Posibilitatea beneficiarilor de fonduri europene nerambursabile de a solicita suspendarea executarii contractelor de finantare a fost prevazuta, cu titlu de principiu, in Decretul 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei.
Astfel, potrivit dispozitiilor art. 11 din Anexa nr. 1 la Decretul 195/2020, beneficiarii fondurilor europene afectati de adoptarea masurilor de urgenta prevazute in decret pot decide, impreuna cu autoritatile de management/organismele intermediare, sa suspende contractele de finantare incheiate conform legii.
Din modul de formulare a dispozitiei legale anterior mentionate rezulta ca aceasta "posibilitate" a beneficiarilor este, totusi, conditionata de acordul autoritatilor de management sau al organismelor intermediare, ceea ce inseamna ca, in principiu, suspendarea ar presupune un acord al ambelor parti contractante, iar nu un act de vointa unilateral al beneficiarilor afectati de adoptarea masurilor de urgenta.
In consecinta, autoritatile de management au adoptat una din urmatoarele abordari: fie au dat dreptul beneficiarului sa suspende executarea contractelor de finantare, fara a conditiona o astfel de decizie de un acord din partea autoritatii, fie beneficiarul trebuie sa solicite autoritatii suspendarea obligatiilor contractuale, suspendarea fiind conditionata, asadar, de acordul autoritatii.
Vom prezenta, in cele ce urmeaza, pentru principalele programe de finantare, procedura pe care trebuie sa o urmeze... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 13:21
Guvernul a adoptat, joi, o ordonanta simpla privind masuri legate de imbunatatirea absorbtiei de fonduri europene pentru IMM-uri si autoritatile administratiei publice locale. Potrivit Executivului, actul normativ este necesar pentru evitarea riscului dezangajarii de fonduri UE in anul 2019.
"In primul rand este o masura in beneficiul IMM-urilor in sensul ca acestora li se va oferi oportunitatea finantarii proiectelor din fonduri europene pentru a sprijini dezvoltarea acestui sector si competitivitatea.
Practic, se asigura prin adoptarea acestei ordonante cadrul legal semnarii de contracte de finantare in limita a 200% din alocarea pentru Axa prioritara 2 - Imbunatatirea competitivitati intreprinderilor mici si mijlocii din cadrul POR coordonat de MDRAP", a explicat, la finalul sedintei de Guvern, purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.
Potrivit notei de fundamentare a ordonantei, este nevoie de sporirea ritmului de implementare a POR pentru ca "tinta minim de realizat pentru evitarea dezangajarii fondurilor europene in anul 2019, la nivelul Programului Operational Regional este in suma de 601 milioane euro" si "pana in prezent, din cele peste 2.500 contracte de finantare semnate, doar un numar de 132 au contracte de executie lucrari atribuite", lucru care "a condus la revizuirea in minus a graficelor de rambursare transmise de catre beneficiari".
A doua masura introdusa prin ordonanta vine in sprijinul autoritatilor administratiei publice locale in... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 18:35
Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene era marti de aproximativ 47%, suma solicitata spre rambursare Comisiei Europene de catre tara noastra fiind de peste 8,58 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
Rata de absorbtie curenta inregistrata la nivelul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) era de peste 33%, suma solicitata Comisiei prin intermediul acestui program fiind de peste 1,15 miliarde de euro. In acelasi timp, rata de absorbtie curenta inregistrata la nivelul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) depasea 47%, suma solicitata spre rambursare fiind de 1,2 miliarde de euro, transmite Agerpres.
Guvernul a aprobat in sedinta de joi un nou imprumut de la Trezoreria statului pentru a pune la dispozitia autoritatilor de management ale programelor operationale resursele necesare pentru plata beneficiarilor de fonduri UE.
