În cele mai reci zile de iarnă, autonomia mașinilor electrice poate fi inițial cu 40-50% mai mică, însă aceasta ar trebui să crească din nou pe măsură ce bateria începe să se încălzească.
Aceste procente diferă adesea în funcție de modelul mașinii și de temperatura arătată de termometre.
”Acum că noile modele au o autonomie de peste 250 de kilometri cu o singură încărcare, nu mai este cu adevărat o problemă”, spune Martin Archambault, purtătorul de cuvânt al Asociației Vehiculelor Electrice din Quebec, potrivit caaquebec.com.
Acesta mai susține că, atunci când temperaturile sunt negative, mașina ar trebui să fie încălzită înainte de plecare, adică să o conectați la stația de încărcare 20-30 de minute, fără să o porniți.
Publicația britanică Autocar a efectuat teste pe zece modele de mașini electrice pentru a face o comparație între vară și iarnă în ceea ce privește autonomia. Modelele echipate cu pompă de căldură au pierdut aproximativ 25% din autonomia oficială atunci când au rulat pe timp de iarnă, în timp cele fără pompă de căldură au pierdut aproximativ 34% din autonomia oficială.
Britanicii de la AAAA au făcut de asemenea teste și au observat o scădere a autonomiei cu până la 50% iarna, în funcție de model.
Părerile sunt împărțite, însă orice model de mașină electrică ar trebui să reziste și celei mai geroase zile de iarnă atâta timp cât drumurile... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 02:07
Hyundai Motor a lansat joi primul sau sedan electric, Ioniq 6, pe care producatorul de automobile sud-coreean pariaza ca va castiga o cota mai mare din piata vehiculelor electrice (EV) dominata de Tesla, transmite Reuters.
Ioniq 6 este unul dintre cele peste 31 de modele electrice pe care Hyundai Motor Group, care include Hyundai Motor, compania sora Kia Corp si marca premium Genesis, intentioneaza sa le introduca pe piata pana in 2030 pentru a-si asigura 12% din piata globala a vehiculelor electrice.
Cu ajutorul noului sedan, Hyundai isi va extinde gama de vehicule electrice dincolo de crossoverele si SUV-urile actuale, pentru a concura fata in fata cu cel mai bine vandut sedan Model 3 de la Tesla.
Hyundai si Kia au fost deja pe locul al doilea in privinta livrarilor de vehicule electrice la nivel global, cu exceptia Chinei, in perioada ianuarie-mai a acestui an, cu o cota de piata combinata de 13,5%, care a fost a doua dupa Tesla, de 22%, potrivit firmei de cercetare SNE Research.
Ioniq 6 va avea un pret cuprins intre 55 de milioane de woni (41.949,51 dolari) si 65 de milioane de woni pentru piata sud-coreeana.
"Ioniq 6 va putea concura cu Tesla in sectorul sedanelor electrice de serie, avand in vedere pretul competitiv si autonomia de rulare lunga", a declarat Lee Jae-il, analist la Eugene Investment & Securities. ...citeste mai departe despre "Masina electrica care va concura cu Tesla: "Pret competitiv si autonomie de rulare lunga" FOTO" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Iulie 2022, ora 09:10
Schimbările sociale, grija crescută față de mediu, dar și evoluția tehnologiei influențează major toate aspectele vieții noastre, inclusiv modul prin care ne deplasăm. Tocmai de aceea, nu mai este un secret pentru nimeni că piața de mașini electrice este într-o continuă expansiune și mobilitatea electrică este tot mai mult o parte din realitatea de zi cu zi.
Dacă 2019 a fost denumit anul electric, cu peste 19 modele de mașini electrice expuse în showroom-urile din Europa, 2021 a fost cel mai puternic an de până acum din punct de vedere vânzări mașini electrice versus Diesel, în anumite piețe din Europa.
Pentru a ține pasul cu reglementările care limitează producția de mașini cu motoare cu combustie internă, producătorii de automobile își concentrează atenția pe dezvoltarea de motoare electrice cât mai performante. Totodată observăm determinarea și implicarea autorităților atât în dezvoltarea infrastructurii necesare, cât și în oferirea de facilități fiscale sau programe de co-finanțare pentru achiziții de mașini electrice.
