Un raport recent al Curtii Europeane de Conturi dezvaluie faptul ca institutia s-a opus initial aderarii Romaniei si Bulgariei la UE in anul 2007, afirmand in mod explicit ca cele doua tari aveau nevoie de mai mult timp pentru a se pregati.
Intr-un raport al Curtii Europeane de Conturi, institutia precizeaza ca doreste sa evite situatii similare in cazul viitoarelor extinderi ale Uniunii Europene, relateaza site-ul EurActiv.com.
Istvan Szabolcs Fazakas, membru al Curtii Europeane de Conturi, a prezentat presei un raport de audit privind modul in care s-a desfasurat programul de asistenta preaderare la UE in cazul statelor din regiunea Balcanii de Vest.
Citeste si Romania si Bulgaria, 8 ani de la aderarea la UE: Blestem sau binecuvantare?
Oficialul european a relatat experienta sa in calitate de presedinte al Comisiei pentru ...citeste mai departe despre "Curtea Europeana de Conturi: Romania si Bulgaria nu erau pregatite pentru aderarea la UE in 2007" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Septembrie 2016, ora 11:29
Curtea de Conturi a UE a constatat ca sistemul privind fondurile de dezvoltare rurala in Romania este "ineficace", iar procedurile de achizitii publice prezinta numeroase nereguli, potrivit raportului privind exercitiul financiar 2012, prezentat marti la Luxemburg.
Raportul a constatat ca, in majoritatea domeniilor de cheltuieli ale bugetului UE inca nu se respecta in integralitate legislatia in vigoare. De aceea, Curtea de Conturi a UE a adresat un apel in vederea reconceperii normelor care se aplica cheltuirii fondurilor UE si a recomandat simplificarea cadrului legislativ.
Romania s-a aflat printre cele 14 state in care au fost verificate 160 de operatiuni din cadrul programului pentru dezvoltare rurala.
In ceea ce priveste cheltuielile aferente dezvoltarii rurale, dintre cele 160 de operatiuni cuprinse in esantion, 101 (63%) erau afectate de eroare.
Curtea a apreciat ca, pentru majoritatea operatiunilor afectate de eroare, autoritatile nationale dispuneau de informatii suficiente care sa le fi permis detectarea si corectarea erorilor respective.
In raport se arata ca s-au constatat cazuri de nerespectare a cerintelor de eligibilitate pentru proiecte de investitii in Romania, Germania, Spania, Grecia, Franta, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia si Marea Britanie.
In cazul Romaniei s-au constatat mai multe cazuri de incalcare a normelor privind achizitiile publice. Autorii raportului ofera si un exemplu, unde beneficiarul (o municipalitate rurala) a... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 14:59
Deficientele in ceea ce priveste gestionarea si absorbtia fondurilor europene, dar si interminabilul scandal politic au determinat reactii transante ale Comisiei Europene.
Mai mult, consultantii din piata, dar si analistii sustin ca posibilitatea ca Romania sa ramana cat de curand fara aportul fondurilor europene devine un scenariu foarte probabil.
Reprezentantii Comisiei Europene au transmis ambasadorului Romaniei la UE ca au constatat ca planul de masuri pentru cresterea absorbtiei de fonduri europene a esuat, ca autoritatile de executie refuza asistenta institutiilor financiare si administratia e "paralizata" in actualul context national.
Nemultumirile au fost transmise de catre Walter Deffaa, directorul general al DG REGIO (Directoratul General pentru Politica Regionala al Comisiei Europene) si Angela Martinez-Sarasola, sefa Unitatii pentru Romania din cadrul acestui directorat, intr-o discutie avuta, in urma cu zece zile, la 3 iulie, cu ambasadorul Romaniei la UE, Mihnea Motoc.
Lipsa de informatii si consultanti slabi
In mod cert, Leonard Orban s-a dus sa negocieze cu autoritatile europene sa nu ne sisteze fondurile europene, iar la anul s-ar putea sa nu mai avem bani sau sa avem mai putini, a declarat pentru Business24 Marius Focsa, director general la firma de consultanta financiara Metropolitan Group.
Ce anume a contribuit la aceasta situatie? Lipsa de informatii pentru cei care vor sa acceseze fonduri europene si lipsa de experienta a... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 18:27