Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri seara ca spitalul privat Metropolitan din reteaua Monza va intra, incepand de joi, in reteaua de suport COVID si va avea 30 de paturi ATI.
"Maine dimineata la 8 jumate ma duc. V-am zis de primul spital privat care intra in reteaua de suport COVID, e vorba, pot sa spun acum, de spitalul Metropolitan din reteaua Monza. Maine finalizam toate pregatirile. Omul nu plateste, acolo toate serviciile vor fi decontate cum sunt decontate serviciile pentru spitalele publice. In plus, si personalul detasat care se duce acolo nu este platit de spitalul respectiv. De altfel, el a mai functionat, dar fara sectii de terapie intensiva, a mai functionat in perioada starii de urgenta. E foarte important, pentru ca vom avea inca 30 de locuri capacitate de tratare in ATI si probabil 30-40 de locuri care, chiar daca nu reprezinta sectii de terapie intensiva, vor avea oxigen, adica vor putea permite tratarea persoanelor care nu necesita neaparat ventilare mecanica, ci necesita oxigenare", a afirmat Orban la Romania TV.
Premierul a amintit faptul ca multi rezidenti din anul terminal isi desfasoara activitatea in prima linie, dar a fost adoptata si o ordonanta prin care studenti din anul terminal au intrat in "dispozitivul de lupta anti-COVID pe baza unui contract de voluntariat".
CITESTE SI:
Dupa opt luni de judecata, magistratii din Capitala declina procesul Sorinei Pintea, acuzata de spaga, la Tribunalul Maramures
Turcia a fost... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 22:52
Premierul Ludovic Orban a afirmat luni, 9 noiembrie 2020, ca sunt facute constant eforturi pentru cresterea numarului de paturi la ATI si a precizat ca la Malaxa exista "un spital privat cu care s-a discutat si care pune la dispozitie un spital cu 30 de paturi la terapie intensiva".
De asemenea, la Victor Babes este prevazuta o crestere cu cel putin 10 paturi la ATI. "La Bihor exista o solicitare de integrare a unui alt spital privat care are 30 de paturi de terapie intensiva si mai multe paturi conectate la oxigen de a intra in lupta anti-COVID", a adaugat seful Executivului.
"De la inceputul pandemiei, suntem intr-un efort constat de crestere a numarului de paturi din sectiile de terapie intensiva, dar si a numarului de paturi din spitale, care nu sunt in sectii de terapie intensiva. Evident ca am crescut semnificativ acest numar de paturi in sectiile ATI si actionam in continuare pentru a creste numarul de paturi din sectiile de terapie intensiva pentru pacienti", a declarat Ludovic Orban, intrebat luni cum stam cu numarul de paturi si de medici la sectiile de terapie intensiva.
El a explicat ca la spitalul Malaxa ar trebui ca intr-o saptamana sa fie functionale toate paturile care vor fi puse la dispozitie de un spital privat.
"De exemplu, in Bucuresti, conform planului e prevazuta o crestere de paturi la spitalul Malaxa unde este necesara realizarea unei instalatii de oxigen. Exista un spital privat cu care s-a discutat si care pune la dispozitie un spital... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 18:24
Spitalul municipal din Aiud va trece in categoria unitatilor medicale de suport COVID, urmand ca aici sa fie alocate 200 de paturi pentru cazurile medii de infectare cu COVID-19 si 20 de paturi pentru Terapie Intensiva, a declarat miercuri, la Alba Iulia, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.
"Prin ordin de ministru se va trece Spitalul Aiud in randul spitalelor de suport COVID. Acolo vom avea pana in 200 de paturi pentru patologie medie si 20 de paturi pentru Terapie Intensiva. In continuare, pana se va operationaliza Terapia Intensiva la Aiud, in 7-10 zile, Spitalul Judetean va asigura Terapia Intensiva pentru pacientii critici", a aratat ministrul Sanatatii.
Nelu Tataru s-a intalnit miercuri, 4 noiembrie, cu autoritatile din judetul Alba pentru a evalua situatia epidemiologica din zona, precum si capacitatea de extensie a numarului de paturi la Terapie Intensiva.
El a mentionat ca din analiza efectuata cu reprezentantii administratiei judetene, in urmatoarea perioada vor mai trebui impuse anumite restrictii in vederea scaderii transmiterii comunitare. Restrictiile vor fi stabilite de autoritati si Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta.
Indicele de incidenta a cazurilor de COVID-19 in judetul Alba este mai mare de 4, iar in municipiul Alba-Iulia depaseste valoarea de 6, a mai precizat ministrul Sanatatii. ...citeste mai departe despre "Un nou spital municipal din Romania va trece in categoria celor de suport COVID-19. Unitatea medicala va avea 20 de... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 17:12
Autoritatile au dat marti, 3 noiembrie 2020, un nou raport ingrijorator, privind situatia epidemiologica din Romania. 7.733 de cazuri noi si 120 de decese au fost inregistrate in numai 24 de ore. La ATI sunt 974 de pacienti internati.
