Mai multe drone specializate sunt testate in cadrul unui program de crestere a numarului de koala de pe coasta estica a Australiei, aceste dispozitive urmand sa imprastie seminte de eucalipt pentru regenerarea zonelor impadurite distruse in incendiile extrem de grave care au afectat Australia, informeaza Reuters.
Frunzele de eucalipt sunt principala sursa de hrana pentru koala, si, prin urmare, refacerea zonei impadurite distruse in incendiile din perioada 2019-2020 este esentiala pentru supravietuirea pe termen lung a acestor animale in statul New South Wales.
Incendiile au ucis sau au dislocat 3 miliarde de mamifere, pasari si reptile, estimeaza organizatia World Wildlife Fund, aflata la originea acestei initiative, si au distrus sau deteriorat pana la 7 miliarde de copaci pe 11 milioane de hectare in sud-estul Australiei, un teritoriu egal cu jumatate din suprafata Regatului Unit al Marii Britanii.
In acest context, filiala WWF din Australia incearca sa stranga 300 de milioane de dolari australieni (210 milioane de dolari americani) pe parcursul a cinci ani pentru a finanta initiativa de imprastiere a semintelor cu ajutorul dronelor, dar si alte metode de a revigora habitatul padurii, avand drept scop dublarea numarului de exemplare de koala de pe coasta de est.
Unele drone WWF pot sa imprastie pana la 40.000 de seminte pe zi si vor contribui la crearea unor coridoare verzi, pentru ca exemplarele de koala si alte animale salbatice sa se poata deplasa... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2020, ora 05:00
Premierul australian Scott Morrison a discutat la telefon - despre lansarea unei anchete internationale cu privire la pandemia noului coronavirus - cu presedintii francez Emmanuel Macron si american Donald Trump si cu cancelarul german Angela merkel, relateaza Reuters.
Ofensiva Australiei - in vederea unei examinari independente a originilor pandemiei, raspandirii acesteia in lume si raspunsului Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) - a provocat critici dure din partea Chinei, care ii acuza pe parlamentarii australieni ca se afla in solda Statelor Unite.
Scott Morrison a anuntat intr-un mesaj postat miercuri pe Twitter ca a purtat "o discutie foarte constructiva" cu Donald Trump despre actiunile angajate de catre cele doua tari in lupta impotriva noului coronavirus si despre necesitatea relansarii economiilor lor.
"Am discutat, de asemenea, despre OMS si despre a actiona impreuna in vederea unei imbunatatiri a transparentei si eficientei raspunsurilor internationale la pandemii", scrie el.
Premierul australian a discutat, de asemenea, cu Angela Merkel si Emmanuel Macron despre rolul OMS, a anuntat biroul sau.
In schimb, surse de la Palatul Elysee au explicat pentru Reuters ca in timpul convorbirii, Macron a subliniat ca nu este momentul sa se deschida o ancheta cu privire la atitudinea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) fata de epidemia noului coronavirus.
Seful statului francez a recunoscut ca au existat probleme la inceput, dar considera ca... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 17:44
Incendiile de vegetatie din Australia vor provoca sectorului turistic local pierderi de cel putin 4,5 miliarde de dolari australieni (2,70 miliarde euro) pana la finele anului, sustine un raport al organizatiei profesionale Australian Tourism Export Council (ATEC), informeaza AFP.
In ultimele luni, incendiile de vegetatie din Australia au parjolit o suprafata de teren aproximativ cat o treime din suprafata Germaniei, provocand decesul a 29 de persoane si distrugand peste 2.000 de locuinte.
Potrivit ATEC, numarul turistilor care si-au rezervat un sejur in Australia a scazut cu 10% pana la 20% de la debutul incendiilor in septembrie 2019, iar aceasta scadere va antrena pierderi de aproximativ 4,5 miliarde de dolari australieni.
"Turisti straini isi anuleaza sejururile din cauza ingrijorarilor cu privire la calitatea aerului, securitate si impactul incendiilor asupra ofertei noastre turistice precum si din cauza incertitudinii cu privire la timpul de care vom avea nevoie penrtu a ne reveni", a declarat directorul general de la ATEC, Peter Shelley.
Cel putin 70% din cei 850 de membri ai ATEC au inregistrat anulari semnificative ale calatoriilor in Australia din partea turistilor straini, a adaugat Peter Shelley. Potrivit acestuia, pietele unde se inregistreaza cele mai mari anulari sunt SUA, Marea Britanie si Europa. In mod normal, in perioada decembrie-februarie se inregistreaza jumatate din rezervarile anuale de sejururi venite din aceste piete.
In mod normal,... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 11:52
Fumul dens emanat de incendiile de vegetatie din Australia, in continuare active dupa mai multe luni, va face inconjurul lumii si va reveni in tara, a anuntat agentia spatiala americana NASA.