"Guvernul Romaniei a aprobat un nou imprumut cu o valoare de 755 milioane de lei din care vor fi facute plati catre beneficiari. Aceste sume care vor fi achitate beneficiarilor vor fi rambursate Romaniei de catre Comisia Europeana, dupa ce vor fi transmise documentele necesare", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Din noul imprumut vor fi efectuate plati catre beneficiarii a trei programe: POS DRU, POS CCE si Programul Operational Regional. mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 09:34
Guvernul Romaniei a adoptat noi masuri care vizeaza eficientizarea platilor catre beneficiari, eliminarea blocajelor si a piedicilor artificiale in implementarea proiectelor finantate din fonduri europene.
Masurile sunt prevazute in Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, respectiv in Hotararea Guvernului pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 218/2012, adoptate in sedinta de Guvern de miercuri, 28 mai a.c.
"Masurile adoptate vizeaza reducerea termenului pentru plata sumelor datorate beneficiarilor de la cinci la trei zile, extinderea mecanismului decontarii directe a facturilor prin cereri de plata, dar si eliminarea unor bariere in implementarea proiectelor", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, beneficiarii POS DRU vor putea solicita decontarea tuturor cheltuielilor vechi, eligibile, efectuate in cadrul proiectelor.
"Totodata, prevederile legale au fost completate si adaptate si la specificul POS Transport astfel incat acest mecanism sa devina functional si pentru beneficiarii programului care sunt in administrarea... mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 14:41
Mai sunt patru luni pana la startul noului exercitiu financiar 2014 - 2020 si Romania inca nu a finalizat un draft coerent de Acord cu CE, care sa stabileasca prioritatile investitionale pentru care se vor acorda cele 40 de miliarde de euro.
Institutul pentru Politici Publice (IPP) propune astfel cinci masuri pe care Guvernul ar trebui sa si le asume "urgent" pentru a scoate "onorabil Romania din postura de tara incapabila de a trimite un document matur".
Romania nu a invatat din esecul actualei perioade financiare, mai spun reprezentantii IPP, pentru ca nu au fost avansate in spatiul public solutii care sa adreseze problemele sistemice cu care se confrunta tara noastra.
1. Un mandat politic pentru o institutie integratoare a strategiilor sectoriale
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, condus de o persoana
care sa se bucure de sustinere politica transpartinica, ar putea elaborara Strategiei Nationale de Dezvoltare - document vizionar pntru 2014 - 2020, armonizat cu prioritatile Strategiei Europa 2020.
2. Un consens politic pentru managementul fondurilor europene
Fortele politice din Romania trebuie sa se puna de acord asupra unui aranjament
institutional eficient de management al fondurilor europene in cadrul caruia
simplificarea aparatului central, astazi nejustificat de mare in raport cu
rezultatele absorbtiei fondurilor europene, ar trebui sa constituie prima
prioritate. Regionalizarea este o responsabilitate nationala... mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 15:02
Sistemul fondurilor europene, desi este o sursa "gratuita de finantare" este "subminat" din interior. Pe aproape toate programele operationale au fost gasite situatii in care angajati din autoritatile de management si control au "calcat stramb". Cel mai recent exemplu: directorul ajunct APIA, Aurel Pana.
Directorul adjunct al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) a fost retinut, miercuri, pentru 29 de zile, fiind acuzat de fapte de coruptie. Potrivit procurorilor DNA, Pana a luat mita pentru a acorda contracte de achizitie de ulei unei anumite societati comerciale.Valoarea contractelor de achizitie publica este de aproximativ 16 milioane de euro.
"Invinuitul Pana Aurel a pretins de la reprezentantul societatii comerciale care depusese oferte la licitatia organizata de APIA comisionul reprezentand circa 5.200.000 lei (1,2 milioane de euro) atat in mod direct, cat si prin intermediul invinuitului Voinea Mugur George", se arata in comunicatul DNA.
Licitatia organizata de APIA avea ca obiect atribuirea unor contracte de achizitie de ulei in cadrul programului de furnizare de ajutoare alimentare destinate categoriilor de persoane defavorizate din Romania, program cu finantare europeana, precizeaza DNA.
