Guvernatorii bancilor centrale din Europa descopera ca zilele de aur in care erau admirati sunt de domeniul trecutului, transmite Bloomberg.
La mai mult de un sfert de secol dupa ce statele membre ale Uniunii Europene au decis ca dobanda de referinta nu trebuie sa fie influentata de factorul politic, autoritatile monetare incep sa devina calul de bataie al politicienilor. La fel ca si presedintele american, Donald Trump, politicienii europeni sunt fericiti sa tarasca guvernatorii bancilor centrale prin noroi.
"Zilele de aur ale independentei bancilor centrale sunt de domeniul trecutului. Banca centrala, in loc sa fie vazuta ca singura institutie care ne ajuta sa evitam falimentul, incepe sa fie vazuta ca dusmanul poporului" a declarat fostul oficial al Bancii Angliei, Charles Goodhart, adaugand ca atacurile se vor intensifica.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a tras un semnal de alarma in luna octombrie a anului trecut ca independenta bancilor centrale este atacata, insa acest avertisment a fost ignorat.
La un deceniu dupa izbucnirea crizei financiare mondiale, care a extins foarte mult competentele lor, oficialii bancilor centrale sunt obligati sa calce cu atentie, facand un echilibru intre nevoie de responsabilitate in fata opiniei publice si amenintarile care vin din zona politicului unde controlul se poate transforma in abuz, scrie sursa citata.
"Este important sa vedem ca aceasta tendinta face parte dintr-o schimbare mai ampla de... mai mult
Duminica, 03 Martie 2019, ora 17:55
Cele mai mari achizitii de aur efectuate de bancile centrale dupa anul 1967 au contribuit la un avans de 4% al cererii mondiale de metal galben in cursul anului trecut, a anuntat joi Consiliul Mondial al Aurului (WGC), transmite Reuters.
In cel mai recent raport al sau, WGC sustine ca lumea a consumat 4.345,1 tone de aur in 2018, in crestere fata de 4.159,9 tone in 2017. Aceasta crestere a fost stimulata in special de faptul ca bancile centrale au achizitionat 651,5 tone de aur in 2018, cu 74% mai mult decat in 2017 si totodata a doua mare cantitate de aur achizitionata vreodata intr-un an de bancile centrale. WGC sustine ca tari precum China, Polonia, Rusia, Turcia si Kazahstan si-au majorat rezervele de aur.
Cererea de aur pentru bijuterii a fost relativ nemodificata la 2.200 de tone, crestere consumului in China, SUA si Rusia fiind contrabalansata de un declin semnificativ in Orientul Mijlociu si o scadere usoara in India, al doilea cel mai mare consumator mondial.
Investititiile de retail in monedele si lingourile de aur au crescut cu 4% pana la 1.090,2 tone, stimulate de o crestere de 222% a cereri in Iran pana la 62 de tone, potrivit WGC.
In schimb, interesul investitorilor financiar in aur a fost unul modest, fondurile de tip exchange-traded funds adaugand o cantitate de 68,9 tone de aur la detinerile lor in cursul anului 2018, mai putin cu 67% fata de 2017. Insa situatia a inceput sa se schimbe in ultimele trei luni ale anului 2018, cand cresterea... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 11:45
Banca centrala a Elvetiei a anuntat o pierdere de 10 miliarde de dolari pentru anul 2013, cauzata in principal de devalorizarea aurului, astfel ca institutia cu sediul la Zurich a anulat plata dividendelor, pentru prima data in istoria sa de 107 ani, potrivit Wall Street Journal.
Rezervele de aur ale Bancii Nationale Elvetiene s-au devalorizat anul trecut cu 16,6 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat al institutiei.
Datorita castigurilor generate de rezervele de valuta, pierderea contabila pentru anul 2013 a fost limitata la 10 miliarde de dolari.
Pe langa anularea dividendelor pentru anul trecut, banca a precizat ca nu va putea face transferuri suplimentare catre cantoane si catre guvernul central pentru prima data din 1991, deoarece aceste plati sunt finantate din profit.
Pretul aurului a scazut in 2013 cu aproape 30%
Pretul aurului a scazut anul trecut cu aproape 30%, cel mai puternic declin din 1981, si a atins in luna decembrie nivelul de 1.195 dolari pe uncie, minimul ultimilor trei ani.
