Tarifele de referinta pentru politele auto obligatorii RCA sunt calculate semestrial de o companie independenta, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) avand doar obligatia legala de a le publica, precizeaza reprezentantii institutiei, intr-o informare de presa.
"ASF publica tarifele de referinta pentru politele auto obligatorii RCA, in conformitate cu prevederile Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie.
Tarifele de referinta sunt calculate semestrial, potrivit prevederilor legale, de o companie independenta in functie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica), de varsta asiguratilor in cazul persoanelor fizice, precum si de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri). ASF are doar obligatia legala de a publica tarifele de referinta", se mentioneaza in document.
Potrivit sursei citate, publicarea tarifelor de referinta reprezinta un demers ce conduce la cresterea transparentei, la informarea si la transmiterea catre consumatori si catre companiile din piata a unor informatii corecte si complete cu privire la politele RCA.
"Tarifele de referinta nu reprezinta tarife la care sunt incheiate asigurarile obligatorii de raspundere civila auto in... mai mult
Miercuri, 19 Mai 2021, ora 23:19
Unele criptoactive sunt extrem de riscante si speculative, astfel incat consumatorii trebuie sa fie atenti la riscurile ridicate existente in cazul cumpararii sau detinerii acestor produse, inclusiv posibilitatea de a pierde toti banii investiti, avertizeaza reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), intr-un comunicat.
"Criptoactivele se prezinta sub mai multe forme, iar majoritatea acestora nu sunt inca reglementate, nefiind considerate instrumente financiare, asa cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018 privind pietele de instrumente financiare. In acest context, avertizam consumatorii romani ca, in cazul tranzactionarii de criptoactive, acestia nu beneficiaza de protectia si garantiile asociate cu serviciile financiare reglementate", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit sursei citate, furnizorii de servicii de schimb intre monede virtuale si monede fiduciare si furnizorii de portofele digitale trebuie sa respecte prevederile Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului.
In septembrie 2020, Comisia Europeana a prezentat un pachet privind finantele digitale, care include strategia privind finantele digitale si propuneri legislative privind criptoactivele si rezilienta digitala. Prin acest pachet, CE isi propune sa sprijine dezvoltarea competitiva a sectorului financiar al UE si sa ofere consumatorilor acces la produse financiare inovatoare, asigurand in acelasi timp protectie... mai mult
Joi, 22 Aprilie 2021, ora 10:18
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) se afla intr-un razboi permanent cu SIF si are in vedere, pentru anul 2015, ca directie strategica pentru piata de capital, reglementarea regimului fondurilor inchise de investitii, printr-o lege care sa includa si cele cinci SIF si Fondul Proprietatea, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, presedintele ASF, Misu Negritoiu.
"Suntem intr-un razboi permanent cu aceste institutii (SIF - Societati de investitii financiare - n.red.), am publicat sanctiunile, au fost procese, sunt litigii, din dorinta noastra de a disciplina cat mai mult piata. Trebuie umblat la baza, baza fiind re-reglementarea acestor institutii", a spus Negritoiu, citat de Agerpres.
Intrebat de jurnalisti despre cazul in care procurorii DIICOT au retinut cinci persoane in dosarul de delapidare a SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia, oficialul ASF nu a dorit sa comenteze public aceasta situatie, limitandu-se sa precizeze ca ASF si-a facut treaba ca si supraveghetor si va colabora cu autoritatile in aceasta investigatie.
Presedintele ASF a spus ca lipseste o lege a fondurilor inchise de investitii si ca ASF trebuie sa aduca in normalitate toate fondurile inchise de investitii din Romania, inclusiv SIF-urile si probabil si Fondul Proprietatea.
"Fiecare este un organism mai exotic decat celalalt si functioneaza in baza unor legi depasite, chiar desuete", a afirmat Negritoiu.
Procurorii DIICOT au retinut cinci persoane in dosarul de delapidare a... mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 16:07
Firma RST Media, controlata integral de purtatorul de cuvant al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Radu Soviani, va furniza institutiei servicii de management in domeniul comunicarii si relatiilor publice, valoarea contractului fiind de 992.000 lei (220.000 euro), cu TVA, pentru trei ani.
Contractul, estimat prin anuntul de participare la 1,1 milioane de lei, include si pozitia de purtator de cuvant.
