Alianta Nord-Atlantica va aplica masuri defensive "proportionate" pentru a contracara actiunile Rusiei, care incalca Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete nucleare - cum ar fi cele din Ucraina - care pot fi folosite impotriva Europei, afirma Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.
In replica, rusii sustin ca, de fapt, nu fac decat sa se apara de amenintarea instalatiilor balistice din Romania.
Discutiile purtate la Davos pe tema dezarmarii au esuat, in conditiile in care reprezentantii NATO si cei ai Rusiei s-au acuzat reciproc de incalcarea Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare.
Pe de o parte, NATO sustine ca Rusia ameninta Europa folosindu-se de mai multe sisteme balistice, printre care si cele instalate in Ucraina. In consecinta, Alianta nu poate ramane pasiva.
"Vom lua decizii proportionate si defensive. Daca Rusia continua incalcarea Tratatului INF fara sa suporte consecintele, va fi subminata respectarea nu doar a INF, ci si a altor tratate privind cotrolul inarmarii", a declarat Jens Stoltenberg pentru Politico.eu, la forumul de la Davos.
Publicatia mai consemneaza ca, potrivit secretarul general al NATO, Rusia "a dezvoltat si instalat noi sisteme balistice, mobile", care sunt "greu de localizat, care pot transporta ogive nucleare si pot ataca orase europene fara prea mult timp de avertizare".
Cu toate acestea, sustine Jens Stoltenberg, cea mai buna solutie ar fi ca problema sa se rezolve pe... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2019, ora 17:36
Tensiunile dintre Rusia si Occident continua sa creasca, in ciuda faptului ca presedintele american Donald Trump a incercat sa mai imbunatateasca relatiile dintre cele doua superputeri.
Unul dintre cei mai loiali generali ai liderului de la Moscova Vladimir Putin a sustinut ca trupele si echipamentele militare trimise in Europa fac parte dintr-un plan ascuns al NATO de a ataca Rusia, arata Daily Star.
"Ei o numesc o izolare a Rusiei. Noi credem ca aceste forte si mijloace ar putea fi folosite in operatiuni ofensive impotriva tarii noastre", a declarat Vladimir Samanov, seful Comitetului de Aparare din Rusia.
Putin sustine ca aliatii NATO incearca sa atraga Rusia intr-o confruntare
Comandantul - care a primit medalia Eroul Federatiei Ruse si este cunoscut drept "macelarul din Cecenia" - a comparat actiunile NATO cu ce s-a intamplat in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
"In istoria noastra, am semnat un pact de neagresiune cu Hitler, dar el a atacat cu viclenie tara noastra pe 22 iunie", a adaugat Samanov.
NATO a trimis in ultima perioada numeroase trupe si echipamente de lupta in Europa si planuieste sa isi sporeasca prezenta militara pe continent. Luna aceasta, si mai multe tancuri americane au ajuns in Estonia, dar si in Romania.
NATO vrea sa arate lumii ca aliatii raman uniti si creeaza o unitatea speciala la Marea Neagra
Drept urmare, Putin a ordonat ca fortele aeriene sa organizeze rapid exercitii militare.
Rusia riposteaza: Extinderea NATO a... mai mult
Luni, 20 Februarie 2017, ora 15:45
Adunarea Parlamentara a NATO a lansat, luni, la finalul unei sesiuni de trei zile la Tirana, un apel aliatilor sa fie pregatiti sa raspunda "la amenintarea potentiala" a Rusiei impotriva unuia dintre ei.
"Provocarea dinspre Rusia este reala si serioasa", a declarat americanul Michael Turner, presedintele Adunarii care a reunit aproape 250 de parlamentari din 28 de tari membre ale Aliantei, relateaza AFP.
Declaratia adoptata in unanimitate deplange "folosirea fortei de catre Rusia impotriva vecinilor sai si tentativele de intimidare a aliatilor" NATO.
In aceste circumstante, NATO "nu are alta optiune decat sa considere eventualitatea unei actiuni agresive a Rusiei impotriva unui membru al Aliantei ca o amenintare potentiala si sa adopte raspunsuri adecvate si proportionale", a subliniat declaratia.
