iarna trecuta.
"Societatea solicitanta a indeplinit toate conditiile impuse prin certificatul de urbanism, inclusiv avizul de la Agentia Nationala pentru Resurse Energetice (ANRE), astfel incat nu putea sa nu primeasca autorizatia de construire. Nu exista niciun temei legal sa nu eliberam acest document prin care se poate amplasa sonda de explorare", a declarat, joi, pentru Mediafax, directorul Directiei de Urbanism din cadrul CJ Vaslui, Marian Besliu.
Valoarea lucrarilor de constructie este de aproximativ trei milioane lei
Conform documentelor depuse la dosar, valoarea lucrarilor pentru amenajarea platformei si amplasarea sondei de explorare se... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 09:35
Compania petroliera Chevron a obtinut certificatul de urbanism pentru explorarea gazelor de sist intr-o noua zona din judetul Vaslui, a patra de pana acum, dupa ce Consiliul Judetean eliberase aceleasi document, in decembrie 2012 si ianuarie 2013, pentru alte trei perimetre de explorare.
Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat cel de-al patrulea certificat de urbanism pentru societatea Chevron Romania in vederea obtinerii autorizatiei de constructie necesara amplasarii unei noi sonde de explorare a gazelor de sist pe teritoriul judetului Vaslui.
Noua zona unde compania americana ar urma sa isi amplaseze sonda de explorare este in comuna Puiesti, la un kilometru si jumatate de localitatea Cetatuia.
Potrivit documentelor depuse la CJ Vaslui, Chevron detine trei parcele grupate pe o suprafata de 29.600 de metri patrati in extravilanul localitatii Puiesti.
Ca si in cazul celorlalte trei certificate de urbanism primite in decembrie 2012 si ianuarie 2013, societatea care doreste explorarea gazelor de sist va trebui sa depuna o serie de documente pentru a putea sa obtina si autorizatia de constructie, cum ar fi acordul de mediu, precum si avizele Companiei Apele Romane si Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.
La jumatatea lunii iulie, compania petroliera Chevron a obtinut acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj de explorare a gazelor de sist pentru trei zone din judetul Vaslui, respectiv Paltinis (Bacesti), Silistea (Pungesti) si Popeni... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 09:37
Un numar de 11 tari europene au identificat zone potentiale cu gaze de sist, iar o parte dintre ele au demarat lucrari de explorare, printre acestea aflandu-se Austria, Bulgaria, Germania si Ungaria, noteaza portalul infogazedesist.eu, proiect lansat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), in cadrul unei campanii de informare si dezbatere publica privind gazele de sist.
Potrivit informatiilor citate, in prezent, Austria are in derulare activitati de explorare a gazelor de sist, iar in acest sens compania OMV cerceteaza un bazin langa Viena.
In Bulgaria, exista interdictii prin moratoriu privind aplicarea metodei "fracking" (fracturare hidraulica, n.r.), insa explorarea este in plina desfasurare in zona Novi Pazar, concesiune Chevron, precum si in alte cinci perimetre.
Desi are un potential enorm, evaluat la 5,1 trilioane metri cubi gaze de sist, Franta nu a autorizat explorari din cauza presiunilor celor din Green Party care l-au determinat pe presedintele Hollande sa mentina interdictia, in pofida rezultatelor studiului guvernamental "Raportul Gallois" care avizeaza utilizarea fracturarii hidraulice.
Pe de alta parte, Germania a concesionat o suprafata de 3.000 kmp companiei Exxon Mobil in bazinul Saxoniei de Jos, unde sunt planificate sa fie executate zece sonde de explorare.
Datele publicate pe infogazedesist.eu arata faptul ca Ungaria a forat, in anul 2009, prima sonda in Bazinul Mako (Mako Trough), iar lucrarile au fost realizate de... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 12:09
Þarile din Europa au opinii impartite referitoare la exploatarea gazelor de sist care a provocat un boom energetic in Statele Unite, insa ale carei riscuri pentru mediu naste prudenta pe Batranul Continent.
Explorarea gazelor de sist a inceput in unele tari europene, insa niciuna nu a inceput exploatarea acestora, conform datelor primite de France Presse. In plus, cantitatea exacta a acestor rezerve nu a fost stabilita, comenteaza vineri AFP.
Cei care sustin exploatarea gazelor de sist considera ca acestea ar permite reducerea facturii energetice in Europa.
Din contra, altii estimeaza ca gazele de sist nu reprezinta o "reteta miraculoasa", atragand atentia asupra conditiilor mai dificile de exploatare in Europa - data fiind complexitatea formatiunilor geologice si densitatea demografica - si riscurile de poluare ca urmare a tehnologiei fracturarii hidraulice.
