Mineritul aurifer isi trage ultima suflare. Rezervele subterane aflate in exploatare sunt tot mai mici, iar industria ar putea sa dispara complet in cateva decenii, considera expertii Goldman Sachs.
Aurul, zincul si diamantele din subteran se vor epuiza in cel mult 20 de ani, in vreme ce platina, cuprul si nichelul vor continua sa mai fie extrase pentru inca patru decenii, se arata in raportul citat de Market Watch.
"Combinatia dintre slaba concentratie de depozite metalifere din crusta pamantului si rara descoperire a unor zacaminte cu o calitate superioara a facut ca aceste resurse sa fie insuficiente", considera Eugene King, expert si analist in mineritul european din partea Goldman Sachs.Sursa: Statista
"Aurul este folosit ca moneda de schimb de mai bine de 4.000 de ani, de cand egiptenii antici au descoperit ca metalul in cauza nu este doar atragator prin stralucirea lui, ci si prin raritatea sa", arata King in raportul sau.
Preturi in crestere
Raritatea acestor resurse si convingerea factorilor din piata ca nu vor fi descoperite curand noi zacaminte va influenta cresterea pretului resurselor, mai spune analistul Goldman Sachs.
Cu toate acestea, exploatarea aurului ar putea sa atinga un record de productie pentru anul in curs.
O prognoza Goldcorp emisa anul trecuta indica faptul ca 2015 va reprezenta varful de pana acum in industria extractiva aurifera, conform datelor prezentate vineri de bloigul financiar ZeroHedge.
Conform Goldcorp,... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 10:00
1Daca in ultimii 17 ani, cei de la Gold Corportation au stiut sa-si paveze drumul cu aur spre Rosia Montana, ultimele luni au aruncat sansele proiectului minier intr-o zodie a ghinioanelor. In ciuda bugetelor de milioane de euro alocate pentru promovarea exploatarii, amplele manifestatii de strada din septembrie au aruncat RMGC intr-un con al antipatiei. Compania a intrat sub lupa opiniei publice si a procurorilor, iar esecul proiectului guvernamental dedicat companiei a fost dublat, luni, de respingerea modificarilor pentru Legea minelor.
O noua batalie a companiei RMGC pentru proiectul de la Rosia Montana a fost pierduta, luni, dupa ce senatorii au votat "la mustata" impotriva proiectului de modificare a Legii minelor.
Dupa trei incercari, actul normativ a fost respins la o diferenta de doar doua voturi. Doi senatori au reclamat faptul ca n-au putut vota din cauza unei defectiuni tehnice, insa alti parlamentari i-au acuzat ca, de fapt, ar fi intarziat la sedinta.
Tot luni, un jurnalist de la pesurse.ro sustine ca l-a zarit pe direcrorul RMGC, Dragos Tanase, la Parlament: "Am fost sa ma vad cu un prieten", ar fi justificat reprezentantul canadienilor.
Razboiul pentru aurul de la Rosia Montana nu este inca pierdut. Proiectul de modificare a Legii minelor va merge mai departe la Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz.
Legea minelor, aceeasi Marie cu alta palarie
Proiectul de ordonanta de urgenta privind exploatarea de la Rosia Montana a... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 13:21
In 4 septembrie 1995, Regia Autonoma a Cuprului Deva, actuala Companie Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest S.A a semnat un contract cu firma "Gabriel", care nu era inregistrata oficial la acea data. Firma castigase o licitatie, organizata de Minvest si Ministerul Industriilor. Obiectul contractului a fost "evaluarea si procesarea iazurilor si a minereurilor aurifere" de la Rosia Montana.
In data de 28 mai 1996, au fost inregistrate in registrul companiilor doua companii private: Gabriel Resources Ltd., o firma canadiana, si Gabriel Resources Limited, firma engleza cu sediul in Jersey, Marea Britanie.
La 17 decembrie 1996, Gabriel Resources Ltd. a intrat intr-o intelegere cu firma omonima din Jersey, in urma careia actionarii lui Gabriel Jersey si-au vandut actiunile si au devenit actionarii majoritari ai lui Gabriel Resources Ltd. In aprilie 1997, Gabriel Jersey a devenit subsidiara in proportie de 100% a lui Gabriel Resources Ltd.
La 7 iunie 1997 este creata compania cu capital mixt Euro Gold Resources, ai carei actionari principali sunt compania canadiana Gabriel Resources Ltd. si Compania miniera de stat Minvest Deva. Conform Legii minelor, in luna decembrie 1998 Minvest a primit, de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, Licenta de exploatare nr. 47, pentru minim 20 de ani, cu care sa continue exploatarea la mina din masivul Cetate.
