Apple deschide marti o actiune in justitie impotriva Comisiei Europene, pentru a contesta decizia acesteia de a-i impune plata unor taxe retroactive de 13 miliarde de euro in Irlanda, intr-un caz de referinta in campania UE de a combate eludarea taxelor de catre companiile multinationale.
Producatorul de iPhone-uri urma sa trimita o delegatie formata din sase persoane, in frunte cu directorul financiar Luca Maestri, la o audiere de doua zile la Curtea Generala din Luxemburg, a doua cea mai inalta curte a UE, transmite Reuters.
In august 2016, Comisia a decis ca, in perioada 1991-2007, Irlanda a luat decizii care au redus in mod artificial obligatiile fiscale ale Apple pentru o perioada de peste doua decenii, ceea ce a reprezentat ajutoare de stat ilegale.
Comisarul pentru concurenta Margrethe Vestager s-a referit la o taxa de 0,005% platita de principala filiala a Apple din Irlanda in 2014, ca exemplu de impozit neobisnuit de mic platit de companie.
Apple ar urma sa argumenteze ca nu a facut nimic gresit, deoarece a respectat legislatia irlandeza si americana. Compania s-a folosit de argumente similare intr-o postare pe blog, dupa o decizie UE referitoare la taxe de acum doi ani.
Producatorul iPhone va afirma in instanta ca majoritatea taxelor sunt datorate in Statele Unite pentru ca majoritatea valorii produselor sale, intre care designul, proiectarea si dezvoltarea sunt create acolo.
Irlanda, care a acuzat Comisia ca isi depaseste atributiile si incalca... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 10:27
Guvernul american a anuntat ca ar putea debloca un iPhone care a apartinut unuia dintre teroristii din atacul de la San Bernardino fara ajutorul Apple, iar o audiere programata marti la un tribunal federal a fost amanata.
Autoritatile americane au informat tribunalul ca este posibil sa fi gasit o cale de deblocare a telefonului de serviciu al lui Syed Rizwan Farook care, impreuna cu sotia sa, a ucis 14 oameni in San Bernardino, California, in luna decembrie a anului trecut, transmite MarketWatch, potrivit News.ro.
Seful Apple continua ofensiva impotriva FBI: Comparatii cu cancerul si discutii cu Obama
Guvernul anuntase anterior ca exploreaza metode alternative, dar ca nu va putea debloca telefonul fara ajutorul Apple.
Cazul nu este inchis, FBI trebuie sa testeze planul, iar apoi sa informeze tribunalul, pe 5 aprilie.
Departamentul de Justitie a cerut tribunalului sa ordone Apple sa scrie o noua versiune a sistemului sau de operare, care sa nu includa mai multe elemente ...citeste mai departe despre "FBI spune ca nu are nevoie de Apple sa decripteze iPhone-ul teroristului din California" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Martie 2016, ora 10:34
Politia braziliana le-a cerut Statelor Unite o autorizatie pentru a-i interoga pe sefii companiilor Facebook, Microsoft, Google, Yahoo si Apple, in cadrul unei anchete cu privire la acuzatiile de spionaj american in Brazilia, a anuntat postul de televiziune TV Globo.
Potrivit TV Globo, politia federala din Brazilia va trimite o astfel de cerere autoritatilor judiciare americane, in cadrul unui acord de cooperare judiciara, care ii autorizeaza pe politistii unui stat sa interogheze cetateni de pe teritoriul altui stat.
Un purtator de cuvant al politiei federale a refuzat sa dezminta sau sa confirme aceasta informatie, argumentand ca nu poate divulga date din cadrul anchetei.
Politia braziliana a initiat o astfel de ancheta, dupa dezvaluirile cu privire spionarea de catre Statele Unite a comunicatiilor presedintelui brazilian, Dilma Rousseff, si ale colaboratorilor sai apropiati, precum si ale unor oficiali din cadrul companiei petroliere Petrobras.
Reprezentantii din Brazilia ai companiilor americane au fost deja audiati
Autoritatile braziliene au cerut deja audierea fostului consultant al Agentiei americane pentru Securitate Nationala (NSA) Edward Snowden, refugiat in Rusia, ale carui documente sunt la originea acestor dezvaluiri.
Oficialii brazilieni ai unor companii americane au fost deja interogati de catre politie si au dezmintit orice complicitate cu serviciile americane de informatii.
Dilma Rousseff a criticat spionajul american la Adunarea... mai mult
Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 09:49
Apple va fi judecata incepand de luni, la un tribunal din Manhattan, pentru acuzatiile ca ar fi conspirat impreuna cu cinci publisheri in scopul cresterii preturilor cartilor in format electronic, in saptamanile premergatoare lansarii iPad in 2010.
