Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica a realizat un raport al atacurilor informatice asupra administratiei publice din Romania.
Conform acestuia, top zece al tarilor din care provin atacurile arata astfel: Ucraina, SUA, China, Rusia, Regatul Unit, Bulgaria, Olanda, Germania, Polonia si Seychelles (Seisele).
Atacurile au provenit din 190 state/teritorii, iar cele provenite din primele 10 tari au reprezentat un procent de 84,92%.
Foto: CERT-RO
CERT-RO sustine ca 20% dintre echipamentele IT din zona administratiei publice locale sunt afectate de diferite aplicatii malitioase.
"6,82% din alerte procesate la nivelul CERT-RO, au continut informatii referitoare la tipuri de malware. Pozitia #1 este detinuta de aplicatii malware care inca nu au fost incluse intr-o categorie dedicata (malware Generic) . Comparand datele colectate din surse externe si interne, in Top 10 Malware se identifica unele tipuri comune de malware, Mirai, Ramnit si Andromeda", se arata in reportul citat.
Foto: CERT-RO
De asemenea, CERT-RO transmite ca peste jumatate dintre datele colectate au reprezentat atacuri de tip Bad reputation2 (51,23%) . 2,58% au fost atacuri de tip Phishing, 1,11% atacuri de tip Malware si 0,08% de tip Trojan. De asemenea, atacurile de tip DDoS au reprezentat 0,1% din totalul atacurilor cibernetice desfasurate asupra administratiei publice locale.
Citeste AICI raportul intreg realizat de CERT-RO
SRI: Autorii atacurilor... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 14:52
Companiile din Bulgaria au devenit tinta unor atacuri concertate date de gruparile de infractori din mediul online.
In ultimele 7 luni, pagubele s-au ridicat la 3 milioane de euro, modul de operare al hackerilor fiind deosebit de ingenios, raporteaza agentia Novinite.
Metoda "intermediarul"
Yavor Kolev, seful departamentului de Crima Organizata Transfrontaliera din Bulgaria, sustine ca pagubele au fost create folosind aceeasi metoda a "intermediarului in conversatie".
Practic, in timpul conversatiilor online dintre departamentele financiare ale unor firme din Bulgaria, hackerii au intervenit cu mesaje care i-au facut pe interlocutori sa creada ca vorbesc unul cu celalalt.
In final, victimele au virat suma de plata pentru serviciile si produsele comandate in alte conturi decat cele ale interlocutorilor reali.
Kolev a dat detalii si despre cele mai noi metode inselatorii prin Internet Banking.
In acest caz atacatorii au asteptat momentul pauzei de pranz pentru a gasi in retea calculatoarele unor contabili lasate pornite si a efectua diverse operatiuni bancare in numele acestora.
In cazul furturilor practicate prin metoda "intermediarul", hackerii trimit mai intai un mail cu un virus atasat, acesta copiind apoi datele existente in conversatiile anterioare si deschizand o discutie noua ca din partea unui client al firmei.
Nu au scapat de aceste atacuri nici companiile de top din Bulgaria, doua dintre aceste firme din Top 100 inregistrand pierderi de... mai mult
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 14:17