Doi barbati si doua femei care si-au dus cei opt copii in Siria in 2014, unde acestia s-au uitat la inregistrari video sangeroase de initiere si la o decapitare, au fost condamnati de un tribunal din Austria la pedepse de pana la zece ani de inchisoare. Ei au fost condamnati pentru ca si-au dus copiii sa traiasca intr-o parte controlata de Statul Islamic a acestei tari devastate de razboi.
Cele doua cupluri si-au dus copiii - cel mai mic in varsta de doi ani - in Siria, in decembrie 2014, potrivit unor documente judiciare de la un tribunal din Graz, unde a avut loc procesul, relateaza The Guardian.
Instalati in locuinte de catre Statul Islamic, copiii au fost pusi sa se uite la inregistrari video sangeroase in vederea initierii, iar un baiat in varsta de sapte ani a asistat la o decapitare.
Unul dintre condamnati, cunoscut drept Hasan O., in varsta de 49 de ani, a negat in timpul procesului ca ar fi membru al Statului Islamic si a spus ca a lucrat ca maseur si a ingrijit luptatori raniti.
"Am auzit la moschee (in Graz) ca poti sa traiesti conform islamului acolo, ca e libertate pentru femei si copii", a spus el instantei.
El a vrut sa stea doar "zece sau 12 zile" acolo, a spus el.
Insa visul s-a transformat in cosmar si au fost nevoiti sa fuga cu familiile din Siria in aprilie 2016.
Turcia i-a extradat ulterior catre Austria, iar copiii au fost preluati de autoritati.
Toti adultii - Hasan O. si sotia sa, Kata O., Enes S. si sotia sa, Michaela S. -... mai mult
Duminica, 04 Iunie 2017, ora 17:28
Noul purtator de cuvant al gruparii teroriste Statul Islamic, Abu Hassan al-Muhajir, a facut prima sa declaratie, in care ii indeamna pe adepti sa duca mai departe seria de atentate declansate impotriva tarilor occidentale, Rusiei si Turciei, adaugand pe lista si Iranul.
Toate tarile mentionate de purtatorul de cuvant al ISIL sunt implicate in lupta impotriva gruparii teroriste fie in Siria, fie in Iran, iar mesajul sau arata ca atentatele ar putea avea un rol hotarator pentru supravietuirea gruparii jihadiste, anunta IB Times.
Inregistrarea difuzata de teroristii Statului Islamic poarta titlul "Va veti aminti de ce v-am spus", iar traducerea efectuata de Rita Katz, director al SITE Intelligence Group, este tulburatoare chiar si pentru expertii in securitate.
"Ii vom ataca in tarile lor. Operatiunile voastre vor face diferenta, vor schimba situatia. Atacati-i in piete, in cluburi, pe drum, in orice loc unde nu se asteapta si faceti sa le friga pamantul sub talpi", se adreseaza al-Mujahir catre adepti.
Puratorul de cuvant al Statului Islamic ameninta cu atacuri imediate asupra Statelor Unite, Rusiei, tarilor membre UE si Iranului, dar insista in mod deosebit asupra necesitatatii declansarii unui val de teroare in Turcia.
Mujahir i-a indemnat pe jihadisti sa ia la tinta "guvernul laic al Turciei, in fiecare punct sensibil de securitate, militar, economic si informational, ca si fiecare ambasada si consulat turc de pe teritoriul altor tari".
Turcia este o... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2016, ora 10:57
In Irak si Siria, lucrurile par sa nu mai mearga multumitor pentru teroristii gruprarii Statul Islamic (ISIL). Teritoriile pierdute, numarul scazut de recruti din ultima perioada si anuntul unei ofensive iminente a trupelor irakiene si americane impotriva "capitalei califatului ISIL", Mosul, par sa prevesteasca sfarsitul gruparii in regiune.
Expertii in securitate cred insa ca nu va fi vorba de o anihilare a gruparii teroriste, ci de o raspandire a terorismului jihadist pe aproape toate continente, principalele tinte fiind, desigur, tarile occidentale, informeaza IB Times.
Spania, o noua tinta
"Occidentul nu trebuie sa isi faca iluzia ca Statul Islamic o sa accepte infrangerea. Ar trebui sa se concentreze pe contracararea a ceea ce pare a fi planul B al gruparii teroriste", sustin Brian Michael Jenkins si Colin Clarke, doi analisti ai Rand Corporation, un think tank american din domeniul securitatii.
Faptul ca adeptii ISIL incep sa se imprastie in cele 4 zari pentru a raspandi teroarea in restul lumii este demonstrat de recenta retinere de catre fortele de securitate din UE a 5 suspecti de terorism, acuzati de formarea unei celule cu ramificatii in Spania, Belgia si Germania.
4 dintre suspecti sunt spanioli, in vreme ce al cincilea este un cetatean marocan. Spania pare sa fi revenit, astfel, in atentia teroristilor jihadisti, in ultimele luni, fortele de securitate din regatul iberic operand 143 de retineri in randul militantilor islamici.