La licitatie a mai depus oferta firma LDK Consultants Engineers&Planners SRL Bucuresti, controlata de LDK-Consultants Engineers And Planners (Grecia) - 83,87% si Marianna Kondylidou - 16,13%.
"ASF este intr-un proces de optimizare a cheltuielilor inclusiv in ceea ce priveste personalul angajat. La momentul infiintarii ASF, personalul rezultat prin suma personalului departamentelor de comunicare din CNVM, CSSPP si CSA numara 23 de angajati. In procesul de evaluare si restructurare al institutiei este inclus si Departamentul de comunicare. Rezultatul final tintit este optimizarea cheltuielilor, inclusiv prin externalizarea anumitor servicii care tin de relatiile publice care sa compenseze eficient restructurarea la nivelul departamentului. Scopul este obtinerea unui rezultat eficient atat la nivelul relatiilor publice, cat si la nivelul costurilor", se arata intr-un raspuns al ASF remis la solicitarea MEDIAFAX la finele lunii septembrie 2013, dupa publicarea anuntului de participare pe www.e-licitatie.ro. mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 12:52
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu este o megastructura, avand doar 10%, cu indulgenta, din piata financiara, dar infiintarea acesteia optimizeaza costurile si structurile de supraveghere, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
"Salut infiintarea Autoritatii care supravegheaza partea nebancara a pietei financiare din Romania. As spune ca nu este vorba de o megastructura, in primul rand. Daca sistemul bancar sau creditele bancare plus leasingul (..) si asa mai departe sunt peste 90% din toata piata financiara din Romania si ai 10%, sa spunem, cu indulgenta, reprezentat de piata de capital, pensiile private si asigurarile, inseamna ca structura de supraveghere bancara din Banca Nationala, care este de 10 ori mai mare, este o megastructura. Inseamna ca domnul Cinteza, cat este dansul de scund, este un megaerou, daca (...) supravegheaza o piata de zece ori mai mare decat megastructura /ASF, n.r./.
Faptul ca s-au unit trei piete care, in Romania, sunt, din punct de vedere al volumului, inca mici, nu inseamna ca s-a creat o megastructura. Nu facem altceva decat sa optimizam si costuri, si structuri de supraveghere si sa ne integram mai bine in Europa. (...) In consecinta, salut trecerea prin Parlament, aprobarea si intrarea in functiune a noii autoritati", a spus Isarescu.
Potrivit oficialului BNR, prin infiintarea ASF se vor rezolva probleme care au ramas in suspans.
'(...) De mai... mai mult
Vineri, 03 Mai 2013, ora 11:33
Parlamentul a aprobat numirea deputatului PNL Dan Radu Rusanu si a economistului Daniel Daianu la conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiare, cei doi urmand sa ocupe functiile de presedinte, respectiv prim-vicepresedinte, in cadrul noii institutii.
Parlamentul s-a reunit, miercuri, in sedinta comuna, pentru a-i vota pe membrii Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara care au fost audiati si validati, marti, de comisiile de buget.
Parlamentul i-a mai votat pe Daniel Tudor, Mircea Ursache si Ion Giurescu pentru functiile de vicepresedinti responsabili pentru sectoarele asigurarilor, pietei de capital si respectiv, pensii private.
Din Consiliul ASF vor mai face parte Dorina Mihailescu, Gheorghe Marcu, Gavrila Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mirzac, Marian Sarbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Balta, Doru Frunzulica, Nina Puiu si Gh. Cornel Coca Constantinescu.
"Vom face, probabil, predarea-primirea pe data de 30 aprilie ca sa putem sa incheiem luna respectiva si incepand cu 1 mai va trebui sa acordam un nou Cod fiscal ASF ca sa poata sa functioneze, se vor desfiinta cele trei entitati - Asigurarile, CNVM-ul si Pensiile Private", a spus Rusanu, la Palatul Parlamentului.
El a adaugat ca, inainte de infiintarea ASF, este posibil sa se faca un audit intern pentru Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, care vor fi desfiintate.
"Daca... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 11:37
Infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost gandita cu scopul declarat de a rezolva disfunctionalitatile de pe pietele de capital, asigurari si pensii private, industrii care se afla in afara razei de influenta a BNR. Succesul acestui demers este pus sub semnul intrebarii, pe masura ce noua institutie se contureaza a fi un simplu agregator al autoritatilor de supraveghere si nu un organism cu capacitate de reformare a pietei financiare.