Pe lângă rolul pe care îl au în protejarea mediului înconjurător, mașinile electrice vin cu foarte multe avantaje pentru conducători: sunt economice, foarte silențioase, ușor de întreținut. Având doar cutii de viteză automate, mașinile electrice sunt și mult mai ușor de condus.
În dezvoltarea modelelor noi, producătorii de mașini electrice au luat în considerare toate... mai mult
Vineri, 29 Aprilie 2022, ora 17:28
Piata masinilor electrice si hibride din Romania creste incet, dar sigur, cel mai mare impediment fiind pretul, in ciuda ajutorului substantial acordat de stat.
Potrivit unui studiu realizat recent de Ipsos, 42% dintre romanii chestionati au sustinut ca, cel mai probabil, viitoarea lor masina va fi una electrica.
Principalele motive pentru care sunt interesati de astfel de automobile sunt reducerea emisiilor poluante si reducerea costurilor cu carburantii.
Pe de alta parte, cei care nu doresc sa cumpere o masina electrica au identificat trei cauze principale pentru aceasta decizie. Cea mai importanta ramane pretul prea mare al masinilor electrice, lucru mentionat de 75% dintre participantii la studiu, in ciuda faptului ca Romania ofera cel mai mare bonus pentru achizitionarea de astfel de vehicule dintre tarile incluse in studiu (echivalentul a aproape 10.000 de euro).
De asemenea, 41% dintre romani considera ca autonomia masinilor electrice este prea mica, in timp ce 48% sustin ca infrastructura de statii de incarcare este redusa.
La studiul Ipsos au participat 3.877 de persoane din Romania, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia si Turcia.
Piata masinilor electrice si hibride din Romania
Potrivit datelor publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile, romanii au achizitionat in perioada ianuarie-noiembrie 2019 un... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 00:00
ING Bank a emis un raport in care se arata ca, in opinia expertilor bancii, momentul in care se vor vinde numai masini electrice este la cel mult 18 ani distanta.
Raportul ING, unul dintre cele mai optimiste de pana acum pe aceasta tema, arata ca motivele care impiedica in prezent oamenii sa cumpere masini electrice vor disparea intr-o perioada relativ scurta de timp.
Increderea consumatorilor in automobilele electrice va creste rapid pe masura ce preturile bateriilor vor scadea, autonomia acestora va creste, iar timpii de incarcare vor fi din ce in ce mai mici.
In raport se arata ca, in urmatoare decada, autonomia masinilor electrice va ajunge la peste 600 de kilometri intre incarcari.
Conform celor de la ING, undeva intre 2017 si 2024, masina electrica va deveni alegerea mai rationala, intrucat aceasta va deveni mai atragatoare decat automobilele traditionale care folosesc benzina sau motorina.
Expertii ING se asteapta ca in urmatorii ani masinile electrice sa fie mai ieftine si sa beneficieze de o infrastructura mai buna decat cele care consuma combustibili fosili.
Raportul vorbeste si despre provocarile pe care trecerea la masini electrice le va aduce pentru europeni. Producatorii auto din Europa detin doar 3% din productia de baterii, ceea ce inseamna ca acestia vor fi dependenti de tari precum China si Japonia din acest punct de vedere.
Citeste mai departe despre "Pana in 2035 in Europa se vor vinde numai masini electrice - raport ING" pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 14 Iulie 2017, ora 09:21
Producatorii auto din toata lumea pregatesc o generatie noua de masini electrice, care vor avea o autonomie de doua ori mai mare decat Nissan Leaf si vor costa de trei ori mai putin decat o Tesla S.
Cei mai importanti jucatori care ameninta suprematia Tesla Motors sunt Ford, General Motors, Volkswagen si Nissan, care dezvolta proiecte pentru masini electrice cu autonomie de peste 320 de kilometri intre incarcari, informeaza Reuters.
Producatorii vor sa profite de noile descoperiri tehnologice, cum ar fi bateriile LG Chem, care ar putea sa ofere masinilor electrice produse in serii mari sansa de a se pozitiona in acelasi rand cu produsele de top Tesla.
