Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica a realizat un raport al atacurilor informatice asupra administratiei publice din Romania.
Conform acestuia, top zece al tarilor din care provin atacurile arata astfel: Ucraina, SUA, China, Rusia, Regatul Unit, Bulgaria, Olanda, Germania, Polonia si Seychelles (Seisele).
Atacurile au provenit din 190 state/teritorii, iar cele provenite din primele 10 tari au reprezentat un procent de 84,92%.
Foto: CERT-RO
CERT-RO sustine ca 20% dintre echipamentele IT din zona administratiei publice locale sunt afectate de diferite aplicatii malitioase.
"6,82% din alerte procesate la nivelul CERT-RO, au continut informatii referitoare la tipuri de malware. Pozitia #1 este detinuta de aplicatii malware care inca nu au fost incluse intr-o categorie dedicata (malware Generic) . Comparand datele colectate din surse externe si interne, in Top 10 Malware se identifica unele tipuri comune de malware, Mirai, Ramnit si Andromeda", se arata in reportul citat.
Foto: CERT-RO
De asemenea, CERT-RO transmite ca peste jumatate dintre datele colectate au reprezentat atacuri de tip Bad reputation2 (51,23%) . 2,58% au fost atacuri de tip Phishing, 1,11% atacuri de tip Malware si 0,08% de tip Trojan. De asemenea, atacurile de tip DDoS au reprezentat 0,1% din totalul atacurilor cibernetice desfasurate asupra administratiei publice locale.
Citeste AICI raportul intreg realizat de CERT-RO
SRI: Autorii atacurilor... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 14:52
Intr-un moment in care atacurile cibernetice se intensifica la nivel mondial, producand efecte diverse si grave atat in sectorul public, cat si in cel privat, Romania nu are o Lege a Securitatii Cibernetice, atat din cauza interminabilelor dispute intre politicieni, cat si a suspiciunii izvorate in mintile romanilor in lipsa unei informari corecte.
O astfel de lege a fost respinsa in 2014 de Parlament, iar proiectul la care a lucrat doi ani mai tarziu Guvernul Ciolos a fost abandonat dupa plecarea acestuia de la Palatul Victoria. Prin urmare, la ora actuala institutiile din Romania, de stat sau private, se protejeaza asa cum pot in fata atacurilor cibernetice, in lipsa unui sistem national functional. In alte state, in schimb, legislatia este adaptata constant la noile provocari de securitate.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Iulian Fota, directorul Colegiului National de Informatii si fost consilier prezidential pe probleme de securitate nationala, vorbeste despre riscurile la care ne supunem in absenta acestei legi, absenta cauzata de impasul politic care ne impiedica sa luam o decizie altminteri fireasca pentru un stat membru al UE si al NATO.
Spuneti-ne mai intai de ce e nevoie de o Lege a Securitatii Cibernetice.
Legea este extrem de importanta si necesara. Este fundamentul activitatii de protejare a Romaniei impotriva amenintarilor cibernetice. Or, toate analizele, toate studiile din ultimii ani arata ca amenintarile cibernetice sunt considerate a fi... mai mult
Duminica, 04 Martie 2018, ora 00:00
Guvernele statelor si companiile trebuie sa intensifice masurile de protectie pentru a face fata eventualelor noi atacuri cibernetice masive de genul celor care au afectat zeci de tari in ultimele zile.
"Intr-o perioada in care atacurile cibernetice de tip phishing si operatiuni informatice sofisticate cu caracter ofensiv ordonate de guverne reprezinta principalele provocari in domeniul sigurantei online, raspandirea unui virus de genul celui denumit WannaCry, care blocheaza computere pentru a solicita rascumparare, pare a fi o lovitura specifica trecutului.
Virusul informatic, transmis rapid in intreaga lume vineri, a profitat de o vulnerabilitate intr-un soft utilizat frecvent - in acest caz, sistemul de operare Windows.
Infectiile computerizate de acest tip au inceput sa genereze preocupari referitoare la vulnerabilitatile asociate conectarii la Internet acum aproape doua decenii", scrie Financial Times.
Publicatia mai noteaza ca virusul informatic WannaCry s-a diferentiat de atacuri precedente prin viteza de raspandire si prin modul in care computerele au fost blocate pana cand proprietarii accepta sa plateasca rascumpararea pentru deblocare.