O pagina de... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 13:30
1In ultimii 6 ani, valul de violenta raspandit de diverse grupari extremiste a depasit orice record, panica starnita in randul populatiei fiind aproape de necontrolat.
Atacurile declansate de teroristii sinucigasi intretin starea de confuzie, anchetatorii fiind in imposibilitatea de a prezenta concluzii clare despre factorii care declanseaza gesturi extreme in randul unor personaje vulnerabile la mesajele gruparilor teroriste, arata o analiza Stratfor.
In ape tulburi
Atacurile declansate de gruparile teroriste, in special Statul Islamic, par sa nu aiba o tinta clar stabilita. Franta, Germania, SUA, dar si state din Orientul Mijlociu: Turcia, Yemen, Arabia Saudita, Tunisia etc, pica pe rand in fata valului de violenta raspandit de teroristi.
Stilul atacurilor sinucigase lasa prea putine portite pentru anchetatori de a descoperi factori declansatori ai unor astfel de evenimente.
In cazul masacrului din Orlando-Florida, soldat cu 49 de morti, victimele au fost surprinse intr-un club al minoritatilor sexuale. Atacatorul si-a manifestat adeziunea fata de Statul Islamic in ultimele zile dinaintea atacului, pana atunci abuzand fizic si psihic de restul membrilor familiei.
Folosirea pe post de atacatori a unor personaje cu tulburari psihice pare o metoda imbratisata pe deplin de liderii organizatiei Statului Islamic, dar tintele nu sunt alese doar din randul civililor occidentali.
In Yemen, Malaezia, Bangladesh, Irak sau Turcia, practicanti ai Islamului au fost... mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 11:34
6Masurile de securitate mai stricte adoptate de tarile UE si cele din vecinatatea blocului comunitar nu-i opresc din drum pe teroristii Statului Islamic, care au gasit noi rute pentru a se infiltra in regiune, dezvaluie presa turca, citand oficiali din cadrul serviciilor de securitate.
Teroristii trec, mai nou, prin Azerbaidjan, Cipru si Georgia, pentru a ajunge in Europa, unde au ordin sa comita atacuri sinucigase, informeaza cotidianul Hurriyet Daily News.
Turcia si tarile UE raman tintele favorite ale teroristilor Statului Islamic, dupa ce gruparea a ajuns sa se confrunte cu masive pierderi teritoriale si omenesti in Siria si Irak.
Serviciile de securitate turce avertizeaza ca militantii ISIL din Caucazul de Nord au primit ordin sa atace tinte din Turcia si Azerbaidjan, iar informatiile au fost confirmate si de agentiile straine de spionaj.
Oficialii de la Ankara au emis o alerta privind posibile atacuri sinucigase in cele doua tari inca din luna iunie, iar ziua de 28 a lunii trecute a fost una neagra, atentatele comise la Aeroportul International din Ankara lasand in urma 45 de morti.
Pe 30 iunie, Directoratul Serviciilor de Securitate din Turcia a emis o alerta in care mentiona riscul crescut de atentate cu masini-capcana impotriva unor cladiri oficiale din Ankara, Istanbul si orase din provincia Izmir.
Teroristii Statului Islamic au in vizor oficiali din randul minoritatii kurde, jurnalisti, militari si reprezentanti ai serviciilor de securitate, mai... mai mult
Luni, 11 Iulie 2016, ora 17:03
Oficialii de la Berlin au recunoscut saptamana aceasta ca se asteapta la un val de atentate ale teroristilor Statului Islamic, serviciile de securitate din Germania fiind pregatite sa raspunda unor atacuri la scara larga.
Tomas de Maiziere, ministrul german de Interne, admite ca pierderile teritoriale suferite de Statul Islamic in Irak si Siria reprezinta succese de necontestat ale aliantei internationale, dar cresc riscurile declansarii unor atentate pe continentul european, informeaza IB Times.
Temeri justificate
"Ne temem ca Statul Islamic isi va externaliza si isi va transfera activitatile in Europa, in special din cauza pierderilor suferite in Orientul Mijlociu", a recunoscut oficialul german.
Seful serviciului de informatii interne al Germaniei (BfV), Hans Georg Maasen, a declarat ca agentii sai sunt pregatiti sa intervina in combaterea unor atentate si a unor incidente declansate de militantii ISIS inca de la sangeroasele incidente care au zguduit Parisul si Bruxellesul in ultimele 9 luni.
Unele atacuri au fost deja dejucate, sustine Maasen, care a dat exemplul unei celule de teroristi formate din 3 cetateni sirieni care planuiau un atac in Dusseldorf.
Cu un milion de refugiati musulmani adoptati in cursul anului trecut de catre Germania, seful BfV recunoaste ca se asteapta si la atacuri ale unor "lupi singuratici" infiltrati in randul masei de migranti sau radicalizati dupa intrarea in tara.
