Grupul auto francez Renault SA a raportat joi o scadere de 1,1% a veniturilor, pana la 10 miliarde de euro, in primul trimestru, chiar daca numarul total de vehicule vandute la nivel global a crescut cu 1,1% pana la 665.038 de unitati in primele trei luni ale acestui an, a informat proprietarul Dacia intr-un comunicat de presa.
In ceea ce priveste performantele marcii Renault, aceasta a vandut 433.662 de vehicule in primul trimestru din 2021, in crestere cu 1,3% comparativ cu primul trimestru din 2020. In Europa, vanzarile de versiuni electrice ale automobilelor marca Renault au reprezentat 23% dintre inmatriculari. In regiunile din afara Europei, Renault s-a concentrat pe cele mai profitabile segmente, de exemplu in Rusia unde noul Duster a inceput sa fie comercializat in luna martie si a avut un debut in forta.
"Marca Dacia a vandut 121.231 de vehicule (crestere de 10,2%) gratie succesului noului Sandero si a performantelor bune de vanzari pentru Duster. Noul automobil electric Dacia Spring promite sa fie un succes, avand in vedere numarul pre-comenzilor", a informat grupul auto francez intr-un comunicat de presa.
Marca Lada a vandut 90.472 de vehicule cu o buna performanta pe piata din Rusia (crestere de 5,4%), gratie modelelor Granta, Vesta si lansarii cu succes a NIVA Travel.
La nivelul grupului Renault, in primul trimestru din 2021 veniturile s-au cifrat la 10,015 miliarde de euro, in scadere cu 1,1% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Grupul... mai mult
Joi, 22 Aprilie 2021, ora 10:16
Uzina de automobile Ford din Craiova este afectata de criza de semiconductori, anuntand suspendarea activitatii pentru 8 zile, dupa ce, la inceputul luni februarie, si uzina Dacia din Mioveni s-a confruntat cu o situatie similara, anunta Profit.ro.
Criza prin care trece industria auto la nivel global, din cauza incapacitatii furnizorilor de semiconductori de a face fata comenzilor, a ajuns si la Craiova, unde Ford pregateste suspendarea activitatilor.
"Ca urmare a problemelor legate de furnizarea de semiconductori care afecteaza o mare parte din industria auto globala, Ford Craiova va suspenda temporar productia de vehicule si motoare timp de 8 zile, incepand cu 26 februarie. Planul actual este ca productia la Ford Craiova sa fie reluata pe data de 10 martie", este mesajul companiei, conform Profit.ro.
Poveste similara si la Dacia Mioveni
La inceputul lunii februarie uzina Dacia din Mioveni si-a intrerupt activitatea, pentru prima data de la izbucnirea crizei de semiconductori la nivel global. Compania avea prevazute si alte zile de inchidere, in luna februarie.
Potrivit Directiei Comunicare Groupe Renault Romania, "in cursul lunii februarie, Grupul Renault va adapta productia industriala pe fondul penuriei de componente electronice provenite de la anumiti furnizori. Astfel, activitatea de productie industriala de la Mioveni a fost intrerupta in data de 1 februarie. Echipele Grupului - Supply Chain si Achizitii sunt mobilizate pentru a gestiona impactul... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2021, ora 16:18
Modelele Dacia ocupa primele trei locuri in top 10 cele mai vandute masini in Romania.
In primele trei luni ale anului, in Romania s-au cumparat 27.500 de automobile noi, in scadere cu 22% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cea mai comercializata masina din Romania in primele trei luni ale anului 2020 este Dacia Logan, cu 3.111 unitati vandute, anunta Wall Street.
Urmeaza apoi Dacia Duster, cu 1.990 unitati comercializate, in timp ce Dacia Sandero ocupa ultimul loc de pe podium, cu 1.640 de unitati vandute.
Top 10 cele mai vandute masini noi in Romania
1. Dacia Logan 3.111 unitati vandute
2. Dacia Duster 1.990
3. Dacia Sandero 1.640
4. Skoda Octavia 1.200
5. Renault Clio 892
6. Renault Megane 557
7. Ford Focus 529
8. Nissan Qashqai 526
9. Hyundai i20 522
10. Hyundai Tucson 507 ...citeste mai departe despre "Topul celor mai vandute masini noi in Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 07:35
Ford Romania se retrage, incepand cu data de 1 aprilie 2020, din Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), a anuntat compania intr-un comunicat de presa, transmis vineri AGERPRES.
