Primaria Capitalei a lansat o noua licitatie pentru cumpararea a 100 de autobuze electrice. O procedura similara a fost anulata la finele anului trecut, dupa ce municipalitatea considerase ca ofertele primite sunt sub asteptari.
La licitatia precedenta, lansata in martie 2019, se inscrisesera doua societati. Una era Bozankaya Otomotiv Makina Imalat Ithalat ve Ihracat A.S, care intre timp a castigat un contract pentru a livra, in Capitala, 100 de troleibuze noi. PMB a respins oferta turcilor, din cauza ca acestia ar fi cerut prea multi bani pentru autobuze.
Iar a doua oferta era a Kopel Car Import, societate care este importatorul marcii chinezesti de autovehicule electrice Byd. Potrivit PMB, Kopel Car Import n-a indeplinit cerintele din caietul de sarcini al licitatiei. Si, in consecinta, oferta societatii a fost respinsa.
In repetare randuri, Gabriela Firea a anuntat ca respectiva licitie va fi reluata. Dar n-a spus si cand.
Pana la urma, anuntul noii licitatii s-a publicat in platforma de achizitii publice (Sicap - n.red.) marti, 3 martie 2020.
PMB anunta ca vrea sa cumpere autobuze full electrice, cu autonomie de 230 de kilometri si lungi de 12 metri, dar si statii de incarcare pentru ele.
Bugetul total alocat acestei achizitii este de 219.571.200 de lei (aproape 46 de milioane de euro).
Potrivit datelor din Sicap, societatile interesate pot depune oferte pana pe 23 aprilie. Ulterior - si in functie de cate licitatii se vor inregistra, dar si de... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 13:43
Licitatia pentru cele 100 de autobuze electrice pentru Capitala a fost anulata, conform Sistemului informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare al achizitiilor publice (SICAP).
Licitatia a fost anulata pe 10 decembrie 2019 pe motiv ca "au fost depuse numai oferte inacceptabile si/sau neconforme".
Amintim ca in luna iunie, Primaria Capitalei a anuntat ca doi operatori au depus oferte in cadrul procedurii de achizitie pentru atribuirea contractului de furnizare a 100 de autobuze electrice.
Astfel, au depus oferte asocierea Bozankaya Otomotiv Makina Imalat Ithalat ve Ihracat A.S. (Turcia) si SILEO GmbH (Germania), respectiv New Kopel Car Import (Romania - Otopeni, reprezentant al companiei BYD - China).
Valoarea totala a investitiei era de 219.571.200 milioane de lei (fara TVA), din care fonduri nerambursabile aproximativ 177.997.631,79 milioane de lei (fara TVA) din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) prin Programul Operational Regional (POR) 2014 -2020.
A.G. ...citeste mai departe despre "Primaria Capitalei a anulat licitatia pentru cele 100 de autobuze electrice" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 14:24
Primaria Cluj-Napoca, condusa de Emil Boc, va cumpara 25 de autobuze electrice cu incarcare din mers, considerate cele mai performante mijloace de transport electric unde exista linie de troleibuze.
Primarul Emil Boc a declarat, joi, in cadrul sedintei Consiliului Local Cluj-Napoca, in care s-a aprobat achizitia de autobuze, ca municipalitatea urmareste prin acest proiect imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, precum si asigurarea unui transport in comun nepoluant.
"Primaria Cluj-Napoca a luat decizia de a avea un transport ecologic, verde, nepoluant, pentru ca sanatarea locuitorilor sa nu fie pusa in pericol. Suntem singurul oras din Romania care are in circulatie autobuze electrice si, continuand pe aceeasi linie, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat achizitia a 25 de autobuze electrice articulate cu incarcare din mers pe linia de troleibuze, acestea fiind considerate cele mai performante mijloace de transport electric unde exista linie de troleibuze.
Acest tip de autobuz imbina calitatile troleibuzului si autobuzului electric fiind superior fiecaruia dintre ele luate in parte. Investitia se ridica la 115,7 milioane de lei, din care 80% se asigura de Autoritatea Fondului de Mediu.
Prin acest proiect urmarim imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, dorind sa asiguram clujenilor un transport in comun nepoluant, prin cresterea numarului autobuzelor electrice din municipiu, astfel... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 12:48
Studiul de oportunitate pentru achizitionarea celor 100 de autobuze electrice din fonduri europene a fost aprobat miercuri de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), municipalitatea sperand ca vehiculele sa intre in circulatie la sfarsitul anului viitor.
