Masinile autohtone pe care Erdogan vrea sa le produca in Turcia ar putea beneficia de tehnologia folosita in acest moment la avioanele americane de vanatoare F-16.
Anuntul a fost facut de ministrul Stiintei, Industriei si Tehnologiei, Fikri Isik, in cadrul unui interviu acordat cotidianului Daily Sabah. Oficialul turc a afirmat ca deja se lucreaza la adaptarea sistemelor de control la proiectul noii masini "Made in Turkey".
In 2016, Consiliul de Cercetare in Stiinta si Tehnologie din Turcia, TUBITAK, avea in plan testarea a trei variante de automobil 100% turcesc. Numai ca planurile par sa se indrepte intr-o directie surprinzatoare, dupa cum a admis ministrul Isik, care a precizat ca proiectul a intrat intr-o noua faza.
"Sa presupunem ca nu reusesti sa pastrezi distanta corespunzatoare fata de celelalte masini aflate in trafic, ceea ce creeaza o situatie de risc. Gratie acestei tehnologii, vehiculul poate simti pericolul intr-un timp mult mai scurt decat o masina cu tehnologia din prezent si poate reactiona in consecinta de cauza. De acum vom putea folosi expresia 'automobil turcesc' incepand de maine", a explicat oficialul din guvernul de la Ankara.
Referitor la esecurile anterioare inregistrate de Turcia in crearea unei marci proprii de automobile, Fikri Isik a explicat ca repetarea greselilor din trecut este exclusa. "Pentru acest proiect purtam discutii atat cu investitori locali, cat si straini", a spus ministrul.
Conform declaratiilor sale, inginerii... mai mult
Joi, 05 Mai 2016, ora 17:16
Performantul SUV al suedezilor de la Volvo, XC90, a ajuns de la inceputul lui aprile in Romania.
Incapatorul automobil de 7 locuri este dotat cu o serie de sisteme de siguranta care ii confera titlul de cea mai sigura masina a momentului.
O noua infatisare atractiva si un record al vanzarilor online, stabilit la inceputul toamnei lui 2014, iti recomanda SUV-ul Volvo ca pe o masina care bifeaza un nou capitol in istoria auto, transmite reprezentantul oficial al marcii in Romania.
Cu XC90, suedezii introduc pe piata automobilelor o serie de noi tehnologii de ultima ora menite sa sporeasca gradul de siguranta in trafic.
Sistemele run-off road si City Safety reprezinta si cateva dintre motivele pentru care primul lot de masini Volvo XC90 s-a vandut online in mai putin de 48 de ore.
Interiorul este configurat pentru a te intretine intr-o atmosfera de deplina relaxare. Un sistem audio compus din 19 boxe Bowers & Wilkins si un subwoofer ventilat cu aer creeaza o ambianta sonora perfecta la interior.
Bordul masini este conceput sa creeze o relatie intre tine si automobil. Un ecran tactil iti va reda toate functiile cheie ale masinii printr-o simpla atingere a acestuia, iar sistemul Sensus reinventeaza modul in care utilizezi comenzile automobilului.
De asemenea, configurarea interiorului poate fi selectata din cele doua ramuri de baza ale gamei: Incription si R-Design.
Inscription iti va conferi tot luxul necesar unui automobil din gama superioara, in... mai mult
Sambata, 11 Aprilie 2015, ora 00:00
Doi antreprenori, Juraj Vaculik si Stefan Klein, au prezentat recent ceea ce ei au numit "cel mai avansat automobil zburator", despre care spun ca se comporta ca un automobil normal, insa, cand este intr-un spatiu deschis de numai 200 de metri, isi poate intinde aripile pentru a decola.
Cei doi au fondat compania AeroMobil pentru a lucra la acest proiect, si au prezentat un prototip al automobilului zburator, static deocamdata, la Viena saptamana trecuta. Automobilul are doua locuri si foloseste combustibil obisnuit. Si pentru ca viteza de decolare este de numai 130 de kilometri pe ora, nu are nevoie de aeroport. In zbor, acesta poate parcurge 700 de kilometri - distanta dintre New York si Toronto, scrie Bloomberg.
"Unii ar putea crede ca este o jucarie", a spus Vaculik la la Festivalul Pionierilor, o conferinta anuala care reuneste la Viena startup-uri. "Insa noi chiar credem ca acesta va schimba modul de transport personal".
Foto: Aeromobil
Primul automobil "zburator" a fost conceput in 1917, cand Curtiss Autoplane si-a prezentat inovatia la o expozitie din New York. Insa conceptul de "automobil-zburator" a ramas la fel de greu de realizat ca si robotul "menajera" din serialul de desene animate "The Jetsons".
