Ministerul Culturii a anuntat ca are in vedere modificarea Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, dupa ce operatori culturali si artisti plastici au facut sesizari legat de metodologia de taxare a operelor expuse public, propusa de organismul de gestiune colectiva VISARTA.
Ministerul Culturii a transmis, intr-un comunicat de miercuri, ca va forma un grup de lucru pentru modificarea si completarea Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
Cadrul actual legal limiteaza posibilitatile pe care atat Ministerul Culturii, cat si Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A.), organ de specialitate in subordinea Guvernului, le au pentru elaborarea metodologiei organismelor de gestiune colectiva, privind domeniile de activitate reglementate prin Legea 8/1996.
Institutia a explicat: "Ministerul Culturii nu are niciun fel de atributii cu privire la decizia de constituire a comisiei de negociere si a metodologiei privitoare la organismele de gestiune; O.R.D.A., conform Art. 163 din Legea 8/1996, are obligatia ca, in termen de 15 zile de la primirea cererii de initiere a procedurilor de negociere de catre organismele de gestiune colectiva, utilizatorii sau structurile asociative ale utilizatorilor prevazuti la Art. 163, Alin. (3) lit. b) si c), sa elaboreze ordinul de constituire a comisiei de negociere; O.R.D.A nu este parte in negocieri si nu poate interveni in negocierea dintre organismele de gestiune colectiva si utilizatori".... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 09:53
Pe 7 aprilie 2020 a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de urgenta nr. 38/2020 privind utilizarea inscrisurilor in forma electronica la nivelul autoritatilor si institutiilor publice ("OUG 38/2020" sau "Ordonanta") care reglementeaza reglementeaza cadrul general pentru utilizarea la nivelul autoritatilor si institutiilor publice a semnaturii electronice si a documentelor electronice.
Tipuri de semnaturi electronice potrivit legislatiei europene
Regulamentul (UE) nr. 910/2014 privind identificarea electronica si serviciile de incredere pentru tranzactiile electronice pe piata interna (Regulamentul eIDAS) stabileste trei categorii de semnaturi electronice, in functie de gradul de incredere al identitatii semnatarului, respectiv semnaturi electronice (i) simple, (ii) avansate si (iii) calificate.
Semnatura electronica inseamna date in format electronic, atasate la sau asociate logic cu alte date in format electronic si care sunt utilizate de semnatar pentru a semna.
Semnatura electronica avansata este acea semnatura electronica care (a) face trimitere exclusiv la semnatar; (b) permite identificarea semnatarului; (c) este creata utilizand date de creare a semnaturilor electronice pe care semnatarul le poate utiliza, cu un nivel ridicat de incredere, exclusiv sub controlul sau; si (d) este legata de datele utilizate la semnare astfel incat orice modificare ulterioara a datelor poate fi detectata.
Semnatura electronica calificata corespunde semnaturilor... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 16:13
Aproximativ 2.500 de persoane au inceput un proces colectiv dupa ce au fost testate pozitiv cu noul coronavirus.
Autoritatile din provincia austriaca Tirol au fost date in judecata pentru ca nu au luat masurile necesare pentru a stopa raspandirea coronavirusului, informeaza CNN.
Printre cei reclamati in acest proces se afla primarul statiunii Ischgl, proprietarii companiilor de telegondole, dar si alte autoritati.
"Autoritatile din Tirol sunt acuzate ca au reactionat prea tarziu dupa primele semne ale aparitiei coronavirusului - in special in Ischgl - contribuind astfel la raspandirea virusului in Europa si in alte locuri", a notat CNN.
Aproximativ 2.500 de oameni sunt parte din acest proces colectiv, 80% dintre ei fiind germani.
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Austria (VSV) ii ajuta pe acesti oameni si a facut apel la toti cei care au calatorit in zona dupa data de 5 martie si apoi au fost diagnosticati cu COVID-19 sa anunte, deoarece pot primi despagubiri.
"Pandemia de coronavirus reprezinta un caz de forta majora si nimeni nu poate fi gasit responsabil pentru pagubele suferite. Totusi, pastrand statiunea de schi deschisa, chiar daca autoritatile stiau sau ar fi trebuit sa stie ca exista pericolul unei infectii in masa, este un motiv plauzibil pentru a lua in calcul solicitarea unor despagubiri", a transmis Protectia Consumatorilor din Austria.
