Derularea proiectului Timisoara - Capitala Culturala Europeana in 2021 ar fi meritat sa urmeze exemplul fostelor capitale culturale europene Plodiv (Bulgaria) si Matera (Italia), care au inceput pregatirile de organizare cu cel putin doi ani si jumatate inainte, atrage atentia, intr-o scrisoare deschisa, Sever Avram, director regional al Reprezentantei Destinatiilor Dunare-Marea Neagra in cadrul Centrului International al Destinatiilor de Excelenta (CED).
Petitia este adresata ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, presedintelui Consiliului Judetean Timisoara, Calin Dobra, si "decidentilor si iubitorilor Timisoarei".
"Fondurile alocate declansarii proiectului de anvergura pe care il reprezinta detinerea magistraturii de Capitala Culturala Europeana au sosit in timp util, atat din partea Ministerului Culturii, cat si din partea Comisiei Europene si Consiliului Judetean, insa veriga slaba pare sa fie in continuare situatia extrem de preocupanta si de jenanta in care se afla comunitatea timisoreana, per ansamblu, in asumarea responsabila si profunda a implicatiilor pe care acest titlu ar fi meritat sa le aiba.
Anume, aflandu-ne in perioada de pregatiri, ar fi meritat sa urmam exemplul fostelor capitale culturale europene Plodiv (Bulgaria) si Matera (Italia), care au inceput pregatirile de organizare cu cel putin doi ani si jumatate inainte (...) Sa fim intelesi, este foarte frumoasa si idilica ideea de a ne legana cu faimosul slogan 'Tot Banatu-i fruncea', insa, in... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 11:47
Trasatura specifica a oraselor care primesc multi vizitatori este posibilitatea de a caza calatorii care vin de pe alte meleaguri. Numarul hotelurilor este important, dar rata de ocupare este indicatorul cel mai potrivit pentru a masura interesul turistilor de pretutindeni pentru o anumita locatie.
Echipa motorului gratuit de cautare pentru calatorii momondo.ro a studiat cautarile de hoteluri din 143 de orase-capitala din intreaga lume pentru a afla care sunt locatiile care atrag cei mai multi turisti si unde ar trebui sa se astepte la cele mai mari si cele mai mici preturi pentru cazare.
Cele mai solicitate capitale din lume
Cea mai cautata capitala este Londra, metropola Marii Britanii, urmata de Paris si Amsterdam.
Orasele europene domina clasamentul, ocupand primele 7 pozitii in ierarhia atragerii turistilor. Istoria bogata, bogatiile naturale, nivelul de trai, sau normele de igiena specifice statelor din vestul continentului contribuie impreuna la dezvoltarea industriei turismului.
Intre capitalele tarilor europene Bucuresti ocupa locul 28, fiind intrecut de Belfast (Irlanda de Nord), Cardiff (Tara Galilor) si Riga (Letonia).
La nivel mondial, capitala tarii noastre se afla pe locul 61, depasind Tbilisi, capitala Georgiei, dar atragand mai putini turisti decat Beirut (locul 60) sau Jakarta (locul 59).
Primele 10 pozitii din clasamentul tarilor atractive de pe mapamond si media preturilor pentru o noapte de cazare:
Londra (182 EUR)
Paris (166... mai mult
Miercuri, 21 August 2019, ora 12:16
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) trebuie sa investigheze toate tranzactiile care s-au efectuat miercuri la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pentru ca ce s-a intamplat pe bursa este practic o baie de sange, iar pierderi de 10-15-20% si cresteri ulterioare nu sunt sanatoase absolut deloc pentru o dezvoltare sustenabila a pietei de capital, care se doreste a fi un motor important de finantare a economiei romanesti, considera Cristian Agalopol, reprezentant al AmCham si task force lider Piete financiare, in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).
De asemenea, specialistul atrage atentia ca astfel de initiative pot conduce la manipularea pietei de capital.
"Ne-am pus intrebarea daca aceasta ordonanta (privind noile masuri fiscal-bugetare - n. r.) va avea un impact, pentru ca ea deja produce efect. Doar initierea acestei ordonante a muscat serios azi din piata de capital, care trece, poate, prin cel mai greu moment al ei de la infiintare, Bursa de Valori fiind practic ingenuncheata doar la ideea ca aceasta ordonanta ar putea trece, iar ceea ce s-a intamplat astazi pe bursa este practic o baie de sange, o baie de sange pe care eu, in cei 20 de ani de activitate in piata de capital, nu am reusit s-o vad in Romania", a spus acesta, intr-o conferinta de presa.
Potrivit lui Cristian Agalopol, au existat companii care au fost aproape de a fi suspendate de la tranzactionare, fiind afectate cu o pierdere de 20% din pretul de piata.