Foto: Aeromobil
Chiar daca AeroMobil va reusi sa produca un automobil zburator sigur, cu un pret accesibil, o alta problema ar fi intrarea pe piata. Guvernele nu au fost foarte receptive la ideea de a permite unui astfel de automobil sa decoleze... mai mult
Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 13:45
Uzinele Tesla se pregatesc sa lanseze automobilul electric cu dubla tractiune, obtinuta cu doua motoare electrice, plasate unul pe axa din fata, iar celalalt pe axa din spate.
Astfel, fabricantul Tesla, care a lansat deja automobile electrice de cea mai inalta performanta, continua sa uimeasca lumea autoturismelor cu initiativele sale in domeniul eco, scrie La Tribune.
De aceasta data, Tesla ofera trei formule noi, care au la baza modelul S, lansat in 2012, si la simbolul carora va adauga sufixul "D", ceea ce va desemna dubla tractiune. Practic, noile masini vor permite actionarea pe axul din fata, pe axul din spate sau pe ambele axe, la optiunea soferului.
Noile modele S60D, 85SD si SP85D se vor diferentia intre ele nu numai prin puterea motoarelor, ci si prin autonomia asigurata de performantele surselor de alimentare cu energie.
Cel mai puternic va fi modelul SP85D, care in conformitate cu calculele constructorilor de la Tesla, va putea atinge viteza de 100 km/ora in 3,2 ...citeste mai departe despre "Tesla lanseaza automobilul electric cu dubla tractiune" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Octombrie 2014, ora 09:30
Elon Musk, directorul executiv al Tesla Motors, apreciaza ca tehnologia necesara pentru automobilele cu autonomie completa va fi disponibila in cinci sau sase ani, iar aparitia acestora va avea ca rezultat o reducere a numarului de accidente rutiere.
Totusi, dupa ce tehnologia va fi gata, aparitia unui automobil autonom s-ar putea sa mai dureze cativa ani, pana cand vor fi eliminate impedimentele din legislatie, a declarat Musk, intr-un interviu acordat The Wall Street Journnal .
Tesla dezvolta propria tehnologie de autonomie pentru automobilul sau electric, pe langa colaborarea cu alte companii din industria auto, insa Musk nu a mentionat numele partenerilor implicati.
El a precizat ca cea mai mare piedica in dezvoltarea tehnologiei pentru un automobil independent este "viziunea masinii", respectiv capacitatea de unui computer de a recunoaste rapid obiectele. Mai exact, tehnologia trebuie sa identifice un obiect intreg si atunci cand numai o parte din acesta este vizibil prin camera sau radar, pentru a determina cursul corect al vehiculului.
Tesla va genera fluxul de numerar necesar construirii fabricii de acumulatori
O alta problema abordata de Musk a fost fabrica de acumulatori. El a precizat ca Tesla va incepe sa genereze un puternic "flux de numerar din al treilea trimestru din 2015" si nu va mai fi nevoie de un credit aditional pentru finzalizarea proiectului. In prima parte a anului, Tesla a atras 2,3 miliarde de dolari printr-o emisiune de... mai mult
Joi, 18 Septembrie 2014, ora 13:50
Colaborarea dintre producatorii de automobile si companiile tehnologice in incercarea de a reinventa experienta sofatului este deja cunoscuta. La targul de automobile din Geneva, care se desfasoara in aceste zile, este prezentat un vehcul concept care nu are nevoie de sofer, pasagerii putandu-se concentra pe alte probleme.
"Daca automobilul e autonom, trebuie sa urmaresc cum se misca volanul? Nu. As putea sa fac altceva decat sa fiu atent la trafic. Sa dorm, sa mananc, sa lucrez, orice iti poti imagina", a spus Frank Rinderknecht, fondatorul si directorul executiv al Rinspeed, conform BusinessInsider.
Se stie ca Google lucreaza la un automobil autonom, iar producatorii traditionali de automobile dezvolta rapid tehnologii similare.
Desi in piata sunt pareri care sustin ca autonomia automobilelor isi va face intrarea pe piata la sfaristul acestui deceniu, Rinderknecht insista ca este timpul sa fie reconsiderata experienta adusa de un automobil.
Xchange, concept-car-ul lui Rinderknecht
Prezentand Xchange, conceptul sau, Rinderknecht a spus ca are in vedere, pentru viitor, si faptul ca pasagerii vor sa faca si altceva decat condusul pentru a trece timpul mai repede.
El a reamenajat un Tesla Model S pentru a arata cum poate fi transformat un automobil intr-un centru de distractie, birous sau intr-o sala de intalniri.