Aurul a provocat astfel pierderi pentru prima data in ultimii 12 ani, afectand colectionari de monede, banci centrale sau investitori de renume precum miliardarul american John Paulson.
Bancile centrale inregistreaza probabil cele mai mari pierderi.
Detinerile de aur ale bancilor centrale s-au depreciat in primele 10 luni ale anului trecut cu 350 miliarde de dolari, potrivit estimarilor Wall Street Journal, care se bazeaza pe datele Fondului Monetar... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 12:25
Presedintele Fed a SUA, Ben Bernanke, considera ca nimeni nu intelege cu adevarat evolutia pretului aurului, care a provocat bancilor centrale din intreaga lume pierderi de 545 de miliarde de dolari in urma devalorizarii detinerilor, fata de un nivel record al cotatiilor atins in 2011.
"Nimeni nu intelege cu adevarat preturile aurului si nu am pretentia ca eu le-as intelege cu adevarat", a declarat Bernanke in timpul unei audieri din luna iulie in comitetul bancar al Senatului, transmite Bloomberg.
Bernanke este absolvent de studii economice al Harvard College si Massachusetts Institute of Technology si a condus Rezerva Federala in timpul crizei financiare, cea mai mare produsa dupa Marea Depresiune.
Bancile centrale, care detin 18% din cantitatea totala de aur existenta la nivel mondial, vor cumpara in acest an pana la 350 de tone, in valoare de circa 15 miliarde de dolari, potrivit estimarilor Consiliului Mondial al Aurului, cu sediul la Londra.
Rusia, cel mai mare cumparator de aur
In 2012, bancile centrale au cumparat 535 de tone de aur, cel mai mult dupa 1964.
Rusia este cel mai mare cumparator, rezervele sale urcand cu 20% de cand cotatia aurului a atins un nivel record de 1.921,15 dolari uncia, in septembrie 2011. De atunci, cotatia aurului a scazut cu 31%.
In timp ce bancile cumpara aur, investitorii si-au pierdut increderea in metalul pretios, ca rezerva de valoare.
In acest an, valoarea produselor financiare garantate prin aur a scazut cu... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 08:43
Bancile Centrale din statele emergente au continuat luna trecuta sa-si majoreze rezervele de aur, dupa ce pretul unciei de aur a crescut in august, pe fondul turbulentelor din Siria, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International, transmite Bloomberg.
Cumparatorii care achizitioneaza aur in mod regulat, Rusia si Kazahstan, au fost printre statele care si-au majorat detinerile de aur in august, dar si alte banci centrale au fost active pe piata.
Pana acum, achizitiile de aur ale bancilor centrale au fost un sprijin important pentru pretul aurului, care in urma cu un an a atins un nivel record. Dar, in ultimele luni, pretul aurului a coborat sub pragul de 1.500 de dolari uncia, cu 22% sub nivelul record de 1.920,30 dolari inregistrat in luna septembrie 2011.
Potrivit FMI, Rusia, care este pe locul sapte in topul tarilor cu cele mai mari rezerve de aur din lume, a cumparat 12,7 tone de aur in august, astfel ca rezervele sale de aur au ajuns la 1.015,5 tone. De asemenea, Banca Centrala din Kazahstan a achizitionat 2,5 tone de aur, ajungand la 134,5 tone. Rezervele de aur ale Turciei au crescut cu 23,4 tone de aur in august, ajungand la 487,4 tone.
Pretul aurului a urcat in august cu 5,3%, a doua luna consecutiva de crestere. Miercuri, pretul unciei de aur cu livrare imediata a crescut cu 0,3%, la 1.326,79 dolari. mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 14:05
Rezervele valutare ale Chinei au crescut de peste sapte ori incepand din 2004 si sunt in prezent de doua ori mai mari decat suma necesara pentru a cumpara aurul detinut de toate bancile centrale din lume.
La sfarsitul anului trecut, rezervele valutare ale Chinei se situau la 3.300 de miliarde de dolari. Fondurile in moneda straina ale guvernului de la Beijing au depasit prima data in 2004 valoarea aurului detinut de bancile centrale, scrie Bloomberg.
Raportat la 2004, pretul aurului a urcat pe piata internationala de 2,6 ori pana la sfarsitul lunii februarie, in timp ce detinerile inregistrate s-au modificat doar usor, potrivit datelor FMI si Consiliului Mondial al Aurului.