In Romania, potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategica, de la inceputul pandemiei pana in prezent au fost confirmate 258.437 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID - 19).
181.175 de pacienti au fost declarati vindecati.
In urma testelor efectuate la nivel national, fata de ultima raportare, au fost inregistrate 7.733 cazuri noi de persoane infectate cu SARS - CoV - 2.
Distinct de cazurile nou confirmate, in urma retestarii pacientilor care erau deja pozitivi, 1.326 de persoane au fost reconfirmate pozitiv
Doua judete au o rata de infectare de peste 5 la mia de locuitori
Coeficientul infectarilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori calculat de catre DSP pentru Bucuresti este de 3,94. De asemenea, doua judete au rata de infectare de peste 5 la mia de locuitori, iar patru judete au un coeficient de peste 4 la mie.
In total, noua judete si Capitala sunt in scenariul rosu.
Record de decese, in 24 de ore
Pana la aceasta data, 7.273 de persoane diagnosticate cu infectie cu SARS - CoV - 2 au decedat.
"In intervalul 02.11.2020 (10:00) - 03.11.2020 (10:00) au fost raportate 120 decese (70 barbati si 50 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus,... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 13:16
Potrivit sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), este de asteptat ca numarul de pacienti care intra zilnic la terapie intensiva sa ajunga la 100.
"Presiunea asupra sistemului medical este evidenta si a fost anticipata din cresterea numarului de infectari cu COVID-19, iar un procent considerabil din aceste cazuri vor avea nevoie de ingrijiri avansate, chiar de terapie intensiva", a avertizat secretarul de stat Raed Arafat, in cadrul videconferintei Profit Health Forum.
Raed Arafat a aratat ca pandemia de coronavirus a dovedit ca sistemele sanitare nu au fost pregatite pentru o asemenea situatie, iar, avand in vedere cresterea cazurilor de infectari din ultima perioada, este nevoie de adaptarea la noua situatie.
"Noi nu mai vorbim de epidemiologie. Incet, incet intram in logica medicinei de dezastre", a spus Arafat, potrivit Profit.ro.
El a avertizat ca numarul zilnic de cazuri la terapie intensiva va creste substantial.
"Poate acest aflux de pacienti va dura cel putin vreo 4-5-6 saptamani. Or sa vina din urma pacientii care apar acum, cazurile de 3-4-5 mii si, normal, vin din urma si cazurile de terapie intensiva. Daca luam numai 5% din fiecare zi sa intre in terapie intensiva, ne dam seama ca vom ajunge in anumite zile in care vom avea si 100 pacienti care vor intra in terapie intensiva", a explicat Raed Arafat. ...citeste mai departe despre "Raed Arafat: Se poate ajunge si la 100 de cazuri zilnic la ATI" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 13:51
Presedinte al Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, Dorel Sandesc, care este si seful Clinicii ATI a Spitalului Judetean de Urgenta Timisoara, a spus ca modelul suedez de compatere a pandemiei de coronavirus nu se poate aplica in Romania. "Acolo n-au intrat cu Armata peste ei, dar nivelul de responsabilitate a fost mare", precizeaza medicul.
"Toata lumea este fascinata de modelul suedez. Ei, au murit multi la inceput, si ei au o mortalitate dubla fata de noi, raportat la locuitori, dar uite, domnule, ce fain, n-au facut lock-down, n-au inchis, ei vad doar partea asta. Lumea nu ia partea reala ca ei acum controleaza destul de bine pandemia. Si partea reala este implicarea si raspunderea societatii.
Acolo n-au intrat cu Armata peste ei, dar nivelul de responsabilitate a fost mare si acolo se poate merge pe o asemenea abordare. Ma tem ca la noi aceasta nu este posibila in acest moment. Modelul suedez nu poate fi aplicat in Romania: gata, de azi, trecem la el pentru ca tine de un nivel de aplicare. Eu cred ca e inaplicabil ca metoda, adica convingerea populatiei, n-a prea mers, s-a vazut, dar este aplicabil ca stil, adica sa impui aplicarea regulilor.
S-a constatat acum ca, spre deosebire de alte epidemii, transmisia nu e cea standard, de la om la om. Doar 10 pana la 20% dintre cei infectati infecteaza, contamineaza 80 pana la 90% dintre toti pozitivii. Deci, este un model de tip focar", a precizat medicul Dorel Sandesc, in cadrul emisiunii Pressalert... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 12:58
Numarul tot mai mare de pacienti care fac forme severe de COVID-19 a pus presiune pe sistemul medical din Romania. Medicii spun ca este posibil ca in curand sa nu mai avem locuri in spitale.