Citeste mai departe despre "Avertisment de la NATO: Fiti pregatiti sa raspundeti la amenintarea Rusiei impotriva unui stat membru" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 31 Mai 2016, ora 07:14
Atacurile hackerilor rusi au devenit tot mai indraznete, pe masura ce tensiunile dintre Moscova si Occident au crescut treptat, ca urmare a implicarii Rusiei in conflictele din Ucraina si Siria.
Situatia este asemanata de publicatia Bloomberg cu un joc online de mare succes.
In Command & Conquer Red Alert, creatorii jocului imaginasera un univers virtual in care Rusia sovietica si o alianta occidentala isi disputau suprematia in Europa.
Jocul video incepe sa devina realitate insa, pe masura ce Moscova si NATO intra intr-o noua faza a noului Razboi Rece: cea a atacurilor duse in mediul online.
Lovituri silentioase
Tintele preferate ale infractorilor cibernetici din Rusia acopera atat sectorul guvernamental, cat si pe cel economic sau chiar mass media.
Printre victime se numara deja Casa Alba, o televiziune din Franta, bursa poloneza, Camera Reprezentantilor din Congresul American, o otelarie germana si ziarul The New York Times.
Conform unor surse interne din guvernul american, Washingtonul se teme ca folosirea criminalilor cibernetici de catre Moscova intr-o serie de atacuri indreptate asupra pietelor de capital, a marilor aeroporturi sau a retelelor de energie din Occident ar putea degenera intr-un conflict real.
La ultima intalnire a liderilor NATO de saptamana trecuta, acestia s-au declarat alarmati de derularea extrem de rapida a evenimentelor care au precedat implicarea militara a Rusiei in conflictul din Siria si au promis o consolidare a... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 15:10
1NATO poate desfasura forte in 48 de ore in orice stat membru de la granita cu Rusia, a declarat miercuri generalul Martin Dempsey, seful Statului Major Interarme.
Dempsey, care detine cel mai inalt grad militar din Statele Unite, a discutat, intr-o conferinta, despre amenintarile la adresa Americii si a aliatilor, potrivit unui comunicat al Departamentului de Aparare.
Generalul a precizat ca SUA vor lucra cu alte tari membre NATO si aliati, pentru a reasigura statele aflate in vecinatatea Rusiei, printre care tarile baltice, Polonia, Ungaria, Bulgaria si Romania, de tot sprijinul.
Trupele Statelor Unite vor asista, de asemenea, noua Forta de Reactie a NATO. Este vorba inclusiv despre fortele de lucru comune (JTF), care pot fi desfasurate in 48 de ore, a asigurat Martin Dempsey.
Reactia NATO dupa amenintarile Rusiei ...citeste mai departe despre "SUA linistesc tarile din apropierea Rusiei: Putem desfasura forte in 48 de ore, inclusiv in Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 Iunie 2015, ora 14:51
Teama de o invazie rusa a atins deja cote paroxistice in Letonia, Lituania si Estonia, pe fondul evenimentelor din Ucraina. Desi tarile baltice sunt de peste 10 ani membre ale NATO si UE, locuitorii se tem sa nu ramana din nou singuri in fata tancurilor Moscovei.
Si pe buna dreptate. Cel mai recent sondaj Pew Research Center arata ca populatia tarilor vest-europene membre NATO se declara impotriva folosirii fortei armate in cazul in care un alt stat NATO ar fi atacat de catre rusi, relateaza Bloomberg.
Solidaritate NATO doar pe hartie
Ce-i drept, Alianta Nord-Atlantica are stipulat in articolul 5 din statutul sau angajamentul de a apara un alt stat membru atacat de o forta externa, dar pentru multi europeni acesta este doar un amanunt nesemnificativ.
"Majoritatea populatiei din tarile NATO europene da inapoi cand vine vorba sa respecte prevederile articolului 5, prin care tarile membre sunt obligate sa asiste aliatii atacati, inclusiv cu forte armate", se arata in raportul Pew Research Center.
In Germania, doar 38% din populatie a considerat ca unei agresiuni a Rusiei asupra unui stat vecin membru NATO ar trebui sa i se raspunda cu folosirea fortei armate.