Tarile care au dat unda verde explorarii gazelor de sist
Polonia doreste astfel sa-si reduca dependenta de gazul rusesc. Cincisprezece grupuri internationale s-au aratat interesate, 44 foraje de explorare au fost deja realizate. ExxonMobil s-a retras insa din cauza rezultatelor nesatisfacatoare. Exploatarea ar putea incepe in 2014.
Marea Britanie: foraje de explorare prin fracturare hidraulica au fost autorizate in decembrie 2012.
Romania, Ungaria si Spania au acordat de asemenea autorizatii de explorare si sustin gazul de sist, adauga AFP.
Lituania a adoptat un proiect de lege pe 30 mai care... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 10:00
Hotararile celor 14 consilii locale din judetul Vaslui de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist sunt considerate ilegale de catre Prefectura, care a transmis autoritatilor din comunitatile respective sa anuleze actele adoptate.
Potrivit Prefecturii Vaslui, cele 14 consilii locale care au adoptat in ultima perioada hotarari privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist nu au respectat legislatia in vigoare atunci cand au aprobat in plen respectivele documente.
In actul transmis in teritoriu, Prefectura Vaslui le explica autoritatilor ca zacamintele din subsolul Romaniei sunt proprietate publica a statului, astfel incat consiliile locale nu pot decide asupra bogatiilor subsolului.
"Potrivit Constitutiei Romaniei si prevederilor Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, bogatiile de orice natura ale subsolului, in stare de zacamant, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice a statului, si nu al unitatilor administrativ-teritoriale. In aceste conditii, prin adoptarea hotararilor respective, de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist, consiliile locale si-au depasit atributiile, avand in vedere ca acestea au putere de a hotari exclusiv cu privire la bunurile ce apartin domeniului public sau privat de interes local. In consecinta, am solicitat ca in prima sedinta a acestor consilii locale sa se prezinte autoritatii deliberative aspectele de nelegalitate in vederea reanalizarii... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 08:33
Grupul energetic american Chevron, care detine concesiuni pentru a efectua prospectiuni a gazelor de sist in Romania, a obtinut aprobarea pentru a efectua lucrari de explorare pe litoralul Marii Negre, au declarat miercuri pentru AFP surse din Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.
"Agentia pentru protectia mediului din judetul Constanta a emis autorizatii de studii seismice pentru blocurile Costinesti si Vama Veche", sustin sursele AFP. Potrivit acestora, autorizatiile permit efectuarea unor "explozii controlate" la o adancime de 10 pana la 15 metri.
Aceste autorizatii ar fi fost eliberate la mijlocul lunii aprilie, in pofida controverselor provocate de metoda de extractie a gazului de sist prin fracturarea hidraulica. Din punctul de vedere al organizatiilor semnatare, aplicarea metodei fracturarii hidraulice genereaza riscuri asupra carora trebuie sa se pronunte intreaga comunitate, dupa o analiza extrem de atenta si riguroasa.
Anterior, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat ca din punct de vedere tehnic orice investitie trebuie sa respecte toate normele si regulamentele privind protectia mediului. "Atat pentru zona Dobrogea, cat si pentru celelalte zone unde s-au solicitat de catre companiile straine licente in ceea ce priveste prospectarea si explorarea, din punct de vedere al mediului se poate elibera acel aviz de mediu, neexistand niciun risc", a explicat ministrul Mediului.
Rovana Plumb a precizat ca pentru a se... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 17:16
Chevron va incepe, in a doua jumatate a acestui an, forarea unui put de explorare la perimetrul de gaze de sist de la Barlad si va initia studii seismice pentru cele trei perimetre din judetul Constanta.
"Forarea unui put de explorare este planificata pentru a doua jumatate a lui 2013", se arata intr-un raport publicat recent de grupul american.
Achizitia de studii seismice 2-D la cele trei perimetre pentru care compania detine drepturile de explorare si exploatare in judetul Constanta va incepe in aceeasi perioada, potrivit raportului.
Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania, a declarat pe 6 februarie ca firma este in stadiul de obtinere a avizelor necesare demararii procesului de evaluare a depozitelor din judetele Vaslui si Constanta. El nu au putut preciza cand va incepe efectiv exploatarea gazelor de sist.
"Trebuie sa obtinem vreo noua avize de la diverse institutii ale statului in baza carora ne vor fi eliberare autorizatiile de constructie necesare pentru zonelor de prospectare. Eu, ca aplicant, nu pot sa spun cand vor fi eliberate toate aceste avize.
Operatiunile de prospectare vor dura intre trei si cinci ani, dupa care compania Chevron si Guvernul Romaniei vor evalua rezultatele acestui studiu. Daca se vor gasi cantitati fezabile, atunci Chevron va incepe exploatarea. O productie dureaza, in medie, 25 de ani, deci un proiect de lunga durata", a afirmat atunci Tom Holst.
Dupa o serie de balbaieli politice si proteste de strada in Vaslui,... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 16:29