"Mai mult de atat, piata... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 23:58
In articolele anterioare am prezentat atat o perspectiva a finantarii in Romania, cat si a business angel-ului, ca alternativa la sursele clasice pentru atragerea capitalului. Precum am mentionat in trecut este mai important ca antreprenorul sa inteleaga ca suma de bani pe care o cere trebuie sa fie sustinuta de un nivel de informare pe masura. Continuand pe acest fir, sunt de parerea ca finantarea ca proces necesita o atentie sporita.
Principalul obiectiv al unui startup este crearea unei afaceri de succes. Finantarea este un pas pentru realizarea acestui obiectiv, nu un sfarsit de linie in sine. Menirea ei este sa sprijine strategia de dezvoltare a afacerii si este important ca aceasta sa fie aliniata obiectivelor companiei. Responsabilitatea executarii procesului de finantare este a antreprenorului, iar alegerea unor surse gresite sau estimarea gresita a nevoilor reale ale companiei pot conduce la esecul initiativei de afaceri.
Ca la orice maraton, in afaceri ai suisuri si coborasuri. Implicit, nici finantarea nu vine de la sine. Companii de renume au fost refuzate de finantatori inainte de a reusi sa obtina fondurile de care au avut nevoie pentru a excela (si momentul in sine a fost inca un suis). Determinarea, persistenta, ambitia sunt calitati care se rasfrang asupra procesului de finantare, reprezentand uneltele ce va vor sustine atunci cand presiunea creste. De asemenea, o planificare simpla continand tinte si indicatoare masurabile va va mentine pe drumul... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 08:18
Transelectrica intentioneaza sa lanseze in noiembrie o emisiune de obligatiuni cu maturitate de cinci ani, prin care sa imprumute circa 200 milioane lei (45 milioane euro) de la investitori institutionali, pentru refinantarea unor credite si pentru completarea necesarului de finantare a investitiilor.
"Directoratul societatii, la recomandarea Consiliului de Supraveghere, a decis initierea procedurilor unei prime emisiuni de obligatiuni corporative, care sa contribuie la imbunatatirea lichiditatii societatii, la reducerea expunerii valutare si la diversificarea surselor de finantare pe termen lung.
Suplimentar, o emisiune de obligatiuni s-ar constitui intr-un prim pas spre cresterea vizibilitatii costurilor de finantare ale Transelectrica, in special aferente programului de investitii, cu efecte pozitive anticipate in ratingul societatii (astazi Ba2) si nu in ultimul rand asupra costurilor de finantare si a valorii de piata a companiei", se arata intr-un comunicat transmis, joi, de companie, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Emisiunea de obligatiuni trebuie aprobata si de actionari, intr-o AGA.
Oferta de obligatiuni ar urma sa fie finalizata in doua jumatate a lunii noiembrie, cand titlurile vor fi listate la BVB. Obligatiunile vor avea o dobanda fixa.
"In urma incheierii cu succes a acestei emisiuni, societatea, sub rezerva aprobarii de catre Adunarea Generala a Actionarilor, va considera initierea unui program continuu pe termen mediu, cu cresterea... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 10:55
Banca Transilvania (TLV) vrea sa imprumute 30 milioane euro printr-o emisiune de obligatiuni convertibile, cu maturitate de pana la 7 ani si pentru care ar putea plati o dobanda anuala cu 6 - 6,25 puncte procentuale peste EURIBOR la sase luni, rata situata in prezent la 0,406%.
Emisiunea de obligatiuni a fost aprobata de actionari in luna aprilie, iar conditiile generale ale emisunii au fost publicate recent pe site-ul bancii.
Consiliul de Administratie urmeaza sa stabileasca termenii finali ai emisiunii, iar pentru aceasta trebuie sa primeasca imputernicire de la actionari, intr-o AGA programata pentru 30 octombrie.
Potrivit conditiilor generale, dobanda ar urma sa fie platita semestrial, pe 15 ianuarie si pe 15 iulie, iar rambursarea se va face la scadenta.
"Perioada optiunii de conversie va incepe la 15 luni dupa emisiunea de obligatiuni si va expira la data care survine mai tarziu dintre (a) data de scadenta a obligatiunii; si (b) data finala de rambursare a obligatiunii. Pretul de conversie va fi determinat ca si pretul mediu ponderat cu volumul tranzactiilor pentru 90 zile de tranzactionare anterioare datei de conversie, luand in considerare operatiunile Bursei de Valori Bucuresti pe piata regulata, ajustate pentru orice operatiune de fractionare a actiunilor", se arata in conditiile generale.