In Marea Britanie, Franta, Spania si Italia, sprijinul pentru astfel de actiuni s-a dovedit a fi ceva mai mare, dat tot sub 50%, dupa cum au constatat analistii Pew Research.
Opinia publica se poate schimba in timpul unei crize, dar actualul rezultat al sondajului reprezinta o provocare pentru... mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 12:31
1Vladimir Putin a acordat un interviu unei publicatii din Italia in care a vorbit pe larg despre posibilitatea vehiculata in ultima perioada, conform careia Rusia ar putea ataca tarile NATO, in special pe cele baltice.
Presedintele Rusiei a respins vehement acest scenariu, intr-un interviu acordat Corriere della Sera, subliniind ca doar o persoana "fara minte" se poate gandi ca s-ar putea ajunge in aceasta faza. De asemenea, Putin a sugerat ca SUA ar fi interesate ca aceasta idee sa fie vehiculata pentru a-si consolida pozitia la nivel global.
"Numai o persoana care nu are minte isi poate imagina ca Rusia ar putea ataca intr-o zi NATO. Aceasta idee nu are niciun sens, e complet nefondata. Poate cineva e interesat sa alimenteze aceste temeri, pot presupune doar. De exemplu, americanii nu doresc de mult apropierea dintre Rusia si Europa. Sa presupunem ca SUA doresc sa-si mentina pozitia de lider in comunitatea atlantica.
Ei au nevoie de o amenintare externa, de un dusman. Iar ...citeste mai departe despre "Putin, declaratie transanta despre atacarea tarilor NATO de catre Rusia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Iunie 2015, ora 11:33
Rusia nu considera NATO drept inamic, dar are temeri legate de aceasta alianta militara, a declarat joi pentru postul de televiziune Rossia-24 un adjunct al ministrului rus al Apararii.
"Nu ii consideram inamici (pe aliatii din cadrul Aliantei Nord-Atlantice), dar vedem in NATO o amenintare. Bineinteles, urmarim cu atentie tot ce face NATO", a declarat Anatoli Antonov, un adjunct al ministrului rus al Apararii, citat de agentia Tass in pagina electronica.
Rusia ataca Romania, NATO raspunde printr-o ironie pe Twitter
In opinia lui Antonov, NATO actioneaza, "prin diverse mijloace", in scopul "indepartarii" de Rusia a fostelor tari membre ale Uniunii Sovietice, "care timp de secole au avut legaturi" cu Moscova.
Disputele dintre Rusia si NATO s-au intensificat pe fondul conflictului din Ucraina si instalarii unor sisteme antirachete in Romania si Bulgaria.
O ...citeste mai departe despre "Rusia, noi presiuni pe tarile membre NATO: Nu le consideram inamice, dar Alianta e o amenintare" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 18 Aprilie 2015, ora 09:37
Un purtator de cuvant NATO, locotenent-colonelul Jay Janzen, i-a raspuns miercuri printr-o "lectie de geografie" ironica, pe Twitter, unui purtator de cuvant al diplomatiei ruse care cataloga "provocatoare" mobilizarea unor trupe ale Aliantei Nord-Atlantice in Romania.
"Rusia afirma ca exercitiile defensive din Romania sunt 'provocatoare'", a scris el, postand o harta, in care arata ca Romania si Rusia se afla la 1.000 de kilometri distanta.
"Folosesc aceeasi harta?", adauga el, ironic.
De cand a fost postat pe Twitter, saptamana trecuta, mesajul a fost repostat de sute ori.
NATO reactioneaza prompt dupa amenintarile Rusiei: Vom apara Romania! (Video)
De asemenea, toate mesajele postate pe Twitter de Janzen de pe 9 aprilie pana astazi sunt adresate liderilor de la Kremlin, fie ca este vorba despre atitudinea rusilor la adresa moldovenilor, a Tarilor Baltice sau a lipsei de reactie fata de exercitiile Coreei ...citeste mai departe despre "Rusia ataca Romania, NATO raspunde printr-o ironie pe Twitter" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Aprilie 2015, ora 22:02