epartamentul pentru Energie din Ministerul Economiei a primit trei oferte pentru acordarea serviciilor de consultanta in procesul de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara, potrivit unui comunicat al institutiei.
Ofertantii sunt urmatoarele trei consortii: S.C. Deloitte Consultanta S.R.L. si SPARL Musat si Asociatii; S.C. PricewaterhouseCoopers Management Consultants S.R.L., S.C. PricewaterhouseCoopers Audit S.R.L. si S.C.A. D & B David si Baias; S.C. KPMG Romania S.R.L., S.C.A. Tuca Zbarcea si Asociatii si KPMG Advisory S.R.L.
"In perioada urmatoare, urmeaza sa fie analizate documentele de participare depuse de catre ofertanti. Vor fi deschise ofertele tehnice si ulterior cele financiare depuse de catre ofertantii care indeplinesc conditiile de eligibilitate si care intrunesc cerintele precizate in Caietul de sarcini elaborat in cadrul procesului de selectare a consultantului de privatizare", se arata in comunicat.
Potrivit calendarului de privatizari agreat de Guvernul Romaniei cu FMI, Complexul Energetic Hunedoara va fi vandut anul viitor unui investitor strategic. mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 13:58
Cea mai mare companie de audit din China, ShineWing, avertizeaza ca situatia datoriilor administratiilor regionale "a scapat de sub control" si ar putea provoca o criza si mai mare decat prabusirea pietei imobiliare din SUA, anuntand ca a renuntat sa mai cumpere obligatiuni ale autoritatilor locale, potrivit portalului economic Rbc.
"Noi am efectuat un audit in cazul unor titluri de stat si am ajuns la concluzia ca acestea nu sunt foarte fiabile, intrucat capacitatea scazuta de solvabilitate a autoritatilor pune sub semnul intrebarii posibilitatea deservirii costurilor acestor obligatiuni", a declarat presedintele ShineWing, Zhang Ke, adaugand ca situatia s-ar putea inrautati.
Fondul Monetar International (FMI), o serie de agentii de rating de credit, precum si mai multe banci de investitii si-au exprimat deja ingrijorarea cu privire la datoria guvernului Chinei.
"Situatia este scapata de sub control. Este foarte posibila inceperea crizei, dar intrucat datoria a trecut intr-o perspectiva pe termen lung, momentul debutului acesteia este incert", a afirmat Zhang Ke.
Emiterea de obligatiuni de stat de catre administratiile locale a atins apogeul in 2008, cand Beijingul a slabit cerintele pentru obtinerea de imprumuturi, sub imperativul de a stimula economia dupa criza financiara globala. Suma totala luata ca imprumut de catre regiuni, orase, provincii si localitati variaza intre 10 si 20 miliarde de yuani (aproximativ intre 1,6 miliarde de dolari si 3,2 miliarde),... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 13:25
Regulatorul pietei de capital americane a demarat luni mai multe actiuni judiciare impotriva filialelor din China ale marilor auditori, dupa ce un val de probleme in contabilitatea mai multor firme chineze listate la bursa a dus la pierderi de miliarde de dolari pentru actionari.
In cazul in care agentia americana va avea castig de cauza, este posibil sa se interzica filialelor chineze ale companiilor din grupul Big Four sa auditeze firmele ale caror actiuni sunt tranzactionate in SUA, scrie
The Wall Street Journal.
Aceasta ar complica si mai mult auditul multinationalelor care au afaceri in China si creste presiunea asupra disputei dintre SUA si China privind aderarea firmelor chineze de audit la standardele americane.
Actiunile judiciare ale institutiei americane tintesc cinci firme de audit din China, Deloitte Touche Tohmatsu, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, KPMG si BDO, care au asigurat auditul la noua companii chineze, al caror nume nu a fost insa dat publicitatii.
Regulatorul a actionat in justitie auditorii dupa ce, in cadrul unor investigatii privind presupuse fraude ale mai multor companii din China, acestia au refuzat sa furnizeze institutiei documentele necesare investigatiilor.
Firmele de audit sustin insa ca legislatia chineza trateaza documentele de audit drept secret de stat, iar auditorii ar putea fi pedepsiti cu inchisoarea daca ar transmite mai departe aceste documente fara permisiune.
Faptul ca aceste actiuni se indreapta... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 14:51
Companiile din subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) au cheltuit sute de milioane de euro fara respectarea legislatiei sau nejustificat, potrivit unui raport de audit care a vizat perioada 2009 - aprilie 2012.
