Zilele trecute, Guvernul Poloniei si-a manifestat puterea economica dupa ce a finalizat repatrierea a 100 de tone din rezerva de aur. In Ungaria, premierul Viktor Orban a decis sa majoreze detinerile de aur pentru a creste securitatea rezervelor.
Un ultim exemplu este fostul premier al Slovaciei, Robert Fico, care are sanse sa revina la putere, si care a cerut Parlamentului de la Bratislava sa oblige Banca Centrala sa repatrieze o parte din rezervele de aur care sunt pastrate in Marea Britanie.
Motivul? Potrivit lui Fico, uneori partenerii tai internationali te pot trada, fostul premier citand un pact din 1938 convenit de Franta, Marea Britanie, Italia si Germania care i-a permis lui Adolf Hitler sa anexeze o parte din Cehoslovacia si, mai recent, refuzul Bancii Angliei de a returna Venezuelei o parte din rezervele sale de aur din cauza unor divergente politice.
"Dupa Acordul de la Munchen nu mai poti sa ai incredere nici macar in cei mai apropiati aliati. Va garantez ca daca se va intampla ceva, nu vom vedea niciun singur gram din rezerva de aur. Haideti sa facem acest lucru cat mai rapid posibil", i-a indemnat Fico pe parlamentarii slovaci referindu-se la repatrierea rezervelor de aur.
Aceste comentarii au fost facute in pofida faptului ca Marea Britanie este unul din aliatii Slovaciei, ajutand tara vecina sa adere la Uniunea Europeana si NATO. Potrivit lui Fico, Brexitul si riscul unei crize economice globale pune aurul Slovaciei din Marea Britanie intr-o... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 16:43
Romania figura la finele lunii februarie pe locul 2 intre fostele state ale blocului estic ca nivel al rezervei de aur, dupa Polonia (care, de altfel, a avut un nivel aproape identic cu al nostru pana in iulie 2018).
Pentru referinta internationala mai larga, ceva mai putin decat Coreea de Sud (104,4 tone, dar numai 1,1% din rezerve) sau Grecia (113,1 tone, dar 61,4% din rezerve).
Ponderea aurului in rezervele internationale ale Romaniei este doar ceva mai mare de o zecime, aproximativ dublu fata de tari precum Polonia, Bulgaria sau Ungaria. Ea se incadreaza in uzantele internationale, unde cea mai mare (si surprinzatoare, data fiind originea comuna) diferenta regionala se consemneaza intre Slovacia si Cehia.
Potrivit articolului "Central bank gold at the Bank of England" (de Ronan Manly) aparut in 2015, conturile nationale de aur detinut la Banca Angliei nu sunt publice si multe dintre bancile nationale aleg sa nu releve cat anume din aurul national este depus acolo sau la Federal Reserve din New York.
Dezvaluirea unor asemenea date tine de practica recenta, iar multe dintre bancile centrale nu coopereaza in cazul unor intrebari directe referitoare la "imprastierile" aurului national.
Cine si de ce isi tine aurul la Banca Angliei
O cercetare derulata in acel an a aratat ca nu mai putin de 72 de state aveau aur depus la Bank of England, ceea ce explica diferenta uriasa intre aurul din rezerva Marii Britanii si cantitatea de metal pretios aflata pe... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 14:47
Banca Centrala a Ungariei (NBH) a anuntat marti ca si-a majorat de zece ori rezervele de aur, in linie cu obiectivele pe termen lung ale strategiei economice si nationale.
NBH a precizat ca si-a majorat rezervele de aur de la 3,1 tone pana la 31,5 tone, un nivel fara precedent pentru Ungaria in ultimii 70 de ani. In urma acestor achizitii, aurul are in prezent o pondere de 4,4% din rezervele Ungariei, un nivel similar cu media din regiune, se arata intr-un comunicat de presa publicat marti pe pagina de Internet a NBH, informeaza Bloomberg.
Ungaria este cel mai recent exemplu de tara din Uniunea Europeana care cumpara aur. In lunile iulie si august, Polonia si-a majorat rezervele de aur cu aproximativ noua tone, aceasta fiind cea mai mare achizitie de aur facuta de acest stat dupa 1998 si, totodata, una dintre cele mai mari achizitii facute de atunci de o tara membra a Uniunii Europene.
"In conditiile in care nivelul rezervelor de aur ale Ungariei este sub media regionala iar alte state din regiune isi majoreaza rezervele, are sens sa mentii o anumita paritate", a apreciat Gergely Palffy, analist la Raiffeisen Bank International AG.
In pofida achizitiilor mari de aur facute in ultima perioada de Ungaria, tara vecina este un detinator relativ mic de aur, nefiind printre primele 50 de state din lume potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului. De exemplu, SUA detin aproximativ 8.133 de tone de aur iar Romania are o rezerva de aur de aproximativ 104 tone. De... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 16:04
Banca Nationala a Ungariei (NBH) a anuntat marti ca a finalizat repatrierea, de la Londra la Budapesta, a rezervei de aur a Ungariei.
A fost repatriata o cantitate de aproximativ 100.000 de uncii (aproape trei tone) de metal pretios care, la cursul actual de schimb, are o valoare de 130 de milioane de dolari, informeaza agentia MTI.
In opinia Bancii Nationale a Ungariei, pastrarea rezervei de aur in interiorul tarii poate consolida si mai mult increderea pietelor financiare in Ungaria.
NBH adauga faptul ca si alte banci centrale din Europa, precum cele din Olanda, Germania si Austria, au decis sa repatrieze o parte din rezervele lor de aur. mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 14:29
Filmul "On body and soul" (Ungaria), de Ildiko Enyedi, a castigat, sambata, Ursul de Aur la cea de-a 67-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin.
