Metrorex are printre cele mai mari salarii din companiile aflate in subordinea Ministerului Transporturilor (MT), institutia fiind urmata in clasament de CFR, Compania de Drumuri si Autoritatea Rutiera Romana.
Directorii marilor departamente din Metrorex, precum cel economic, juridic, cel de tehnic si investitii sau cel de resurse umane si strategie castiga, fiecare, lunar 12.945 de lei. In aceasta suma intra un spor de tunel, de 3.092 de lei, si un spor de vechime - 3.865 de lei.
Salariile din CFR
Directorul general adjunct din CFR Calatori incaseaza, brut, 13.766 de lei, ceea ce inseamna ca in mana ia circa 8.000 de lei. Directorul adjunct are un salariu mai mic, de 6.421 de lei. Bani mai multi castiga seful oficiului juridic si revizorul general, cate 7.600 de lei, lunar. Angajatii pot primi un spor de vechime, de 12-25% din salariul de baza si un spor pentru ore suplimentare.
In CFR Infrastructura, directorul general adjunct castiga 16.918 lei, brut, adica 9.896 de lei, in mana. Revizorul general ridica, lunar, 12.019 lei, adica putin peste 7.000 de lei, in timp ce un director din institutie ia in jur de 7.000 de lei, net, potrivit contractului colectiv de munca pe anii 2019-2020. Salariul include si sporurile la salariul de baza.
Directorul general adjunct din Compania de Drumuri, directorii regionali si consilierii directorilor generali incaseaza pana la 10.919 lei. Directorii departamentelor economice, tehnice si cei din cadrul directiilor regionale... mai mult
Marti, 23 Februarie 2021, ora 23:30
Viteza limitata la 25 km/h, circulatia pe trotuar interzisa, varsta de minim 12 ani - trotinetele electrice si alte "dispozitive pentru deplasarea personala" vor trebui sa respecte in Franta noile norme care reglementeaza o practica care a crescut exploziv in ultimii ani, transmite AFP.
Aceste reguli, care vor intra in vigoare sambata, erau cerute de mult timp de autoritatile publice si utilizatori, care se confrunta cu o coabitare complicata pe trotuare si sosele si cu un numar din ce in ce mai mare de accidente, unele mortale.
Pe langa gyropod-uri si hoverboard-uri, sunt vizate in special trotinetele electrice. Un veritabil fenomen la moda in numeroase orase din Franta si Europa, utilizarea trotinetelor electrice a explodat in ultimii doi ani, in special prin intermediul aplicatiilor de inchiriere de tip 'free floating'. De exemplu, la Paris sunt in prezent 15.000 de trotinete electrice.
"Era o nevoie fundamentala de stabilire de reguli", a subliniat delegatul interministerial pentru siguranta rutiera, Emmanuel Barbe.
Aceste reguli "vor permite o utilizare mai responsabila si o revenire la o utilizare linistita a trotuarelor de catre pietoni, in special de catre cei mai vulnerabili: persoane in varsta, copii, persoane cu mobilitate redusa", a apreciat la randul sau Jean-Baptiste Djebbari, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.
Legea prevede, de acum inainte, ca aceste dispozitive nu trebuie sa depaseasca o viteza de 25 km/h, in conditiile in care... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 13:45
In mod normal, intr-o tara ca Romania - in care anul trecut au murit, in accidente rutiere, aproape 1.900 de oameni - autoritatile ar trebui sa ia, de urgenta, masuri pentru a preveni repetarea carnagiului de pe sosele.
Concret, ar trebui sa inceapa imediat lucrul atat la imbunatatirea conditiilor de drum, cat si la educarea tuturor participantilor la trafic, de la soferi si biciclisti, pana la pietoni. Dar cum nimic din toate astea nu se face, momentan, cu seriozitate, n-ar trebui sa ne miram daca si in 2019 soselele noastre vor ramane tot cele mai periculoase din intrega Uniune Europeana.
Potrivit unei statistici data publicitatii recent de Eurostat, in cele mai multe state membre UE, mai putin de 60 de cetateni dintr-un milion mor, anual, in accidente rutiere.
In unele dintre state, traficul e chiar mult mai sigur de atat. Spre exemplu, in Marea Britanie isi pierd viata, in fiecare an, pe sosele, 28 de oameni dintr-un milion. Iar in Danemarca se inregistreaza, din cauza accidentelor rutiere, 30 de decese la milionul de locuitori.
La polul opus sunt tarile din Estul Europei, in care soselele sunt foarte nesigure. De fapt, dintre toate statele UE, traficul este cel mai nesigur in: Romania (unde se inregistreaza anual, din cauza accidentelor, 96 de decese la milionul de locuitori) si in Bulgaria (care raporteaza 88 de decese cauzate de accidente la milionul de locuitori).