Locurile din model isi pot schimba pozitia, permitand pasagerilor sa stea fata in fata sau sa urmareasca imaginile de pe un ecran de 32 de... mai mult
Duminica, 09 Martie 2014, ora 10:51
Un barbat din statul american Florida a cumparat un automobil electric Tesla Model S de la o reprezentanta Lamborghini platind 91,4 bitcoini pentru masina al carei pret se ridca la 103.000 de dolari.
"S-a folosit o moneda electronica pentru a cumpara o masina complet electrica", se arata pe blogul dealer-ului Lamborghini din Newport Beach, potrivit CNN.
Cumparatorul, care a vrut sa ramana anonim, a achizitionat masina Tesla la pretul de 103.000 de dolari, echivalentul a 91,4 bitcoini la cotatia de marti, ziua in care a avut loc tranzactia, a declarat directorul de marketing al dealer-ului, Cedric Davy.
Clientul a contactat firma pentru a intreba despre posibilitatea unei tranzactii in bitcoini, dupa ce a fost refuzat anterior de alti vanzatori de autovehicule.
"Am mai auzit, dar nu cunosteam subiectul foarte bine, asa ca ne-am documentat si am cautat modalitati de a converti bitcoin in dolari", a spus el.
Momentul tranzactiei a fost unul fericit pentru cumparator, noteaza CNN. Bitcoin, cu o volatilitate mult mai ridicata decat a unei monede obisnuite, a scazut puternic la numai cateva zile.
Dealerul nu a avut insa de pierdut dupa ce firma de procesare de tranzactii cu bitcoini BitPay a operat pretul de marti atat pentru cumparator, cat si pentru vanzator.
Dupa ce s-a raspandit informatia referitoare la vanzarea in bitcoini, dealerul a primit circa 10 telefoane de la alte persoane interesate sa cumpere folosind moneda digitala.
"Toti oamenii astia au... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 09:35
Jaguar va prezenta in acest an primul sau automobil sport din ultimii 40 de ani, F-Type, un model decapotabil cu doua locuri, cu intentia de de a concura producatori germani precum Porsche, relateaza Financial Times.
Brandul britanic, detinut de grupul indian Tata Motors, a facut anuntul la salonul auto de la New York.
Jaguar a previzionat planurile pentru un automobil sport in septembrie anul trecut, la salonul de la Frankfurt, cand a prezentat prototipul C-X16.
Noul automobil va fi fabricat la fabrica Jaguar Land Rover din Castle Bromwich, Birmingham, urmand sa fie lansat pe piata in 2013.
Tata Motors face investitii anuale de 1,5 miliarde de lire sterline in noi produse la fabrica Jaguar Land Rover, intr-o noua fabrica de motoare, precum si in lansarea productiei de masini in China pentru a crestere atractivitatea marcii si a ajunge din urma branduri de lux mai mari precum Mercedes-Benz, BMW si Audi.
Gama Jaguar include in prezent sedan-urile XF si XJ si decapotabila XK.
Noul sport F-Type va concura modelul Porsche Boxter si SLK al Mercedes, pe un segment profitabil dar foarte competitiv.
"Sunt sigur ca automobilul sport va completa bine gama lor de modele. Masina se va vinde probabil mai bine decat XK, model care se aproprie de sfarsitul ciclului", a declarat Tim Urquhart, analist la IHS Global Insight.
Ultimul model sport al Jaguar a fost E-Type, lansat in 1961 si scos din fabricatie la inceputul anilor '70.
Marca Jaguar a avut performante... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 19:35
Cel mai vechi automobil functional din lume a fost vandut, vineri, la o licitatie organizata de RM Auctions la Hershey in statul american Pennsylvania. Masina, un De Dion fabricat in 1884, a fost vanduta cu 4,6 milioane de dolari.
La licitatie au fost prezentate 115 masini, dar modelul De Dion a fost de departe cel mai licitat, dar si cel mai aplaudat de participanti, in special pentru ca si-a facut intrarea pe scena functionand, conform Ziare.com.
Licitatia a inceput de la suma de 500.000 de dolari, dar a ajuns in cateva minute la un milion de dolari, in final masina fiind adjudecata cu 4,6 milioane de dolari. Cumparatorul a dorit sa ramana anonim, deci numele sau nu a fost dat publicitatii.
Cel care a detinut pana nu demult masina a fost un colectionar din Texas, John O'Quinn. Vehiculul a fost construit pentru antreprenorul francez De Dion de doi ingineri, Georges Bouton si Charles-Armand Trepardoux, care au numit initial vehiculul "Marchiza" (La Marquise).
Pana in momentul licitatiei din Pennsylvania, vehiculul a avut doar patru proprietari si a fost restaurat in 1980 de un entuziast britanic, Tim Moore.
mai mult
Duminica, 09 Octombrie 2011, ora 12:26