Modelul atestatului de producator, pe care producatorii agricoli sunt obligati sa il detina pentru a putea sa comercializeze produsele agricole, a fost aprobat printr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial.
Conform Legii nr. 145/2014, certificatul de producator este inlocuit cu atestatul de producator, document obligatoriu, in baza caruia producatorii pot sa vanda produsele agricole.
Modelul acestui act a fost aprobat prin Ordinul MFP nr. 1846/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 881 din 4 decembrie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data.
Noile reglementari stabilesc ca primarii elibereaza atestate de producator cu respectarea urmatorului regim de completare a acestora.
Descarca documentul oficial si afla care este regimul sau de completare pe AvocatNet.ro. mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 13:41
1Producatorii agricoli persoane fizice care isi vand produsele obtinute in gospodaria proprie vor trebui sa elibereze cumparatorilor niste documente asimilabile unor chitante. De asemenea, acestia vor fi obligati sa detina si un atestat de producator, care va inlocui actualul certificat de producator. Cei care nu vor respecta acesta reguli risca amenzi de pana la 22.500 lei.
Comercializarea produselor agricole in piete va functiona pe baza unor noi reguli, care au intrat recent in vigoare. Mai exact, Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 794 din 31 octombrie 2014 si care a intrat in vigoare pe 3 noiembrie 2014, stabileste ca agricultorii persoane fizice care vand produse agricole proprii vor avea nevoie de noi documente.
Citeste mai multe despre De acum, producatorii agricoli vor fi obligati sa taie chitante "de mana" pentru produsele vandute pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 14:22
Certificatele de producator, care permit prezenta comerciantilor in piete, depasesc productia agricola in sine si vor fi inlocuite cu atestate, eliberate tot de primarii, dar cu avizul asociatiilor de profil, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Vrem sa schimbam modalitatea prin care se acorda certificatele de producator si sa le inlocuim cu un atestat de producator si un carnet de producator. Ne dorim eliminarea, cat mai mult posibil, a intermediarilor din piete. Avem o ordonanta de urgenta care este pe traseul de avizare la celelalte ministere si care sper sa intre cat mai repede in sedinta de Guvern. Procesul de avizare a durat mai mult pentru ca vrem sa tinem cont de parerea Asociatiei Comunelor din Romania, de toate ministerele, care si-au exprimat mai multe puncte de vedere decat ne asteptam", a afirmat Constantin.
Certificatul de producator se elibereaza de catre primarii
"Venea producatorul agricol, solicita, demonstra ca lucreaza si obtinea certificatul de producator. Am constatat ca din pacate sunt in piata mult mai multe certificate de producator decat productiile pe care le avem, Din pacate, sunt oameni care n-au productie, dar au certificate de producator, iar adevaratii producatori nu au loc in piata de ei. Vrem sa securizam zona aceasta, atestatul de producator va fi eliberat de primarie, dar si cu avizul asociatiilor de producator", a adaugat el.
Astfel, cel care vine la primarie si spune ca are cinci hectare cu cartofi va... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 15:59
Noul atestat de producator ar putea fi disponibil de la 1 ianuarie 2014, actul normativ care sta la baza acestui document urmand sa treaca prin Guvern in urmatoarele doua saptamani, a anuntat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, directorul general al ProdCom, Aurel Tanase.
Noul atestat de producator va fi emis de primarie, insa pentru eliberarea lui va fi necesar si acordul asociatiei de producatori din zona respectiva, pentru a evita astfel aparitia fenomenului de specula din piete. Actul normativ care sta la baza acestui document va trece prin Guvern in urmatoarele doua saptamani, astfel incat speram ca documentul va fi disponibil de la 1 ianuarie 2014', a afirmat Aurel Tanase.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, in 15 octombrie, ca in perioada urmatoare vor interveni o serie de modificari in legislatie, menite sa-i protejeze pe producatori in fata intermediarilor care vand in pietele agro-alimentare.
'Certificatul de producator, din pacate, in multe cazuri a fost eliberat...nu stiu cum a fost eliberat. Cred ca stiti mai bine decat mine. Din acest motiv avem propunerea de modificare a ordonantei de urgenta astfel incat sa schimbam certificatul de producator. Nu va mai exista certificat de producator, ci atestat de producator si carnet de producator. Atestatul de producator va fi eliberat de primarie in continuare, dar cu viza asociatiei reprezentative din care producatorii fac parte', a spus Daniel Constantin.
Potrivit ministrului,... mai mult
Duminica, 03 Noiembrie 2013, ora 10:37
Guvernul a aprobat proiectul de hotarare privind schema de ajutor specific acordat producatorilor de lapte de vaca din zonele defavorizate, suma acordata fiind de 22,4 milioane euro, din Fondul European pentru Garantare Agricola (FEGA), a comunicat vineri MADR, potrivit NewsIn.Potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), valoarea ajutorului specific anual se calculeaza in lei, la rata de schimb a Bancii Europene din data de 30 septembrie a fiecarui an in care se acorda ajutorul specific, pentru un plafon maxim de 22.447.205 Euro.
Cuantumul ajutorului specific pe cap de vaca de lapte se calculeaza de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), dupa finalizarea verificarilor, prin raportarea plafonului maxim la efectivul de vaci de lapte eligibile, pana la limita de maxim 100 Euro/cap de vaca.
Ajutorul specific pe exploatatie este acordat din Fondul European pentru Garantare Agricola (FEGA) pentru a compensa dezavantajele specifice zonei, sub forma unei plati suplimentare, calculata si acordata anual, in functie de efectivul de vaci de lapte detinut.
Schema de ajutor se adreseaza producatorilor agricoli, persoane juridice si/sau persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, atestate prin certificatul de inregistrare la Registrul Comertului, crescatori de vaci de lapte, ale caror exploatatii sunt detinatoare de cota de lapte pentru... mai mult
Vineri, 23 Iulie 2010, ora 16:30