"Este vorba de un semnal de alarma in contextul in care eforturile pentru mentinerea sigurantei cibernetice erau deja dificile. Atacul cibernetic este urmarea dezvaluirii de catre hackeri, la inceputul acestui an, a unor tehnologii informatice ofensive construite de Agentia SUA pentru Siguranta Nationala (NSA) ",... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 09:22
Aflandu-ne intr-o zona de instabilitate, in Romania, au explodat in 2014 alertele de atacuri cibernetice.
Vorbim de un numar colosal de astfel de alerte, 78 de milioane, cu 80% mai multe ca in 2013, potrivit presedintelui Centrului de Studii pentru Securitate, Managementul Crizelor si Prevenirea Conflictelor, Alexandru Groseanu.
"Acest razboi nevazut este foarte grav. Senzori ai partenerilor nostri din tara sau din afara au semnalat peste 78 de milioane de alerte de atacuri ca pornind de la IP-uri din Romania", a detaliat Augustin Jianu, director al CERT-RO, citat de Bursa.
"Romania este atacata zilnic de hackeri organizati in structuri de tip black hat din afara tarii sau chiar din interior. Atacurile au ca tinta institutii publice, companii private sau de stat, banci. Nu pot sa detaliez astfel de atacuri pentru ca exista clauze de confidentialitate si nu pot divulga identitatea victimelor, dar atacuri au loc zilnic din interiorul si din afara tarii", a adaugat ...citeste mai departe despre "Alertele de atacuri cibernetice in Romania au explodat" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Aprilie 2015, ora 07:50
Peste 78 de milioane de alerte cibernetice au fost inregistrate in Romania, in 2014, a declarat, miercuri, Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala.
"Readuc in atentia dumneavoastra importanta securitatii cibernetice. Astazi, se publica raportul CERT-RO pe anul 2014 cu privire la alertele de securitate cibernetica colectate si procesate, in vederea obtinerii unei imagini de ansamblu asupra evenimentelor relevante pentru evaluarea riscurilor de securitate cibernetica la adresa infrastructurilor IT si de comunicatii electronice de pe teritoriul Romaniei.
Astfel, in 2014, numarul total de alerte procesate a depasit 78 milioane. Numarul total de IP-uri unice extrase din totalul alertelor a fost de aproximativ 2,5 milioane. Aproximativ 11.000 domenii '.ro' au fost raportate la CERT-RO ca fiind compromise in cursul anului 2014, cu 5% mai multe domenii decat in cursul anului 2013", a afirmat Grindeanu.
Grava problema de securitate la Facebook: Hackerii puteau avea ...citeste mai departe despre "Romania, rai pentru hackeri? Peste 78 de milioane de atacuri cibernetice in 2014" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Martie 2015, ora 19:38
Procurorul sef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, a declarat vineri ca anumite entitati din Romania au devenit tinta unor atacuri cibernetice complexe, care urmaresc de cele mai multe ori obtinerea de informatii sensibile.
"In domeniul infractiunilor informatice se remarca o abordare din ce in ce mai tehnica a probatoriului si in acest context vreau sa subliniem inca o data ca suntem in imposibilitatea obtinerii de probe tehnice legate de identificarea unor puncte de acces ale utilizatorilor finali in cadrul comunicatiilor de tip GSM sau a acelor de date si ca ne asteptam de la legiuitor sa ne puna in mana un instrument viabil pentru combaterea acestui tip de infractiune tehnica.
Au evoluat, am constatat in cadrul anchetelor noastre, atacurile informatice prin depasirea masurilor de securitate, modificarea datelor informatice, perturbarea functionarii sistemelor informatice, iar anumite entitati din Romania au devenit tinta unor atacuri cibernetice complexe, ce urmaresc de cele ...citeste mai departe despre "Entitati din Romania, tinta unor atacuri cibernetice complexe - urmaresc obtinerea de informatii sensibile" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Martie 2015, ora 18:10
Mai multe atacuri cibernetice au fost inregistrate in Romania asupra site-urilor apartinand unor institutii de invatamant superior si de administratie publica, incepand cu jumatatea lunii decembrie 2014, anunta Serviciul Roman de Informatii (SRI).
