Proiectul initiat de Liviu Dragnea si Serban Nicolae care prevede ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa repatrieze 91,5% din aurul depozitat de Romania in strainatate a primit raport favorabil si de la Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor.
Luni, proiectul a trecut si de Comisia Juridica.
Initiativa mai are un singur pas de trecut pana la adoptare - dezbaterea in plenul Camerei Deputatilor. Pe ordinea de zi a sedintei de azi nu se afla si acest proiect, astfel ca cel mai probabil acest lucru se va intampla saptamana viitoare.
Din proiect a fost eliminat azi punctul care prevedea ca BNR poate depozita aur in strainatate, dar nu mai mult de 5% din totalul rezervei.
"Am renuntat la acea propunere initiala, care spunea ca BNR poate sa depoziteze aurul in strainatate, dar nu mai mult de 5% din totalul rezervei de aur si exclusiv in scopul obtinerii de venituri. Pentru ca, pe de o parte, exista suspiciunea unei tangente a zonei de administrare, care revine exclusiv BNR si ar putea sa duca la discutii inutile legate de valoarea la care se raporteaza acesti 5%, intrucat totalul rezervei de aur, fiind constituit de BNR, bineinteles ca BNR ar putea sa modifice in mod constant valoarea totala si implicit cota de 5%", a explicat Nicolae, citat de Agerpres.
Propunerea BNR, asumata de USR, potrivit careia Parlamentul sa fie informat pentru aurul detinut in tezaur in tara sau depozitat in strainatate, a fost respinsa.
Totodata, deputatii PSD-ALDE au respins si... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2019, ora 14:46
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat, luni, favorabil proiectul initiat de parlamentarii social-democrati Liviu Dragnea si Serban Nicolae privind statutul Bancii Nationale a Romaniei, care vizeaza modificarea politicii BNR, in sensul limitarii rezervelor de aur ale tarii din strainatate.
Proiectul prevede ca detinerea unei cantitati de aur in depozite constituite in strainatate "nu trebuie in mod necesar interzisa, dar aceasta ar trebui limitata cantitativ si conditionata de obtinerea unor venituri prin tranzactionare si alte operatiuni specifice" si propune instituirea obligatiei de informare "de indata" a Parlamentului si a Guvernului de catre BNR in cazul in care exista pericolul diminuarii rezervelor, pana la un nivel care ar periclita tranzactiile internationale ale statului, precum si in cazul in care diminuarea s-a produs.
Proiectul a fost adoptat anterior de Senat, in calitate de prima Camera sesizata.
Comisia de buget finante a Camerei Deputatilor urmeaza sa intocmeasca raportul la acest proiect, care va intra in dezbaterea plenului Camerei - for decizional.
Vezi si Explicatia stranie data de Serban Nicolae pentru aducerea aurului in tara: Dumneavoastra va tineti bijuteriile la vecini? ...citeste mai departe despre "Inca un vot favorabil pentru proiectul lui Dragnea pentru repatrierea aurului" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Aprilie 2019, ora 19:59
Adrian Nastase a afirmat ca, desi e posibil ca initiativa lui Liviu Dragnea de repatriere a 95% din aurul depozitat de Romania in strainatate sa fie lansata pentru a schimba agenda dezbaterilor publice legate de candidatura Laurei Codruta Kovesi la sefia Parchetului UE, ideea este "de bun simt".
"Cand am citit initiativa legislativa a lui Liviu Dragnea si a lui Serban Nicolae, mi-am spus, imediat, "De ce nu?". In definitiv, Romania nu mai este in situatia de la sfarsitul anilor '90. In plus, Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana. Pe de alta parte, unele evolutii recente ne arata ca, in anumite situatii, pentru diverse motive, mai intemeiate sau nu, unele rezerve pot fi sechestrate. In perioada comunista, era la moda sechestrarea unor nave romanesti pentru datorii ale unor intreprinderi de stat - considerate datorii ale statului. E adevarat, au mai plecat rezerve de aur din Romania la Londra. Dar asta s-a intamplat in timpul razbuiului cand tezaurul polonez a fost evacuat, cu sprijinul Romaniei, in Marea Britanie", a scris Adrian Nastase, duminica, pe blogul personal.
