Directorul general al Complexului Energetic Oltenia, cu o indemnizatie de 29.107 lei (6.190 de euro), conduce in topul salariilor medii lunare, primite de managerii din energie, din Romania, in trimestrul unu 2013.
Potrivit datelor MFP, pe locul doi se afla directorul general de la societatea Transgaz SA, cu un salariu de 27.333 lei (6.190 de euro), urmat de directorul general de la Electrica Distributie Muntenia, cu 23.333 lei (5.284 euro).
Locul patru este ocupat de managerul Complexului Energetic Hunedoara, cu 19.666 lei (4.454 euro), iar urmatoarele de directorul general de la Transelectrica, cu 19.500 lei (4.416 euro), de cel de la Electrica Furnizare, cu 19.000 de lei (4.303 euro), de la Societatea Nationala a Huilei, cu 15.000 lei (3.397 euro), Conversmin, cu 13.333 lei (3.020 lei), Romgaz, cu 13.000 de lei (2.944 de euro), Compania Uraniului, cu 6.666 lei (1.510 euro).
Pe ultimele locuri se afla directorii generali de la Nuclearelectrica si Cuprumin SA, cu o indemnizatie medie lunara de peste 6.600 lei (1.510 euro).
Potrivit MFP, pentru implementarea OUG 109/2011 toate companiile de stat trebuie sa
introduca managementul privat. Acest proces a inceput in 2012, a continuat in prima parte a anului 2013 si se deruleaza in continuare.
Pana la implementarea OUG 109/2011 salariile managerilor erau limitate la nivelul salariului unui secretar de stat.
Dupa implementarea OUG 109/2011, salariile managerilor sunt stabilite pe baza recomandarilor... mai mult
Sambata, 01 Iunie 2013, ora 10:01
Pretul tehnologiei fotovoltaice nu va mai cunoaste reduceri semnificative pe piata romaneasca, in contextul in care s-a atins limita de profitabilitate.
Un moment oportun pentru investitii in acest sector, se poate spune, in conditiile in care acesta s-a dezvoltat in pasi galopanti pe pietele din strainatate. In Romania insa, este nevoie de multa rabdare pentru a descurca itele unui sistem care nu s-a adaptat in totalitate unei piete libere a energiei, avertizeaza Adrian Duguleanu, directorul general Philro Industrial, in cadrul unui interviu acordat Business24.
"In momentul de fata, este doar apanajul jucatorilor puternici, insa doar din considerente legate de birocratia imensa din jurul acestor sisteme".
Cu toate acestea, cine sa inhama la lupta cu autoritatile, poate obtine profit din lumina soarelui, in urma unei investitii de minimum 14.000 de euro.
Din experienta dumneavoastra, cat de deschise sunt autoritatile locale pentru sustinerea unor proiecte de electrificare a comunitatilor izolate, cu ajutorul panourilor fotovoltaice?
In strainatate exista companii, interogatori de astfel de sisteme, care ofera solutii off-grid/solutii izolate. Nu presupune conectare la retea si ofera solutii pentru comunitati izolate, cum ar fi Delta Dunarii sau localitati de munte etc.
O astfel de instalatie poate fi luata in calcul pentru comunitati izolate, dar in principiu, ar trebui sa existe un suport al autoritatilor locale.
Fara un suport, astfel de proiecte nu... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 09:55
Ritmul rapid de crestere al productiei de gaze naturale si petrol din SUA vor schimba sectorul energetic din aceasta tara si este posibil sa modifice modul in care Statele Unite se vor implica in afacerile internationale.
Acest boom al productiei este un eveniment revolutionar, insa nu in felul in care cred multi. Expertii, spre exemplu, sustin ca o crestere a independentei energetice a Americii de Nord va conduce la masuri la fel de drastice in geopolitica, transmite Agerpres, citand o analiza New York Times.
Faptul ca Statele Unite vor avea dintr-o data o cantitate mare de gaze naturale produse pe plan intern si, din ce in ce mai mult, de petrol, le va permite - sustine argumentul - sa manifeste mai putin interes fata de afacerile internationale, inclusiv fata de tarile politic provocatoare, producatoare petrol si gaze naturale din Orientul Mijlociu, Africa si din alta parte.
Ori, acest lucru este putin probabil sa se intample, sustine NY Times. In pofida productiei mai mari din zacaminte de sist, cum ar fi cel de la Bakken (Dakota de Nord), cota petrolului din cererea totala de energie a SUA este asteptata sa scada doar la 32% fata de 37% pana in 2035. Intre timp, gazele naturale isi vor creste cota la 26% fata de 25%, iar sursele regenerabile de energie vor creste la 11% de la 7%, potrivit "US Energy Information Administration".
