La sfarsitul lunii august, liderii Frantei, Germaniei si Italiei s-au intalnit pe un portavion italian sub pretextul unor discutii aspecte legate de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.
Gestul s-a vrut in acelasi timp o demonstratie de forta, dar si un mod de rezolva rapid criza politico-economica care ameninta Italia, sustine analistul George Friedman, intr-un articol publicat in revista Forbes.
Italia, noua sperietoare europeana
Locul intalnirii a fost unul neobisnuit, dar evenimentele recente, cum ar fi criticile tot mai acide ale Washingtonului referitoare la contributia financiara a partenerilor europeni din NATO, precum si pierderea unui aliat cu o capacitate militara remarcabila, precum Marea Britanie, poate justifica alegerea terenului in acest caz.
Dincolo de incercarea celor trei lideri europeni de a demonstra ca Europei i-au ramas inca resurse defensive importante se intrevede o problema mult mai mare reprezentata de posibila ascensiune a fortelor nationaliste la carma Italiei.
Renzi a debutat in politica europeana ca o tanara speranta venita din flancul sudic al Europei si a evitat la limita intrarea tarii in grupul statelor lovite drastic de criza datoriilor din zona euro: Spania, Grecia, Portugalia sau Irlanda.
Intre timp insa, acelasi personaj pare sa fi devenit un copil-problema al politicii europene, in contextul in care somajul chinuie intreaga tara, cresterea economica refuza sa-si faca simtita prezenta, iar sistemul bancar al... mai mult
Sambata, 17 Septembrie 2016, ora 15:59
Rezultatele alegerilor regionale din Spania, ale celor prezidentiale din Polonia si criza nerezolvata din Grecia dau fiori politicienilor din Europa.
Premierul italian, Matteo Renzi, a iesit la rampa pentru a cere public renuntarea la politica de austeritate care poate periclita existenta UE.
"Vantul din Spania, cel din Grecia si cel din Polonia nu bat in aceeasi directie, bat in sensuri opuse, dar demonstreaza ca Europa trebuie sa se schimbe", a explicat Renzi la o televiziune locala, arata portalul Bloomberg.
Presiune populara
"Fie Europa reuseste sa isi schimbe politica economica, fie miscarile anti-Bruxelles si anti-Strasbourg vor deveni din ce in ce mai puternice", a declarat Renzi in interviul dat televiziunii toscane RTV38.
Premierul italian a reactionat astfel dupa ce rezultatele alegerilor regionale de duminica din Spania au aratat o infrangere zdrobitoare a Partidului Popular condus de prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy.
Este cel mai slab scor obtinut de popularii spanioli in ultimii 24 de ani, conform cifrelor oficiale, victoria apartinand in mai multe regiuni gruparii de stanga Podemos, caracterizata de un mesaj anti-austeritate.
Un scor destul de bun l-au obtinut si socialistii spanioli, in cazul unei eventuale aliante cu Podemos, fortele de stanga urmand sa detina inclusiv controlul asupra capitalei regatului.
In aceeasi zi, in Polonia, Andrej Duda reusea sa il scoata din prim plan pe presedintele Bronislaw Komorowski, devenind... mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 10:40
Frankfurt a fost un oras fierbinte la propriu, miercuri, cand demonstratiile din fata noului sediul al Bancii Centrale Europene au degenerat in conflicte de strada intre fortele de ordine si protestatari.
La orele pranzului, strazile erau un adevarat camp de lupta intesat de politisti si de oameni care acuzau institutia ca le-a ruinat vietile. In cateva ore s-au inregistrat 350 de arestari si 7 masini de politie au fost incendiate.
Momentul protestelor violente coincide cu inaugurarea sediului bancii, o lucrare de 1,2 miliarde de euro, iar organizatorii manifestatiei, grupul Blockupy, noteaza pe pagina web:
"Cu greu putea fi gasit un moment mai prielnic pentru a bloca BCE", arata un reportaj CNN.
O institutie hulita
In inima Europei nu te-ai astepta sa vezi zi de zi o institutie hulita cu aplomb, dar BCE si-a consolidat in ultimii ani acest statut de "sperietoare".
Simbol al politicii de austeritate, Banca Centrala Europeana este invinovatita pentru inrautirea conditiilor de trai pentru zeci de milioane de locuitori din zona euro.
