O noua forma de aurora boreala, care a fost numita ''dune'', a fost descoperita de pasionati finlandezi, alaturi de oameni de stiinta, a anuntat miercuri Institutul finlandez de meteorologie din cadrul Universitatii din Helsinki, citat de agentia Xinhua.
Noua forma a luminilor nordului a fost descoperita pentru prima data in 2018, in fotografii surprinse de pasionati care colaborau cu institutul de meteorologie. Ei au numit aceasta forma ''dune'' datorita asemanarii cu dunele de nisip de pe o plaja. Culoarea lor este verde. Mai multe aparitii ale fenomenului au fost surprinse ulterior si de camerele de observare.
Cel mai probabil, dunele sunt valuri de atomi de oxigen aflate la o inaltime de aproximativ o suta de kilometri, care fac sa straluceasca un flux de particule de la soare, potrivit institutului.
Intr-un studiu recent, a fost analizata in sens invers aparitia unei dune, pana la punctul de origine, un ''canal de unda'', creat in mezosfera, un strat al atmosferei, si in limita sa, numita mezopauza, un strat atmosferic de tranzitie intre mezosfera si termosfera.
Potrivit studiului, noua forma de aurora boreala va face posibila o noua modalitate de analizare a conditiilor din atmosfera superioara.
Minna Palmroth, cadru didactic la Universitatea din Helsinki, a descris miercuri rezultatele cercetarilor asupra dunelor, pe care le-a numit ''o descoperire uluitoare'', deoarece reprezinta un mecanism de interactiune care nu a mai fost observat anterior, intre... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 18:09
O echipa de astronomi a detectat, in premiera, o aurora in afara sistemului nostru solar. Acesta se afla la o distanta de 18 ani lumina, in constelatia Lyra.
Aurora recent detectata, aflata in atmosfera unei pitice cenusii, este asemanatoare celor boreale, insa este de milioane de ori mai luminoasa, predominand lumina rosie, si nu cea verde, asa cum se intampla pe Pamant (foto), informeaza BBC, care citeaza un raport publicat de jurnalul Nature.
Nuanta rosiatica este data de hidrogenul din atmosfera sa. Pe Terra, nuanta verde este rezultatul interactiunii dintre electronii din vantul solar si oxigenul din atmosfera.
Imaginile uimitoare ale aurorei boreale, surprinse de ...citeste mai departe despre "Aurora boreala paleste in fata acestei descoperiri - e de milioane de ori mai luminoasa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Iulie 2015, ora 20:16
O vacanta in Laponia este cu adevarat o vizita in casa lui Mos Craciun. Sejurul tau in imparatia nordului ascunde insa si alte comori de neuitat, care iti vor vraji sufletul.
Taram definit de vesnicele paduri inzapezite, lacuri inghetate si infinita intindere a tundrei, Laponia ramane un loc plin de magie, care atrage turisti din toate colturile lumii.
Iata si care sunt atuurile acestei destinatii feerice, asa cum sunt ele infatisate in revista Lux Expose.
Cursele de sanii cu reni
Pentru laponi, renii sunt animalele de tractiune perfecte in tinutul arctic, iar unde sunt sanii trase de reni exista, bineinteles, si o competitie.
Farmecul calatoriei intr-o sanie trasa de reni nu are nimic de-a face cu viteza, in schimb peisajul magic al padurilor pline de zapada isi exercita din plin farmecul asupra ta.
Poti opta sa conduci tu sania, urmand liderul caravanei, sau poti cere ajutorul unui localnic. In ambele cazuri, confortul oferit de blana calduroasa in care vei fi invelit este asigurat pe toata durata calatoriei.
Aurora Boreala
Spectacolul magic al luminilor Nordului este o amintire menita sa dureze o viata intreaga.
Inscrie-te intr-un safari arctic, pentru a te bucura de claritatea cerului si de mirajul creat de aparitia Aurorei Boreale.
Fenomenul poate fi surprins in anumite nopti pe intreaga durata a iernii, intre noiembrie si aprilie.
Traseele organizate pentru aventurierii care vor sa surprinda luminile Nordului in mediul lor... mai mult
Miercuri, 24 Decembrie 2014, ora 00:00