Tarifele de referinta pentru politele auto obligatorii RCA sunt calculate semestrial de o companie independenta, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) avand doar obligatia legala de a le publica, precizeaza reprezentantii institutiei, intr-o informare de presa.
"ASF publica tarifele de referinta pentru politele auto obligatorii RCA, in conformitate cu prevederile Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie.
Tarifele de referinta sunt calculate semestrial, potrivit prevederilor legale, de o companie independenta in functie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica), de varsta asiguratilor in cazul persoanelor fizice, precum si de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri). ASF are doar obligatia legala de a publica tarifele de referinta", se mentioneaza in document.
Potrivit sursei citate, publicarea tarifelor de referinta reprezinta un demers ce conduce la cresterea transparentei, la informarea si la transmiterea catre consumatori si catre companiile din piata a unor informatii corecte si complete cu privire la politele RCA.
"Tarifele de referinta nu reprezinta tarife la care sunt incheiate asigurarile obligatorii de raspundere civila auto in... mai mult
Miercuri, 19 Mai 2021, ora 23:19
Unele criptoactive sunt extrem de riscante si speculative, astfel incat consumatorii trebuie sa fie atenti la riscurile ridicate existente in cazul cumpararii sau detinerii acestor produse, inclusiv posibilitatea de a pierde toti banii investiti, avertizeaza reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), intr-un comunicat.
"Criptoactivele se prezinta sub mai multe forme, iar majoritatea acestora nu sunt inca reglementate, nefiind considerate instrumente financiare, asa cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018 privind pietele de instrumente financiare. In acest context, avertizam consumatorii romani ca, in cazul tranzactionarii de criptoactive, acestia nu beneficiaza de protectia si garantiile asociate cu serviciile financiare reglementate", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit sursei citate, furnizorii de servicii de schimb intre monede virtuale si monede fiduciare si furnizorii de portofele digitale trebuie sa respecte prevederile Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului.
In septembrie 2020, Comisia Europeana a prezentat un pachet privind finantele digitale, care include strategia privind finantele digitale si propuneri legislative privind criptoactivele si rezilienta digitala. Prin acest pachet, CE isi propune sa sprijine dezvoltarea competitiva a sectorului financiar al UE si sa ofere consumatorilor acces la produse financiare inovatoare, asigurand in acelasi timp protectie... mai mult
Joi, 22 Aprilie 2021, ora 10:18
Lista tarilor pe care Romania le considera cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizata duminica seara, 14 martie, de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta.
Persoanele care sosesc in Romania din aceste tari, regiuni sau teritorii incluse in asa-numita "zona galbena" trebuie sa stea in carantina timp de 14 zile.
Cea mai importanta modificare fata de precedenta lista este ca, dupa mult timp, Statele Unite nu mai figureaza pe lista, astfel ca cei care vin de acolo nu mai trebuie sa stea in carantina. De asemenea, Canada ramane in afara listei.
In schimb, multe dintre statele europene, inclusiv Spania, Italia, Franta, Ungaria, dar si Marea Britanie, unde sunt comunitati importante de romani, se mentin in "zona galbena". La fel si Republica Moldova, Israelul, Bulgaria si Maldive.
Germania, Grecia si Turcia sunt insa in afara listei galbene.
Vezi AICI lista completa modificata pe 14 martie de autoritati
Citeste si: Diana Sosoaca critica restrictionarea circulatiei noaptea: "Ce, la 22.01 incepe sa umble carcalacul pe strazi?"Scriitoarea Aurora Cornu, prima sotie a lui Marin Preda, a incetat din viata. A fost cea care l-a convins sa publice "Morometii"Claudiu Manda, un vitezoman incurabil. Europarlamentarul PSD, lasat fara permis de trei ori intr-un singur an din cauza vitezeiDrama ascunsa a celei mai frumoase prezentatoare de la Pro TV"Au incercat sa ma faca, dar au fost faultati". Cum au incercat hotii sa-l scoata din combinatie la furtul masinii... mai mult
Luni, 15 Martie 2021, ora 07:36
Metrorex are printre cele mai mari salarii din companiile aflate in subordinea Ministerului Transporturilor (MT), institutia fiind urmata in clasament de CFR, Compania de Drumuri si Autoritatea Rutiera Romana.