Suma totala pentru aceasta achizitie ar fi de 220 de milioane de euro, spune primarul Gabriela Firea, din care 186 de milioane de euro vor fi decontate de POR.
Proiectul de hotarare privind studiul de oportunitate a fost aprobat cu 38 de voturi "pentru" si doua abtineri.
"Este o oportunitate pe care o avem ca primarie a Capitalei. In PMUD noi deja ne-am exprimat intentia sa achizitionam 100 de tramvaie si 100 de autobuze electrice. Tramvaiele erau deja trecute pentru fonduri europene, dar cum a existat oportunitatea de a introduce si autobuzele.
Suma totala pentru aceasta achizitie ar fi de 220 de milioane de euro, din care 186 de milioane de euro vor fi decontate de POR", a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, la inceputul sedintei de indata a CGMB, care a inceput cu 40 de minute intarziere, ceea ce a creat nemultumiri in randul consilierilor generali.
Cand intra in circulatie
Aura Raducu, director al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti-Ilfov, a spus ca autobuzele electrice ar urma sa intre in circulatie pe cele 14 rute aprobate la sfarsitul anului viitor, pana atunci urmand sa ajunga in Bucuresti cele 400 de autobuze Euro 6 de la Otokar, pentru... mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 07:19
Primaria Cluj-Napoca si Compania de Transport Public (CTP) au pus, joi, in circulatie primele 10 autobuze electrice din Romania, cumparate din fonduri elvetiene.
Autoritatile doresc nu doar inlocuirea unor autobuze vechi, ci orientarea spre un sistem de transport care foloseste energie nepoluanta.
Primarul Emil Boc a declarat, la prezentarea celor 10 autobuze electrice, ca bugetul total al proiectului este de 32 de milioane de lei, din care 27,2 milioane de lei o reprezinta contributia elvetiana.
"Pentru prima data in Romania se introduc in circulatie autobuze electrice, fiind un eveniment in premiera nationala. (...) Bugetul total al proiectului este de 32 de milioane de lei, din care 27,2 milioane de lei o reprezinta contributia elvetiana, restul fiind acoperit din bugetul local, cu acesti bani fiind achizitionate 10 autobuze electrice, de productie poloneza.
Cluj-Napoca da semnalul privind directia de evolutie spre transportul public nepoluant, pentru ca ne intereseaza sanatatea fiecaruia dintre noi si reducerea poluarii aerului, astfel ca ne propunem ca prioritate strategica schimbarea flotei de transport in comun a CTP care sa devina, dupa 2025, complet nepoluanta", a spus Boc.
Prezent la eveniment, ambasadorul Elvetiei in Romania, Urs Herren, a sustinut ca, tinand cont de urbanizarea tot mai accentuata a lumii, problemele viitorului pot fi rezolvate in orase printr-o dezvoltare durabila, care pune accent pe protejarea mediului inconjurator si eficienta... mai mult
Joi, 31 Mai 2018, ora 16:49
Noul Citaro electric a inregistrat deja prima comanda chiar inaintea premierei mondiale oficiale: Mercedes-Benz va livra 20 de autobuze Citaro, complet electrice, catre Hamburger Hochbahn AG. Primele doua unitati vor fi livrate inainte de sfarsitul anului 2018.
Un pas mai aproape de flota ecologica cu noul autobuz Citaro electric
Till Oberworder, Head Daimler Buses: "Prima comanda pentru noul Citaro electric a fost plasata chiar inainte de premiera oficiala, demonstrand astfel ca operatorii de transport investesc multa incredere in conceptul nostru de mobilitate electrica in transportul public urban. Prin noul Citaro electric, facem un pas important in directia transportului public cu emisii zero."
Similar, Hamburger Hochbahn AG considera ca autobuzele urbane sunt piatra de temelie in ceea ce priveste dezvoltarea unei flote complet ecologice. Din 2020, Hamburger Hochbahn Ag planuieste sa achizitioneze exclusiv autobuze electrice.
La Bucuresti, primarul Gabriela Firea a cumparat 400 de autobuze turcesti Otokar, pentru reinnoirea parcului auto al RATB, iar oferta celor de la Mercedes-Benz nu a fost considerata destul de buna.
