Membrii Consiliului Investitorilor Straini (FIC) se declara dezamagiti de discursul care incearca sa sugereze ca "strainii" doresc sa faca rau Romaniei si care antagonizeaza companiile mari cu cele mici, cele romanesti cu cele straine sau mediul privat cu cel public, potrivit unui comunicat al organizatiei.
"Rolul in economie al companiilor romanesti cu capital strain este o tema care revine din ce in ce mai des in prim planul discursurilor publice si politice. Membrii Consiliului Investitorilor Straini (FIC) sunt dezamagiti de acest discurs care incearca sa sugereze ca" strainii "doresc sa faca rau Romaniei, si care antagonizeaza companiile mari cu cele mici, cele romanesti cu cele straine sau mediul privat cu cel public. O tara cu o societate dezbinata nu este o tara mai usor de condus, ci pur si simplu este o tara mai saraca", se arata in document.
Conform comunicatului, companiile straine din Romania angajeaza aproximativ 1,3 milioane de oameni, un sfert din forta totala de munca a tarii, produc aproape jumatate din cifra de afaceri a Romaniei si mai mult de jumatate din exporturi.
Aceste companii au o contributie insemnata la veniturile statului roman prin impozite pe venit, pe profit, contributii sociale, TVA, accize si alte taxe speciale sau locale.
"Desi aceste informatii sunt publice, reprosurile complet nefondate in tonalitati cu intensitate diferita ating aceeasi tema, profiturile. Daca firmele straine au profituri mici, li se reproseaza ca nu... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 14:44
Romania se confrunta cu o situatie dificila in ceea ce priveste disponibilitatea fortei de munca, atrage atentia Consiliului Investitorilor Straini (FIC).
Este pentru prima data din 2015, de cand FIC realizeaza un indice de perceptie in randul membrilor sai, cand majoritatea respondentilor a declarat ca Romania nu mai este competitiva din punctul de vedere al disponibilitatii fortei de munca calificate. In urma cu doi ani doar un sfert dintre respondenti reclamau probleme legate de lipsa fortei de munca.
"De fiecare data cand FIC a publicat rezultatele semestriale ale indicelui de perceptie, am atras atentia ca acest indicator se deterioreaza accelerat. Acum exista tot mai multe indicii din randul companiilor membre care, coroborate cu alte date si analize publice, arata ca Romania se confrunta cu o situatie dificila privind disponibilitatea fortei de munca", se arata intr-un comunicat al Consiliului Investitorilor Straini.
In ceea ce priveste fiscalitatea, in martie 2017, o treime dintre respondenti declarau ca Romania este lipsita de competitivitate in domeniul fiscal. A urmat apoi o deteriorare semnificativa in septembrie 2017 si martie 2018, cand doua treimi dintre respondenti au afirmat acelasi lucru.
"Consideram ca anunturile publice repetate de schimbare a politicilor fiscale, fara a fi urmate de studii de impact si consultari adecvate, au condus la aceasta opinie", subliniaza FIC.
Insa, in ultimul sondaj se observa o imbunatatire a acestui indicator,... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2018, ora 16:25
Un sondaj realizat de Consiliul Investitorilor Straini indica faptul ca doar in ultime sase luni increderea membrilor sai in economia romaneasca a scazut cu 54%. Rezultatele studiului numit Business Sentiment Index indica si faptul ca sansele Romaniei de a atrage investitii straine majore sunt, in acest moment, foarte reduse.
Redam integral concluziile la care a ajuns Consiliul Investitorilor Straini, potrivit unui comunicat postat de organizatie pe siteul propriu:
Peste 70% dintre respondentii care au luat parte la realizarea Business Sentiment Index au spus ca in ultimele 6 luni (perioada de referinta) li s-a diminuat increderea in mediul autohton de afaceri si considera ca acesta s-a deteriorat.
Aceste cifre nu sunt de bun augur pentru Guvern, in conditiile in care printre prioritatile acestuia se numara cresterea nivelului investitiilor straine in economia romaneasca, obiectiv greu de atins in aceste conditii.