Filmul a mai primit trei trofee la Berlinala 2017, inclusiv din partea Federatiei Internationale a Criticilor de Film (FIPRESCI).
Tot sambata, Dana Bunescu a castigat Ursul de Argint pentru realizari artistice si tehnice deosebite, pentru montajul filmului "Ana, mon amour", regizat de Calin Peter Netzer.
Juriul competitiei internationale de la Berlinala 2017 (9 - 19 februarie) a fost alcatuit din regizorul Paul Verhoeven (Olanda, presedinte), producatorul Dora Bouchoucha Fourati (Tunisia), artistul Olafur Eliasson (Islanda), actrita Maggie Gyllenhaal (SUA), actrita Julia Jentsch (Germania), regizorul Diego Luna (Mexic) si regizorul si scenaristul Wang Quan'an (China).
Gala de decernare a premiilor a avut loc la Berlinale Palast din Berlin si a fost difuzata in direct pe site-ul evenimentului.
Festivalul International de Film de la Berlin atrage in fiecare an aproximativ o jumatate de milion de spectatori, sute de jurnalisti si numeroase filme in program. Din acest punct de vedere, Berlinala este, alaturi de Cannes si Venetia, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice europene.
In 2016, trofeul Ursul de Aur a fost atribuit documentarului "Fuocoammare/Fire at Sea" (Italia - Franta), de Gianfranco Rosi.
Iata trailerul filmului "On body and soul":
...citeste mai departe... mai mult
Sambata, 18 Februarie 2017, ora 21:34
Spadasina Ana Maria Branza a cucerit, duminica, medalia de aur la etapa de Cupa Mondiala de la Budapesta, dupa ce a invins-o in finala pe Irina Embrich (Estonia), cu 15-7.
Anterior, Ana Maria Branza a invins-o pe Lyubov Shutova (Rusia), cu 11-10, in semifinale, dupa ce in sferturi trecuse de Marta Ferrari (Italia), cu 15-11, scrie MEdiafax.
In primele faze ale competitiei, Ana Maria Branza a trecut de adversare din Germania, Ungaria si Suedia.
Medalia de argint a revenit estoniencei Irina Embrich, iar cea de bronz italiencei Rosella Fiamingo si rusoaicei Lyubov Shutova.
In cadrul aceleiasi competitii, Bianca Benea, Ioana Adriana Dumitru si Amalia Tatatan au fost eliminate in primul tur, Raluca Cristina Sbarcia si Simona Pop au ratat calificarea in primele 32 de locuri, in timp ce Ana Maria Constantin s-a calificat in aceasta faza, dar nu a trecut mai departe. mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 09:37
Parlamentul ungar a adoptat luni seara cu o majoritate zdrobitoare rezolutia care va permite Budapestei sa se alature noului Pact fiscal al Uniunii Europene.
Rezolutia a fost prezentata de ministrul de Externe al Guvernului conservator, Janos Martonyi, si a fost adoptata cu 304 voturi exprimate de deputatii partidului Fidesz si ai celui mai important partid socialist de opozitie, MSZP.
Partidul de extrema dreapta Jobbik a votat impotriva rezolutiei (42 de voturi), in timp ce Verzii din cadrul LMP s-au abtinut (15 voturi).
La sfarsitul lui ianuarie, 25 din cei 27 de lideri ai UE s-au pronuntat in favoarea unui nou Pact pentru intarirea disciplinei bugetare in zona euro, asa-numitul "compact fiscal", care urmeaza sa oblige fiecare tara in parte sa inscrie in legile sale o "regula de aur" a echilibrului bugetar, a carei nerespectare o va expune in mod automat unor sanctiuni.
Pactul urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2013
Premierul ungar Viktor Orban a respins, initial, aderarea Ungariei la acest Pact, dar ulterior, in urma unor ezitari, el si-a exprimat acordul, argumentand ca masurile cele mai stricte ar viza Ungaria abia dupa adoptarea monedei unice.
De asemenea, Orban le-a spus parlamentarilor ca "toate punctele Pactului" sunt acceptabile pentru Ungaria si ca nu exista niciun obstacol ca aceasta tara sa nu se alature noului acord. mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 08:10
Filmul italian "Cesare deve morire" (Cezar trebuie sa moara), o adaptare in parte film documentar, in parte eseu, dupa celebra piesa shakespeariana "Julius Caesar" a castigat Ursul de Aur pentru cel mai bun film in cadrul celei de-a 62-a editii a Festivalului de Film de la Berlin.
Realizat intr-o maniera distincta ce imbina cadrele filmate in alb-negru cu cele trase color, productia ii are drept vedete pe detinutii de la un cunoscut penitenciar italian de maxima securitate care pun in scena tragedia "Julius Caesar" de William Shakespeare.
"Cesare deve morire" a fost apreciata de catre juriu in special pentru capacitatea sa de a-i deschide privitorului o fereastra spre sufletul unor oameni.
"Noi speram ca cinefilii care vor vedea acest film vor intelege ca pana si un detinut ce a primit o pedeapsa grea ramane in primul rand un om", sustine regizorul octogenar Paolo Taviani.
Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor, acordat lui Christian Petzold
Nici ceilalti favoriti nu au plecat acasa cu mana goala. Cineastul german Christian Petzold a primit Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor cu productia "Barbara", considerata marea favorita la Ursul de Aur. Aceasta este cea de-a cincea colaborare dintre regizor si actrita germana Nina Hoss. In film Hoss joaca rolul unui medic din Republica Democrata Germana a carei aplicatie pentru viza este respinsa.
Lutz Ride Meier a primit Ursul de Argint pentru "o extraordinara contributie artistica adusa... mai mult
Duminica, 19 Februarie 2012, ora 14:00