Aceste statistici - care se refera la situatia din 2018 si care sunt inca provizorii -... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2019, ora 07:26
Consiliul Concurentei a extins investigatia pe piata produselor de semnalizare rutiera si a efectuat o inspectie la sediul companiei Girod Semnalizare Rutiera SRL, potrivit unui comunicat al institutiei, remis, luni, AGERPRES.
Anul trecut, Autoritatea de concurenta a declansat o investigatie privind o posibila intelegere pe piata comercializarii produselor de semnalizare si siguranta rutiera in cadrul unor licitatii publice organizate, in perioada 2014 - 2016, de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA, in prezent Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere din Romania.
Consiliul Concurentei a efectuat, in 2017, inspectii inopinate la sediul companiilor Vesta Investment SRL, Helvespid SRL, Loial Impex SRL, IPA SA si Dual Man SRL, companii suspecte ca ar fi participat la trei proceduri de achizitie publica fie prin constituirea unor asocieri de companii (consortii) in vederea depunerii unei oferte comune, fie prin participarea cu oferte individuale, fara a se concura intre ele, in vederea castigarii contractelor de furnizare, in conditii mai slabe de competitivitate si calitate.
"Pe parcursul derularii investigatiei, autoritatea de concurenta a obtinut indicii referitoare la faptul ca practica anticoncurentiala investigata ar putea viza mai multe proceduri de achizitie publica, inclusiv pentru serviciile de marcaje rutiere si chiar proceduri de achizitie privata a mijloacelor de semnalizare rutiera, precum si la... mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 14:05
Transportul rutier de persoane va fi oprit in intreaga tara dupa Referendumul din 6 si 7 octombrie si vor fi proteste la Guvern in cazul in care modificarile privind transporturile rutiere vor fi adoptate in forma actuala, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Vasile Stefanescu, presedintele COTAR.
Acesta a precizat, totodata, ca autoritatile abilitate pot stabili daca organizatia pe care o reprezinta, Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), detine monopolul de care vorbeste ministrul Transporturilor, Lucian Sova.
"Inteleg ca domnul ministru Sova (ministrul Transporturilor, n.r.) a insistat asupra faptului ca noi detinem un monopol. Ce inseamna monopol daca sunt organe abilitate care pot constata daca este vorba despre monopol, daca firme care au respectat caietul de sarcini si atribuire si punctaj s-au inscris si au castigat inseamna monopol, atunci domnia sa trebuie sa sesizeze organele abilitate ale statului. In acelasi timp, acest nou program de transport se vrea facut si pentru transportatorii romani, trebuie sa avem timpul necesar de a achizitiona aceste noi autobuze. Altfel, nu avem cum. Nimeni nu ne va produce in momentul de fata, in 4 - 5 luni de zile 1.000 - 1.500 de autobuze. Deci, pentru a putea participa si castiga aceasta atribuire trebuie sa avem autobuze noi. Nu avem nimic impotriva, dar dati-ne timpul necesar. Sau haideti sa discutam", a spus Stefanescu.
Liderul COTAR a mentionat faptul ca un vot majoritar in... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2018, ora 11:15
Primaria Brasov a fost amendata de Politia Rutiera, dupa ce autoritatile locale au decis sa reintroduca circulatia in dublu sens pe doua strazi cu sens unic.
Reprezentantii institutiei sustin ca decizia a fost luata in baza unei hotarari a Comisiei de Circulatie, din care au facut parte si politistii.
Potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Brasov, Ionut Marin, Primaria Brasov a fost amendata pentru ca nu a mentinut sensul unic pe doua strazi din oras si a montat o noua semnalizare, fara avizul Politiei Rutiere.
"In cadrul comisiei de circulatie in care s-a pus problema desfiintarii vechii semnalizari, Biroul Rutier a sustinut ca activitatile sa se demareze doar dupa realizarea unui nou proiect de montare a semnalizarii si avizarea acestuia, conform prevederilor legale, de catre structura de Politie Rutiera. In pofida celor stabilite, Primaria municipiului Brasov a desfiintat vechea semnalizare si a montat o noua semnalizare, fara a prezenta proiectul Politiei Rutiere, in vederea avizarii.
In cadrul discutiilor, Biroul Rutier a avut amendamente privind mentinerea sensurilor unice pe doua strazi: Cetinii si Zarand. Ca urmare a acestui fapt, Politia Rutiera a sanctionat Primaria Brasov cu amenda in valoare de 3.045 de lei", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ionut Marin, purtatorul de cuvant al IPJ Brasov.