Fostul premier a adaugat ca este posibil ca initativa social-democratilor sa fi fost lansata pentru a schimba agenda publica, in contextul candidaturii Laurei Codruta Kovesi la sefia Parchetului European, insa proiectul este unul "bun simt".
"Unii spun ca aceasta initiativa a fost lansata pentru a schimba agenda dezbaterilor publice - in conditiile in care, la Parlamentul European, obiectiile... mai mult
Duminica, 03 Martie 2019, ora 13:39
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, vineri, ca rezervele valutare administrate de banca centrala erau, in 28 februarie, de 32,491 miliarde de euro, cu 569 milioane euro mai mari fata de cele inregistrate in 31 ianuarie.
In ianuarie, rezervele valutare administrate de BNR au scazut cu 1,134 miliarde euro, la 31,92 miliarde de euro.
In februarie, au fost intrari de 1,195 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene (696 milioane de euro) si altele.
Totodata, au fost iesiri de 626 milioane de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,873 miliarde de euro.
Vezi de ce isi tine Romania o buna parte din rezervele de aur la Bank of England
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 28 februarie 2019 au fost de 36,364 miliarde de euro, fata de 35,765 miliarde de euro la 31 ianuarie.
Platile scadente in luna martie 2019 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 113 milioane de euro. ...citeste mai departe despre "BNR anunta ce rezerve... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 15:23
Gradul de analfabetism economic din Parlament este ridicat, afirma senatorul PNL Florin Citu, dupa ce Liviu Dragnea si Serban Nicolae au depus un proiect de lege prin care i se cere BNR sa repatrieze rezerva de aur a Romaniei din strainatate.
"Cand am auzit, pana sa-l citesc, m-am gandit ca poate mi-a scapat mie din programul de guvernare un program gen "dinti de aur" sau ceva de genul asta, avand in vedere autorii programului.
Dar dupa ce am citit proiectul de lege mi-am dat seama ca se intareste o concluzie pe care mi-am format-o in doi ani in Parlamentul Romaniei: nu exista niciun fel de cultura economica sau de educatie economica in acest Parlament. Analfabetismul economic este intr-un grad ridicat si, de aceea, aceasta economie arata asa cum arata", a declarat la RFI Romania Florin Citu.
Senatorul PNL subliniaza ca proiectul de lege incalca, in primul rand, Tratatul de functionare a UE semnat de Romania, articolul 130, care vorbeste despre independenta bancii centrale.
"Acesti oameni vor sa-i dea bancii centrale un mandat sa se joace cu rezerva valutara, sa tranzactioneze, sa faca operatiuni riscante, sa obtina venituri, pentru ca, daca vrei sa obtii venituri, trebuie sa faci tranzactionare si atunci iti asumi riscuri.
Adica ei vor sa joace rezerva valutara pe pietele internationale, ceea ce este inadmisibil sa propui asa ceva. Acest proiect de lege este atat de infantil si de prost scris, incat arata clar ca nu se intelege acest mecanism si ignora... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 10:45
Banca Nationala a Romaniei lanseaza luni in circuitul numismatic o moneda din aur cu tema 330 de ani de la tiparirea Bibliei de la Bucuresti, informeaza banca, printr-un comunicat.
Moneda va avea o valoare nominala de 100 lei, forma rotunda, cant zimtat, un diametru de 21 milimetri si o greutate de 6,452 grame.
Aversul monedei reda portretul domnitorului Serban Cantacuzino, initiatorul tiparirii Bibliei de la Bucuresti, si un fragment al acesteia; inscriptia, "Romania", valoarea nominala "100 Lei", stema Romaniei si anul de emisiune "2018".
