Diplomatul britanic John Kerr, unul dintre parintii proiectului de text ce stabileste procedura de iesire din Uniunea Europeana, nu si-a imaginat ca tara sa va fi prima care il va folosi.
Initiativa lui Kerr a fost blocata de infrangerile suferite de Constitutia europeana la referendumurile din Franta si Olanda, dar unele elemente au ajuns in Tratatul de la Lisabona, care a intrat in vigoare in 2009, relateaza Politico.
Una dintre sectiunile preluate a devenit Articolul 50, care va fi invocat miercuri de premierul Theresa May, in scrisoarea de notificare oficiala a UE ca Marea Britanie intentioneaza sa iasa din blocul comunitar, dupa mai mult de 40 de ani de apartenenta.
Brexitul merge inainte. Theresa May anunta ca atacul de la Londra nu-i schimba planurile
Aceasta va fi inmanata personal presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, de catre ambasadorul britanic la Uniunea Europeana, Tim Barrow, moment din care va incepe numaratoarea inversa a "divortului" britanic. Negocierile se asteapta sa dureze doi ani.
Tot miercuri, prim-ministrul britanic Theresa May va informa Parlamentul britanic ca Marea Britanie a declansat Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.
"Nu ma simt vinovat pentru inventarea mecanismului. Ma simt foarte trist ca Marea Britanie il foloseste", a declarat Kerr pentru Politico. "Nu credeam ca Marea Britanie il va folosi", a adaugat el.
Dupa o cariera stralucita in Ministerul de Externe, ce a inclus misiuni de ambasador la... mai mult
Marti, 28 Martie 2017, ora 16:55
Autorul Articolului 50, care reglementeaza iesirea unui stat membru din Uniunea Europeana, sustine ca prevederea este reversibila. El contrazice astfel Guvernul de la Londra, care a aratat ca respectiva clauza din Tratatul de la Lisabona nu mai poate fi oprita odata declansata.
Proiectul de lege privind Brexit a ajuns luni in Camera Lorzilor, care nu poate bloca textul, insa poate perturba calendarul stabilit de Guvern.
John Kerr, autorul Articolului 50, a cerut Camerei Lorzilor sa aduca amendamente proiectului de lege. Kerr a avertizat ca economia Marii Britanii va avea de suferit dupa iesirea din UE, scrie The Independent.
"Va fi de platit un pret. Este trist faptul ca nu cei care ne-au adus in situatia asta vor avea de suferit. Ei vor fi foarte bine, tara s-ar putea sa nu fie", le-a spus el colegilor din Camera Lorzilor.
In timpul weekend-ului, ministrul britanic al Justitiei Elizabeth Truss a starnit o controversa dupa ce a spus ca Articolul 50 nu poate fi revocat.
"Daca ar fi sa ne razgandim in privinta retragerii (din UE - n.red.), cu siguranta am putea si nimeni de la Bruxelles nu ne-ar putea opri", a punctat John Kerr.
Curtea Suprema britanica a constrans-o pe Theresa May, premierul britanic, sa consulte Parlamentul in privinta Brexit-ului. Proiectul de lege privind iesirea UK din UE a trecut de primul obstacol pe 9 februarie, cand Camera Comunelor a avizat textul.
Intr-un scenariu ideal al Guvernului, urmeaza ca si Camera Lorzilor sa valideze... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 11:26
Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, mai exact clauza care declanseaza iesirea unei tari din Uniunea Europeana, nu era menit sa fie folosit vreodata, sustine autorului acordului in baza caruia fuctioneaza UE.
Giuliano Amato - fost premier al Italiei, care ulterior a lucrat la Comisia Europeana - a contribuit la redactarea Constitutiei Europene, care mai tarziu a devenit Tratatul de la Lisabona. El a fost cel care a scris Articolul 50, devenit celebru dupa votul de Brexit, insa a recunoscut ca acesta nu avea menirea chiar sa fie activat.
Brexit: Cum a ajuns articolul 50 din Tratatul de la Lisabona in centrul dezbaterii
"Am scris Articolul 50, asa ca il cunosc bine", a declarat Amato intr-o conferinta de presa la Roma, potrivit agentiei Reuters, citata de The Independent.
Fostul prim-ministru italian a precizat ca a introdus articolul tocmai pentru a preveni ca guvernul britanic sa sa planga ca nu exista nicio cale ca UK sa paraseasca blocul comunitar.
"Intentia mea ...citeste mai departe despre "Brexit: Articolul 50 nu a fost scris ca sa fie folosit vreodata, sustine autorul sau" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 10:42