Cazul Sima, controversatul sistem PAID, dar si haosul din segmentul RCA sunt cateva din recentele scandaluri cu care s-a confruntat piata financiara nebancara din Romania si care tradeaza un control deficitar din partea autoritatilor.
Legea infiintarii Autoritatii de Supraveghere Financiara, care va controla o piata de sase miliarde de euro, a primit vot favorabil ieri in Senat, iar audierile pentru numirea conducerii vor incepe imediat dupa promulgare.
Noua autoritate de supraveghere mosteneste insa pacatele institutiilor care vor fuziona, iar aceste pacate incep de la conducerea necalificata si politizata.
In Consiliul de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) se va regasi o parte din actuala conducere a celor trei institutii care fuzioneaza: Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), conduse de Carmen Eugenia Negoita, Daniel Tudor, respectiv Marian Sarbu.
"Cei care se afla... mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 11:49
Modelul propus de Guvern legat de infiintarea unei singure autoritati de supraveghere, care sa inlocuiasca CNVM, CSA si CSSPP exista si in alte tari. Nu se explica, insa, graba cu care se fac aceste schimbari, a declarat directorul General Generali Romania, Adrian Marin.
"Asa cum se precizeaza in Ordonanta de Urgenta, aceasta masura are intentia sa stabilizeze piata financiara din Romania, dat fiind modificarile legislative din ultimul an si problemele semnalate. Modelul propus functioneaza si in alte tari europene, nu este ceva unic doar in Romania. Ceea ce este, intr-adevar, de neinteles este graba cu care se fac aceste schimbari care au un impact major asupra unor sectoare care gestioneaza 20 miliarde de euro.
Ceea ce ne intereseaza pe noi ca si pe compania de asigurari este sa actionam intr-o piata reglementata, astfel incat sa ne putem desfasura activitatea si sa ne dezvoltam", a declarat Adrian Marin, pentru Business24.
Brokerul Intercapital Invest, Razvan Pasol a explicat ca succesul unui asemenea demers depinde de modul in care va fi implementat.
Autoritatea pentru Supraveghere Financiara, o Marie cu alta palarie?
Infiintarea unei Autoritati pentru Supraveghere Financiara ar putea aduce o permisivitate mai mare pentru investitiile la Bursa, pentru firmele de asigurari si fondurile de pensii.
Pe de alta parte, demersul s-ar putea dovedi a fi "o Marie cu alta palarie", in cazul in care nu este luata in vedere si o reformare a sistemului, iar... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 16:10
Infiintarea unei Autoritati pentru Supraveghere Financiara ar putea aduce o permisivitate mai mare pentru investitiile la Bursa, pentru firmele de asigurari si fondurile de pensii, este de parere brokerul Intercapital Invest, Razvan Pasol.
Pe de alta parte, demersul s-ar putea dovedi a fi "o Marie cu alta palarie", in cazul in care nu este luata in vedere si o reformare a sistemului, iar conducerea ramane numita politic si nespecializata.
"Despinde cum este implementata o asemenea autoritate. Poate sa duca la o conlucrare intre cele trei autoritati si, de exmplu, in cazul nostru, al pietei de capital, sa vedem o permisivitate mai mare a investitiilor la Bursa pentru firmele de asigurari, pentru fondurile de pensii. Intr-un caz nefericit, poate duce la cresterea birocratiei", a declarat Razvan Pasol, pentru Business24.
Brokerul atrage atentia si asupra modului in care se aleg membrii autoritatii.
"Conteaza foarte mult si persoanele care sunt puse la conducere. Mi se pare foarte interesant ca, daca tot facem acest pas, ar trebui numiti in functie cat mai multi specialisti. Altfel, ar fi mai mult o schimbare de forma. Ca sa avem si o schimbare de fond, ar trebui o restructurare a intregii activitati de supraveghere pe toate cele trei componente si un element al acestei restructurari tine de ce persoane sunt aduse la conducere. As prefera sa fie specialisti, persoane cu experienta in domeniul financiar in cele trei domenii si nu politice", a adaugat Pasol.... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 13:12