In replica, autoritatile din Tirol au sustinut ca lumea se afla acum intr-"o situatie... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 09:54
Premierul Ludovic Orban l-a numit, luni, pe Adrian Miutescu, in functia de presedinte al Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului.
Conform mai multor decizii ale premierului, publicate luni in Monitorul Oficial, Adrian Miutescu a fost numit in functia de presedinte al Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului, iar Claudiu Constantin Nastasa - in cea de vicepresedinte al institutiei.
Premierul l-a eliberat din functie pe Daniel Geanta, fostul presedinte al Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului, si a decis, de asemenea, sa-i elibereze din functiile de vicepresedinte al Autoritatii pe Marian Vasiliev, Laurentiu Chirvasuta si Violeta Tudorie.
De asemenea, Ludovic Orban a numit inca doi secretari de stat, unul in cadrul Secretariatului General al Guvernului si unul in cadrul Cancelariei prim-ministrului.
Astfel, Petrica Lucian Rusu a fost numit in functia de secretar de stat in cadrul SGG, iar Maria Gabriela Horga a fost numita in functia de secretar de stat la Cancelaria prim-ministrului. ...citeste mai departe despre "Premierul Orban a schimbat conducerea Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 Decembrie 2019, ora 21:02
Autoritatile pentru concurenta din Uniunea Europeana investigheaza modul in care Google colecteaza datele clientior sai, ceea ce sugereaza ca operatorul celui mai popular motor de cautare pe internet din lume ramane in atentia Comisiei Europene in pofida amenzilor uriase pe care le-a aplicat companiei americane.
Autoritatile de reglementare din Europa si Statele Unite analizeaza modul in care marile companii de tehnologie gestioneaza si folosesc datele pentru a obtine castiguri, transmite Reuters.
Executivul UE a anuntat in weekend ca solicita informatii despre modalitatea si motivul pentru care Google, divizie a grupului Alphabet, colecteaza date.
"Comisia a trimis chestionare in cadrul unei investigatii preliminare referitoare la practicile Google legate de colectarea si utilizarea datelor. Investigatia preliminara este in curs", a informat Comisia printr-un email.
Un document vazut de Reuters arata ca UE se concentreaza pe date legate de serviciile de cautare locale, publicitatea online, servicii de publicitate tintita, servicii de logare, browsere web si altele.
In ultimii doi ani, comisarul pentru Concurenta Margrethe Vestager a aplicat Google amenzi in valoare cumulata de peste 8 miliarde de euro si a ordonat companiei sa isi schimbe practicile de afaceri.
Google a anuntat ca foloseste datele pentru a-si imbunatati serviciile si ca utilizatorii isi pot gestiona, sterge si transfera datele oricand.
Vezi si:
Google inaspreste regulile pentru... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 09:54
Consiliile Judetene, toate cele 109 municipii si comunele din Romania cer Guvernului sa aprobe, conform legii, bugetul pentru anul 2020 pana la finalul acestui an. Structurile asociative reprezentative au semnat un acord si au transmis premierului si Ministerului Finantelor solicitarile referitoare la echilibrarea bugetelor pentru anul 2020.
Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene (UNCJR), Asociatia Municipiilor din Romania (AMR), Asociatia Comunelor din Romania (ACoR) au transmis, miercuri, printr-un comunicat de presa, ca, in concordanta cu Acordul semnat intre cele trei structuri asociative ale administratiei publice locale din Romania, au transmis primului ministru si ministrului Finantelor Publice, solicitarile referitoare la echilibrarea bugetelor pentru anul 2020.
UNCJR, AMR si ACoR au transmis Guvernului Romaniei cinci solicitari.
In primul rand, reprezentantii administratiei locale cer modificarea articolelor 32 si 33 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, astfel incat finantarea unitatilor administrativ-teritoriale sa fie reglementata prin Legea finantelor publice locale si nu prin Legea bugetului de stat, asa cum s-a intamplat in ultimii doi ani.
De asemenea, cer ca modificarea celor doua articole sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2020.
In plus, structurile asociative cer respectarea urmatorului calendar de aprobare a Legii bugetului de stat pe anul 2020:
* Depunerea de catre MFP la Guvern, pentru prima lectura, pana la data... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 17:43
Presedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, ca Vama va fi scoasa din subordinea Administratiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si va fi o structura separata, sub autoritatea ministrului de Finante.