Citaro: eficienta energetica maximala, datorita sistemelor inovatoare de gestionare termica
Productia de serie pentru noul autobuz electric Citaro va incepe la sfarsitul acestui an. Autobuzul impresioneaza prin randamentul energetic excelent, care se bazeaza pe un sistem unic de gestionare a temperaturii. Acesta reduce consumul de... mai mult
Marti, 08 Mai 2018, ora 11:46
Sufocata de poluare, China s-a pozitionat in ultimii ani in avangarda luptei pentru un aer mai curat. Prin urmare, nu este surprinzator ca un oras din aceasta tara este primul din lume cu autobuze 100% electrice.
Reusita este una remarcabila in conditiile in care vorbim de peste 16.000 de autobuze - un numar mai mare decat cel al vehiculelor similare din New York, Los Angeles, Toronto, New Jersey si Chicago la un loc, scrie Curbed.
Cumulat, China are 385.000 de autobuze electrice, respectiv 99% din totalul de astfel de vehicule la nivel global, la care adauga saptamanal 9.500 de autobuze cu zero emisii de carbon.
Potrivit unei analize a Institutului de Resurse Globale, China, si in special Shenzhen, oras cu 12,5 milioane de locuitori, a pariat masiv pe o abordare cuprinzatoare, care a creat un ecosistem industrial si de transport care a propulsat tara mult inaintea restului lumii.
Ca in multe alte orase din China, sistemul de metrou s-a dezvoltat rapid in Shenzhen, insa autobuzele au ramas predominante, multi locuitori fiind ceea ce se cheama "calatori captivi" - adica nu isi permit alte mijloace de transport, explica reprezentantii Institutului de Resurse Globale.
Orasul a investit intr-o retea de statii de incarcare, aceasta dezvoltare a infrastructurii fiind coordonata cu producatorii de autobuze si cu sistemul local de utilitati. Construind mii de statii si concentrandu-se in acelasi timp pe autobuze cu o durata de viata a bateriei mai mare, Shenzhen a... mai mult
Marti, 08 Mai 2018, ora 00:00
Primaria Capitalei va achizitiona 100 de autobuze urbane electrice si statiile de incarcare aferente.
Acestea vor fi incluse pe linii din zona centrala a Bucurestiului sau in zonele aglomerate, potrivit unui proiect de hotarare pentru care Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) si-a dat acordul de principiu in sedinta de vineri dimineata.
Proiectul a fost adoptat in unanimitate, fara nicio obiectie, informeaza News.ro.
Potrivit acestuia, autobuzele vor avea podeaua coborata si vor fi dotate cu instalatie de ventilatie, aer conditionat si incalzire, precum si cu facilitati pentru accesul persoanelor cu handicap.
"Prin dotarea RATB cu un numar maxim de 100 de autobuze urbane electrice, cu podea total coborata, care vor fi dotate cu baterii de acumulatori si baterii de supercapacitori, se va realiza reducerea noxelor in centrul municipiului Bucuresti, deoarece autobuzul electric este "0" emisii poluante si, de asemenea, tractiunea electrica ofera un mers silentios, fara socuri la demaraj si la franare si, practic, se reduc zgomotul si vibratiile in zona centrala", se arata in proiectul de hotarare aprobat in sedinta de vineri a CGMB.
In proiectul aprobat de consilierii generali nu este prevazut la cat se ridica valoarea acestei investitii pe care ar urma sa o faca Primaria Capitalei.
Primaria Capitalei a anuntat, recent, lansarea unei licitatii pentru achizitia a 400 de autobuze EURO 6, a 100 de tramvaie si a 100 de troleibuze noi. Primarul... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 11:22
Cluj-Napoca va deveni in curand primul oras din Romania care va face pasul in viitor, in ce priveste folosirea autovehiculelor electrice.
Concret, orasul condus de Emil Boc va avea, incepand cu anul 2017, autobuze electrice, relateaza Digi24.
"Suntem in plina procedura de achizitie a 30 de autobuze electrice. Acestea vor fi achizitionate pe fonduri elvetiene. Ne dorim un oras care sa nu fie atat de poluat si pentru aceasta trebuie sa contribuim si noi prin asigurarea de mijloace de transport public cat mai eficiente si ecologice", a declarat Iulia Persa, purtator de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.
Autobuzul de acest fel nu polueaza si poate parcurge pana la 250 de kilometri, dupa ce a fost incarcat doar trei ore.
Un astfel de autobuz consuma 0,61 KWh pe kilometru, ...citeste mai departe despre "Primul oras din Romania cu autobuze electrice" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 August 2016, ora 14:07