Consiliile Judetene, toate cele 109 municipii si comunele din Romania cer Guvernului sa aprobe, conform legii, bugetul pentru anul 2020 pana la finalul acestui an. Structurile asociative reprezentative au semnat un acord si au transmis premierului si Ministerului Finantelor solicitarile referitoare la echilibrarea bugetelor pentru anul 2020.
Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene (UNCJR), Asociatia Municipiilor din Romania (AMR), Asociatia Comunelor din Romania (ACoR) au transmis, miercuri, printr-un comunicat de presa, ca, in concordanta cu Acordul semnat intre cele trei structuri asociative ale administratiei publice locale din Romania, au transmis primului ministru si ministrului Finantelor Publice, solicitarile referitoare la echilibrarea bugetelor pentru anul 2020.
UNCJR, AMR si ACoR au transmis Guvernului Romaniei cinci solicitari.
In primul rand, reprezentantii administratiei locale cer modificarea articolelor 32 si 33 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, astfel incat finantarea unitatilor administrativ-teritoriale sa fie reglementata prin Legea finantelor publice locale si nu prin Legea bugetului de stat, asa cum s-a intamplat in ultimii doi ani.
De asemenea, cer ca modificarea celor doua articole sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2020.
In plus, structurile asociative cer respectarea urmatorului calendar de aprobare a Legii bugetului de stat pe anul 2020:
* Depunerea de catre MFP la Guvern, pentru prima lectura, pana la data... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 17:43
Ministerul Finantelor a aprobat contractarea de finantari rambursabile in valoare de 176,6 milioane lei pentru realizarea de investitii publice de interes local, insa sumele pot fi trase abia in 2018.
Finantarile de la bugetul central pentru investitii au fost blocate anul acesta din lipsa de fonduri.
Conform unui comunicat remis presei de minister, vor fi finantate investitii precum:
reabilitarea termica a blocurilor de locuinte din sectorul 6 al Municipiului Bucurestilucrarile de reparatii capitale la Aeroportul Transilvania Targu Muresreabilitarea sistemului de iluminat public in comuna Macea, judetul Arad
De asemenea, ministerul a autorizat credite de 57,4 milioane lei pentru refinantarea datoriei publice locale.
Pentru acest an, Guvernul nu a alocat bani pentru finantarea proiectelor de investitii derulate de administratiile locale, in conditiile in care plafonul precedent, de 1,2 miliarde lei, a fost epuizat.
Citeste mai multe despre:
Olguta Vasilescu l-a acuzat pe Iohannis ca a compromis investitiile locale. Adevarat sau fals?Un senator PNL arata cum a cosmetizat Guvernul executia bugetara: Investitiile sunt la minimul ultimilor 5 ani. Nu s-au rambursat firmelor banii din TVA ...citeste mai departe despre "Bani de investitii de la Guvern pentru autoritatile locale abia in 2018. Anul acesta nu sunt fonduri" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 18:20
Ministrul Dezvoltarii Regionale, Sevil Shhaideh, a declarat ca incepand cu 1 ianuarie 2018 va fi introdus un prag minim de 750 de lei pe locuitor pentru functionarea unitatilor administrativ-teritoriale si doar in cazul in care acesta nu acopera bugetul de functionare va fi completat cu sume de la bugetul de stat.
"O modificare pe care incercam sa o introducem - ea este prevazuta in programul de guvernare - se refera la instituirea unui prag minim de 750 de lei pe locuitor, de la care sa se analizeze bugetul de functionare al fiecarei unitati administrativ-teritoriale.
In momentul in care acest prag minim nu este asigurat din veniturile proprii ale primariei, abia atunci sa vina in echilibrare bugetul de stat cu sume defalcate din TVA sau din alte surse ale sale", a aratat Sevil Shhaideh, miercuri seara, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures.
Citeste si:
Senatorul PNL Florin Citu spune ca PSD a premeditat un "jaf perfect asupra bugetului national" si cere comisii de anchetaSenator PNL: Fondul de Investitii al lui Dragnea, nascut pentru a fura din banul public. Cum naiba ii oprim pe astia?
Ministrul a mai spus ca se lucreaza la modificarea Legii Finantelor Publice astfel incat, tot din 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit sa fie sursa a bugetelor locale.
"Conform programului de guvernare, in zona de finantare a autoritatilor locale, in acest moment lucram la modificarea Legii 273 a finantelor publice locale si in acest sens, incepand cu 1... mai mult
Miercuri, 01 Martie 2017, ora 22:26
Ministerele Sanatatii, Apararii, Economiei, Educatiei, Transporturilor, Muncii, Culturii si Afacerilor Interne, inclusiv pentru Autoritatea Electorala Permanenta, vor primi bani in plus la rectificarea bugetara, iar fonduri vor fi taiate printre altele de la Ministerul Finantelor si cel al Mediului.