In anul 1999, Euro Gold isi schimba numele in Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). In acelasi an, RMGC... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 08:57
onsilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Croitoru, a declarat vineri ca daca Banca Centrala ar cumpara aur de la Rosia Montana, institutia ar trebui sa "aresteze banii care se creeaza odata cu aceasta cantitate de aur, pentru a nu produce inflatie".
"Prin lege BNR este obligata sa asigure stabilitatea preturilor, sa promoveze o politica monetara care sa duca la stabilitatea preturilor. Decizia de cumparare a aurului va fi subordonata acestui criteriu. Cantitatile de aur pe care le va cumpara Romania nu raman fara efecte in ceea ce priveste cantitatea de bani din economie si atunci Banca Nationala este obligata, daca vrea sa respecte stabilitatea preturilor (...), va trebui sa sterilizeze.
Deci, in afara faptului ca exista un pret de cumparare, BNR va efectua si cheltuieli, care uneori pot fi serioase, in ceea ce priveste sterilizarea acestor cumparari. Intr-o exprimare mai plastica, arestarea banilor care se creeaza odata cu aceasta cantitate de aur, pentru a nu produce inflatie", a declarat Lucian Croitoru la masa rotunda organizata de comisia speciala parlamentara.
Potrivit acestuia, in lume, costurile de tranzactie, de transport al aurului nu costa mult, nu sunt foarte mari, deci acesta se poate cumpara din orice loc.
"O decizie cu fundament de cumparare a aurului se refera la pret. BNR are intotdeauna in vedere rationalitate economica si un pret mai mic este intotdeauna mai avantajos. BNR a stopat cumpararea de aur in anul 2000 si... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 14:40
Protestele fata de proiectul de lege privind exploatarea aurului de la Rosia Montana au continuat si duminica. In ciuda ploii si vantului, mii de manifestanti au marsaluit prin Bucuresti de la statia de metrou Titan pana in Piata Universitatii,
Protestul fata de proiectul minier Rosia Montana desfasurat duminica seara in Capitala s-a incheiat in jurul orei 23.00, fara incidente, circulatia rutiera in Piata Universitatii fiind reluata.
Coloana de manifestanti a urmat la suprafata traseul dintre statia de metrou Titan - statia de metrou Nicolae Grigorescu - statia de Metrou Dristor, mergand apoi pe Calea Calarasilor catre Piata Unirii si Piata Universitatii, unde au ramas pana la terminarea completa a protestelor.
Proteste in tara
Aproximativ 5.000 de persoane care se opun proiectului de la Rosia Montana au protestat si duminica seara la Cluj-Napoca, in cartierul Marasti, unde au ajuns in mars din centrul orasului, strabatand Piata Cipariu, bulevardul Nicolae Titulescu si strada Alexandru Vaida Voievod.
In momentul in care manifestantii au ajuns pe strada Alexandru Vaida Voievod, traficul rutier si transportul in comun au fost blocate si a avut loc un incident intre mai multi protestatari si jandarmii care ii insoteau.
Una dintre participantele la mars spune ca un jandarm i-a cerut sa se incadreze in coloana de manifestanti, dupa care jandarmii au imbrancit-o intr-un gard, iar mai multi protestatari au sarit in ajutorul tinerei, creandu-se o busculada,... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 09:20
Proiectul Rosia Montana nu genereaza locuri de munca astfel incat sa se simta in economie, insa este viabil din punct de vedere al pretului aurului, sustine Presedintele Romaniei, Traian Basescu.
"Sunt un adept fara rezerve al relansarii acestei industrii, de extragere de metale pretioase. Daca m-as pronunta, 70 la suta dintre clasa politica ar fi impotriva", a declarat acesta.
El sustine ca fenomenul Rosia Montana a generat doua abordari, anume locurile de munca si utilizarea cianurii, ambele mincinoase, deoarece "marele adevar nu este acesta".
"Proiectul nu creeaza locuri de munca ca sa se simta in economie, nu e de neglijat ca va ajuta comunitatea locala insa, pe de alta parte, partea cu cianurile nu e adevarata, daca exista un reactiv care se ditruge usor, atunci el este cianura. Dincolo de nivelul de concentratie a cianurilor in lacul de colectare proiectat, substanta este distrusa de razele soarelui, de radiatiile ultraviolete, in cea mai mare parte", a punctat Traian Basescu.
"Mai exista o minciuna: ca ne pleaca aurul din tara. Nu pleaca niciun gram de aur. Daca este ceva ce ne dauneaza enorm e minciuna guvernamentala. Stiu in ce stadiu era negocierea in timpul guvernului Boc si Ungureanu. In planul de negociere erau alte conditii: 1. Ceea ce rezulta din procesarea minereului de la Rosia Montana, se proceseaza pana la final in Romania si 2. Dreptul prioritar de achizitie al BNR. Aceste elemente trebuiau continuate in negociere", puncteaza Traian Basescu.... mai mult
Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 11:10
Toate elementele existente la ora actuala la Rosia Montana, in afara de aur si argint, sunt sub gradul de a fi exploatate, a afirmat, marti, dupa sedinta Comisiei Speciale pentru proiectul minier din Muntii Apuseni, Gheorghe Dutu, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).
