Grecia se asteapta sa inregistreze un surplus bugetar peste asteptari in 2018, acesta urmand sa fie al treilea an consecutiv de depasire a tintei de surplus bugetar, o evolutie care ar putea ajuta la relaxarea masurilor de austeritate impuse populatiei, a declarat luni, pentru Reuters, un oficial guvernamental.
In varianta finala a proiectului de buget pentru 2018, ce urmeaza sa fie trimis marti Parlamentului, autoritatile de la Atena mizeaza pe un surplus primar, care exclude serviciul datoriei, cuprins intre 2,4% si 2,5% din PIB pentru acest an, precum si pe un excedent bugetar de 3,7% din PIB pentru anul viitor, a declarat oficialul guvernamental, sub protectia anonimatului.
Aceste cifre reprezinta o revizuire in sus a estimarilor de surplus bugetar pentru 2017 si 2018. Conform precedentei versiuni a proiectului de buget prezentata la inceputul lunii trecute, autoritatile de la Atena mizau pe surplus bugetar de 2,2% din PIB in 2017 si pe un excedent de 3,57% din PIB in 2018.
De asemenea, oficialul citat de Reuters a dezvaluit ca autoritatile elene mizeaza in acest an pe o crestere economica de 1,6%, mai mica decat avansul de 1,8% preconizat anterior, urmand ca in 2018 economia Greciei sa urce cu 2,5%, usor peste estimarile anterioare referitoare la o crestere de 2,4%. Noile estimari sunt "in linie cu asteptarile Comisiei Europene", a precizat oficialul elen.
Incepand din 2008, Grecia a fost intr-o continua recesiune, exceptand o scurta perioada de crestere... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 18:08
Guvernul grec va distribui suma de 1,4 miliarde de euro, sub forma de dividende sociale, pensionarilor si altor categorii de persoane afectate de programele de austeritate, a anuntat, luni seara, premierul grec Alexis Tsipras.
Din suma totala de 1,4 miliarde de euro, aproximativ 720 milioane de euro ar urma sa fie distribuite pana la mijlocul lunii decembrie sub forma de ajutoare exceptionale gospodariilor ale caror venituri anuale nu depasesc 18.000 de euro pe an, adica un total de 3,4 milioane de persoane, a declarat Tsipras, conform agentiilor straine de presa.
Alte 315 milioane de euro vor fi alocate pensionarilor, pentru a-i despagubi pentru ca in 2012-2016 au fost obligati sa plateasca contributii "incorecte" la sistemul de sanatate.
In sfarsit, suma de 360 milioane de euro va fi platita companiei de utilitati Public Power Corporation, pentru subventionarea tarifelor favorabile acordate persoanelor cele mai vulnerabile.
Economia Greciei este pe o traiectorie ascendenta, asa ca Guvernul poate sa acorde un sprijin financiar suplimentar celor afectati de masurile de austeritate, a mai spus premierul grec.
"Pentru al doilea an la rand, suntem in masura sa distribuim un dividend social persoanelor care au cea mai mare nevoie. Mai bine pregatiti si mai eficienti in acest an, vom putea distribui o suma mai mare", a spus Alexis Tsipras.
Anul trecut, Tsipras a anuntat in mod surprinzator ca Guvernul grec va distribui un ajutor de aproximativ 600 milioane de... mai mult
Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 15:18
A doua zi dupa o manifestatie impotriva austeritatii, ziarul The Observer scrie - duminica - ca mai multi ministri din executivul Theresei May cer sa se puna capat politicii guvernamentale de austeritate, relateaza Reuters.
Ministrul Sanatatii, Jeremy Hunt, militeaza astfel pentru abandonarea plafonarii cresterilor salariale ale infirmierilor, limitate in prezent la 1%, adica sub nivelul inflatiei, scrie ziarul.
Colega sa de la Educatie, Justine Greening, cere si ea mai multe fonduri pentru scoli.
Aceste tensiuni survin in timp ce pozitia Theresei May a fost fragilizata in urma alegerilor legislative anticipate din 8 iunie, care i-au privat Partidul Conservator de majoritatea sa absoluta in Camera Comunelor.