Primarul Brasovului, George Scripcaru, sustine ca decizia privind circulatia pe ambele sensuri a fost luata in baza unei hotarari a Comisiei de... mai mult
Joi, 19 Iulie 2018, ora 12:18
Amenzile aplicate transportatorilor rutieri pentru lipsa licentei, folosirea unor documente expirate sau suspendate, precum si pentru alte contraventii au fost reduse de Guvern in medie cu 50%, ca urmare a crizei care afecteaza sectorul de profil si a incasarilor slabe.
Actul normativ adoptat de Guvern diminueaza amenzile contraventionale aplicate transportatorilor rutieri, ca urmare a situatiei aparute in practica, unde criza economica a determinat un nivel scazut de colectare a sumelor respective si o tergiversare a punerii in executare a amenzilor. De asemenea, ca urmare a dialogului social s-a constatat ca amenzile contraventionale ridicate elimina multi operatori de transport de pe piata si determina scaderea volumului de schimburi si a veniturilor generale ale societatii. In acest sens, amenzile contraventionale prevazute de HG nr.69/2012 au fost reduse, pe diversele categorii de contraventii, in medie cu 50%", a anuntat Executivul.
HG 69/2012 stabileste care sunt incalcarile prevederilor legislatiei europene si nationale in domeniul transportului rutier, pe care le imparte in "foarte grave", "grave" si "minore", precum si cuantumul aferent al amenzilor.
Ministerul a propus la finele lui 2013 reducerea limitelor amenzilor
Ministerul Transporturilor a propus la finele anului trecut reducerea limitelor amenzilor contraventionale pentru faptele considerate foarte grave de la 14.000 lei - 18.000 lei la 9.000 lei - 12.000 lei. Printre contraventiile din... mai mult
Joi, 06 Februarie 2014, ora 10:44
ARR, Autoritatea Rutiera Romana, a efectuat in primul trimestru al anului 7.772 de controale, intocmind 5803 procese verbale de constatare si sanctionare in valoare de 22.384.110 lei, potrivit NewsIn. "Personalul cu atributii de inspectie si control al ARR a verificat in timpul controalelor efectuate in trafic 47.715 vehicule care efectuau transport de marfuri generale, 7079 vehicule de transport persoane si 2140 de transport de marfuri periculoase, iar la sediu au fost verificati 2.546 operatori de transport, si 646 operatori de activitati conexe dintre care 606 autogari. Au fost suspendate, retrase sau anulate 134 licente de transport, 240 copii conforme, si trei licente de traseu", au spus reprezentantii ARR.
Astfel, in T1 au fost verificate 243 scoli de conducatori auto la sediu si 806 autovehicule "scoala" in trafic, fiind retrase, suspendate sau anulate un numar de 21 autorizatii scoli soferi sau instructori independenti.
In ceea ce priveste transportul marfurilor divizibile si controlul respectarii maselor maxime admise pe trimestrul I al anului 2011 a fost aplicat un numar de 107 amenzi in valoare totala de 231.000 lei.
Pentru ca activitatea de control in trafic sa devina completa si cat mai eficienta, din 2010 si pana in prezent a avut loc un proces de crestere a competentelor de control ale ARR (suspendarea dreptului de utilizare autovehiculelor utilizate la activitati nelicentiate, controlul asupra marfurile divizibile si cantarirea autovehiculelor in trafic,... mai mult
Marti, 03 Mai 2011, ora 13:26
Guvernul a eliminat de pe lista serviciilor deconcentrate Registrul Auto Roman si Autoritatea Rutiera Romana la o saptamana dupa ce aceste institutii au fost introduse pe lista deconcentratelor, potrivit unei Hotarari adoptate in sedinta de saptamana trecuta a Executivului, transmite NewsIn. Guvernul a abrogat, printr-o Hotarare adoptata in sedinta din 14 octombrie, punctul "L" din Anexa 1 a OUG 105/20009 - act normativ aprobat in 6 octombrie, care se refera, printre altele, la serviciile publice deconcentrate.
La acest punct figureaza deconcentratele aflate in coordonarea Ministerului Transporturilor, respectiv Registrul Auto Roman, Autoritatea Rutiera Romana si directiile regionale ale acestora.OUG 105/2009 prevede ca Anexa 1 poate fi actualizata prin Hotarare a Guvernului.
Anexa 1 cuprinde serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale si alte servicii publice.Potrivit OUG 105, directorul coordonator al serviciului public deconcentrat, dar si adjunctii acestuia, sunt numiti prin act administrativ al ordonatorului principal de credite in subordinea sau in coordonarea caruia se afla serviciul deconcentrat (ministrul de resort n.r.).
Guvernul a adoptat OUG 105/2009 (prin care se abroga OUG 37 privind deconcentratele) in sedinta din 6 octombrie, cu o zi inainte ca judecatorii Curtii Constitutionale (CCR) sa decida ca Legea de aprobare a OUG 37/2009 este... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 09:31