Parte din celebra "troika" a creditorilor, alaturi de Fondul Monetar International si Comisia Europeana, BCE este considerata responsabila pentru limitarea conditiilor de trai din Grecia, Irlanda sau Portugalia, tari supuse unui proces de asistenta finaciara dupa acordarea imprumuturilor care le-au salvat de la faliment.
Imprumuturile au fost acordate doar dupa ce guvernele tarilor respective s-au angajat sa reduca... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2015, ora 17:44
Recesiunea ar putea sa fi luat sfarsit in zona euro. Una dintre cele mai mari economii din regiune, Italia a dat recent semne ca s-ar afla pe drumul cel bun. Semnale incurajatoare vin si din partea altor tari europene.
Produsul intern brut al Italiei s-a redus cu 0,2% in trimestrul doi al anului comparativ cu trimestrul precedent, confirmand faptul ca a treia economie din zona euro a fost blocata in recesiune timp de doi ani, scrie CNN.
Totusi, declinul economic al Italiei a incetinit semnificativ in ultimele luni. Astfel, in primele trei luni ale anului PIB-ul a scazut cu 0,6%, iar analistii anticipau o contractie de 0,4% pentru al doilea trimestru.
La imbunatatirea situatiei tarii a contribuit si o atenuare a politicii de austeritate derulate de guvernul italian de coalitie.
Citeste mai multe despre Isi revin marile economii din Europa dupa dezastru? pe Ziare.com. mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 12:25
Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca tarile din zona euro ar trebui sa urmeze exemplul Germaniei in ceea ce priveste restrangerea bugetului si restructurarea pietei muncii pentru revenirea la crestere si preintampinarea unei noi crize, relateaza, din Berlin, Vesti-24.
Pe fondul efortului liderilor europeni de a face fata din rasputeri somajului in crestere si recesiunii economice, Merkel a laudat masurile luate de tara sa si a spus ca toate cele 17 state din zona euro ar trebui sa respecte reteta de disciplina fiscala germana si de sporire a competitivitatii.
"Este in interesul Germaniei de a face totul pentru ca reformele structurale si disciplina fiscala sa fie aplicate si in alte tari", a afirmat Angela Merkel, care intentioneaza sa candideze pentru un al treilea mandat de cancelar in alegerile prevazute sa se desfasoare la 22 septembrie.
In prezent, liderii tarilor din UE se pregatesc pentru un summit programat sa aiba loc la 27 iunie. Presedintele francez Francois Hollande a apreciat ca faza acuta a crizei a trecut, iar obiectivul primordial din acest moment este asigurarea cresterii economice si ocuparea locurilor de munca.
"Europa a devenit mai stabila, dar acum ar trebui sa fie mult mai axata pe crestere", a subliniat liderul de la Elysee intr-o conferinta de presa duminica la Tokyo.
Ministrii de finante si ai muncii din Franta, Spania, Germania si Italia urmeaza sa aiba o reuniune la 14 iunie la Roma pentru a elabora un plan de reducere a... mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 11:28
Politica austeritatii urmata de Uniunea Europeana (UE) in ultimii ani nu mai are sustinere, iar UE ar trebui sa puna un accent mai mare pe stimularea cresterii economcie pe termen scurt si mai putin pe reducerea cheltuielilor guvernamentale, a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso.
Austeritatea implementata de tarile UE in ultimii ani nu mai are sustinerea politica si sociala necesara pentru a functiona, a declarat, intr-un discurs sustinut luni, presedintele CE, citat de Wall Street Journal.
Comentariile lui Barosso sunt ultimele dintr-o serie de declaratii ale unor oficiali, care sugereaza ca se produce o schimbare la nivelul politicii economice europene. FMI a recomandat, saptamana trecuta, blocului comunitar sa relaxeze masurile de austeritate. Mai multe state din afara UE au transmis apeluri similare, sustinand ca reducerile de cheltuieli din Europa trag in jos economia mondiala.
"Cred ca aceasta politica este fundamental corecta, dar si-a atins limitele. Pentru a avea succes, o politica trebuie sa fie bine planificata, dar trebuie sa aiba si o minima sustinere politica si sociala", a spus Barroso.
Sustinerea politica pentru austeritate la nivelul UE este tot mai redusa, noteaza Wall Street Journal.