In perioada 2004-2012, rezervele valutare ale Chinei au crescut de 7,2 ori. Celelalte trei mari economii emergente la nivel global, Brazilia, Rusia si India, au consemnat insumat un avans de circa 4 ori in acest interval, la 1.100 miliarde de dolari.
Dolarii ajunsi in China in urma schimburilor comerciale sunt vanduti bancilor, care ii vand mai departe bancii centrale, sporind astfel rezervele. Procesul a fost alimentat de exporturi, China depasind in 2009 Germania pentru a deveni cel mai mare exportator din lume.
Circa doua treimi din rezervele Chinei sunt in dolari, iar un sfert in euro, afirma Yao Wei, economist din Hong Kong al grupului francez Societe Generale. China incurajeaza in prezent companiile si populatia sa pastreze sume mai mari in valuta, strategie cunoscuta ca "ascunderea... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 12:15
Pretul aurului este sustinut de achizitiile bancilor centrale. Cantitatea de aur pe care aceste institutii au cumparat-o a crescut cu 63% in trimestrul al doilea, la 157,5 tone, iar cresterea anuala este de 137,9%, potrivit Consiliului Mondial al Aurului (CMA).
Kazakhstan, Rusia, Ucraina si Serbia se numara printre statele care au facut cele mai mari investitii in aur in aceasta perioada. Nu este si cazul Romaniei. Rezerva de aur a Bancii Nationale s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,584 milioane euro in septembrie.
Pretul aurului a ajuns, saptamana trecuta, la aproape 1.800 dolari pe uncie pentru prima data in acest an, iar detinerile de aur ale investitorilor de pe burse au urcat la un nou record, de 2.681 tone. De altfel, evolutia pretului aurului in ultimii 10 ani este fulminanta: a crescut de patru ori.
Goana dupa aur: Detinerile investitorilor pe burse, la un nou record
Interesul pentru metalul pretios a crescut si in urma masurilor anticriza - de la relaxarile monetare ale Federal Reserve, la achizitia nelimitata de bonduri a Bancii Centrale Europene, care au provocat un val de neincredere in randul investitorilor. Asemenea lor, bancile centrale, mai ales din tarile emergente, se vad nevoite sa investeasca masiv in aur, pe fondul unor randamente mici si a instabilitatii valutelor, dar si pentru castigarea independentei fata de dolar.
In acest context, cererea de aur ar... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 08:12
Cantitatile de aur cumparate de bancile centrale din intreaga lume, in 2011, au atins un nou record, potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Aurului, in timp ce cererea privind fondurile indiciale ale aurului au scazut aproape la jumatatea nivelului din 2010.
Consiliul Mondial al Aurului (CMA) declara in noiembrie, anul trecut, ca se asteapta ca bancile centrale din intreaga lume sa-si fi crescut rezervele de aur cu 450 de tone, partial din cauza achizitiilor tarilor emergente, care doresc sa-si diversifice activele pentru a-si reduce expunerea la dolarul american, scrie Le Figaro, citand Reuters.
Pretul aurului, care a atins un nivel record de 1.920,3 dolari uncia in spetembrie, a incheiat anul cu o crestere de 10%, potrivit CMA.
"Estimam ca achizitiile nete ale bancilor centrale au ajuns la un nivel record in 2011, iar multe dintre aceste tranzactii au avut loc in ultimele doua trimestre ale anului", se mentioneaza in raport.
"Fondurile indiciale bazate pe aur au crescut cu 75 de tone de aur doar in perioada septembrie-decembrie ( dintr-un total de 153 de tone pe intregul an)", precizeaza raportul CMA.
In 2010, an marcat de primele episoade ale crizei datoriilor, cererea pentru fondurile indiciale atinsese 367,7 tone, potrivit datelor Consiliului.
Volatilitatea sporita a pietelor si nevoile de lichiditate ale investitorilor au determinat ca pretul aurului sa coboare la circa 1.564 de dolari la sfarsitul lui decembrie.
Luni, uncia de aur se... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 22:44
In 2011, oamenii de afaceri s-au ferit cat de mult au putut sa faca investitii in actiuni si obligatiuni, preferand sa-si tina banii in conturi care nu le aduc niciun fel de castig, dar care le dau siguranta in aceste vremuri tulburi.
In primele 11 luni ale anului trecut, conturile curente si de economisire au atras de opt ori mai multi bani decat piata de capital, conform datelor companiei de cercetare de piata TrimTabs, preluate de mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 08:01