Astfel, Sanatatea va primi 489 milioane lei, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate - 166 milioane lei, Apararea - 400 milioane lei, Economia - 300 milioane lei, Educatia - 150 milioane lei, Transporturile - 356 milioane lei, Afacerile Interne si Autoritatea Electorala Permanenta - 192 milioane lei, Munca - 42 milioane lei, Cultura - 10 milioane lei.
Alte 600 milioane lei vor fi alocate pentru arieratele autoritatilor locale.
De la Ministerul Finantelor vor fi taiate 750 milioane lei de la capitolul privind actiuni generale, iar de la Ministerul Mediului vor fi taiate 25 milioane lei, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, precizind ca acestea sunt "principalele" institutii de la care vor fi diminuate fonduri si ca asupra bugetului Presedintiei "nu se intervine".
Veniturile estimate vor creste cu 1,07 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi revizuite in crestere cu 1,34 miliarde lei, tinta de deficit bugetar urmand insa sa fie mentinuta la 2,2% din PIB.
Prima rectificare bugetara va fi aprobata de Guvern intr-o sedinta speciala programata pentru vineri, iar a doua rectificare va fi efectuata spre sfarsitul lunii septembrie. mai mult
Marti, 29 Iulie 2014, ora 11:40
Primarul din Targu Mures, Dorin Florea (PDL), spune ca posibilitatea majorarii suplimentare a impozitelor si taxelor locale pentru persoanele fizice cu mai mult de 20% reprezinta "o smecherie" de care el nu se va folosi, insa depinde de fiecare primar ce decizie va lua.
Primarul din Targu Mures, Dorin Florea (PDL), a afirmat, vineri, presei, ca posibilitatea majorarii suplimentare a impozitelor si taxelor locale pentru persoanele fizice cu mai mult de 20% reprezinta "o smecherie", in conditiile in care exista localitati care "si-au extins cheltuielile intr-un mod haotic, entuziast-prostesc, netinand cont de faptul ca pot ajunge in situatia de faliment", transmite corespondentul Mediafax.
"Este o smecherie. (...) Sunt niste localitati care, intr-un mod haotic, entuziast-prostesc, si-au extins cheltuielile, netinand cont de faptul ca pot ajunge in situatia de faliment. Li se da posibilitatea prin aceasta OUG sa le majoreze cu inca 20 la suta. Sigur ca depinde de responsabilitatea fiecarui primar, pentru ca pentru noi nu e o placere sa marim taxele populatiei, avand in vedere ca problemele sociale sunt foarte mari si nu acestea sunt principalele surse de venit. Toate aceste masuri cu cresterea de 20 la suta, care impovareaza o masa mare a populatiei, iti aduc o crestere de maxim trei-cinci la suta", a afirmat Florea.
Sursele principale ale bugetelor locale sunt impozitele pe venituri
Potrivit acestuia, sursele principale de alimentare a bugetelor locale sunt... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 18:12
Premierul Emil Boc a facut un apel, joi, la autoritatile locale sa fie "creative si curajoase" si sa intre in proiecte de investitii in regim public-privat pentru a-si completa lucrarile de modernizare a infrastructurii sau pentru obiective de interes local, transmite corespondentul NewsIn.Prezent joi la Drobeta Turnu Severin la semnarea a trei contracte de finantare in valoare totala de 10,6 milioane lei, prin Programul Operational Regional, care se vor implementa in judetul Mehedinti, premierul a subliniat ca exista patru solutii pentru cresterea economica a Romaniei."Romania are in continuare cateva sanse de crestere economica prin cel putin patru solutii de baza: bani de la buget - 35 de miliarde de RON, bani europeni - cel putin 12 miliarde de euro in implementare, programul national de dezvoltare a infrastructurii in valoare de 4 miliarde de euro pentru modernizarea drumurilor judetene si de interes local, statii de epurare, canalizare - apa, crese, gradinite. Si al patrulea motor de crestere economica il reprezinta parteneriatul public privat.
Fac un apel de aici, de la dumneavoastra, ca toate autoritatile locale din Romania sa fie creative, curajoase si sa intre in aceste proiecte de investitii in regim public-privat pentru a-si completa modernizarea infrastructurii sau a obiectivelor de interes local.
