Economistul Aurelian Dochia a preluat functia de membru in Consiliul de Administratie al BRD - Groupe Societe Generale (BRD), dupa ce a primit aprobarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a anuntat, luni, BRD.
"Incepand cu data de 5 august 2014, ca urmare a primirii aprobarii Bancii Nationale a Romaniei, domnul Aurelian Dochia a preluat functia de administrator al BRD - Groupe Societe Generale", se arata intr-un comunicat transmis de BRD Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Actionarii BRD au aprobat in aprilie desemnarea lui Aurelian Dochia ca administrator. Totodata, AGA a aprobat si alegerea ca administrator a lui Giovanni Luca Soma, directorul regional pentru Europa al diviziei internationale Banci si Servicii Financiare din cadrul grupului Societe Generale. Numirea celor doi in Consiliul de Administratie a fost conditionata de aprobarea acestora de catre BNR.
Membrii Consiliului de Administratie sunt numiti pentru o perioada de patru ani, care se calculeaza de la data aprobarii de catre banca centrala.
Aurelian Dochia, membru al Consiliului de Administratie al BRD Finance IFN, este asociat in firma de consultanta Concept Consultanta Economica si de Afaceri.
El a fost membru in Consiliul de Administratie al unor firme din grupul BRD, al SIF Muntenia, al Fondului Proprietatii de Stat si al Centrului Roman pentru Politici Economice (CEROPE).
Giovanni Luca Soma a inceput sa lucreze in grupul Societe Generale in 2002 ca director regional si ulterior a ocupat... mai mult
Luni, 11 August 2014, ora 16:15
Vizibilitatea data Romaniei de anuntul JPMorgan are, in egala masura, atat avantaje cat si dezvantaje, a declarat analistul financiar Aurelian Dochia, intr-un interviu pentru Business24.
Primul efect a fost aprecierea cursului valutar. Cat de mult va tine aceasta tendinta si ce inseamna, de fapt, pentru statul roman decizia bancii americane, explica in continuare, analistul financiar.
Ce inseamna pentru Romania decizia JPMorgan?
Pe de o parte, Romania devine mai vizibila pentru ca analistii si investitoriii care studiaza cum au evoluat pietele vor vedea automat si numele Romaniei. In al doilea rand, exista foarte multi investitori institutionali care, prin statutul lor, au obligatia sa urmareasca anumiti indici, inclusiv indicele JPMorgan. Prin urmare, sunt obligati sa cumpere in portofoliu si titluri romanesti sau active financiare romanesti.
Acest lucru s-a si intamplat, a fost o prezenta mult mai mare a investitorilor straini pe piata financiara romaneasca. Au cumparat titluri de stat si au cumparat si lei, motiv pentru care moneda nationala s-a apreciat. Cu alte cuvinte, decizia JPMorgan este una favorabila, intrucat mareste foarte mult volumul si lichiditatea de active financiare romanesti.
Impactul deciziei JPMorgan s-a reflectat asupra cursului de schimb, care s-a apreciat pana la 4,33 lei/euro, un nivel record. Cat va mai dura aceasta apreciere a monedei nationale?
Da, ca investitorii sa cumpere titluri romanesti trebuie sa cumpere lei si atunci... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 11:21
Fostul director general BRD, Aurelian Dochia, a declarat ca este surprins de amploarea fraudei anuntate de procurorii DIICOT, joi, in care sunt implicati angajati ai ministerului Economiei si bancheri din cadrul BRD, CEC si BCR si precizeaza ca este posibil ca BNR sa fii informat procurorii.
Dochia a declarat, pentru Business24, ca este surprins de amploarea fraudei, pentru ca "acestea au existat permanent, dar de data aceasta este vorba de o adevarata retea, mult mai organizata decat in cazurile punctuale pe care le-am cunoscut in trecut".
Cea mai mare frauda bancara din Romania: 22 mil. de euro - Statul, implicat
Bancherul mentioneaza ca exista posibilitatea ca BNR ar fi sesizat DIICOT si ca datorita acesteia ar fi fost declansate investigatiile. "BNR nu are capacitatea sa faca urmarirea care sa sesizeze toate lucrurile suspecte care se intampla si nu poate sa gaseasca probe care sa gaseasca implicarea unor persoane", explica specialistul.
In ceea ce priveste banii pierduti de banci, in urma unui prejudiciu evaluat, momentan, la 20 de milioane de euro, Dochia crede ca "fara indoiala au intrat in buzunarele unor persoane, dar ramane sa vedem cine au fost acestia. O frauda de acest gen nu are alt scop decat acela de a "sifona" banii catre anumite persoane", spune Dochia.