"Se va crea o structura separata, independenta total, sub autoritatea ministrului de Finante, deci nu subordonata cuiva. Ce ramane in ANAF se rearanjeaza, regiunile dispar ca si putere, pentru ca nu este corect ca sa aiba regiunea decizia, cand la judet e problema. Partea de contestatii pleaca de la ANAF la Finante, pentru ca nu ANAF-ul trebuie sa judece ceea ce tot ANAF-ul a spus", a explicat Teodorovici, in cadrul unei intalniri cu reprezentanti ai mediului de afaceri si romani plecati in strainatate.
Ministrul Eugen Teodorovici a facut declaratia la "Ziua Diasporei - Negresti-Oas este Acasa", la care a participat alaturi de ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Natalia Intotero, si ministrul Apararii, Gabriel Les. Evenimentul a fost organizat in premiera de Primaria orasului Negresti-Oas, in parteneriat cu Fundatia Romanian Business Leaders, prin RePatriot. ...citeste mai departe despre "Teodorovici anunta ca trece Vama sub autoritatea ministrului de Finante" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 August 2019, ora 16:01
Ministerul Mediului a lansat in dezbatere publica un nou Ordin pentru nivelul de interventie in cazul speciilor lup si urs, prin care va putea fi aprobata, prin derogare, recoltarea/capturarea a 140 de exemplare de urs si 94 de exemplare de lup.
Ordinul exista deja din 2017, insa a fost epuizat numarul de exemplare pentru care s-a primit derogare, asa ca Ministerul Mediului cere permisiunea sa mai recolteze/relocheze cateva.
Autoritatile romane au depus un proiect pentru crearea unui centru de reabilitare pentru exemplarele "deviante" la Brasov si chiar asteapta finantare pentru el.
"La momentul actual suntem la momentul depunerii proiectului, acesta va fi analizat de catre Comisia Europeana, iar de la momentul aprobarii finantarii, intr-un an vom putea realiza acest studiu", a afirmat Mihai Dragan, directorul de comunicare din Ministerul Mediului pentru Agerpres.
Asadar, "Nu vorbim doar despre impuscare", sustin oficialii Ministerului.
Citeste si Ministerul Mediului: Nu va veni nimeni sa impuste la intamplare 140 de ursi
Conform documentului, postat in consultare pe site-ul ministerului de resort, se reglementeaza conditiile de implementare a derogarilor de la statutul de specii strict protejate, stabilit prin legislatia nationala de mediu in vigoare, pentru speciile lup si urs, cu conditia sa nu existe o alternativa acceptabila.
Totodata, masurile derogatorii sunt necesare pentru prevenirea producerii unor daune importante, in special asupra... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2019, ora 14:36
Directorul financiar al companiei chineze Huawei, Meng Wanzhou, a anuntat ca da in judecata autoritatile canadeniene, ca urmare a arestarii sale in luna decembrie 2018.
Meng Wanzhou a fost arestata anul trecut, pe aeroportul din Vancouver, fiind acuzata de fraude in legatura cu incalcarea sanctiunilor impuse de Statele Unite impotriva Iranului.
Meng neaga toate acuzatiile care i se aduc, iar autoritatile americane incearca in prezent sa o extradeze, scrie BBC.
Aceasta a depus o plangere civila impotriva guvernului Canadei, a agentiei de frontiera (Canadian Border Services Agency/ CBSA) si a politiei (Royal Canadian Mounted Police/ RCMP) pentru "incalcari grave" ale drepturilor sale civile.
Ea sustine ca ofiterii CBSA au retinut-o, perchezitionat-o si interogat-o la aeroport sub "pretexte false", inainte de a fi arestata de politistii canadieni.
Potrivit documentelor, ofiterii au incercat astfel sa obtina informatii pe care "nu credeau ca le-ar fi obtinut daca reclamanta ar fi fost arestata imediat", incalcandu-i drepturile in temeiul Cartei Canadiene a Drepturilor si Libertatilor.
Retinerea ei a fost "ilegala" si "arbitrara", se arata in plangere, iar ofiterii "in mod intentionat nu au informat-o cu privire la adevaratele motive de detentie, dreptul la un avocat si dreptul la tacere".
Amintim ca in 6 decembrie autoritatile canadiene au arestat-o in Vancouver pe Meng Wanzhou, directorul financiar al companiei Huawei. Ea a fost eliberata dupa aproape o... mai mult
Luni, 04 Martie 2019, ora 08:17