Potrivit unui sondaj Opinium pentru Observer si publicat duminica, cota de popularitate a premierului a scazut, 51% dintre persoanele intervievate dezaproband in prezent activitatea sa fata de 31%, care sunt de parere opusa, adica o diferenta de 20 de puncte.
La inceputul lunii aprilie, opiniile favorabile depaseau cu 21 de puncte pe cele defavorabile.
In acelasi timp, popularitatea liderului laburist Jeremy Corbin, iesit intarit din scrutinul din 8 iunie, a cunoscut o evolutie contrara, trecand de la minus 35% in aprilie la plus 4% in a doua ancheta Opinium, cu 42% de opinii favorabile, fata de 38% defavorabile.
Liderul laburistilor, care a rostit un discurs sambata in fata mai multor mii de manifestanti antiausteriate, reuniti in centrul Londrei,... mai mult
Duminica, 02 Iulie 2017, ora 10:56
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, este deranjat de avertismentul Comisiei Europene privind salariile.
El afirma ca in Europa se vorbeste pe doua voci despre disciplina financiara, in conditiile in care atunci cand tari ca Franta sau Spania depasesc pragul de deficit de 3% nimeni nu se arata deranjat, iar cand Romania are cea mai mare crestere economica din UE se discuta despre austeritate.
"In Europa se vorbeste pe doua voci despre disciplina financiara. Cand Franta sau Spania depasesc pragul de deficit de 3% nu se supara nimeni. Cand Romania are cea mai mare crestere economica din UE, ni se vorbeste din nou despre austeritate, pe baza unor aprecieri mai mult sau mai putin exacte", a scris pe Facebook presedintele Camerei Deputatilor.
Liviu Dragnea a mai spus ca "regulile trebuie sa fie la fel pentru toti".
"Salariile romanilor sunt de 2-3-4 ori mai mici decat ale europenilor. E necesar sa le marim pentru a stopa plecarea tinerilor din tara!", a conchis liderul PSD.
Comisia Europeana a transmis luni dupa-amiaza un avertisment cu privire la existenta unei abateri semnificative in 2016 fata de traiectoria de ajustare pentru obiectivul bugetar pe termen mediu al Romaniei, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul CE.
De asemenea, reprezentantii institutiei europene au anuntat ca vor cere Consiliului sa adopte o recomandare pentru ca Romania sa ia masuri adecvate in vederea corectarii abaterii semnificative anuntate de catre CE.
Citeste si:
Comisia... mai mult
Luni, 22 Mai 2017, ora 20:27
Parlamentul grec a adoptat, marti seara, noi masuri de austeritate, cerute de creditorii tarii.
Acestea se refera mai ales la transferul catre Agentia de privatizari a companiilor nationale a apei si electricitatii, noteaza AFP.
Votul legii care include aceste masuri deschide calea deblocarii a 2,8 miliarde de euro din imprumutul pentru Grecia, o transa amanata din iunie din cauza negocierilor dintre Atena si creditori.
Peste 500 de persoane, potrivit politiei, au manifestat marti seara in fata Parlamentului la apelul sindicatelor din compania nationala a apei (EYDAP) si al unor mici formatiuni politice de stanga care acuza "spolierea" acestor societati.
Citeste si "Copilul crizei" asculta in sfarsit de parinti: Noi masuri de austeritate in Grecia, populatia e furioasa
Noua lege ...citeste mai departe despre "Noi masuri de austeritate in Grecia: Oamenii au protestat in fata Parlamentului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 09:43
Economia Arabiei Saudite a evoluat in cel mai scazut ritm al ultimilor trei ani, dupa cum arata datele oficiale privind primul semestru al acestui an. Vina o poarta austeritatea impusa ca urmare a diminuarii drastice a veniturilor obtinute din vanzarea petrolului.
PIB-ul regatului din Orientul Mijlociu a crescut cu doar 1,5% in primul trimestru, fata de aceeasi perioada anului trecut, neatingand prognoza de crestere economica de 1,8% data de analisti la finalul lui 2015, remarca IB Times.
Pentru Arabia Saudita este cea mai redusa performanta din ultimii 3 ani, ultima stare de anemie economica fiind inregistrata in primul trimestru al anului 2013: 0,3%.
