Compania Chevron a retras utilajele de la Pungesti, Vaslui, din cauza opozitiei localnicilor, dar si-a mutat centrul de interes in judetul Constanta, unde au inceput deja prospectiunile pentru explorarea gazelor de sist.
Suprafata zonelor prospectate insumeaza peste o mie de kilometri liniari, iar procesul va dura un an, informeaza Mihai Mitroi, vicepresedintele Prospectiuni, companie ce colaboreaza cu Chevron.
"Compania noastra face explorarea geofizica, in fapt prima etapa a explorarii geofizice, si anume prospectiunea. Asta inseamna niste masuratori ale unor parametrii fizici ai pamantului efectuati la suprafata solului. Practic, noi realizam o ecografie, o radiografie a subsolului, obtinem o imagine a stratelor pamantului", a declarat, vineri, Mihai Mitroi, citat de corespondentul Mediafax.
El a precizat ca dupa incheierea acestei etape rezultatul va fi transmis companiei Chevron, care se ocupa de explorarea gazelor de sist in judetul Constanta.
"Acesta este produsul final, predam aceasta ecografie clientului nostru si misiunea s-a incheiat. Ecografia da imaginea a ceea ce este in corpul uman, chirurgul vede ce este acolo. Chirurgul este compania care vine si foreaza", a mentionat vicepresedintele companiei Prospectiuni, care se ocupa de aceasta etapa.
El a precizat ca aceasta prima etapa este clasificata ca avand un impact nesemnificativ asupra mediului.
De asemenea, Mihai Mitroi a spus ca suprafata zonelor care vor fi prospectate insumeaza peste o... mai mult
Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 09:55
Grupul energetic american Chevron, care detine concesiuni pentru a efectua prospectiuni a gazelor de sist in Romania, a obtinut aprobarea pentru a efectua lucrari de explorare pe litoralul Marii Negre, au declarat miercuri pentru AFP surse din Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.
"Agentia pentru protectia mediului din judetul Constanta a emis autorizatii de studii seismice pentru blocurile Costinesti si Vama Veche", sustin sursele AFP. Potrivit acestora, autorizatiile permit efectuarea unor "explozii controlate" la o adancime de 10 pana la 15 metri.
Aceste autorizatii ar fi fost eliberate la mijlocul lunii aprilie, in pofida controverselor provocate de metoda de extractie a gazului de sist prin fracturarea hidraulica. Din punctul de vedere al organizatiilor semnatare, aplicarea metodei fracturarii hidraulice genereaza riscuri asupra carora trebuie sa se pronunte intreaga comunitate, dupa o analiza extrem de atenta si riguroasa.
Anterior, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat ca din punct de vedere tehnic orice investitie trebuie sa respecte toate normele si regulamentele privind protectia mediului. "Atat pentru zona Dobrogea, cat si pentru celelalte zone unde s-au solicitat de catre companiile straine licente in ceea ce priveste prospectarea si explorarea, din punct de vedere al mediului se poate elibera acel aviz de mediu, neexistand niciun risc", a explicat ministrul Mediului.
Rovana Plumb a precizat ca pentru a se... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 17:16