Ministrul Transporturilor, Ovidiu Ioan Silaghi, a prezentat vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Satu Mare, o parte din rezultatele controlului de audit, precizand ca unele aspecte legate de utilizarea fondurilor europene urmeaza sa fie verificate si de Oficiul European de Lupta Antifrauda, se arata intr-un comunicat al MTI.
"In total, Comisia Europeana a solicitat corectii de 141,48 milioane euro, bani cheltuiti care vor fi suportati de la bugetul de stat, cheltuieli neeligibile sau plati nejustificate. Companiile din subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii au cheltuit sute de milioane de euro fara respectarea legislatiei sau nejustificat, arata un raport efectuat de comisia de audit", potrivit sursei citate.
Probleme la CFR
La Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" SA, Curtea de Conturi a constatat ca a fost prejudiciat patrimoniul public al statului cu suma de 42,5 millioane lei (9,4 milioane euro), prin executarea silita a 101,5 km cale ferata, in favoarea unor operatori economici privati.
Totodata, Departamentul de Lupta Anti Frauda (DLAF) a constatat incalcari ale prevederilor legale la atribuirea contractelor de lucrari in valoare de peste 52 milioane euro, fapt care poate conduce la... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 20:05
Companiile din subordinea Ministerului Economiei au facut in ultimii ani cheltuieli nejustificate, un exemplu fiind Oil Terminal, care a platit zeci de mii de euro pe bijuterii, ace de cravata, butoni de aur, un ceas de aur si vinuri de colectie, a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.
El a anuntat totodata anularea unei licitatii "cu dedicatie".
Chitoiu a prezentat concluziile unui audit privind activitatea ministerului si a companiilor din subordine in perioada 2009-2011. La cea mai mare parte a companiilor au fost identificate cheltuieli care au incalcat procedurile legale de achitie si au prejudiciat patronomiul companiilor, a spus el.
La preluarea mandatului, Chitoiu a solicitat Ministerului de Finante verificari pentru toate companiile si sucursalele acestora din portofoliul Ministerului Economiei privind procedurile de achizitie si modul de administrare a patromoniului si gestiunea economica.
Pana in prezent, Ministerul de Finante a prezentat rezultatele pentru 18 companii si sucursale.
In cazul Oil Terminal Chitoiu a precizat ca au fost contractate plati nejustificate si cheltuieli efectuate in interes personal din banii companiei de catre fostul manager, in perioada 2009-2010. Astfel, in urma verificarii s-a constatat ca au fost platiti 26.482 lei pentru bijuterii, 6.646 lei pentru obiecte din aur, butoni si ace de cravata, 1.859 euro pentru un ceas de aur, 23.000 de lei pentru vinuri de colectie, 2.574 euro pentru parfumuri si 10.000 de... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 15:42
Guvernul va respecta toate prevederile privind privatizarea care vor fi convenite la noegocierile cu delegatia FMI, a afirmat ministrul desemnat pentru Finante, Florin Georgescu, intrebat daca Cabinetul Ponta va stopa procesul de privatizare.
"Se respecta toate prevederile negociate, in conditiile in care se actualizeaza, pentru ca unele s-au realizat, altele nu, este nevoie de alte termene", a spus Georgescu, intrebat daca este adevarat ca Executivul condus de Victor Ponta intentioneaza sa stopeze procesul de privatizare convenit anterior cu Fondul Monetar International.
Potrivit programului de guvernare, Guvernul USL isi propune "continuarea procesului de privatizare, mai ales acolo unde si atunci cand privatizarea aduce responsabilitate si chibzuinta in gestionarea activelor economice si a resurselor, dar dupa finalizarea auditului asupra activitatii Guvernului precedent si clarificarea situatiei reale, tehnice si economice a societatilor supuse acestui proces".
"Se respecta toate prevederile negociate, in conditiile in care se actualizeaza, pentru ca unele s-au realizat, altele nu, este nevoie de alte termene", a spus Georgescu, intrebat daca este adevarat ca Executivul condus de Victor Ponta intentioneaza sa stopeze procesul de privatizare convenit anterior cu Fondul Monetar International.