"Ratiunea esentiala pentru care am decis parasirea organizatiei APIA tine de nevoia unei abordari unitare si fundamentate a problematicilor cu care industria auto se confrunta, astfel ca anumite aspecte semnalate de catre noi de-a lungul anilor nu au fost gestionate cu nivelul de prioritate impus in mod obiectiv de importanta fiecarui subiect in parte. Cu toate acestea, ne dorim sa ramanem in dialog si salutam pe aceasta cale deschiderea pe care APIA a manifestat-o pentru a institui un dialog constructiv cu celelalte asociatii de profil", a explicat Cristian Prichea, director general Ford Romania NSC.
Potrivit sursei citate, decizia de iesire a Ford Romania din APIA isi va produce efectele incepand cu data de 1 aprilie 2020.
Ford Motor Company este o companie globala cu sediul in Dearborn, Michigan. Compania proiecteaza, produce, comercializeaza si furnizeaza o linie completa de autoturisme, camioane, SUV-uri, vehicule electrificate marca Ford si vehicule de lux Lincoln, ofera servicii financiare prin Ford Motor Credit Company si urmareste sa ocupe pozitii de top in domeniul electrificarii, vehiculelor autonome si solutiilor de mobilitate.
Compania are aproximativ 190.000 de angajati, la nivel mondial.
In Europa, Ford produce, vinde si deserveste vehiculele... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 10:48
Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a lansat miercuri, 25 martie, Programul "Rabla Plus", prin care cei care doresc sa achizitioneze un autovehicul electric sau electric hibrid plug-in pot sa se adreseze dealer-ilor validati. Una dintre noutatile acestui an este ca se pot achizitiona si motociclete cu propulsie electrica.
"Incercam chiar si in aceste momente grele sa ne respectam promisiunile si sa stimulam transportul cu emisii zero sau aproape de zero. Bugetul pentru anul acesta creste de la 95 milioane lei la 140 milioane lei, pentru ca ne dorim cat mai multe autovehicule electrice in traficul urban din tara.
Oferim si anul acesta cel mai mare ecotichet din Europa pentru achizitionarea unui autovehicul full electric, in valoare de 45.000 lei (aproximativ 10.000 euro) si 20.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid plug-in (aproximativ 4.500 euro) pentru autovehiculele hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din pretul de comercializare", se arata in comunicatul AFM.
Accesarea Programului "Rabla Plus" nu este conditionata de casarea si radierea unui autovehicul uzat, insa prima de casare de 6.500 lei oferita in cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu unul dintre ecotichetele prevazute de Programul Rabla Plus.
Rabla Plus vine cu o noutate anul acesta pentru cei care vor sa-si cumpere o motocicleta cu propulsie electrica.
Valoarea ecotichetului este de 3.500 de lei, la care se adauga prima de casare de 3.500 lei, in... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 00:00
Legaturile dintre Romania si Italia sunt mai stranse decat cele cu orice alta tara care a inregistrat pana acum un numar semnificativ de cazuri de coronavirus, atat din perspectiva a fluxului de persoane, cat si din punct de vedere economic.
Asadar, evolutia rapida a epidemiei de coronavirus din Italia este o situatie potential ingrijoratoare, investitorii si actorii economici incercand in prezent sa o evalueze, cautand sa se pregateasca.
"Pe de o parte, o incetinire a economiei in Italia, fie si temporara, poate insemna o temperare a activitatii economice in anumite sectoare de la noi, in timp ce riscul unei raspandiri a virusului favorizata de calatoriile dinspre Italia spre Romania poate induce o vulnerabilitate de alta magnitudine.
In prezent observam o reactie moderata pe bursa, scaderile fiind sub cele inregistrate de bursa germana (la 13.30, peste -3.5% fata de mai putin de 2.8% pentru BET).
Romania livreaza in special masini si echipamente electrice, articole de imbracaminte si incaltaminte, automobile si piese auto, si importa din Italia cazane, turbine, motoare, masini si echipamente electrice, piei brute si tabacite, materiale plastice. Volumul total al schimburilor comerciale a fost de aprox 18 mld. EUR in 2018, important in raport cu volumul comertului total, de aprox. 150 mld. EUR.
Pe termen foarte scurt, investitorii ar putea ramane ingrijorati, si este nevoie de masuri foarte stricte si eficient implementate pentru a evita o dezvoltare... mai mult
Luni, 24 Februarie 2020, ora 15:04
Piata masinilor electrice si hibride din Romania creste incet, dar sigur, cel mai mare impediment fiind pretul, in ciuda ajutorului substantial acordat de stat.
