Mai multi angajati din administratia orasului Atlanta, SUA, au constatat la inceputul saptamanii trecute cand au venit la serviciu ca nu-si pot porni computerele.
Pe ecranele terminalelor aparea mesajul: "Imi pare rau", urmat de o cerere de rascumparare in valoare de 50.000 de dolari, aproximativ valoarea unui bitcoin.
Activitatea administratiei orasului din sudul Statelor Unite a fost blocata pentru cel putin patru zile. Foarte multe departamente ale primariei au folosit "creionul si hartia" ca modalitate de a realiza documente, scrie New York Times.
Emiterea de acte oficiale a fost blocata. Politia nu a putut lucra, pentru ca nu avea posibilitatea de a emite mandate de perchezitie sau de retinere.
8.000 de lucratori din administratia publica locala nu au putut lucra, afectand activitatea unei structuri teritoriale care deserveste o zona metropolitana cu sase milioane de locuitori.
SamSam, o grupare de hackeri din Rusia sau Europa de Est
Dupa mai multe zile de cercetari ale serviciilor de politie asistate de firme specializate in securitate cibernetica, s-a descoperit ca autorii atacului asupra orasului Atlanta fac parte din echipa de hackeri SamSam, una dintre cele mai meticuloase, mai precise si mai eficiente grupari de acest tip.
SamSam isi alege cu mare grija tintele. Vizeaza retele digitale complicate si extinse care nu au o problema in a plati rapid banii ceruti. Au grija ca pagubele posibile sa fie mult mai mari decat recompensa ceruta.... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 00:00
SUA trebuie ori sa dovedeasca acuzatiile potrivit carora Rusia s-a amestecat in alegerile prezidentiale americane prin atacuri informatice asupra organizatiilor Partidului Democrat, ori sa abandoneze acest subiect, a indemnat Kremlinul vineri.
"Fie nu mai vorbesc despre asta, fie furnizeaza in sfarsit probe. Altfel arata indecent", a declarat pentru presa, la Tokio, Dmitri Peskov, un purtator de cuvant al Kremlinului.
Rusia a respins in mai multe randuri acuzatii potrivit carora ar fi comis atacuri informatice.
Presedintele rus Vladimir Putin i-a dat lui Barack Obama "un raspuns cu adevarat clar" la acuzatiile SUA, potrivit carora Moscova s-ar fi amestecat in alegerile prezidentiale americane prin atacuri cibernetice asupra unor organizatii ale Partidului Democrat, anuntase Kremlinul anterior.
Putin i-a explicat lui Obama pozitia Rusiei pe aceasta tema in marja summit-ului G20, in septembrie, a declarat la Tokio Iuri Usakov, un consilier de la Kremlin, citat de agentia rusa ...citeste mai departe despre "Putin s-ar fi implicat personal sa asigure alegerea lui Trump. Kremlinul: Americanii sa aduca dovezi sau sa taca!" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2016, ora 14:15
Presedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat ca Rusia nu cauta o confruntare cu SUA si nu incearca sa influenteze apropiatele alegeri prezidentiale americane. Mai mult, acesta declara ca spera ca relatiile dintre Moscova si Washington se vor ameliora dupa alegerile prezidentiale din SUA.
Aflat in India, la summitul BRICS, la care participa Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, Putin a precizat ca va coopera cu orice lider american care doreste sa coopereze cu Rusia, arata Reuters, citata de Agerpres.
Cu aceeasi ocazie, Putin a respins ...citeste mai departe despre "Putin spune ca nu cauta o confruntare cu SUA, dar se teme ca spionii americani asculta tot" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 16 Octombrie 2016, ora 18:13
Sanctiuni economice ar putea fi dictate de catre guvernul american impotriva tarilor care inregistreaza un numar mare de infractori cibernetici ce opereaza impotriva infrastructurii digitale din SUA.
Rusia si China ar putea intra in curand pe lista neagra a oficialilor americani, cele doua state fiind citate de consilierul pe teme de contra-terorism al presedintelui Obama ca fiind un pericol in mediul cibernetic din SUA, anunta Reuters.