Sectorul petrolier din economia saudita a inregistrat o evolutie pozitiva de 5,1%, gratie masurilor de crestere a cotelor de extractie si a deciziei de a invada pietele externe cu produse rafinate in tara.
In acelasi timp insa, impactul afacerilor care nu au nicio legatura cu petrolul asupra economiei din regat s-a diminuat cu 0,7 procente, cea mai slaba evolutie a ultimilor 5 ani si una care se anunta a fi o piedica serioasa in planurile ofiacialilor de la Riad de a reforma modelul economic al tarii.
Prabusirea preturilor la petrol a generat anul trecut un deficit bugetar de 100 de miliarde in regat, fortand guvernul saudit sa anunte reducerea cheltuielilor si a unor subventii la energie.
Ca parte a sectorului non-petrolier, segmentul privat al economiei saudite a avut o crestere de 0,2% in primul... mai mult
Luni, 04 Iulie 2016, ora 15:41
Grecia a adoptat niste masuri nepopulare in randul populatiei, luni, dar necesare pentru a debloca fonduri noi de la creditorii internationali.
Premierul elen Alexis Tsipras a aparat reformele adoptate in Parlament legate de pensii si taxe, transmite BBC.
El a explicat ca masurile au fost necesare pentru a primi o noua transa din imprumutul extern, fara de care tara supranumita "copilul crizei" nu ar putea trece peste vara. Discutia la nivel european ar urma sa inceapa luni dupa-amiaza, in cadrul unui summit cu ministrii de Finante din zona euro.
Tsipras a dat asigurari ca schimbarile vor afecta doar putin peste 7 la suta dintre pensionari. In plus, el considera ca in acest mod se vor pune bazele unui sistem sustenabil, avand in vedere ca o crestere a contributiilor la pensii va aduce mai multi bani la buget.
"Copilul crizei" pune iar pe jar intreaga Europa: Negocierile... citeste mai departe despre "Copilul crizei asculta in sfarsit de parinti: Noi masuri de austeritate in Grecia, populatia e furioasa" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Mai 2016, ora 10:20
Prim-ministrul elen Alexis Tsipras a respins joi ideea implementarii unor noi masuri de austeritate si a cerut in schimb creditorilor sa reduca datoria externa uriasa a statului, care se ridica in acest moment la 347 de miliarde de euro.
Declaratia liderului vine dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca se asteapta la rezultate fiscale mai bune pentru Grecia in 2016, transmite Reuters, citata de News.ro.
Cresterea economica a fost un punct esential in negocierile pentru salvarea economica a Greciei, care s-au lungit timp timp de mai multe luni. Insa, FMI se arata neincrezator cu privire la posibilitatea Greciei de a obtine un surplus primar de 3,5 puncte procentuale pana in 2018.
Grecia, impinsa de FMI intr-o noua criza? Stenogramele care i-au infuriat pe oficialii de la Atena
Atena si UE considera tinta propusa la negocieri ca fiind realizabila, insa ...citeste mai departe despre "Grecia joaca iar periculos: Tsipras respinge noi masuri de austeritate, vrea stergerea datoriilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Aprilie 2016, ora 21:42
Inflatia, indicatorul care masoara evolutia preturilor de consum, a fost usor sub estimari in martie, in timp ce analistii avertizeaza ca majorarile salariale si avansul consumului anunta preturi mai mari, credite mai scumpe si masuri de austeritate.
Datele publicate luni dimineata de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a inflatiei a coborat in luna martie la -3%, nou nivel minim istoric, de la -2,7% in februarie, dupa un usor avans al preturilor, cu 0,1%, fata de a doua luna din 2016.
Datele sunt usor sub prognozele analistilor, care anticipau un nivel de -2,8%, potrivit mediei estimarilor.
"Daca ne uitam in detalii, vedem ca principala scadere a fost pe componenta volatila, la oua, care a determinat diferenta fata de estimari", a afirmat Ciprian Dascalu, senior economist al ING Bank Romania, pentru News.ro.
Comparativ cu februarie, cele mai mari scaderi de preturi s-au inregistrat, in martie, la oua (-7,1%), fasole (-0,4%), telefon, bilete de ...citeste mai departe despre "Apocalipsa dupa cresterile salariale: Preturi mari, credite scumpe si austeritate" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Aprilie 2016, ora 18:01