Factorul cel mai strategic in consumul american va ramane pretul petrolului si efectul perturbarilor asupra economiei Statelor... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 14:31
Strategia energetica a Capitalei care prevede, printre altele, concesionarea serviciului de furnizare a energiei termice si construirea de surse nepoluante, se afla pe ordinea de zi a sedintei de marti a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).
Potrivit raportului de specialitate, strategia vizeaza neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon pentru producerea de energie termica din 2020 si reducerea emisiilor generate de transport cu 50% pana in 2020.
"Strategia deshide o perspectiva reala, prin introducerea utilizarii cu preponderenta a resurselor disponibile de energie regenerabila ale Capitalei, constand in potentialul imens al energiei solare si al recuperarii energiei rezultate din incinerarea deseurilor, astfel fiind singura solutie care poate oferi bucurestenilor sansa de avea servicii de calitate la cele mai mici preturi date de piata acestor servicii", se arata in raport.
Fundamentala este, astfel, construirea de surse de producere neutre din punct de vedere al emisiei de dioxid de carbon.
In 2020, aproximativ 40% din valoarea totala a cererii in 2020 ar urma sa fie asigurata de la sistemele de incalzire solara, 20% - din facilitatile de transformare a deseurilor in energie si tot 20% - de la centralele de cogenerare descentralizate, pe baza de bio-combustibil, potrivit strategiei edililor.
In privinta subventiei generalizate aplicata tarifului la energia termica, aceasta este inlocuita, conform strategiei, cu o... mai mult
Duminica, 18 Decembrie 2011, ora 15:26
Partidul Conservator cere demisia primului ministru, Emil Boc, din cauza deficientei de management existente in sistemul energetic, care consta in acordarea "pe sub masa" a unor ajutoare de stat prin ocolirea pietelor concurentiale, asa cum a constatat si CE, care ameninta Romania cu infringementul.
"Iata ca dupa marele scandal al energiei aparut ca urmare a atentionarii facute de Jeffrey Franks in februarie a.c. privind incalcarea conventiei europene prin ajutorul de stat mascat in furnizarea de gaze ieftine unor consumatori de guvern rabufneste din nou scandalul MARCO-ALRO si ARCELOR-SIDEX.
Aceste companii achizitioneaza, de data aceasta, energie electrica ieftina cu motivatia existentei acesteia in sfera de productie a Hidroelectrica. Joi dimineata, a aparut chiar si un comunicat de intoxicare emis de conducerea Hidroelectrica prin care se mentioneaza ca Hidroelectrica a vandut in mod corect energie ca si cum aceasta este problema si nu vanzarea sub pretul pietei", spune liderul PC, Daniel Constantin.
"Consideram aceasta grava crima economica, indreptata impotriva interesului general, ca apartinand nemijlocit domnului Emil Boc", mai afirma Constantin, sustinand ca potrivit Legii Energiei nr. 13 /2007, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei - ANRE, institutie publica autonoma de interes national, cu personalitate juridica, este in coordonarea primului-ministru, iar acesta este direct responsabil de situatia din energie.
"ANRE permite, in baza... mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 16:22
Victor Ponta, liderul PSD, a declarat ca afirmatiile sefului statului privind conducerile regiilor autonome reprezinta "o mostra de ipocrizie", acuzand ca toti sefii acestor institutii sunt fara exceptie numiti politic de PDL si ca Basescu "s-a reales presedinte cu banii deturnati de la regii", conform NewsIn. "Cred ca, intre mostrele de ipocrizie ale presedintelui Traian Basescu, ultima, referitoare la modul corupt si incompetent de conducere a companiilor nationale si regiilor autonome, este poate cel mai revoltator. Din 2009 (...) am vorbit de conducerea complexurilor energetice Turceni, Rovinari, societatea nationala a lignitului, conducere politica PDL pusa de Adriean Videanu ?i Emil Boc - faimosul Mantog. In toate celelalte companii - in toate, fara exceptie - conducerile sunt 100% politice, portocalii, PDL. Sa vii in 2011, dupa ce te-ai reales presedinte cu banii furati si deturnati de la aceste regii autonome, dupa ce Guvernul si premierul a numit in toate conducerile de companii si regii numai membri PDL, mi se pare o sfidare la adresa bunului simt, iar daca Traian Basescu vrea sa-si ia coruptii inapoi, e destul de tarziu", a comentat Victor Ponta.
