Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu este o megastructura, avand doar 10%, cu indulgenta, din piata financiara, dar infiintarea acesteia optimizeaza costurile si structurile de supraveghere, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
"Salut infiintarea Autoritatii care supravegheaza partea nebancara a pietei financiare din Romania. As spune ca nu este vorba de o megastructura, in primul rand. Daca sistemul bancar sau creditele bancare plus leasingul (..) si asa mai departe sunt peste 90% din toata piata financiara din Romania si ai 10%, sa spunem, cu indulgenta, reprezentat de piata de capital, pensiile private si asigurarile, inseamna ca structura de supraveghere bancara din Banca Nationala, care este de 10 ori mai mare, este o megastructura. Inseamna ca domnul Cinteza, cat este dansul de scund, este un megaerou, daca (...) supravegheaza o piata de zece ori mai mare decat megastructura /ASF, n.r./.
Faptul ca s-au unit trei piete care, in Romania, sunt, din punct de vedere al volumului, inca mici, nu inseamna ca s-a creat o megastructura. Nu facem altceva decat sa optimizam si costuri, si structuri de supraveghere si sa ne integram mai bine in Europa. (...) In consecinta, salut trecerea prin Parlament, aprobarea si intrarea in functiune a noii autoritati", a spus Isarescu.
Potrivit oficialului BNR, prin infiintarea ASF se vor rezolva probleme care au ramas in suspans.
'(...) De mai... mai mult
Vineri, 03 Mai 2013, ora 11:33
Parlamentul a aprobat numirea deputatului PNL Dan Radu Rusanu si a economistului Daniel Daianu la conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiare, cei doi urmand sa ocupe functiile de presedinte, respectiv prim-vicepresedinte, in cadrul noii institutii.
Parlamentul s-a reunit, miercuri, in sedinta comuna, pentru a-i vota pe membrii Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara care au fost audiati si validati, marti, de comisiile de buget.
Parlamentul i-a mai votat pe Daniel Tudor, Mircea Ursache si Ion Giurescu pentru functiile de vicepresedinti responsabili pentru sectoarele asigurarilor, pietei de capital si respectiv, pensii private.
Din Consiliul ASF vor mai face parte Dorina Mihailescu, Gheorghe Marcu, Gavrila Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mirzac, Marian Sarbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Balta, Doru Frunzulica, Nina Puiu si Gh. Cornel Coca Constantinescu.
"Vom face, probabil, predarea-primirea pe data de 30 aprilie ca sa putem sa incheiem luna respectiva si incepand cu 1 mai va trebui sa acordam un nou Cod fiscal ASF ca sa poata sa functioneze, se vor desfiinta cele trei entitati - Asigurarile, CNVM-ul si Pensiile Private", a spus Rusanu, la Palatul Parlamentului.
El a adaugat ca, inainte de infiintarea ASF, este posibil sa se faca un audit intern pentru Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, care vor fi desfiintate.
"Daca... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 11:37
Infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost gandita cu scopul declarat de a rezolva disfunctionalitatile de pe pietele de capital, asigurari si pensii private, industrii care se afla in afara razei de influenta a BNR. Succesul acestui demers este pus sub semnul intrebarii, pe masura ce noua institutie se contureaza a fi un simplu agregator al autoritatilor de supraveghere si nu un organism cu capacitate de reformare a pietei financiare.
Cazul Sima, controversatul sistem PAID, dar si haosul din segmentul RCA sunt cateva din recentele scandaluri cu care s-a confruntat piata financiara nebancara din Romania si care tradeaza un control deficitar din partea autoritatilor.
Legea infiintarii Autoritatii de Supraveghere Financiara, care va controla o piata de sase miliarde de euro, a primit vot favorabil ieri in Senat, iar audierile pentru numirea conducerii vor incepe imediat dupa promulgare.
Noua autoritate de supraveghere mosteneste insa pacatele institutiilor care vor fuziona, iar aceste pacate incep de la conducerea necalificata si politizata.
In Consiliul de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) se va regasi o parte din actuala conducere a celor trei institutii care fuzioneaza: Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), conduse de Carmen Eugenia Negoita, Daniel Tudor, respectiv Marian Sarbu.
"Cei care se afla... mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 11:49