Cea mai recenta emisiune de obligatiuni convertibile a Bancii Transilvania a fost in 2005, cand banca a emis obligatiuni cu o maturitate de cinci ani prin care... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 08:37
Atragerea de capital suplimentar in economie prin intermediul bursei a reprezentat subiectul discutiilor dintre directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Victor Cionga, si presedintele Bursei din Sofia, Ivan Takev.
Discutiile dintre Victor Cionga si Ivan Takev au avut loc in cadrul unei reuniuni economice, la Viena, organizata de Bursa de Valori din Viena si CEE Stock Exchange Group, anunta Agerpres.
Companiile beneficiaza de privatizari prin intermediul Ofertelor Publice Initiate (IPO), care dezvolta competitivitatea si sprijina economia nationala, au concluzionat participantii la reuniunea economica de la Viena.
Participantii la reuniune avertizeaza ca "investitorii privesc cu prudenta ofertele publice initiale, intrucat pietele de capital sunt dominate in prezent de mediul politic. Cu toate acestea, companiile si investitorii sunt din ce in ce mai interesati de obligatiunile emise de companii".
"Desi in general credem ca piata de origine este locul cel mai potrivit pentru listarea companiilor, suntem convinsi, de asemenea, ca Bursa din Viena este o alternativa excelenta pentru companiile din zona ECE care sunt interesate de o dubla listare", arata Michael Buhl, membru al Consiliului de Administratie in cadrul Bursei de Valori din Viena si CEE Stock Exchange Group.
Experti din regiune au discutat despre atractivitatea companiilor din zona ECE pentru investitori, analisti si banci de investitii, in contextul actual al pietei de capital.
Europa... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 15:28
Din cauza crizei datoriilor suverane din zona euro, bancile europene nu mai au posibilitatea de a atrage capital asa de usor ca inainte.
Economistii sustin ca, pentru subsidiarele romanesti ale bancilor din Vest, problema nu o reprezinta asigurarea capitalului propriu, ci a finantarii activitatii.
Strangerea de capital a devenit "practic imposibila" pentru bancile europene, a declarat presedintele director general al Societe Generale, Frederic Oudea. Criza datoriilor suverane din zona euro a facut mult banci de pe continent dependente de lichiditatile oferite de Banca Centrala Europeana. Simultan, institutiile financiare europene, la fel ca si bancile din intreaga lume, sunt obligate sa-si intareasca rezervele de capital in conformitate cu normele Basel III.
"Investitorii nu au incredere. Strangerea de capital a devenit practic imposibila", a declarat Frederic Oudea, alaturandu-se altor directori de banca care cer o mai mare flexibilitate si o relaxare a cerintelor de capital in acest moment dificil pentru sectorul bancar.
Sucursalele romanesti adopta politica bancii-mama
Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca bancile romanesti, in proportie covarsitoare cu capital strain, intampina aceleasi probleme ca cele din tarile de origine, deci, si pentru ele acumularea de capital in tezaurul bancii chiar reprezinta o problema reala.
Totusi, asta nu inseamna ca sucursalele est-europene ale bancilor din Europa de Vest nu pot implementa o... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 08:14
Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu, a declarat vineri ca marea problema a Romaniei o reprezinta lipsa capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale, fonduri prin care ar trebui sa fie atras capital strain necesar dezvoltarii tarii, anunta NewsIn."Noi poate ne uitam aici si injuram bancile straine. Sigur ca da, sunt banci care au interesele lor. Venite din lumea mare, trimise de mamele lor aici sa faca profit. Dar sigur ca, facand profit, ne ajuta si pe noi sa facem profit si economie. Insa ce capital avem noi aici, in tara?
Ce banci am putea sa punem la punct, sa punem pe picioare ca sa crediteze economia, asa cum ne-am dori noi? Nu avem. Si atata vreme cat bugetul este in situatia in care este, la ce sa speram? Singura noastra solutie este sa reusim sa atragem capital strain", a declarat Vasilescu in cadrul unui seminar.Acesta a mentionat ca nu se face ceea ce tebuie in Romania pentru atragerea de investitii straine, in conditiile in care istoria a aratat ca tara noastra nu se poate dezvolta la parametri normali fara capital strain, care ar putea veni prin intermediul fondurilor structurale."Raman marea problema a Romaniei acele fonduri structurale, care sunt o realitate, nu o iluzie. Noi in Romania suntem obisnuiti sa ni se dea. Ori aceste fonduri nu se dau, ele trebuie sa fie absorbite.
Ca sa fie absorbite, trebuie sa avem proiecte, proiecte de infrastructura, inclusiv pentru agricultura. Zeci de miliarde de euro stau in... mai mult
Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 14:35