"In urma analizelor care s-au facut pana in prezent in laboratoare autorizate, a rezultat faptul ca nu sunt alte elemente chimice care ar putea, la ora actuala, sa fie exploatate la Rosia Montana. Nu putem discuta in procente despre ce posibilitate ar fi sa fie descoperite si alte elemente pentru a fi exploatate acolo. S-au facut teste de fezabilitate, in laboratoare internationale acreditate, auditate. Deci, elementele care exista la ora actuala in zona sunt sub gradul de a fi exploatate", a mentionat Dutu.
Oficialul ANRM a mentionat, marti, in Comisia Speciala, ca produsul final minier ce va iesi in urma exploatarii de la Rosia Montana va contine 17% aur si 83% argint, conform legislatiei si acordului incheiat cu investitorul.
Parlamentarii comisiei speciale pentru Rosia Montana s-au reunit, marti, pentru a discuta despre investitia pe care canadienii de la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vor sa o deruleze intr-un proiect de extractie a aurului.
Incepand de miercuri, timp de doua zile, membrii comisiei se vor deplasa la Rosia Montana, unde vor sta de vorba cu reprezentanti ai minerilor, ai companiei Rosia Montana Gold Corporation, ai ONG-urilor si... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 14:36
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca tot aurul care ar fi extras la Rosia Montana ar putea ramane in Romania, cumparat de BNR, care ar putea beneficia de drept de preemptiune. In replica, premierul Victor Ponta sustine ca presedintele minte cand sustine ca aurul ar trebui sa ramana in tara.
Basescu a spus ca Banca Nationala ar putea emite moneda pentru acest aur.
"Asta este o avere pe care Romania o are in cel mai inalt grad. Important este sa o valorifice in favoarea ei. Romania nu are nicio problema ca indiferent cine exploateaza resursele de aur, spre exemplu, sa faca ca in tara sa ramana aurul pana la ultimul gram (...) Nu ne opreste nimeni ca in loc de euro si dolari sa ne marim rezerva in aur, dar nu ne opreste absolut nimeni.
Si intr-un mod extrem de convenabil, adica momentul in care BNR ar achizitiona aur ar face emisiune de lei. La fel ca atunci cand cumpara euro face emisiune de lei. La fel ca atunci cand ia bani de la ministerul de Finante, bani europeni, pe care ii utilizam in constructii de drumuri, de stiu eu ce alte proiecte, Banca Nationala primeste euro si in baza sumei primite face emisiune de lei. Deci Romania nu pierde niciun gram de aur daca isi propune sa faca acest lucru", a mai sustinut seful statului.
El a precizat ca daca aceasta cumparare de acest aur ar avea loc atunci cand Romania ar fi in zona Euro, atunci BNR ar putea emite Euro.
Basescu a afirmat ca fata de cele 13 zacaminte de aur din Europa, Romania detine... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 09:03
Geologul Aurel Santimbrean, care a fost peste 20 de ani, pana in 1987, sef la exploatarea miniera de stat de la Rosia Montana, afirma ca nu aurul si argintul sunt cele mai valoroase zacaminte din zona vizata pentru exploatare de catre Gold Corporation, adevaratele "comori economice" fiind metalele rare.
"Zacamintele de titan, germaniu, arseniu, molibden, vanadiu, nichel, cobalt, galiu si wolfram sunt evidentiate calitativ si cantitativ in documentatia pe care Rosia Montana Gold Corporation a cumparat-o de la Agentia Nationala de Resurse Minerale", a declarat, luni, pentru Agerpres, fostul geolog sef al minelor de la Rosia Montana.
El sustine ca prin exploatarea acestor metale rare, nementionate in proiectul de lege adoptat de Guvern, dar cu utilizari in industriile performante ale lumii, Gold Corporation devine "multimiliardara in doi-trei ani, in timp ce statul roman nu are niciun beneficiu din exploatarea acestor zacaminte facute cadou".
Utilizarea metalelor rare
Santimbrean a amintit, in context, ca titanul este folosit in combinatii cu fierul, vanadiul, molibdenul, printre alte elemente, cu scopul de a produce aliaje puternice si usoare pentru industria aerospatiala, uz militar, proteze medicale, implanturi ortopedice si dentare, bijuterii, telefoane mobile, etc.
De asemenea, germaniul se gaseste in natura in cantitati mici si are excelente proprietati semiconductoare si se utilizeaza la fabricarea semiconductoarelor. Molibdenul este utilizat pentru... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 12:10