NASA a demonstrat, cu ajutorul datelor satelitare, ca fumul s-a ridicat in zona inferioara din stratosfera, deplasandu-se peste 6.400 de kilometri, in timp ce in Chile a fost consemnat un cer cetos.
"Este de asteptat ca fumul sa faca cel putin un circuit complet in jurul globului si sa se intoarca pe cer deasupra Australiei", se arata intr-un comunicat emis de NASA.
"In ultima saptamana, satelitii NASA au observat o cantitate extraordinara de fum injectata in atmosfera in urma incendiilor din Australia si din dispersarea ulterioara in directie estica", precizeaza agentia.
Situatia la nivelul solului si in atmosfera este inrautatita de furtunile generate de incendiile de vegetatie, cunoscute sub denumirea de evenimente pirocumulonimbus, care se produc atunci cand umezeala ramane prinsa in fumul aflat in aerul din zone superioare, mai reci, si formeaza un nor care produce fulgere uscate.
Aceste furtuni induse de flacari au impins fumul in stratosfera permitandu-i astfel sa se deplaseze mult mai departe si sa afecteze conditiile atmosferice din lume.
"Efectelor acelor evenimente - indiferent daca fumul asigura o racire sau o incalzire considerabila a atmosferei, care se intampla in norii subiacenti - este in prezent obiectul unui studiu intens", a notat NASA.
Agentia... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 18:08
Australia a chemat 3.000 de rezervisti sa se desfasoare pentru a face fata incendiilor de vegetatie care devasteaza in prezent tara, a anuntat sambata premierul Scott Morrison, o mobilizare fara precedent, noteaza AFP.
"Aceasta decizie permite sa avem mai multi oameni pe teren, mai multe avioane pe cer, mai multe nave pe mare", a declarat Scott Morrison, criticat pentru modul in care a gestionat incendiile violente care dureaza din septembrie.
Un general a fost numit pentru a superviza interventia armatei, iar HMAS Adelaide - o nava de debarcare pentru elicoptere - a fost implicata in actiunile de lupta contra focului.
De mai multe luni, armata australiana este implicata in actiunile de stingere a incendiilor, desfasurand operatiuni de recunoastere aeriana, cartografie, cautare si salvare, logistica si sprijin aerian.
Circa 2.000 de militari sunt deja implicati in actiunile de stingere a focului.
Dezastrul continua in Australia: Orase intregi evacuate din cauza incendiilor, intervine si armata
"Guvernul nu a luat aceasta decizie superficial", a afirmat ministrul Apararii, Marise Payne. "Este pentru prima data cand sunt mobilizati atat de multi rezervisti. Cred ca este pentru prima data in istoria tarii noastre", a subliniat ea.
Acest anunt intervine in contextul in care premierul Scott Morrison este de mai multe saptamani tinta criticilor din cauza gestionarii actualei crize.
Sfarsitul de saptamana nu aduce vesti bune, fiind asteptate evolutii... mai mult
Sambata, 04 Ianuarie 2020, ora 07:04
Fauna salbatica din Australia, renumita in special pentru koala si canguri, va avea nevoie de cateva decenii pentru a-si reveni dupa incendiile de vegetatie care continua sa devasteze continentul, relateaza vineri AFP.
De la debutul incendiilor violente, in luna septembrie, cel putin 20 de persoane si-au pierdut viata si o suprafata de doua ori cat cea a Belgiei a fost mistuita de flacari.
Aceste incendii au fost, de asemenea, letale pentru vietuitoarele salbatice. Potrivit unui studiu recent, focarele, multe dintre ele in continuare active, sunt responsabile de disparitia a aproape o jumatate de milion de animale intr-un singur stat si va fi nevoie de zeci de ani pentru ca speciile de vietuitoare salbatice afectate sa isi revina.
Aceasta criza a evidentiat schimbarile climatice responsabile, potrivit oamenilor de stiinta, de acest sezon de incendii mai intens, mai lung si mai precoce ca niciodata.
Guvernul australian a fost aratat cu degetul, fiind acuzat ca nu a raspuns corespunzator la aceasta criza si nu a luat masurile necesare in ceea ce priveste mediul.
Imagini bulversante cu exemplare de koala insetate care beau apa din sticlele pompierilor sau cu canguri cuprinsi de panica in mijlocul flacarilor au facut inconjurul lumii, aminteste AFP.
Un studiu realizat de Universitatea din Sydney estimeaza ca in statul New South Wales, cel mai afectat de aceste incendii de vegetatie, 480 de milioane de animale au murit incepand din septembrie. Aceste cifre... mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 21:51
Mai multe incendii de padure din Australia au fuzionat si au creat un singur "mega-focar", care arde de acum intr-o maniera necontrolata la nord de Sydney, au anuntat vineri autoritatile locale, care si-au recunoscut neputinta in fata flacarilor devastatoare, informeaza AFP.