Departamentul de Justitie va incerca sa dovedeasca faptul ca publisherii au vazut intrarea Apple pe piata cartilor electronice ca o oportunitate de a trece de la preturile mici ale Amazon.com la unele mai mari, stabilite chiar de publisheri, scrie Marketwatch.
"Dincolo de stralucirea care inconjoara cartile electornice si Apple, este un caz evident de fixare a preturilor", se arata in documentele inaintate tribunalului de Departamentul de Justitie.
Daca Apple va fi gasita responsabila de aceste acuzatii, ar putea sa se confrunte cu procese separate de plata a unor daune, din partea unui grup de state federale americane care s-au alaturat in 2012 procesului antitrust declansat de Departamentul de Justitie.
Anul trecut, Apple a incheiat un acord cu Comisia Europeana pentru inchiderea unei investigatii a institutiei privind preturile cartilor electronice. Acest acord nu a expus insa compania la procese private.
In SUA, judecatorul care prezideaza cazul, Denise Cote, a afirmat intr-o audiere preliminara de luna trecuta ca Departamentul de Justitie pare sa aiba un avantaj, avand capacitatea sa prezinte la proces dovezi directe privind participarea Apple la conspiratia de crestere a preturilor cartilor electronice. mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 17:50
O subcomisie a Senatului american a acuzat Apple ca evita sa plateasca taxe de miliarde de dolari la nivel global prin exploatarea unor brese legislative si folosirea unor subsidiare din Irlanda care nu au rezidenta fiscala in nicio tara, potrivit Financial Times.
Senatorii americani au publicat un raport de 40 de pagini asupra structurii internationale folosite de Apple in privinta taxelor, inaintea unei audieri marti care va pune intr-o lumina foarte proasta grupul IT.
"Apple a incercat sa ajunga la Sfantul Graal al evitarii taxelor. A creat entitati offshore in care pastreaza zeci de miliarde de dolari, in timp ce sustine ca nu au rezidenta pentru plata de taxe nicaieri", a declarat senatorul democrat Carl Levin, care conduce subcomisia si va prezida audierile.
Apple a folosit in mod elaborat brese fiscale pentru a scapa de plata taxelor, potrivit raportului. Astfel, compania americana a evitat in ultimii patru ani plata taxelor in SUA pentru o suma de 44 miliarde de dolari.
Nu exista, insa, indicii ca Apple ar fi facut nimic ilegal in incercarea de a-si reduce contributiile la stat, se arata in raport.
"Aceasta este definitia unei brese legislative: respecta legea, dar incalca spiritul legii", a spus Levin.
Specialisti ai comisiei au afirmat ca cele mai surprinzatoare descoperiri includ folosirea de subsidiare nerezidente din Irlanda, prin care este dirijata cea mai mare parte a profiturilor.
Una dintre acestea, Apple Sales International nu a platit... mai mult
Marti, 21 Mai 2013, ora 12:39
Un tribunal federal din Chicago va audia compania Apple miercuri, pentru a decide daca interzice vanzarea unor telefoane Motorola ca urmare a pretinsei incalcari a unor brevete.
Apple se judeca cu Motorola Mobility din 2010. Motorola Mobility este detinuta in prezent de Google. Initial, Motorola a dat in judecata Apple, iar gigantul american a deschis la randul sau un proces o luna mai tarziu, potrivit Mashable.
Saptamana trecuta, judecatorul Richard Posner de la tribunalul federal din Chicago a respins aproape toate reclamatiile Motorola si a mentinut cerintele Apple. Aceste decizii pareau sa anunte o victorie a Apple, insa judecatorul Posner a anulat procesul, ajungand la concluzia ca nici una dintre parti nu putea sa dovedeasca existenta prejudiciilor.
Apple a dorit ca tribunalul sa emita un ordin privind restructionarea produselor Motorola, dar Posner a declarat ca acest lucru ar fi "contrar interesului public".
Posner insa a revenit la decizia sa si a oferit o audiere reprezentantilor Apple pentru o posibila interdictie. Daca audierea oficialilor Apple are succes, compania americana ar putea restrictiona sau limita cresterea iPhone-urilor care ruleaza sistemul de operare Android si ar putea dobandi mai multa putere pe piata afacerilor cu licente, in cadrul carora companiile cad de acord intre ele sa realizeze un schimb de tehnologii. mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 19:24
Apple Inc a petrecut mai mult de trei ani luptand cu rivalii sai in razboiul brevetelor. Evolutiile recente ale celor doua procese cheie desfasurate la tribunalele din SUA nu favorizeaza Apple.