Bancherul considera ca acest scandal este, in mod evident, o lovitura pentru sectorul bancar, atat din punct de vedere al situatiei financiare, cat si ca imagine.
"Sectorul bancar... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 11:29
Povestea referendumului s-a incheiat odata cu decizia Curtii Constitutionale de a invalida scrutinul din 29 iulie, dar conflictul politic nu se opreste aici. Mai avem de muncit pana sa recastigam increderea investitorilor in mediul de afaceri romanesc.
Analistul financiar Aurelian Dochia a declarat, pentru Business24, ca politicienii trebuie sa gaseasca "resursele pentru a convietui", indiferent ca e vorba de presedinte, de membrii Parlamentului ori ai Guvernului. "In ultima instanta, e vorba de responsabilitate".
In ceea ce priveste evolutia monedei nationale in perioada urmatoare, analistul considera ca situatia se va stabiliza intr-o oarecare masura, deoarece decizia CCR pune capat unei perioade de incertitudine si creeaza premise favorabile pentru evolutia economiei nationale.
"Nu ma astept la o intarire a cursului peste noapte, ci mai degraba la o stabilizare si la o reducere a presiunilor de depreciere care au fost prevalente pana acum. Acest lucru va da posibilitatea Bancii Nationale sa fie un pic mai flexibila pentru ca, in ultima saptamana, e clar ca evolutia cursului a fost mult influentata de politica bancii de restrangere a lichiditatii de pe piata", a declarat Aurelian Dochia.
Ilie Serbanescu, dupa decizia CCR: Economic nu se va intampla nimic
Cabat: Nu vom asista la o apreciere puternica a leului dupa decizia CCR
Leul a continuat sa se deprecieze, in ziua invalidarii referendumului mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 14:29
Rezultatul referendumului este doar o etapa in criza politica cu care se confrunta Romania, crede analistul financiar Aurelian Dochia. Potrivit acestuia, cursul valutar nu va reveni la nivelul dinainte de criza politica, insa nici nu exista motive politice pentru a-si continua deteriorarea.
"Din pacate, cred ca rezultatul referendumului este numai o etapa in criza politica. Sa nu uitam ca ne asteapta alegerile generale in toamna. Va conta foarte mult ce configuratie va aparea in Parlament din aceste alegeri.
Eu cred ca nu exista un motiv imediat, cel putin la nivel politic, ca deteriorarea cursului de schimb sa continue. In acelasi timp, nici nu cred ca se va redresa foarte repede. Nu vom putea vedea cursul dinainte de criza in urmatoarele saptamani, a declarat, pentru Business24, Aurelian Dochia.
Cursul valutar dupa referendum: Isi mai revine leul? - Prognoze Dragos Cabat
Traian Basescu ramane presedintele Romaniei, dupa ce rezultatul referendumului de duminica a fost invalidat de o prezenta la vot insuficienta, de doar 46,13%, sub pragul necesar de 50%+1, conform ultimelor date publicate de Biroului Electoral Central, luni la ora 10:00.
Rezultat referendum: Basescu ramane presedinte mai mult
Luni, 30 Iulie 2012, ora 10:14
Analistul financiar Aurelian Dochia a declarat, la The Money Channel, ca va fi foarte greu sa revina cursul sub 4,5 lei/euro, deoarece este putin probabil ca in lunile urmatoare economia sa dea semne "viguroase" de insanatosire.
"Cred ca va fi foarte greu sa revina cursul sub 4,5 lei/euro. In general, pentru ca leul sa aiba o tendinta de intarire, ar trebui ca economia sa dea semne viguroase de insanatosire si este putin probabil ca in lunile urmatoare sa se intample acest lucru. Cam toate vestile dinspre economia reala arata ca se inregistreaza o incetinire", a spus Dochia.
Potrivit acestuia, BNR ar putea temporar sa duca cursul sub 4,5 lei/euro, "dar nu ar putea sa il tina sub 4,5 daca presiunea se mentine, asta ar insemna cheltuirea rezervei valutare intr-o lupta absurda impotriva pietelor".
Banca Nationala a Romaniei a afisat marti un curs de referinta de 4,5651 lei/euro, nou minim istoric pentru leu, pentru a treia sedinta consecutiv, cu 0,18% mai mare fata de sedinta precedenta. mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 15:58
Noul guvern, aprobat azi de Parlament, este format aproape in exclusivitate din membri PDL si UDMR, lipsa opozitiei urmand sa creasca nervozitatea mediului de afaceri, dupa cum crede analistul economic Aurelian Dochia.