Economia zonei euro s-a contractat in ultimele cinci trimestre. Masurile de austeritate implementate de guverne au contribuit la declinul cheltuielilor de consum ale populatiei si companiilor, iar somajul din zona euro se afla la nivelul record de 12%. mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 15:21
Sezonul rezultatelor trimestriale ale companiilor din zona euro a fost marcat de un val de anunturi de concedieri, demonstrand impactul crizei datoriilor suverane asupra sectorului privat si perioada dificila care va urma, relateaza CNBC.
Banca elvetiana UBS a anuntat recent desfiintarea a 10.000 de posturi, plan care a inceput sa fie pus in aplicare chiar a doua zi dupa ce a fost facut public, iar alte banci si companii europene iau masuri asemanatoare.
Miercuri, grupul de echipamente de telecomunicatii Ericsson, producatorul de otel Kloeckner si grupul de inginerie Bombardier au anuntat desfiintarea a mii de locuri de munca. Sunt afectate chiar si tari din nordul Europei, vazute ca economii sigure.
Datele referitoare la intentiile de achizitii ale managerilor au provocat ingrijorarea ca problemele economice din zona euro se extind inclusiv in Germania, care pana acum a fost relativ imuna la criza.
"Companiile au probleme in special din cauza bancilor, care trebuie sa isi reduca expunerea la credite si incep sa ramana fara garantii", a declarat Megan Greene, director pentru economie europeana la Roubini Global Economics.
Ea a aratat ca bancile sunt supuse unor presiuni puternice din partea guvernelor, sa cumpere obligatiuni suverane.
O licitatie de succes pentru obligatiuni spaniole, efectuata joi, este una dintre multele emisiuni sustinute de bancile locale.
Numerosi economisti, inclusiv Greene, avertizeaza ca ratele somajului ar putea creste din nou... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 09:13
Planurile de austeritate cerute unor state din zona euro risca sa franeze cresterea economica si sa complice reducerea deficitelor, a spus John Williams, unul dintre oficialii bancii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed).
"Autoritatile europene au adoptat masuri importante pentru a controla criza", a declarat presedintele filialei Fed din San Francisco, care a salutat noul program de rascumparare de obligatiuni anuntat la inceputul lunii septembrie de Banca Centrala Europeana (BCE).
"Acest plan poate da timp guvernelor europene sa puna in aplicare solutii mai globale pentru sistemul lor bancar si datoria lor", a precizat el.
Pentru a beneficia de ajutorul BCE, statele din zona euro vor trebuie in prealabil sa ceara ajutorul fondului de salvare european. Acest ajutor implica aplicarea unor planuri de austeritate, a adaugat John Williams.
Pe termen lung, oficialul Fed apreciaza ca aceste masuri sunt necesare pentru a repune bugetul acestor guverne pe "calea viabilitatii", in momentul in care ar putea fi amenintate de incapacitate de plata. mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 12:44
Circa 50.000 de irlandezi au protestat sambata in centrul Dublinului fata de planul de austeritate al guvernului, prezentat ca o conditie esentiala pentru a primi ajutorul de la UE si FMI de care tara are nevoie ca sa evite falimentul si ca sa reduca un deficit bugetar considerat "astronomic", potrivit Newsin.Manifestantii au plecat de pe cheiul Liffey catre General Post Office, locul simbolic din centrul capitalei, unde, in 1916, a fost citita declaratia de independenta.
Protestatarii au strigat "noi suntem poporul, noi avem voturile" si au purtat o pancarta pe care scria "Exista o cale mai dreapta si mai buna".
Ei spun ca reducerile bugetare nu sunt necesare si ca de fapt, autoritatile vor sa salveze de la faliment bancile, nu Irlanda.
Unii protestatari sunt de parere ca guvernul trebuie indepartat de la putere si convocate alegeri.
Sindicatele au chemat la mobilizare impotriva planului de austeritate, considerat "o declaratie de razboi impotriva muncitorilor cel mai prost platiti".
Ordinea la miting a fost asigurata de 700 de politisti si un elicopter.
Masurile de austeritate anuntate miercuri de guvernul irlandez prevad reduceri bugetare de 15 miliarde de euro si o crestere a impozitelor pana in 2014.
Alocatiile de somaj si ajutoarele acordate familiilor vor fi reduse, la fel si pensiile functionarilor si salariul minim. In plus, aproape 25.000 de locuri de munca vor fi desfiintate in sectorul public.
Planul vizeaza aducerea deficitului public la 3%, in conditiile in... mai mult
Duminica, 28 Noiembrie 2010, ora 00:48