Atacurile impotriva infrastructurii cibernetice a sistemelor de transport sau a retelelor de energie ar putea fi urmate de sanctiuni economice indreptate impotriva statelor din care au pornit atacurile, "daca sunt indeplinite conditiile si actiunile urmeaza politica Statelor Unite", a precizat Lisa Monaco, consilierul pe probleme de contra-terorism de la Casa Alba.
Aceasta a amintit si de tehnicile folosite de infractorii cibernetici din Iran si Coreea de Nord, ale caror atacuri au vizat fie bancile americane, fie alte obiective de interes public.
Infrastructura de tip critic din SUA va fi protejata nu doar prin intermediul programelor de securitate cibernetica, ci si prin impunerea unui ordin de aplicare a sanctiunilor economice impotriva tarilor care se lanseaza in astfel de atacuri, a specificat Monaco.
In acelasi timp, oficialii SUA sustin ca incearca sa puna la punct un ghid de buna purtare in mediul cibernetic care sa fie adoptat de cat mai multe state.
Noua directiva a fost formulat la cererea presedintelui Barack... mai mult
Marti, 26 Iulie 2016, ora 17:38
Administratia Obama pregateste sanctiuni economice impotriva Chinei si altor state, inclusiv restrictionarea afacerilor in SUA, pentru a penaliza atacurile cibernetice asupra retelelor informatice ale companiilor si institutiilor americane, au declarat doi oficiali americani.
Masurile nu au fost stabilite inca, iar administratia de la Casa Alba este precauta, din cauza reactiilor posibile, inclusiv cibernetice, care ar putea dezvalui informatii despre Guvernul american si capacitatile private de securitate informatica.
Atac cibernetic masiv in SUA: Hackerii au furat date despre armata si serviciile secrete
In plus, sanctiunile SUA ar putea declansa noi atacuri online ale hackerilor, care ar fi dificil de prevenit.
Actiunile analizate de autoritatile americane nu ar fi indreptate numai impotriva Chinei, au spus oficialii.
Statele Unite considera China ca fiind tara de unde provin cele mai extinse si persistente atacuri ale hackerilor, dar spionii cibernetici rusi sunt in ...citeste mai departe despre "Dupa ce s-au rafuit cu rusii, americanii pregatesc o decizie drastica impotriva Chinei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 31 August 2015, ora 12:32
Michael Rogers, directorul Agentiei Nationale de Securitate, cel care conduce si Comandamentul Cibernetic al Pentagonului, a avertizat ca China, dar si "inca o tara sau doua", sunt capabile de atacuri cibernetice care sa lase fara curent electric parti din SUA.
Acest pericol este binecunoscut, insa pana acum nu a fost confirmat in mod public de un oficial, cu atat mai mult de un sef al Comandamentului Cibernetic al Pentagonului, informeaza Business Insider.
Astfel de atacuri sunt chiar mai dificil de oprit decat cele nucleare, a dat acesta de inteles. Puterile nucleare sunt cunoscute, atacurile pot fi detectate si atribuite unui stat sau altuia. Altfel stau insa lucrurile cu atacurile cibernetice.
China acuza SUA de atacuri cibernetice frecvente asupra site-urilor ...citeste mai departe despre "Avertisment oficial din America: China ne poate lasa fara curent electric!" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 12:59
Armata Statelor Unite mobilizeaza mijloace in spatiul cibernetic pentru a descuraja hackerii sa atace potentiale tinte americane, a anuntat marti seful Agentiei pentru Securitate Nationala (NSA).
Michael Rogers, care conduce si Comandamentul Cibernetic al Pentagonului, a vorbit, intr-o conferinta de presa, despre strategia in materie de razboi nuclear, in care detinerea bombei atomice este considerata ca fiind disuasiva in fata unui adversar ce ar lua in calcul un potential , potrivit Mediafax.