Reversul monedei reda stema lui Serban Cantacuzino, tiparita in interiorul Bibliei de la Bucuresti, si inscriptia circulara "330 DE ANI DE LA TIPARIREA BIBLIEI DE LA BUCURESTI".
Monedele din aur, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului BNR si casierului central.
Tirajul pentru aceasta emisiune este de 250 de monede din aur. Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv brosura de prezentare este de 1.695,00 lei.
Monedele din aur cu tema 330 de ani de la tiparirea Bibliei de la Bucuresti au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Lansarea in circuitul numismatic a acestor monede din aur se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei. mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 09:39
Aurul a ajuns, miercuri, la cel mai mic nivel din acest an, urmarind evolutia de pe pietele internationale.
Banca Nationala a Romaniei a afisat o cotatie de 142,3667 lei/gram, cea mai mica inregistrata in ultimele 7 luni de metalul pretios.
Evolutia din tara noastra este in tandem cu cea de pe pietele internationale. De la inceputul saptamanii, aurul este in picaj fata de dolar si alte valute.
Curs BNR complet | Convertor valutar | Comparator evolutii valute | Curs valutar banci
Pe de alta parte, euro a castigat teren, miercuri, fiind cotat la 4,4172 lei/unitate, cu 0,17% mai mult fata de sedinta precedenta.
In schimb, dolarul s-a depreciat cu peste 0,50%, pana la 4,0399 lei/unitate, o scadere inregistrand si francul elvetian, care a ajuns de la 4,2249 lei/unitate la 4,2121 lei/unitate.
"Atmosfera de vacanta s-a mentinut ieri, iar perechea EUR/RON s-a tranzactionat in intervalul restrans de 4,4100-4,4200 si a incheiat aproape fara variatie. In pofida unei imbunatatiri usoare a lichiditatii, activitatea ramane redusa, ceea ce este specific perioadei de vara. Cu putine date pe calendarul macroeconomic si liniste in ceea ce priveste Grecia, continuam sa vedem ordinele comerciale ca determinante pentru EUR/RON. Ne asteptam ca perechea sa continue sa se tranzactioneze in intervalul 4,40-4,43 astazi, sub presiuni de depreciere", se arata in analiza ING Bank remisa Ziare.com. mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 13:29
Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei au scazut la 30.482 milioane euro la sfarsitul lui februarie 2015, fara de 30.595 milioane euro la 31 ianuarie 2015.
De asemenea, in cursul lunii februarie au avut loc intrari de 659 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene si conturilor Ministerului Finantelor Publice cu fonduri europene, potrivit unui comunicat BNR.
De asemenea, au avut loc iesiri de 772 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.
La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc rambursari de capital si dobanda din imprumutul de la Fondul Monetar International pentru care Romania a rambursat circa 343 milioane echivalent euro.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone
In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3 580 milioane euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 28 februarie 2015 au fost de 34.062 milioane euro, fata de 34.313 milioane euro la 31 ianuarie 2015.
Platile scadente in luna martie 2015 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 1 590 milioane euro. mai mult
Luni, 02 Martie 2015, ora 13:58
Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-au redus in iulie cu 328 milioane euro, la 30,9 miliarde euro, dupa ce la jumatatea anului se situau la 31,23 miliarde euro, in principal ca urmare a reducerii rezervelor minime in valuta de la 18% la 16%, aplicabila din 24 iulie-23 august.
In iulie, BNR a consemnat intrari de 746 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si altele, potrivit unui comunicat transmis vineri de banca centrala.
Totodata, iesirile de valuta au totalizat 1,07 miliarde euro, rezultate din impactul intrarii in vigoare a deciziei de reducere a ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta de la 18% la 16% incepand cu perioada de aplicare 24 iulie - 23 august, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta, plati din contul Comisiei Europene si altele.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,22 miliarde euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 iulie au fost de 34,13 miliarde euro, fata de 34,44 miliarde euro la 30 iunie.
Platile scadente in august in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 487 milioane euro. mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 16:45