"Inca am speranta pentru ca trebuie sa luptam impreuna, sa castigam acest razboi foarte dificil si din pacate vedem mai multe dificultiti decat ne-am fi asteptat.
Un calcul matematic arata ca intr-o sapatmana, doua vom ajunge sa nu mai avem locuri in spitale. Numai daca facem "stop joc" de maine, adica fiecare sa poarte masca la fiecare contact, cu orice persoana, si atunci poate nu ne mai contaminam. Trebuie sa fim responsabili, sa constientizam importanta purtarii mastii si a distantarii sociale, pentru ca fara aceste masuri, numarul de cazuri va creste.
Tot matematica, statistica, arata ca la acest numar mare de cazuri exista un numar mare de cazuri de foarte critice si decese in ATI", a declarat Dr. Virgil Musta la Digi 24.
Medicul a mai spus ca nu crede ca in aceste conditii vom avea sarbatori de iarna pentru ca "nu putem sa sarbatorim morti sau sa sarbatorim intr-o situatie in care multa lume e bolnava".
Citeste si:
LISTA celor 30 de tari pentru care se cere carantina la intrarea in Romania. Franta, Olanda si Marea Britanie sunt printre statele din zona de risc ...citeste mai departe despre "Cand ar putea ramane Romania fara paturi in sectiile ATI. Dr. Musta: Daca nu facem "stop-joc", in doua saptamani nu vom mai avea locuri in spitale" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 12:03
Profi Romania a donat 1.000.000 de lei pentru dotarea sectiilor ATI cu ventilatoare si ii roaga pe toti managerii de companii care au posibilitati sa faca un astfel de gest.
Rugamintea vine in mijlocul unei crize care poate ajunge la foarte mari proportii, spun reprezentantii Profi care subliniaza ca acesta este unul dintre putinele momente in viata fiecaruia in care un simplu gest poate salva vieti. "Fiecare zi de amanare inseamna vieti pierdute", se arata intr-un comunicat de presa remis de companie.
"De ce spun asta? Avem informatia clara ca sectiile de anestezie si terapie intensiva (ATI) ale sistemului nostru de sanatate nu au capacitatea, nu sunt pregatite sa faca fata unui volum atat de mare de pacienti cu nevoie de intubare si de APARATE DE VENTILATIE", a declarat Pawel Musial, Director general in exercitiu al retelei PROFI.
Domnul Dorel Sandesc, presedintele ATI din Romania, spune "Daca vine ca un val, ca un tsunami, va bloca sistemul. Romania dispune de 2356 de paturi imediat disponibile, din care 1292 nu au ventilatoare si alte echipamente. Dotarea completa a 1292 de paturi necesita aproximativ 139.000.000 euro".
Pentru a fi salvat, cineva afectat grav de Coronavirus are nevoie sa fie intubat si ventilat timp doua saptamani.
"Este vorba de sume foarte mari de bani si de timp extrem de scurt in care trebuie intervenit. Fiecare zi pierduta in a se mai comanda aceste aparate, in mod real si cu certitudine ne va COSTA VIETI.
Fiecare donatie pentru... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 15:47
Dupa ce medicii ATI de la Spitalul Universitar din Bucuresti i-au trimis, joi, ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, o scrisoare in care o anunta ca, daca regulamentul de sporuri va fi adoptat in forma care este acum in discutie, vor refuza sa mai intre in salile de operatie, exemplul le-a fost urmat de tot mai multi colegi din numeroase judete. Si psihiatrii de la Spitalul 9 din Capitala cer sa fie retrasa de urgenta Anexa 10.
Sorina Pintea spune, insa, ca e surprinsa de solicitari si le pune pe seama faptului ca nu a fost inteleasa, asa ca promite ca le va explica.
Medicii ATI ameninta cu greva peste tot in tara
De joi seara pana vineri la pranz, medicii ATI din peste alte 10 spitale din tara i-au scris Sorinei Pintea.
Este vorba de medicii de la Spitalul Judetean Galati, Spitalul Sf Spiridon Iasi, Spitalul Parhon din Iasi, Spitalul de Urgenta din Targu Mures, Spitalul Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin, Spitalul de Urgenta Petrosani, Spitalul Judetean Mehedinti, Spitalul Colentina, Spitalul Judetean de Urgenta "Plus Brinzeu" Timisoara, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu Timisoara, Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara si Spitalul Judetean de Urgenta Sf Ioan cel Nou din Suceava.
"Privim cu indignare ultimele evolutii ale negocierilor privind regulementul de sporuri ce au in vedere personalul medical care lucreaza in sectiile de Anestezie si Terapie Intensiva. Nu intelegem care e logica stabilirii valorii sporului in sume... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 16:19