Miercurea trecuta, curtea federala din Chicago a anulat procesul Apple impotriva Motorola Mobility, divizia Google Inc, care produce dispozitive ce ruleaza sistemul de operare Android. S-a decis ca procesul sa inceapa saptamana aceasta, potrivit Reuters.
Tribunalul federal din San Jose, California, a spulberat sperantele Apple privind stoparea lansarii smartphone-ului Samsung Galaxy S III, care functioneaza tot cu sistemul de operare Android. Intarzierile aparute in aceste procese blocheaza eforturile Apple de a obtine verdicte rapide si favorabile.
Apple a inceput razboiul brevetelor din anul 2010, in cadrul incercarii sale de a limita cresterea sistemului de operare Android pe piata. Anul trecut, Android a dominat piata, fiind cea mai bine vanduta platforma mobila. Competitorii Apple spun ca producatorul iPhone se foloseste de brevete pentru a avea o cota de piata cat mai mare.
O victorie clara intr-unul din procesele desfasurate in Statele Unite ale Americii ar putea oferi Apple avantaje importante in negocierea afacerilor privind licentele din afara tribunalului, in cadrul carora companiile ajung la acorduri legate de tehnologiile brevetate.
"Punctul mort in care s-a ajuns acum este mai mult o victorie pentru companiile acuzate de incalcarea brevetelor decat... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 08:16
Un avocat care reprezinta firma Apple a spus ca producatorul de iPhone si Ipad ar putea incerca sa obtina un ordin de la Tribunal pentru a interzice lansarea Samsung Galaxy S III in Statele Unite ale Americii.
La audierea de marti de la tribunalul federal din San Jose, California, avocatul Josh Krevitt a spus ca Apple ar putea depune o cerere pentru obtinerea unui ordin temporar de restrictie in cazul Samsung cel mai devreme vineri, potrivit Reuters.
Apple a dat in judecata Samsung anul trecut pentru incalcarea unor patente, acuzand compania sud-coreeana de faptul ca a copiat anumite caracteristici ale iPhone. Samsung a introdus rapid o actiune similara impotriva grupului american, iar cei doi giganti se judeca in prezent in aproximativ 30 de procese in zece tari, pe patru continente.
Comentariile Apple vin la o zi dupa ce Samsung Electronics, compania cu cele mai mari vanzari de smartphone-uri din lume, a extins atributiile directorului executiv pentru a supraveghea strategia corporate in cadrul intregului grup Samsung - un conglomerat format din mai mult de 80 de companii.
Apple a depus cereri saptamana aceasta pentru a interzice comercializarea Samsung Galaxy S III su Samsung Galaxy Nexus. Precomenzile pentru Samsung Galaxy S III au ajuns la noua milioane de unitati in intreaga lume.
Produsele din gama Galaxy ruleaza cu sistemul de operare Android, dezvoltat de Google. Echipei de avocati ce reprezinta Samsung in acest proces i s-au alaturat si cativa... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 11:30
Un tribunal din Shanghai a respins joi cererea companiei chineze Proview Technology de a interzice vanzarile de tablete iPad in oras, in cadrul unui conflict juridic mai larg referitor la drepturile Apple asupra acestei marci in China.
Tribunalul a luat decizia in urma audierilor care au avut loc miercuri, constatand ca Proview Technology nu a prezentat dovezi suficiente care sa ii sustina cererea.
Proview Technology a sustinut ca este proprietara marcii iPad in China si ca vrea sa obtina o hotarare judecatoreasca pentru a obliga Apple sa opreasca vanzarile tabletelor PC in Shanghai, unde compania americana detine trei magazine.
Curtea a constat insa ca nu exista dovezi ca tabletele iPad "constituie o incalcare a marcii comerciale".
Pe site-ul tribunalului se mai arata ca "nu exista nicio lege sau reglementare care sa interzica Apple ca continue comercializarea iPad".
Este foarte rar ca o companie din China sa acuze o companie straina de incalcarea marcii comerciale. In schimb, se intampla frecvent ca firme straine sa reclame incalcarea proprietatii intelectuale de catre companii chineze.
Proview vrea compensatii, dar Apple a platit 55.000 dolari pentru numele iPad
Potrivit Wall Street Journal, Proview Technology ar putea cere Apple compensatii de pana la doua miliarde de dolari, dupa ce in urma cu peste doi ani a vandut cu 35.000 de lire sterline marca grupului american.
Conform unor documente detinute de Apple, care includ emailuri si un contract,... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 19:37