Potrivit programului de guvernare, Guvernul USL isi propune "continuarea procesului de privatizare, mai ales acolo unde si atunci cand privatizarea aduce... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 20:05
Comisia Europeana pregateste reglementari care vor forta marile companii de audit, asa-numitul grup "Big Four", sa renunte la operatiunile de consultanta si sa faca loc pe piata concurentilor mai mici, potrivit unor documente citate de Financial Times. Un proiect legislativ obtinut de Financial Times arata ca executivul Uniunii Europene vrea o "transformare" in sectorul auditarii contabile in urma crizei financiare pentru a restaura increderea in raportarea financiara, scrie Mediafax.
Proiectul este sustinut de comisarul european pentru piata interna, Michel Barnier, a carui echipa a ajuns la concluzia ca industria auditarii este un oligopol si trebuie reglementata mai dur.
Potrivit proeictului, care va fi prezentat in noiembrie, companiile cu active mai mari de un miliard de euro vor fi obligate sa angajeze doua firme de audit pentru rapoartele financiare, dintre care cel putin una din afara grupului celor mai mari patru jucatori de pe aceasta piata, respectiv Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young si KPMG.
De asemenea, o firma de audit va putea lucra pentru o companie cu active mai mari de un miliard de euro pentru maximum noua ani, rotatia astfel impusa avand rolul de a consolida independenta si competitia in sectorul auditorilor contabili.
Unele companii mari lucreaza cu aceeasi firma de audit de peste 100 de ani.
Totodata, Comisia califica serviciile "non-audit", care nu au legatura cu auditarea contabila, drept "o sursa de conflict de interese".... mai mult
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 14:06
Autoritatile vor demara in august procesul de selectie al noilor manageri care vor ocupa scaunele din varful companiilor de stat, se arata in Scrisoarea de intentie a autoritatilor romane catre FMI, potrivit NewsIn. Romania s-a angajat ca, pana la sfarsitul lunii august, sa elaboreze si sa aprobe legislatia privind companiile de stat, care va prevedea, printre altele, actiuni independente de audit, raportari trimestriale ale datelor financiare si control financiar din partea Ministerului Finantelor.
"Vom interzice prelungirea contractelor existente ale managerilor dupa data de 1 ianuarie 2012.
Pentru cele mai mari companii (desemnate pana la sfarsitul lui iulie) care vor ramane sub controlul statului, legislatia va specifica faptul ca toate pozitiile-cheie de conducere (inclusiv CEO si CFO) vor fi ocupate numai in urma unui proces deschis de selectie internationala, realizat de companii de resurse umane recunoscute la nivel international", se arata in Scrisoarea de intentie catre FMI.
Managerii marilor companii de stat vor primi "suficienta" autonomie pentru ca acestea sa poata functiona fara "interferente nejustificate", potrivit documentului.
Membrii consiliilor de administratie ale acestor firme vor fi selectati de catre actionari si verificati de experti independenti pentru a se asigura ca ei sunt pe deplin calificati sa isi exercite functiile.
Actualii manageri ai companiilor de stat si membrii consiliilor de administratie ale acestora pot participa la selectiile... mai mult
Joi, 30 Iunie 2011, ora 13:43
La cerinta FMI, cele mai mari companii de stat vor avea management privat. "Vom interzice prelungirea contractelor managerilor actuali dincolo de 1 ianuarie 2012.(...) Toate companiile de stat vor avea controale de audit externe independente si vor avea obligatia de a raporta si publica trimestrial date financiare", a declarat pentru Bloombiz.ro, consiliera premierului, Andreea Paul Vass. Aceasta averitizeaza companiile de stat ca toate costurile managementului actual vor fi drastic diminuate in raport cu eficienta acestora.Firmele de resurse umane care vor recruta manageri pentru companiile de stat trebuie sa fie recunoscute pe plan international, iar promovarea anuntului se va face la nivel international, inclusiv in Romania.
Prin aceasta masura, toate companiile de stat vor avea controale de audit externe independente si vor avea obligatia de a raporta si publica trimestrial date financiare, potrivit consilierului primului ministru Emil Boc, Andreea Paul Vass.
Aceasta a mai spus ca toate companiile de stat vor avea obligatia de a consolida drepturile actionarilor minoritari si de a transfera controlul financiar al intreprinderilor de stat de la Ministerele de resort catre Ministerul Finantelor Publice.
"Vom interzice prelungirea contractelor managerilor actuali dincolo de 1 ianuarie 2012. Pentru cele mai mari societati pe care le vom stabili pana la finele lunii iulie 2011 si care vor ramane sub controlul statului, vom impune prin legislatie ca toate functiile... mai mult
Miercuri, 11 Mai 2011, ora 16:06