Directorii marilor departamente din Metrorex, precum cel economic, juridic, cel de tehnic si investitii sau cel de resurse umane si strategie castiga, fiecare, lunar 12.945 de lei. In aceasta suma intra un spor de tunel, de 3.092 de lei, si un spor de vechime - 3.865 de lei.
Salariile din CFR
Directorul general adjunct din CFR Calatori incaseaza, brut, 13.766 de lei, ceea ce inseamna ca in mana ia circa 8.000 de lei. Directorul adjunct are un salariu mai mic, de 6.421 de lei. Bani mai multi castiga seful oficiului juridic si revizorul general, cate 7.600 de lei, lunar. Angajatii pot primi un spor de vechime, de 12-25% din salariul de baza si un spor pentru ore suplimentare.
In CFR Infrastructura, directorul general adjunct castiga 16.918 lei, brut, adica 9.896 de lei, in mana. Revizorul general ridica, lunar, 12.019 lei, adica putin peste 7.000 de lei, in timp ce un director din institutie ia in jur de 7.000 de lei, net, potrivit contractului colectiv de munca pe anii 2019-2020. Salariul include si sporurile la salariul de baza.
Directorul general adjunct din Compania de Drumuri, directorii regionali si consilierii directorilor generali incaseaza pana la 10.919 lei. Directorii departamentelor economice, tehnice si cei din cadrul directiilor regionale... mai mult
Marti, 23 Februarie 2021, ora 23:30
Ministerul Culturii a anuntat ca are in vedere modificarea Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, dupa ce operatori culturali si artisti plastici au facut sesizari legat de metodologia de taxare a operelor expuse public, propusa de organismul de gestiune colectiva VISARTA.
Ministerul Culturii a transmis, intr-un comunicat de miercuri, ca va forma un grup de lucru pentru modificarea si completarea Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
Cadrul actual legal limiteaza posibilitatile pe care atat Ministerul Culturii, cat si Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A.), organ de specialitate in subordinea Guvernului, le au pentru elaborarea metodologiei organismelor de gestiune colectiva, privind domeniile de activitate reglementate prin Legea 8/1996.
Institutia a explicat: "Ministerul Culturii nu are niciun fel de atributii cu privire la decizia de constituire a comisiei de negociere si a metodologiei privitoare la organismele de gestiune; O.R.D.A., conform Art. 163 din Legea 8/1996, are obligatia ca, in termen de 15 zile de la primirea cererii de initiere a procedurilor de negociere de catre organismele de gestiune colectiva, utilizatorii sau structurile asociative ale utilizatorilor prevazuti la Art. 163, Alin. (3) lit. b) si c), sa elaboreze ordinul de constituire a comisiei de negociere; O.R.D.A nu este parte in negocieri si nu poate interveni in negocierea dintre organismele de gestiune colectiva si utilizatori".... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 09:53
Pe 7 aprilie 2020 a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de urgenta nr. 38/2020 privind utilizarea inscrisurilor in forma electronica la nivelul autoritatilor si institutiilor publice ("OUG 38/2020" sau "Ordonanta") care reglementeaza reglementeaza cadrul general pentru utilizarea la nivelul autoritatilor si institutiilor publice a semnaturii electronice si a documentelor electronice.
Tipuri de semnaturi electronice potrivit legislatiei europene
Regulamentul (UE) nr. 910/2014 privind identificarea electronica si serviciile de incredere pentru tranzactiile electronice pe piata interna (Regulamentul eIDAS) stabileste trei categorii de semnaturi electronice, in functie de gradul de incredere al identitatii semnatarului, respectiv semnaturi electronice (i) simple, (ii) avansate si (iii) calificate.
Semnatura electronica inseamna date in format electronic, atasate la sau asociate logic cu alte date in format electronic si care sunt utilizate de semnatar pentru a semna.
Semnatura electronica avansata este acea semnatura electronica care (a) face trimitere exclusiv la semnatar; (b) permite identificarea semnatarului; (c) este creata utilizand date de creare a semnaturilor electronice pe care semnatarul le poate utiliza, cu un nivel ridicat de incredere, exclusiv sub controlul sau; si (d) este legata de datele utilizate la semnare astfel incat orice modificare ulterioara a datelor poate fi detectata.