Inca trei ani de asteptare
Orizontul pentru lansarea unor modele de masini electrice ieftine cu autonomie crescuta este de doi, maxim trei ani, dupa cum sustin companiile auto.
O autonomie de peste 320 de kilometri inseamna de doua ori mai mult decat poate oferi in prezent Nissan Leaf, cea mai vanduta masina electrica din Europa, al carei pret mediu este de 30.000 de euro.
In prezent, doar Tesla S poate asigura parcurgerea unei distante de 427 de kilometri fara incarcare. Modelul costa insa 81.000 de dolari, fara taxe, deci europenii trebuie sa plateasca peste 100.000 de euro pentru un astfel de model.
Cele mai multe modele electrice de pe piata auto ofera o autonomie de doar 120-130 de kilometri, fiind preferate de cumparatori doar pentru deplasarile frecvente in mediul urban.
Teama de "pana... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2015, ora 13:20
Masinile electrice si cele hibrid reprezinta tendinta pe care toti producatorii de masini o au in prezent. Nemtii de la Volkswagen vor sa obtina performante si mai mari de la asemenea modele.
Cea mai mare dificultate pe care o implica ele este data de autonomie, ea nefind prea mare acum. Majoritatea masinilor exclusiv electrice au o autonomie de aproape 200 de kilometri, scrie digitaltrends.com. In aceste conditii, ele nu sunt prea utile pentru persoanele care calatoresc mult.
Soferii din tari ca SUA, Australia sau Canada sunt, in mod evident, dornici de ceva mai bun. Un responsabil din cadrul companiei Volkswagen, Heinz-Jakob Neusser, spune ca solutia sta in imbunatatirea bateriilor care echipeaza masinile ...citeste mai departe despre "Planul extraordinar al celor de la Volkswagen pentru masinile lor electrice" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Octombrie 2014, ora 17:09
Multe companii auto incearca sa gaseasca solutia cea mai buna pentru automobilele electrice ale viitorului. Un producator german a creat tehnologia care poate revolutiona acest sector al industriei auto.
Compania Quant va incepe in curand testele pe sosele cu un nou model de masina electrica ce imbina tehnologia inovatoare de tip "fuel cell" cu o baterie obisnuita, scrie Fox News.
Modelul Quant e-Sportlimousine a fost prezentat pentru prima data la Salonul Auto de la Geneva (Elvetia) in luna martie.
Tehnologia ce alimenteaza motorul se numeste "nano FLOWCELL". Concret, un fluid de electroliti circula in jurul a doua celule montate una langa alta. Intre ele ...citeste mai departe despre "Masina electrica uluitoare ce poate schimba automobilele viitorului" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Iulie 2014, ora 10:45
Automobilul cu propulsie electrica este departe de a fi un succes de piata, asa cum vor producatorii auto si asociatiile ecologiste sa ne arate.
O astfel de masina are pretul de achizitie foarte mare, in comparatie cu masina conventionala, iar autonomia nu-ti permite sa te plimbi mai mult de 100 de kilometri cu o incarcare completa.
Nici costurile de exploatare nu sunt chiar pentru oricine, pentru ca numai un simplu incarcator ajunge sa coste intre 500 si 7.000 de euro.
Conform unor studii efectuate in SUA, un posesor de autovehicul cu propulsie exclusiv electrica, precum Chevrolet Volt sau Nissan Leaf, poate economisi intr-un an, aproape 1.200 de dolari.
Avand in vedere ca la americani un galon de benzina (3,7 litri) costa 3,5 dolari, un sofer de masina electrica poate economisi intre 750 si 1.200 de dolari pe an, in loc sa cumpere carburant pentru un model care cosuma 3,7 litri de benzina in 43 de kilometri.
In Europa, motorina este greu de detronat
Revenind in Europa, unde motorina este "regina" benzinariilor, automobilul electric este practic un fel de exponat pe care constructorii auto il tot plimba, de la un salon auto, la altul.
Ca sa parafrazez o veche vorba de "duh" romaneasca, "mai e mult pana departe"! Cam asta au constatat producatorii auto si autoritatile europene, in ceea ce priveste succesul automobilelor electrice. Chiar daca expunerea in media a fost foarte mare, masinile cu propulsie neconventionala inca nu-si gasesc asa de multi... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 12:02