Un responsabil de rang inalt al pompierilor din statul australian New South Wales, Rob Rogers, a declarat ca "probabil mai mult de opt incendii" s-au reunit intr-un singur focar gigantic care arde pe 300.000 de hectare, intr-o zona cu o lungime de aproximativ 60 de kilometri.
Incendiul devasteaza o regiune aflata la o ora de mers cu automobilul de Sydney, care resimtea acut, vineri, efectele fumului toxic.
Rob Rogers a vorbit si despre o forma de neputinta a pompierilor locali in fata amplorii neobisnuite a acestui incendiu. Pompierii nu au putut sa faca altceva decat sa organizeze evacuarea rezidentilor, sa incerce sa protejeze locuintele si sa spere o incheiere rapida a secetei si o oprire a vanturilor care contribuie la propagarea flacarilor.
"Nu putem sa oprim aceste incendii. Ele vor continua pana cand conditiile meteo se vor schimba si abia atunci vom face tot ce putem pentru a incerca sa le izolam", a declarat el pentru postul public de televiziune ABC.
"Cel mai bun lucru de facut este sa incercam sa protejam locuintele si oamenii", a adaugat pompierul australian.
"Plecati imediat"
De aproximativ trei luni, incendiile au devastat diverse zone din estul Australiei. Astfel de... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 13:36
Grupul german Volkswagen AG a acceptat sa plateasca pana la 127 de milioane de dolari australieni (87 de milioane de dolari SUA) pentru solutionarea procesului colectiv care i s-a intentat in Australia in urma scandalul emisiilor (Dieselgate), din 2015, transmit AP si Reuters.
Intelegerea a fost anuntata luni de Tribunalul Federal din Sydney si de firma de avocatura Maurice Blackburn si urmeaza sa fie aprobata si de un judecator.
Volkswagen va plati intre 87 si 127 de milioane de dolari australieni, in functie de cat de multi proprietari ai celor 100.000 de vehicule diesel afectate (marcile Volkswagen, Audi si Skoda) vandute in Australia se vor alatura procesului colectiv, a declarat avocatul Julian Schimmel.
De asemenea, grupul german a acceptat sa achite costurile legale pentru reclamanti, care inca trebuie evaluate.
Pe plan global, Volkswagen a platit pentru implicarea in scandalul emisiilor aproximativ 30 de miliarde de euro (33,5 de miliarde de dolari). In mai, compania a anuntat ca a pus deoparte inca un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) pentru cheltuieli juridice.
In 2016, si Autoritatea Consumatorilor din Australia a dat in judecata VW pentru ca a vandut intentionat peste 57.000 de vehicule care nu indeplineau reglementarile privind emisiile. Grupul german a anuntat ca se asteapta sa solutioneze in curand aceasta disputa.
Investitorii au pierdut milioane de euro in septembrie 2015, cand Volkswagen a recunoscut ca a echipat 11 milioane de... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 13:10
Australia va bloca site-urile care difuzeaza continuturi "violente si extremiste", a anuntat prim-ministrul Scott Morrison, in urma atacurilor sangeroase comise in martie in doua moschei din Christchurch, Noua Zeelanda, si pe care agresorul, un cetatean australian, le-a difuzat in direct pe Facebook.
Intr-un comunicat emis duminica, in timp ce se afla la summit-ul G7 de la Biarritz (sud-vestul Frantei), Scott Morrison a subliniat ca aceste masuri sunt necesare pentru a se evita circulatia "acestui gen de documente odioase", transmite AFP.
Masacrul comis in direct la Christchurch "a demonstrat ca platforme si site-uri internet pot fi exploatate pentru a gazdui continuturi extrem de violente si teroriste", a aratat premierul australian in comunicat.
"Acest gen de documente odioase nu isi are locul in Australia, iar noi vom face tot ceea ce putem pentru a-i impiedica pe teroristi sa gaseasca ocazia de a-si glorifica crimele", a afirmat premierul, mentionand ca vor fi luate "masuri locale si internationale".
Comisarul australian pentru securitatea online va colabora cu companiile pentru a bloca accesul la domeniile care propaga documentatie terorista.
Totodata, un centru de coordonare in situatii de criza va fi responsabil, 24 de ore din 24, cu supravegherea incidentelor avand legatura cu terorismul si a evenimentelor cu violenta extrema.
In urma masacrului de la Christchurch, Australia a infiintat un grup de lucru impreuna cu gigantii digitali Facebook,... mai mult
Luni, 26 August 2019, ora 10:14