Cu toate ca opozitia nu este prezenta in noua formula guvernamentala si ca nu a participat la votarea cabinetului Ungureanu, premierul a asigurat ca "nu va pierde din vedere" dialogul cu opozitia, parlamentul, societatea civila si organizatiile neguvernamentale cand vine vorba de deciziile de impact asupra populatiei. Ce efect are lipsa opozitiei din guvern?
"Atat din punct de vedere politic, dar si economic, ar fi fost mult mai bine sa avem o coalitie mai larga, insa opozitia a refuzat sa participe si a preferat sa stea pe margine. Iar impactul economic al noului guvern este rezultatul climatului politic", a comentat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia, fost director general al BRD.
Astfel, cat timp opozitia va refuza dialogul, lucrurile vor merge greu, climatul politic si economic va fi incert, iar nervozitatea agentilor economici va creste, mai crede analistul.
USL va contesta guvernul la Curtea Constitutionala
La cateva ore dupa ce guvernul Ungureanu a trecut de parlament, Victor Ponta a trimis un comunicat in care a anuntat ca Uniunea Social Liberala (USL) va contesta validarea cabinetului Ungureanu la Curtea Constitutionala, pe motivul nerespectarii procedurilor de audiere si validare a ministrilor.
"Uniunea Social... mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 18:32
Plecand de la gravele probleme cu care se confrunta SUA si Europa, analistii schiteaza scenariile apocaliptice care nu sunt nicidecum excluse. "Perioada de convalescenta poate sa dureze chiar si zece ani. Va fi o perioada indelungata de stagnare economica, inflatie ridicata, somaj ridicat. Toate relele se aduna in aceasta perioada. Multi oameni vor ramane fara economiile pe care le-au strans o viata, nu se vor mai putea plati pensiile, consumul se va reduce foarte mult", a declarat analistul economic Aurelian Dochia, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Cum comentati decizia Congresului SUA de a accepta majorarea plafonului de indatorare?
O asemenea decizie era inevitabila. Orice alternativa era de neimaginat. Problema se punea ce fel de compromis se va obtine, nu daca o asemenea decizie va fi luata sau nu.
S-ar fi intamplat lucruri extrem de grave nu numai cu economia SUA ci si cu economia mondiala.
Rolul pe care il are America in economia mondiala face ca orice intamplare din SUA sa se resimta peste tot in lume.
Cel mai important efect ar fi fost legat de pietele financiare, care probabil ar fi ajuns intr-o situatie asemanatoare momentului Lehman Brothers de acum 2-3 ani.
Pietele ar fi inghetat 2-3 saptamani.
Aceasta miscare s-ar fi resimtit in toata lumea.
Apoi, in America ar fi aparut semne de intarzieri la plata.
Toti creditorii americanilor s-ar fi ingrijorat foarte tare. Finantarea Americii ar fi fost foarte greu de obtinut, iar dobanzile la care s-ar fi... mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 20:33
Programul de monitorizare a unor companii incheiat de Guvern cu Fondul Monetar International (FMI) nu a dus dupa doi ani la niciun rezultat, iar arieratele acestor societati au crescut, afirma Aurelian Dochia, consultant financiar la firma de consultanta Concept, transmite Mediafax."Programul de monitorizare cu FMI dupa doi ani nu a dus la niciun rezultat, arieratele lor au crescut de la 23,1 miliarde de lei la 24,9 miliarde de lei", a declarat Dochia la conferinta MEDIAFAX Talks about the Restructuring of Loss-Making Companies.
Dochia afirma ca programele intocmite de Guvern nu fac decat sa evite restructurarea acestor companii.
"Prin aceste programe se reesaloneaza datorii, apoi aceste datorii se sterg sau sunt tranformate in actiuni, ceea ce ascunde situatia reala a acestor societati. Apoi, prin programele de restructurare multe societati cu pierderi sunt subventionate", a continuat el.
Consultantul financiar a adaugat ca anul trecut 37% din subventiile acordate de Guvern au fost directionate catre firme de stat cu pierderi.
"Nu cumva aceasta subventionare este o forma de ipotecare a unor sectoate care au sanse de supravietuire?", a mai spus Dochia. mai mult
Marti, 12 Aprilie 2011, ora 12:50