FIC Business Sentiment Index demonstreaza ca exista mai multe constrangeri structurale care impiedica realizarea de noi investitii, Astfel, dintre respondenti:
68% cred ca forta de munca disponibila nu e suficient de competitiva, in comparatie cu cea din alte tari din regiune;85% considera ca sistemul fiscal este necompetitiv, fapt pe care il punem in deosebi pe seama modificarilor aduse Codului Fiscal si a lipsei modernizarii administratiei fiscale;96% intampina dificultati din cauza legislatiei neclare si in permanenta schimbare;92% au... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 15:19
Senatul a adoptat marti proiectul de lege privind parteneriatul public-privat, care prevede stabilirea unui cadru juridic necesar printre altele pentru crearea de locuri de munca si atragerea de investitii straine.
Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege are ca scop crearea unui cadru juridic adecvat in vederea atragerii de resurse financiare private pentru realizarea de proiecte publice, atragerea de investitii straine, crearea de locuri de munca, imbunatatirea performantelor sectorului public in implementarea proiectelor publice, identificarea de noi posibilitati de atragere de fonduri europene.
Principalele modificari avute in vedere vizeaza modul de initiere a proiectului de parteneriat public-privat institutional si contractual, modul de constituire a societatii de proiect, posibilitatea utilizarii fondurilor publice si a celor europene, regimul public si regimul garantiilor ce pot fi constituite de compania de proiect, prevederile din continutul contractului de parteneriat public-privat, clauzele minimale ale contractului si durata acestuia.
Autoritatea competenta in implementarea legii este Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, care va emite si normele de aplicare.
La nivelul legislatiei nationale, proiectul de lege abroga in integralitate prevederile Legii parteneriatului public-privat nr. 178/2010, avand in vedere, in principal, suprapunerea de reglementare si similitudinile cu Ordonanta de urgenta a... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 12:42
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anuntat, joi seara, la Suceava, ca la sfarsitul lunii martie va incepe discutiile privind strategia de reindustrializare care ar putea fi finalizata in septembrie, avand o componenta de parcuri industriale care sa atraga investitori.
Vosganian a spus, intr-o conferinta de presa, ca parcurile industriale sunt o componenta a strategiei de reindustrializare pe care a inceput-o la nivel conceptual.
"Pe 28 martie vom avea o prima discutie cu cei care vor alcatui aceasta strategie. Sunt reprezentanti ai industriilor, reprezentanti ai unor mari companii, reprezentanti ai bancilor, sefi de institute ale Academiei Romane, reprezentanti ai presei si cateva dintre figurile emblematice din economia Romaniei. Speram ca pana in septembrie sa elaboram o strategie concreta", a spus Vosganian.
Ministrul Economiei a subliniat ca o componenta o constituie parcurile industriale care au ca rol sa angajeze forta de munca, mai ales in zonele universitare, dar si sa atraga investitori care beneficiaza de anumite facilitati ce tin de utilitati, de proximitatea asezarilor urbane si centrelor de comunicatii.
El a spus ca la Suceava a fost identificat deja terenul, la Iasi, de asemenea, a fost identificat un teren din patrimoniul Fortus SA, la Brasov un teren din patrimoniul Rulmentul, la Bucuresti exista in lucru un astfel de spatiu si ca se discuta despre extinderi la Ploiesti si la Cluj-Napoca.
"Incercam sa cream o harta a parcurilor... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 09:44
Noi bonusuri vor primi companiile autohtone si straine care vor investi in Bulgaria.
Ministerul Economiei, Energiei si Turismului a pregatit un proiect de amendare a legii pentru incurajarea investitiilor prin care spera sa faca tara mai atractiva pentru investitori, in comparatie cu alte state din zona, precum Romania, Serbia sau Cehia, scrie cotidianul sofiot Standart.
Proiectul prevede ca investitorii sa fie scutiti de plata contributiilor pentru asigurare sociala si de sanatate pentru angajatii lor, timp de doi ani. Aceasta facilitate nu va fi aplicata insa imediat dupa inceperea vreunui proiect de investitii, conditia fiind ca intreprinderea sa functioneze 12 luni inainte ca statul sa inceapa sa plateasca contributiile pentru asigurare.
De aceasta noua facilitate vor putea sa benficieze si companii deja existente, dar acestea vor trebui sa creeze noi locuri de munca, a explicat Elena Pistovkoleva, directorul departamentului de investitii din Ministerul Economie. Pistovkoleva afirma ca masura nu va afecta in mod negativ bugetul de stat, ci, dimpotriva, ea va avea un efect benefic.