In calitate de director al acestei unitati militare de aparare cibernetica, Rogers intentioneaza sa avertizeze hackerii in privinta consecintelor actiunilor lor. "Astazi, fie ca este vorba de un stat, de o organizatie sau de un individ, majoritatea (piratilor informatici) ajung la concluzia, in opinia mea, ca actiunile lor comporta prea putine riscuri, ca pretul de platit este foarte mic", a subliniat el.
"Eu nu spun ca este adevarat", a declarat directorul NSA, "dar sunt de parere ca cei mai multi dintre ei considera ca isi pot permite sa fie destul de agresivi si nu este in interesul nostru pe termen lung, in calitate de tara, de a mentine aceasta perceptie. Trebuie sa incercam sa o schimbam", a spus el la Camera de Comert de la Washington.
Potrivit lui, armata are un "cadru legal" pentru folosirea oricarei arme cibernetice ofensive, cu conditia sa aiba aprobarea presedintelui american si a secretarului Apararii.
"Sper", a adaugat el, "ca se va putea pune in... mai mult
Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 11:47
Washingtonul face "acuzatii nefondate" invinuind Beijingul pentru recentele atacuri informatice care au vizat Statele Unite, a afirmat duminica noul premier chinez, Li Keqiang.
"Insasi China este o victima majora a atacurilor informatice. China nu sprijina atacurile informatice. Noi ne opunem unor astfel de actiuni", a declarat Li in cursul unei conferinte de presa. "Trebuie sa ne ferim de acuzatii reciproce nefondate", a continuat demnitarul de la Beijing, potrivit AFP.
Noul sef al guvernului chinez, care i-a raspuns unui jurnalist strain, a subliniat ca "simte o prezumtie de vinovatie" in intrebarea adresata.
In afara acestei fraze, el a repetat cuvant cu cuvant linia clasica de aparare a autoritatilor chineze in chestiunea pirateriei cibernetice.
Miercuri, presedintele american, Barack Obama, a avertizat direct autoritatile chineze impotriva atacurilor cibernetice in crestere care vizeaza Statele Unite, facand promisiunea unor discutii "in forta" cu Beijingul.
A fost pentru prima data cand presedintele Obama a adoptat o pozitie atat de transanta.
Reactiile Statelor Unite la tentativelor hackerilor chinezi suspectati ca vor sa penetreze retelele companiilor si ale administratiei de stat s-au inmultit in ultimele saptamani, suscitand de fiecare data dezmintiri oficiale din partea guvernului de la Beijing.
Li Keqiang, in varsta de 57 de ani, a tinut duminica prima sa mare conferinta de presa, exercitiu anual al fiecarui premier chinez, la inchiderea... mai mult
Duminica, 17 Martie 2013, ora 16:32
Informatii confidentiale, de la numarul cardurilor de credit pana la asigurarile sociale, vizand o serie de inalti politicieni si celebritati americane au fost facute publice pe Internet, in urma unui nou atac hackerilor in SUA.
Pe lista victimelor se regasesc inclusiv fostul secretar de stat Hillary Clinton si actualul vicepresedinte american Joe Biden, desi numarul cardurilor lor de credit si adresele de domiciliu nu erau mentionate pe pagina web pe care au aparut informatiile despre atacul cibernetic, transmite Associated Press, citata de Agerpres.
FBI si politia din Los Angeles au confirmat luni scurgerea de date confidentiale de pe un site web de pe domeniul .su.
Printre presupusele victime ale hackerilor figureaza directorul FBI, Robert Mueller, seful politiei din Los Angeles, Charlie Beck, plus 12 vedete din show-business, intre care Beyonce, Britney Spears, rapperul Jay-Z, Paris Hilton, actorii Mel Gibson si Ashton Kutcher, precum si miliardarul Donald Trump.
Site-ul care a postat datele confidentiale sustrase a functionat doar luni seara, iar informatiile care nu erau destinate publicului larg au fost deja sterse, potrivit AP. mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 09:52