Sa nu aiba ezitari pentru ca, asa cum nici europenii nu au avut, asa nu trebuie sa avem nici noi si sa putem oferii locuitorilor din municipii si din judete sansa... mai mult
Joi, 28 Aprilie 2011, ora 15:53
Angajarile dintr-o autoritate locala vor fi efectuate prin luarea in calcul a tuturor posturilor vacante la nivel judetean, nu doar din institutia respectiva, iar la angajare va fi acordata prioritate pentru posturile unice, pentru care nu se impune regula de un salariat la sapte locuri vacantate.Modificare a fost decisa in sedinta de miercuri a Guvernului, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.
"S-a decis ca, pentru aprobarea unei angajari in administratia publica locala, sa fie cumulate toate posturile vacantate la nivel judetean, iar prioritate la angajare sa fie acordata pentru posturile unice", au aratat sursele.
Acestea sustin ca decizia a fost luata pentru a permite in special primariilor cu un numar redus de personal sa efectueze angajari.
Informatia a fost confirmata ulterior de purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, care a aratat ca decizia permite angajari pe posturile unice in cazul autoritatilor locale care au salariati putini si intampina, din aceasta cauza, dificultati in desfasurarea activitatii.
Aceasta a sustinut ca la nivel national se va pastra regula potrivit careia la sapte persoane care pleaca din sistem se poate angaja una singura.
"Post unic inseamna, pe de o parte, acel post ale carui atributii, prin continutul si natura lor nu pot fi preluate de alt angajat sau, pe de alta parte, daca avem un compartiment care are numai posturi vacante, un post va fi considerat unic si va putea sa fie ocupat", a mai afirmat Ioana Muntean.... mai mult
Miercuri, 02 Martie 2011, ora 22:34
Mai multe porturi fluviale vor fi trecute in administrarea autoritatilor locale, iar veniturile obtinute din utilizarea infrastructurii de transport naval vor fi folosite pentru a acoperi cheltuielile de dezvoltare, functionare, intretinere si reparatie a acesteia, a decis Guvernul, potrivit Mediafax.Decizia a fost luata in sedinta de miercuri a Executivului, la solicitarea autoritatilor locale, prin aprobarea unui memorandum initiat de Ministerul Transporturilor.
Potrivit Executivului, porturile Svinita, Tisovita, Dubova, Gruia, Cetate, Bechet si terenul portuar in suprafata de 14.588 metri patrati din portul Oltenita vor fi trecute in administrarea autoritatilor publice locale.
Memorandumul prevede ca toate veniturile obtinute din utilizarea infrastructurii de transport naval sa fie folosite pentru a acoperi cheltuielile de dezvoltare, functionare, intretinere si reparatie a infrastructurii respective.
In cazul in care veniturile nu sunt suficiente, autoritatile locale sunt obligate sa asigure acoperirea acestor cheltuieli din bugetele proprii.
Investitiile, precum si lucrarile de modificare si modernizare a infrastructurii de transport naval existente se aproba de catre consiliile unitatilor administrativ-teritoriale, cu avizul Ministerului Transporturilor.
De asemenea, autoritatile au nevoie de avizul ministerului si in cazul in care doresc schimbarea totala ori partiala a destinatiei infrastructurii.
Ministerul de resort are dreptul de a controla administratia... mai mult
Joi, 21 Octombrie 2010, ora 01:00
Plajele vor fi administrate de hotelieri si autoritati locale in baza unor contracte de asociere incheiate cu Administratia Nationala Apele Romane, potrivit unor modificari legislative, promovate pentru eliminarea intermediarilor dintre stat si proprietarii unitatilor de cazare.Guvernul a aprobat, marti, o ordonanta de urgenta pentru modificarea reglementarilor privind utilizarea plajelor si controlul activitatilor desfasurate pe plaja, noteaza Mediafax."Avand in vedere ca se apropie deschiderea oficiala a sezonului estival, era nevoie sa schimbam legislatia, in sensul utilizarii performante a plajelor in scop turistic. Vom reusi, in acest fel, eliminarea intermediarilor care existau intre stat si detinatorii de structuri de primire turistica in administrarea plajelor", a declarat, intr-un comunicat, ministrul Turismului, Elena Udrea.In prezent, plajele sunt concesionate de Directia Apele Romane Dobrogea Litoral unor operatori privati care, la randul lor, le pot inchiria catre hotelieri.
Conform noului act normativ, utilizarea plajelor in scop turistic va fi realizata in baza unui contract de asociere intre hotelieri si autoritati locale cu titularul dreptului de administrare, Administratia Nationala Apele Romane, prin Directia Apelor Dobrogea-Litoral, pe perioada unui sezon estival.Contractele de asociere pot fi incheiate de operatorii economici care administreaza structuri de primire turistice, proprietarii sau administratorii de ansambluri rezidentiale, firmele care... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 09:33