Cine este Aurel Pana
Aurel Pana, director adjunct APIA
Directorul adjunct de la APIA, Aurel Pana ocupa functia de secretar executiv al PC Diaspora, partidul fondat de Dan Voiculescu. Este absolvent al Facultatii de Finante - Banci din cadrul... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 13:36
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca pentru perioada 2014-2020 toate autoritatile de management vor trece sub o singura autoritate, intai sub coordonarea unui ministru, iar apoi vor merge catre regiuni, cand se vor forma regiunile.
"Pentru 2014-2020, toate autoritatile de management trec sub o singura autoritate, intai sub un ministru, dupa care ele se duc la regiuni in momentul in care formam regiunile", a spus Ponta.
El a precizat ca va fi vorba despre o structura complexa, care tine cont de ceea ce s-a facut in alte tari comparabile cu Romania, respectiv Polonia, cu succes in absobtia fondurilor europene.
"Pentru 2014-2020 o singura caciula, o singura coordonare si un singur responsabil. Nu sase responsabili, ca nu functioneaza", a spus Ponta.
Premierul Romaniei a anuntat luni si ca asteapta, in aceste zile, rezultatele oficiale legate de deblocarea POSDRU, dupa ce a primit vestea oficiala referitoare la deblocarea Programului Operational Sectorial pe Mediu. mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 13:33
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca pentru viitorul exercitiu bugetar 2014-2020 este esential ca Romania sa construiasca un sistem de management si control al fondurilor europene extrem de eficient, cu exigenta si rigurozitate maxima.
"Este esential sa construim un sistem de management si control al fondurilor europene extrem de eficient, in care exigenta si rigurozitatea sa fie maxime", a afirmat ministrul Orban, cu ocazia reuniunii de joi a Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP), potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Europene (MAEur).
Orban: Va fi necesar sa se creeze o structura institutionala adecvata
Orban a evidentiat ca pornind de la experienta acumulata pana in prezent "va fi necesar sa se creeze o structura institutionala adecvata, care sa garanteze atat o reglementare unitara a activitatilor, cat si respectarea acestora".
De asemenea, ministrul Orban a pledat din nou pentru cresterea capacitatii administrative prin selectionarea unor experti cat mai competenti si asigurarea unui sistem de salarizare unitara si motivanta.
Comitetul Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP) s-a reunit joi pentru prima data in formula completa, a discutat unele dintre aspectele majore ale procesului de programare a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020 si a decis calendarul actiunilor sale pana in luna aprilie 2013, mentioneaza sursa citata.
Creat in baza unui memorandum aprobat... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 10:12
ANRMAP va emite un ordin in saptamanile urmatoare cu privire la metodologia de analiza a licitatiilor cu finantare din fonduri europene, prin care va interzice autoritatilor de management sa emita norme si instructiuni privind acest tip de licitatii, relateaza NewsIn."Vom emite un ordin in saptamanile urmatoare prin care autoritatile de management nu vor mai putea emite norme, manuale, instructiuni referitoare la procedurile de achizitii publice pe fonduri europene.
Nu ca ar fi avut posibilitatea legala sa o faca, dar o faceau in concret. Si atunci am simtit nevoia sa scriem acest lucru negru pe alb in acest ordin", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Cristina Traila.
Aceasta a precizat ca, dupa caravana avuta in teritoriu, a constatat "un haos institutional" la nivelul autoritatilor de management si a organismelor intermediare, care si-au depasit atributiile in domeniul achizitiilor publice.
"Erau emise ghiduri, norme, manuale privind modul de aplicare a legislatiei in domeniu, excedand atributiile pe care le au.
Avem o rata de absorbtie de 2% si de fiecare data s-a vorbit de o problematica in ceea ce priveste achizitiile publice", a afirmat Cristina Traila.
In plus, presedintele autoritatii a precizat ca in luna iunie ANRMAP va finaliza documentatia de atribuire standard.
"In ceea ce priveste documentatiile de atribuire standard, lucram la aceste documentatii... mai mult
Joi, 24 Martie 2011, ora 15:47