Melbourne, al doilea oras ca marime din Australia, si alte zone din statul Victoria aveau, marti, cel mai greu de respirat aer din lume, din cauza fumului provenit de la incendiile de vegetatie produse in nordul si estul acestui stat australian, au anuntat autoritatile locale.
Locuitorii din Melbourne se confruntau, marti dimineata, cu a doua zi consecutiva de calitate riscanta a aerului, insa dupa cateva ore, in jurul pranzului, metropola australiana avea deja cel mai rau aer din lume, potrivit bazei de date IQ Air Visual, arata DPA.
"Peste noapte, Melbourne a ajuns la cel mai rau nivel al calitatii aerului din lume", a declarat Brett Sutton, directorul Departamentului pentru Sanatate din statul Victoria, in fata reporterilor.
"Aceste conditii se produc cand exista temperaturi mai mici si microparticulele se stabilizeaza la inaltimi foarte joase, aproape de nivelul solului", a adaugat el.
Fumul a suspendat antrenamentele jucatorilor de tenis, cu mai putin de o saptamana inainte de debutul primului turneu de Grand Slam al anului 2020, Australian Open.
Un strat gros de fum provenit de la incendiile din Est Gippsland si Geelong a cuprins orasul Melbourne si suburbiile sale.
Fumul a declansat, de asemenea, cateva alerte false de incendii in oras.
Rezidentii au fost sfatuiti sa ramana in locuinte. Potrivit lui Brett Sutton, chiar si persoanele sanatoase se confrunta cu un risc sporit, atat timp, cat calitatea aerului se va mentine la un nivel periculos.... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 11:55
Australia a chemat 3.000 de rezervisti sa se desfasoare pentru a face fata incendiilor de vegetatie care devasteaza in prezent tara, a anuntat sambata premierul Scott Morrison, o mobilizare fara precedent, noteaza AFP.
"Aceasta decizie permite sa avem mai multi oameni pe teren, mai multe avioane pe cer, mai multe nave pe mare", a declarat Scott Morrison, criticat pentru modul in care a gestionat incendiile violente care dureaza din septembrie.
Un general a fost numit pentru a superviza interventia armatei, iar HMAS Adelaide - o nava de debarcare pentru elicoptere - a fost implicata in actiunile de lupta contra focului.
De mai multe luni, armata australiana este implicata in actiunile de stingere a incendiilor, desfasurand operatiuni de recunoastere aeriana, cartografie, cautare si salvare, logistica si sprijin aerian.
Circa 2.000 de militari sunt deja implicati in actiunile de stingere a focului.
Dezastrul continua in Australia: Orase intregi evacuate din cauza incendiilor, intervine si armata
"Guvernul nu a luat aceasta decizie superficial", a afirmat ministrul Apararii, Marise Payne. "Este pentru prima data cand sunt mobilizati atat de multi rezervisti. Cred ca este pentru prima data in istoria tarii noastre", a subliniat ea.
Acest anunt intervine in contextul in care premierul Scott Morrison este de mai multe saptamani tinta criticilor din cauza gestionarii actualei crize.
Sfarsitul de saptamana nu aduce vesti bune, fiind asteptate evolutii... mai mult
Sambata, 04 Ianuarie 2020, ora 07:04