Comisia Europeana (CE) a anuntat luni ca a avizat un plan al Bulgariei de a pune o linie de credit de 3,3 miliarde de leva (1,7 miliarde de euro) la dispozitia bancilor afectate de atacuri speculative in ultima perioada.
"Comisia a concluzionat ca ajutorul de stat furnizat prin accesul la aceasta linie de credit este proportional cu nevoia de a asigura lichiditate suficienta in sistemul bancar in anumite circumstante", se arata intr-un comunicat al CE.
Sistemul bancar din Bulgaria "este bine capitalizat si dispune de niveluri ridicate de lichiditate comparativ cu institutii de credit similare din alte state membre. Bulgaria a luat aceasta masura preventiv, pentru a creste lichiditatea si pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar", noteaza Comisia.
Decizia autoritatilor de la Sofia vine dupa ce populatia a retras sume mari de bani din banci in ultimele zile, punand presiune asupra lichiditatilor acestora.
Politia din Bulgaria a retinut duminica cinci barbati suspectati de un atac informational organizat impotriva sistemului financiar al tarii, guvernul de la Sofia incercand sa puna capat celei mai grave retrageri de lichiditati din banci din ultimii 17 ani.
Patru barbati au fost arestati la Sofia, iar un altul la Ruse, sub suspiciunea de a fi raspandit informatii false, rau intentionate impotriva bancilor, pentru destabilizarea sistemului bancar, a anuntat duminica Agentia de Stat pentru Siguranta Nationala (DANS).
Barbatii retinuti au folosit... mai mult
Luni, 30 Iunie 2014, ora 14:14
In octombrie 2008, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, acuza marii speculatori de atac asupra leului. Ce s-a intamplat? Acestia au cumparat, cu o saptamana inainte, euro in cantitati masive, la 3,80 lei, sperand sa vanda la 4 lei.
N-a fost sa fie asa, pentru ca BNR a intervenit promt. Intrebarea este daca Banca Centrala mai are si la nivelul anului 2012 capacitatea de a face fata unei asemenea situatii.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a declarat ca va folosi toate instrumentele necesare pentru a calma situatia, in cazul unui atac speculativ asupra leului.
"Daca atacul speculativ este puternic, asa cum a procedat si in trecut BNR va folosi in intregime instrumentele pe care le are la dispozitie pentru a calma situatia. Daca este vorba de operatiuni speculative normale, asa cum exista in fiecare zi... cursul se misca in sus si in jos nu tot ce este speculativ este rau. Din punctul de vedere al BNR, modificari de 1-2-3% in interiorul unei zone pe care noi o consideram de echilibru nu pot fi considerate ca avand o semnificatie aparte. Astfel de modificari nu ne ingrijoreaza si nu raspundem. Ce s-a intamplat in ultimele sase saptamani a depasit aceasta proportie", a declarat Isarescu.
Guvernatorul BNR a aratat ca deprecierea leului fata de euro de circa 3% nu este mare, in timp ce deprecierea monedei nationale fata de dolar depaseste 10%, astfel ca BNR "ii da o anumita semnificatie". BNR a anuntat miercuri un curs de referinta cu 2,11 bani mai redus, de 4,4441... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 12:56
"Am putea sa ne asteptam la mai multe atacuri speculative in momentul in care cursul de schimb va fi intr-o banda, mai precis in momentul in care vom intra in mecanismul cursului de schimb valutar. Momentan, neavand un curs de schimb fixat, speculatorii nu au ce sa atace", a declarat pentru Bloombiz.ro Nicolaie Chidesciuc, economist sef ING. Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu a anuntat la sfarsitul lunii aprilie, ca Executivul isi mentine obiectivul de intrare in mecanismul ratelor de schimb valutar in 2013.Directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, in cadrul unei emisiuni televizate, ca au existat "atacuri serioase" asupra monedei nationale, informeaza Mediafax.
Potrivit lui Vasilescu, aceste "atacuri speculative" nu au vizat in mod special Romania.
"A fost o actiune in zona mai multor banci, in conditiile declansarii crizei. Atacul nu a vizat in exclusivitate leul, ci si alte monede printre care zlotul, coroana ceha si moneda ungureasca", a declarat pentru Bloombiz.ro consilierul BNR, Adrian Vasilescu.
In opinia acestuia, principalele cauze ale atacurilor speculative au fost criza economica si dorinta de castig.