Potrivit unui studiu realizat recent de Ipsos, 42% dintre romanii chestionati au sustinut ca, cel mai probabil, viitoarea lor masina va fi una electrica.
Principalele motive pentru care sunt interesati de astfel de automobile sunt reducerea emisiilor poluante si reducerea costurilor cu carburantii.
Pe de alta parte, cei care nu doresc sa cumpere o masina electrica au identificat trei cauze principale pentru aceasta decizie. Cea mai importanta ramane pretul prea mare al masinilor electrice, lucru mentionat de 75% dintre participantii la studiu, in ciuda faptului ca Romania ofera cel mai mare bonus pentru achizitionarea de astfel de vehicule dintre tarile incluse in studiu (echivalentul a aproape 10.000 de euro).
De asemenea, 41% dintre romani considera ca autonomia masinilor electrice este prea mica, in timp ce 48% sustin ca infrastructura de statii de incarcare este redusa.
La studiul Ipsos au participat 3.877 de persoane din Romania, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia si Turcia.
Piata masinilor electrice si hibride din Romania
Potrivit datelor publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile, romanii au achizitionat in perioada ianuarie-noiembrie 2019 un... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 00:00
Guvernul vrea sa lanseze din noiembrie programul "Prima Masina", prin care isi propune sa sprijine achizitia de autoturisme noi cu credite bancare garantate de stat si estimeaza ca proiectul va genera vanzarea a 20.000 de unitati anual. Acest program este sustinut si de cei doi producatori auto din Romania, Dacia si Ford.
"In primul rand dorim sa sprijinim achizitia de masini noi de catre tineri prin credite bancare garantate de stat, in al doilea rand sa stimulam achizitia de autoturisme noi mai sigure si mai putin poluante si, in al treilea rand, sa incercam sa dezvoltam cat mai mult productia locala de autoturisme cu multiple efecte pe industria orizontala", a declarat luni ministrul Economiei, Constantin Nita, intr-o conferinta organizata pentru prezentarea oficiala a programului.
Dacia si Ford apreciaza ca programul "Prima Masina" este unul util, opinie impartasita si de APIA, care precizeaza insa ca va fi nevoie de ajustari care sa permita accesul mai multor marci in cadrul proiectului.
Ce prevede programul
Programul este destinat in principal tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, care vor avea prioritate, dar si altor categorii de varsta, si vizeaza emiterea de garantii de stat pentru creditele contractate de beneficiari in vederea achizitiei de autoturisme noi.
Garantia statului va acoperi maximum 50% din valoarea creditului acordat in cadrul programului, diferenta fiind reprezentanta de autoturismul achizitionat.
Valoarea... mai mult
Marti, 07 Octombrie 2014, ora 09:15
Vanzarile Mazda din Romania au inregistrat o crestere semnificativa in 2013 in Romania, fiind printre cele mai mari din segmentul automobilelor de import.
Anul trecut, Mazda a vandut in Romania 602 unitati, cu 38% mai multe comparativ cu 2012, cel cel mai bine vandut fiind CX-5.
"Noile modele Mazda au continuat sa raporteze cresteri semnificative pe tot parcursul anului trecut, desi piata automobilelor noi se confrunta in continuare cu dificultati. Clientii au ales Mazda pentru tehnologiile avansate implementate, design-ul aparte, dar si performantele de exceptie", a declarat Dragos Grapinoiu, Marketing Manager Mazda Romania.
Vanzarile pentru CX-5, in crestere cu peste 53%
Vanzarile modelului CX-5 s-au majorat cu peste 53% ajungand la 253 de unitati, in timp ce pentru de noul model al automobilului Mazda3, volumul vanzaruilor a fost de 182 de unitati, mai mare cu o treime fata de anul 2012.
Cea mai buna evolutie a vanzarilor, din punct de vedere procentual, a fost inregistrat pentru modelul Mazda 6, repsectiv un plus de 257%, numarul de unitati comercializate anul trecut in Romania fiind de 157 de automobile.
Performante similare au fost raportate pe toate pietele importante din Europa, noua generatie de modele premiate Mazda continuand sa fie printre cele mai cautate. Tehnologia SKYACTIV si design-ul "KODO - Soul of Motion" sunt elementele definitorii ale acestei noii generatii de modele.
Construite sub conceptul "Sustainable Zoom-Zoom",... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 16:59