Intr-un alt articol, Standart scrie ca Bulgaria va oferi Israelului pamant arabil in schimbul unor tehnologii agricole avansate. In timpul sedintei comune ale celor doua guverne care va avea loc in Israel, la 11 septembrie, ministrul bulgar al agriculturii Miroslav Naidenov va propune omologului sau israelian crearea unui complex de prelucrare a fructelor si legumelor.... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 14:25
Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan, considera ca se face prea putin pentru investorii romani, in schimb mesajul public este orientat catre atragerea de investori straini, existand disponibilitatea pentru compromisuri.
"Public, plangem dupa investitori straini si suntem dispusi sa facem compromisuri, dar facem mai putin decat am putea pentru a sprijini investitorii autohtoni. Romanii simt astfel ca nu intereseaza ceea ce fac ei", a declarat joi Cristian Parvan, in cadrul unei conferinte pe tema capitalului romanesc.
Acesta a explicat ca, potrivit datelor de INS, investitiile s-au ridicat in 2011 la 64 miliarde lei.
"Daca luam in calcul executia bugetara, care arata ca s-au alocat 23 miliarde de lei pentru cheltuieli de capital, iar investitiile straine se ridicau la circa 4,5 miliarde lei, asta inseamna ca investorii autohtoni au adus peste 30 miliarde de lei", a explicat Parvan. mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 16:03
Autoritatile din Romania ar trebui sa faca eforturi mult mai sustinute, dupa semnarea Tratatului fiscal, pentru a atrage investitorii straini, care sa aduca si bani la buget, dar si sa creeze locuri de munca, considera consultantul financiar Bogdan Baltazar.
"Pentru Uniunea Europeana, vremea relaxarii fiscale s-a incheiat. Dupa trei ani grei de criza, din pacate trebuie sa stranga si mai tare cureaua si sa cheltuie banul public cu atentie maxima. Romania nu face exceptie, iar ca stat semnatar va avea o autonomie redusa in deciziile privind cheltuielile bugetare.
In conditiile in care investitiile nu mai sunt prioritatea statului roman, este cu atat mai important ca autoritatile sa faca eforturi mult mai sustinute pentru a atrage investitori privati, in special investitii straine care sa aduca si bani la buget si care sa creeze locuri de munca, atat de necesare in vremuri de criza", spune Bogdan Baltazar.
Declaratia este facuta in contextul in care Romania a semnat vineri, la Bruxelles, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul uniunii economice si monetare. Prin disciplina fiscala pe care o impune, tratatul este vazut ca un instrument care sa duca sa crestere economica durabila, ocuparea fortei de munca, competitivitate si coeziune sociala in Uniunea Europeana. In acelasi timp, aceeasi disciplina fiscala risca sa limiteze disponibilitatea statelor semnatare catre investitii.
"Este trist si revoltator faptul ca Romania nu are proiecte... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 09:07
Romania trebuie sa recupereze pe partea absorbtiei fondurilor europene, sa creeze un cadru pentru atragerea investitorilor straini si sa devina un exportator net, in paralel cu modenizarea administratiei publice, pentru o crestere sustenabila, a spus miercuri Peter Harrold, country director al Bancii Mondiale.
Reprezentantul Bancii Mondiale a afirmat ca exista anumite politici de viitor, de importanta critica, care pot sustine cadrul de crestere pentru Romania in viitor. Printre acestea, Peter Harrold a enumerate modernizarea administratiei publice si consolidarea unui cadru competitiv de atragere a investitorilor straini.
Un alt element de crestere pentru Romania este cel legat de finantarile venite de la UE.
"Romania, de foarte mult timp, a avut cea mai mica rata de absorbtie din multe tari europene si este o provocare de a rezolva aceasta problema. Recomandarea pentru Romania ar fi sa gazduiasca un campionat mondial pentru ca ar putea invata de la polonezi", a adaugat reprezentantul BM.
De asemenea, masurile viitoare trebuie sa aiba in vederea revenirea la statut de exportator net.
"Romania este un importator net. Este o chestiune care trebuie avuta in vedere si trebuie sa incercam sa schimbam acest lucru - de la importator net de produse alimentare sa se revina la exporator. Romania a avut un potential pe partea de exporturi agricole si trebuie sa se revina", este de parere Peter Harrold.
Oficialul BM a adaugat ca se asteapta la un proces de recuperare in cazul... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 13:27