Semnatura electronica calificata corespunde semnaturilor... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 16:13
Aproximativ 2.500 de persoane au inceput un proces colectiv dupa ce au fost testate pozitiv cu noul coronavirus.
Autoritatile din provincia austriaca Tirol au fost date in judecata pentru ca nu au luat masurile necesare pentru a stopa raspandirea coronavirusului, informeaza CNN.
Printre cei reclamati in acest proces se afla primarul statiunii Ischgl, proprietarii companiilor de telegondole, dar si alte autoritati.
"Autoritatile din Tirol sunt acuzate ca au reactionat prea tarziu dupa primele semne ale aparitiei coronavirusului - in special in Ischgl - contribuind astfel la raspandirea virusului in Europa si in alte locuri", a notat CNN.
Aproximativ 2.500 de oameni sunt parte din acest proces colectiv, 80% dintre ei fiind germani.
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Austria (VSV) ii ajuta pe acesti oameni si a facut apel la toti cei care au calatorit in zona dupa data de 5 martie si apoi au fost diagnosticati cu COVID-19 sa anunte, deoarece pot primi despagubiri.
"Pandemia de coronavirus reprezinta un caz de forta majora si nimeni nu poate fi gasit responsabil pentru pagubele suferite. Totusi, pastrand statiunea de schi deschisa, chiar daca autoritatile stiau sau ar fi trebuit sa stie ca exista pericolul unei infectii in masa, este un motiv plauzibil pentru a lua in calcul solicitarea unor despagubiri", a transmis Protectia Consumatorilor din Austria.
In replica, autoritatile din Tirol au sustinut ca lumea se afla acum intr-"o situatie... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 09:54
Premierul Ludovic Orban l-a numit, luni, pe Adrian Miutescu, in functia de presedinte al Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului.
Conform mai multor decizii ale premierului, publicate luni in Monitorul Oficial, Adrian Miutescu a fost numit in functia de presedinte al Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului, iar Claudiu Constantin Nastasa - in cea de vicepresedinte al institutiei.
Premierul l-a eliberat din functie pe Daniel Geanta, fostul presedinte al Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului, si a decis, de asemenea, sa-i elibereze din functiile de vicepresedinte al Autoritatii pe Marian Vasiliev, Laurentiu Chirvasuta si Violeta Tudorie.
De asemenea, Ludovic Orban a numit inca doi secretari de stat, unul in cadrul Secretariatului General al Guvernului si unul in cadrul Cancelariei prim-ministrului.
Astfel, Petrica Lucian Rusu a fost numit in functia de secretar de stat in cadrul SGG, iar Maria Gabriela Horga a fost numita in functia de secretar de stat la Cancelaria prim-ministrului. ...citeste mai departe despre "Premierul Orban a schimbat conducerea Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 Decembrie 2019, ora 21:02
Autoritatile pentru concurenta din Uniunea Europeana investigheaza modul in care Google colecteaza datele clientior sai, ceea ce sugereaza ca operatorul celui mai popular motor de cautare pe internet din lume ramane in atentia Comisiei Europene in pofida amenzilor uriase pe care le-a aplicat companiei americane.
Autoritatile de reglementare din Europa si Statele Unite analizeaza modul in care marile companii de tehnologie gestioneaza si folosesc datele pentru a obtine castiguri, transmite Reuters.
Executivul UE a anuntat in weekend ca solicita informatii despre modalitatea si motivul pentru care Google, divizie a grupului Alphabet, colecteaza date.
"Comisia a trimis chestionare in cadrul unei investigatii preliminare referitoare la practicile Google legate de colectarea si utilizarea datelor. Investigatia preliminara este in curs", a informat Comisia printr-un email.
Un document vazut de Reuters arata ca UE se concentreaza pe date legate de serviciile de cautare locale, publicitatea online, servicii de publicitate tintita, servicii de logare, browsere web si altele.
In ultimii doi ani, comisarul pentru Concurenta Margrethe Vestager a aplicat Google amenzi in valoare cumulata de peste 8 miliarde de euro si a ordonat companiei sa isi schimbe practicile de afaceri.
Google a anuntat ca foloseste datele pentru a-si imbunatati serviciile si ca utilizatorii isi pot gestiona, sterge si transfera datele oricand.
Vezi si:
Google inaspreste regulile pentru... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 09:54