SRI precizeaza ca in cursul acestor atacuri au fost promovate mesaje islamiste radicale, anti-israeliene si pro-palestiniene. Unul dintre site-urile atacate este cel al Patriarhiei Romane.
Site-ul ziarului "Lumina", spart de hackeri: "Nu exista alt Dumnezeu decat Allah" (Foto)
"Pe fondul actiunilor desfasurate de gruparile hacktiviste la nivel mondial, au fost semnalate, cu o frecventa crescuta, si atacuri cibernetice derulate asupra unor sisteme informatice apartinand unor entitati publice sau private din Romania, realizate si in scopul promovarii unor mesaje de propaganda islamista.
Acest gen de entitati agresoare deruleaza, in mod continuu, actiuni de identificare a vulnerabilitatilor de securitate cibernetica, pe care le ...citeste mai departe despre "SRI: Atacuri cibernetice asupra unor site-uri romanesti, cu mesaje islamiste radicale" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 21:24
Mai multe companii si institutii publice din Sibiu "care gestioneaza infrastructura critica" au fost, in 2013, tintele unor atacuri cibernetice, printre acestea numarandu-se Transgaz si Romgaz, afirma directorul adjunct al Serviciului Roman de Informatii (SRI) Sibiu, Constantin Calance.
Directorul adjunct al SRI Sibiu, Constantin Calance, a fost intrebat, marti, intr-o conferinta de presa, daca au existat institutii publice si companii din judetul Sibiu care au fost tinte ale unor atacuri cibernetice, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Au fost institutii care au fost supuse atacurilor cibernetice si aici tin sa multumesc reprezentantilor institutiilor care au inteles sa sesizeze si sa ne asigure asistenta necesara pentru a interveni in astfel de situatii. Au fost si institutii si companii nationale, detinatoare, care administreaza, care gestioneaza infrastructura critica", a declarat Constantin Calance.
Potrivit acestuia, in 2013 cinci companii si institutii sibiene au fost atacate cibernetic.
Intrebat daca printre companiile nationale vizate de atacuri cibernetice in 2013 se numara Romgaz si Transgaz, Calance a raspuns: "Da, sigur ca da".
Constantin Calance a precizat ca SRI dispune de specialisti pregatiti sa faca fata atacurilor cibernetice.
"Dupa cum stiti, de curand, mai precis, de anul trecut, Serviciul Roman de Informatii a fost desemnat autoritatea nationala in domeniul cyber intelligence. Este un inceput. Avem acei specialisti care sa asigure... mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 09:00
Directorul SRI, George Maior, a declarat, joi, ca doar 14% din necesitatile Serviciului, din perspectiva amenintarilor cibernetice, sunt acoperite de bugetul pe 2014, el mentionand totodata ca au fost atacuri, anii trecuti, la adresa unor ministere importante din Romania.
Potrivit directorului SRI, doar 14% din necesitatile SRI, din perspectiva amenintarilor cibernetice, sunt acoperite de bugetul pe 2014 si a aratat ca marirea din buget este foarte mica, iar investitiile in tehnologie sunt foarte costisitoare.
George Maior a declarat ca SRI este si autoritate in domeniul terorismului si in ceea ce priveste fenomenul de contrainformatii si contraspionaj.
Directorul SRI a vorbit si despre spionajul electronic, precizand ca au fost atacuri, anii trecuti, chiar la adresa unor ministere importante, care gestionau informatie semnificativa din punct de vedere diplomatic si strategic.
Atacurile au venit din afara tarii
Maior a precizat ca aceste atacuri au venit din afara, dar a tinut sa precizeze ca este greu de dovedit daca acestea au venit dinspre entitati statale.
"Este foarte greu de dovedit acest lucru. Ramanem in sfera unui razboi tacut si silentios cu diversi actori in acest domeniu", a mai apreciat Maior.
Despre intarzierea adoptarii bugetului, George Maior a spus: "Sper sa avem buget cat mai repede si sper ca acel buget sa fie executat bine".
Referitor la vulnerabilitatea Romaniei in fata unei amenintari teroriste, George Maior a declarat ca... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 15:30