17 astfel de indivizi, infiltrati in tara ca... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 14:15
Pericolul schimbarilor climatice, instabilitatea economica din UE si criza refugiatilor palesc in fata temerii pe care europenii o manifesta fata de militantii Statului Islamic, arata cel mai recent sondaj efectuat de Pew Research Center.
Respondenti din 9 state europene din 10 au mentionat gruparea terorista ISIL ca cel mai mare pericol care planeaza asupra Europei, spaniolii si francezii ajungand chiar la procente record de 93, respectiv 91 la suta, informeaza IB Times.
Grecii, singurii cu ochii la criza
Sondajul a fost efectuat in luna aprilie, la putin timp dupa ce in atentatele de la Bruxelles au murit 32 de persoane.
Ca o ironie a sortii, sondajul a fost dat publicitatii in ziua urmatoare masacrului din Orlando, Florida, unde un adept al gruparii teroriste a ucis 49 de persoane intr-un club de noapte.
Singurul stat unde amenintarea teroristilor aproape ca nu are importanta pentru localnici pare sa fie Grecia, 95% dintre eleni aratandu-se preocupati mai degraba de criza financiara care a ingenuncheat tara si de instabilitatea economica la nivel global.
Refugiatii, spaime diferite
In privinta refugiatilor insa, parerile europenilor sunt impartite. 73% dintre polonezii intervievati de echipele Pew Research Center se declara speriati de sosirea unui numar mare de refugiati in tara lor.
La polul opus, germanii si suedezii sunt alarmati doar in proportie de 31, respectiv 24 la suta de sosirea acestora, in ciuda faptului ca cele doua tari detin... mai mult
Marti, 14 Iunie 2016, ora 17:11
1Un fost luptator al-Qaida, devenit intre timp spion britanic, sustine ca liderii Statului Islamic acorda un interes deosebit referendumului prin care se va decide soarta Regatului Unit in interiorul UE.
Aimen Dean, spionul cu un trecut patat, considera si ca este foarte probabil ca gruparea terorista sa tinteasca Marea Britanie inaintea referendumului, cu scopul de a forta iesirea tarii din UE, anunta revista Times.
O viziune apocaliptica
Dean a fost unul dintre luptatorii jihadisti racolati pentru a lupta in Bosnia impotriva sarbilor si ulterior a ajuns sa-i jure supunere lui Osama bin Laden in persoana.
Din 1998 a devenit dezamagit de telurile si mentalitatea celor din al-Qaida si a acceptat sa joace rolul de agent acoperit in cadrul miscarii teroriste pentru serviciile de spionaj ale Marii Britanii pana in 2006, cand identitatea sa a fost deconpirata intr-o carte.
Pentru teroristii Statului Islamic, o iesire din UE a Regatului Unit ar fi un prim succes in destructurarea a ceea ce ei vad drept un proiect care continua traditia Imperiului Bizantin, sustine Dean.
Inclusiv atacurile teroriste de la Paris si Bruxelles au avut ca scop distrugerea statelor si institutiilor non-islamice si sa ii atraga cat mai adanc pe occidentali in conflictele din Orientul Mijlociu.
De altfel, ideologia jihadistilor este bazata pe o serie de texte care prezic o batalie finala intre musulmani si non-musulmani care precede sfarsitul lumii.
Strategii similare
Atat... mai mult
Marti, 19 Aprilie 2016, ora 18:20
Organizatia terorista Statul Islamic isi indeamna adeptii sa atace tinte din Germania, in stilul atentatelor de la Paris si Bruxelles.
Un raport al grupului de securitate SITE arata ca jihadistii au ales deja tintele de impact maxim din Germania: birourile cancelarului Angela Merkel si aeroportul international Koln-Bonn (Konrad Adenauer), informeaza IB Times.
Intr-o imagine postata recent pe internet de pe un cont al jihadistilor, un militant al gruparii teroriste este infatisat privind spre aeroportul Koln-Bonn, apoi spre cancelaria din Berlin, alaturi de mesajul "Puteti face si voi ce au facut fratii nostri din Bruxelles".
"Am luat cunostinta despre aceste material de propaganda si expertii nostri verifica informatiile. Este clar ca Germania a devenit o tinta pentru teroristii internationali si aceste atacuri ar putea avea loc, dar aceste materiale nu schimba masurile de securitate luate pana acum", a explicat un purtator de cuvant al politie federale germane.
Din toamna anului trecut si pana in prezent, ISIL a reusit sa orchestreze doua lovituri de amploare pe teritoriul Europei: pe 13 noiembrie, la Paris, unde a ucis 130 de persoane in diferite atacuri desfasurate in mai multe puncte din oras si pe 22 martie, la Bruxelles, unde s-au inregistrat 32 de victime.
Jihadistii, cetateni europeni
Expertii in securitate estimeaza ca in teritoriile controlate de Statul Islamic in Siria si Irak s-ar afla aproximativ 20.000 de luptatori ai gruparii, 4.000 dintre... mai mult
Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 11:40