"Romania s-a aparat. Chiar daca astazi sunt voci care spun ca interventia BNR a fost <barbara>, precizez ca niciodata un act de aparare a monedei nationale nu poate fi barbar. Atacul speculativ din octombrie 2008 a fost barbar", a mai adaugat Vasilescu.
Pe de alta parte, economistul sef de la ING, Nicolaie Chidesciuc spune ca in teoria... mai mult
Luni, 02 Mai 2011, ora 18:00
Directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, in cadrul unei emisiuni televizate, ca au existat "atacuri serioase" asupra monedei nationale, adica operatiuni licite facute de speculatori, informeaza Mediafax.
Ungureanu a spus ca SIE acorda atentie fenomenelor economice internationale de natura de a influenta inclusiv situatia interna a Romanie.
El a precizat ca sunt urmarite previziuni monetare, variatii de bursa, diferite tipuri de contracte, inchegarea sau desfacerea unor monopoluri.
In acest context, intrebat daca se poate spune ca din exterior au existat incercari de a ataca leul, directorul SIE a raspuns: "Da".
Intrebat daca aceste atacuri au avut loc in sau dupa octombrie 2008, Ungureanu a raspuns: "Dati-mi voie sa nu fiu precis cu data, va pot confirma insa acest lucru: au existat atacuri serioase asupra monedei nationale. Colaborarea pe care o avem cu Banca Nationala romana ...".
Intrebat cine a atacat leul, Ungureanu a raspuns: "Bineinteles, vorbim de speculatorii care au atacat si alte monede nationale in perioada pe care o descrieti".
El a mentionat ca aceste atacuri sunt, de fapt, operatiuni comerciale licite.
Intrebat daca ar considera ca fiind o operatiune de succes informarea oferita de SIE catre BNR legat de aceste atacuri, Ungureanu a raspuns ca este una dintre sarcinile de care s-a achitat SIE.
mai mult
Duminica, 01 Mai 2011, ora 22:50
Guvernul portughez a acuzat "un atac din piete" dupa ce agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a scazut ratingul tarii cu doua trepte si a respins orice forma de comparatie cu criza deficitului din Grecia, relateaza Boursorama."Este un moment decisiv. Tara trebuie sa raspunda la acest atac din piete. Trebuie sa ramanem calmi si sa readucem linistea in piete", a declarat ministrul portughez de finante, Fernando Teixeira dos Santos.
"Ca si pana acum, vom face tot ce este necesar pentru a reduce deficitul si pentru a promova competitivitatea economiei portugheze", a adaugat ministrul.
Acesta a respins orice legatura cu Grecia, unde criza deficitului a accentuat temerile investitorilor in legatura cu alte tari europene, precum Irlanda, Spania si Portugalia.
"Majoritatea opiniilor sustin ca Portugalia si Grecia sunt doua realitati diferite", a subliniat el, citand declaratiile oficialilor din cadrul Fondului Monetar International (FMI), BCE, UE si OCDE. "Exista, totusi, si opinii diferite.
Chiar daca ne convin sau nu, chiar daca suntem de parere ca sunt gresite sau nefondate, cert este ca au indreptat atentia asupra Portugaliei si afecteaza conditiile de imprumut din piata", a mai spus ministrul portughez.
Marti, S&P a redus ratingul Portugaliei cu doua trepte, de la 'A+' la 'A-', cu perspectiva negativa, ceea ce a agravat slabiciunile economice din aceasta tara. Anuntul a dus la scaderea principalului indice bursier cu peste 5%, in timp ce... mai mult
Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 12:17
Confruntata cu cea mai grava criza financiara din ultimii 30 de ani, Grecia acuza, prin vocea premierului sau, Georgios Papandreu, ca este victima unui atac speculativ.Oficialul guvernamental s-a plans la Forumul Economic de la Davos ca tara sa este obligata acum, cand are un deficit bugetar foart mare si o datorie externa ridicata, sa plateasca dobanzi mai mari decat in trecut, informeaza AFP.Papandreu a precizat ca atacurile speculative indreptate impotriva Greciei vizeaza intreaga zona euro.Printre "victimele" care ar putea sa mai cada acestor atacuri speculative se mai numara Portugalia si Spania, alte doua state comunitare cu mari probleme bugetare."Este clar ca anumite atacuri contra Greciei vizeaza intreaga zona euro (...) dupa Greciei urmeaza Portugalia si Spania", a declarat premeirul grec. mai mult
Marti, 02 Februarie 2010, ora 00:00