Intrebat ce solutie are pentru eficientizarea acestor companii, Ponta a replicat ca ideea de management privat avansata in prezent de putere a fost propusa de opozitie inca de anul trecut. "Noi am propus de anul trecut doua lucruri pe care Boc nu le-a facut: sa nu mai vanda actiuni, pentru ca vindem in momentul cel mai... mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 15:08
Pentru o garsoniera de 30.000 euro, un certificat energetic costa 150 euro iar pentru un apartament obisnuit de 2 camere, de 60-70 de mp, pretul poate ajunge la 200-300 euro. "Valoarea unui certificat energetic este foarte redusa. Nu are cum sa influenteze numarul de tranzactii, acesta arata cat de mare este consumul energetic al unui imobil. La nivel psihologic ar putea avea efect asupra cumparatorilor", a declarat Cristian Popescu Ialomita, auditor energetic la ARAI.
In opinia acestuia pentru o garsoniera de 30.000 euro, un certificat energetic poate ajunge la 150 euro, in jurul procentului de 0,5% din valoarea apartamentului.
"Tranzactiile imobiliare in anul cel mai prolific s-au facut cu 80-90% bani cash. Degeaba vorbesc toti acum ca nu se mai fac tranzactii din cauza bancilor care nu mai dau credite. Cele mai multe tranzactii nu s-au facut pe credite, oricat de mult a saracit lumea acum".
Conform calculelor auditorului energetic o locuinta fara certificat energetic va consuma pe incalzire in 20 de ani cat valoarea unui apartament.
Vanzarea unui apartament fara certificat energetic?
"Notarii spun ca se poate face o tranzactie chiar daca nu exista certificat, fiindca in contract se face o intelegere intre parti. Este o prostie.
Legea 273 spune clar ca tranzactiile imobiliare se vor face numai in conditiile in care exista certificat energetic. Nu poate o asociatie profesionala, cum este cea a notarilor, sa faca legea, poate sa spuna ca e o lege proasta, ca decizia... mai mult
Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 00:40
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri va disponibiliza in acest an 3.545 angajati din sapte societati energetice din subordinea sa, cei mai multi provenind de la Compania Nationala a Huilei, care va concedia 1.600 mineri, potrivit unui anunt publicat luni in Monitorul Oficial, citat de NewsIn.De asemenea, producatorul de energie electrica si termica Electrocentrale Bucuresti va concedia 500 de angajati, in timp ce Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), Electrocentrale Deva si Termoelectrica vor disponibiliza 300 de salariati fiecare.
Complexul Energetic Rovinari va disponibiliza 200 de angajati, iar Complexul Energetic Turceni 250 salariati.
Totodata, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin va concedia 95 angajati.
Angajatii concediati vor beneficia de prevederile OUG nr. 116/2006 privind protectia sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, se arata in HG din Monitorul Oficial.
Secretarul de stat din Ministerului Economiei, Tudor Serban, spunea la 14 ianuarie, ca aproximativ 2.900 de angajati vor fi disponibilizati in acest an de la Compania Nationala a Huilei (CNH), Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), complexurile energetice Rovinari si Turceni si compania Termoelectrica.
In 2009, ministerul a disponiblizat 2.030 de angajati din 13 societati aflate sub autoritatea sa.
Cele mai multe disponibilizari s-au facut in 2009 la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, unde... mai mult
Luni, 15 Februarie 2010, ora 17:24
Presedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputatilor Iulian Iancu a declarat joi la un post de televiziune ca daca potentialul energetic din zona concesionata firmei Marine Resources Exploration International SRL se confirma se poate vorbi de 800 de milioane de tone de combustibil conventional, precizeaza Newsin. Presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a declarat joi, la un post de televiziune ca aude pentru prima data de contractul de concesiune incheiat intre ANRM si Marine Resources Exploration International SRL.
"Cu durere trebuie sa recunosc ca pentru prima data aud de acest contract. E adevarat, el a fost publicat in Monitorul Oficial, in mod normal este o informatie publica, ar fi trebuit sa stim de el cu totii, daca nu stim, este vina noastra ca nu stim.
Insa, nu pot sa nu remarc aceasta activitate extrem de intensa din ultimul an al Cabinetului Tariceanu in zona Marii Negre si aparent ar trebui sa ii laudam ca au avut grija sa concesioneze, sa puna in evidenta si sa sustina activitatile de explorare in Marea Neagra.
Insa, daca ne uitam mai atent, si noi suntem intr-un dialog zilnic acum cu Agentia Nationala de Resurse Minerale, din cauza anchetei generate de cazul Sterling, datele si informatiile pe care le-am solicitat noi acum doua luni, legat de cazul Sterling incep sa confirme faptul ca acolo nu s-au respectat procedurile legislative si ca sunt carente uriase, marea lor majoritate datorate modului incorect de functionare in... mai mult
Vineri, 12 Iunie 2009, ora 09:18