Hackerii au accesat sistemele a zeci de companii de telecomunicatii si au furat un volum urias de date, pe parcursul unei campanii de spionaj derulate in sapte ani, potrivit companiei americano-israeliene de securitate cibernetica Cybereason, care a identificat legaturi cu activitati anterioare chineze de acest tip.
Investigatorii Cybereason au anuntat ca atacatorii au accesat sistemele unor companii din peste 30 de tari pentru a obtine informatii despre persoane din guverne, autoritati de aplicare a legilor si din politica, transmite Reuters.
Hackerii au utilizat instrumente legate de alte atacuri atribuite Beijingului de catre Statele Unite si aliatii lor occidentali, a declarat Lior Div, director executiv al Cybereason.
"Un nivel atat de sofisticat arata ca nu este un grup criminal. Este un guvern care are capacitatea de a efectua un astfel de atac", a spus Div.
Un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe a spus ca nu cunoaste raportul, dar a adaugat ca nu ar permite nimanui sa efectueze astfel de activitati pe teritoriu chinez sau folosind infrastructura chineza.
Cybereason a refuzat sa mentioneze numele companiilor afectate sau tarile in care isi desfasoara acestea activitatea. Persoane apropiate situatiei au spus ca Beijingul tinteste tot mai mult companii de telecomunicatii din Europa Occidentala.
Guvernele occidentale au avertizat ca hackerii chinezi au accesat sistemele unor companii si agentii guvernamentale din toata lumea, pentru a... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 11:26
Presedintele Donald Trump a declarat duminica dupa-amiaza ca hackerii chinezi ar fi putut sa sparga conturile de e-mail ale oficialilor Partidului Democrat tocmai pentru a se amesteca in alegerile prezidentiale din Statele Unite.
Aceasta pozitie este in contrast cu cea a agentiilor de informatii, care sustin ca atacurile cibernetice au fost orchestrate de Rusia, transmite Reuters.
"Ok, daca nu prinzi un hacker in flagrant, atunci este foarte greu sa spui care este sursa atacului. Ar fi putut sa fie China, ar fi putut sa fie multe grupuri diferite", a declarat presedintele intr-un interviu pentru emisiunea "Face the Nation".
Hackerii au publicat o serie de e-mailuri incriminatoare trimise de oficialii Partidului Democrat si de reprezentantii campaniei Clinton. Un e-mail arata ca liderii partidului o preferau in mod clar pe Clinton si nu au sustinut in niciun moment o posibila victorie in alegerile primare pentru Bernie Sanders.
Trump a respins in nenumarate randuri declaratiile oficialilor de informatii, potrivit carora hackerii rusi au spart conturile de e-mail ale democratilor tocmai pentru a inclina balanta electorala in favoarea sa.
De asemenea, miliardarul republican a sustinut in timpul campaniei electorale ca China ar putea sa fi orchestrat atacurile cibernetice asupra Partidului Democrat.
In ultimele saptamani, presedinetele american si-a temperat retorica critica la adresa Beijingului, in incercarea de a obtine sprijinul liderilor chinezi pentru... mai mult
Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 21:31
Agentia Nationala americana de Securitate (National Security Agency, NSA), care a colectat informatii electronice in masa in cadrul unor operatiuni a caror amploare a fost dezvaluita de catre fostul sau consultant si al CIA Edward Snowden, pare ca a fost victima hackerilor.
Un grup misterios de hackeri - care se prezinta drept "Shadow Brokers" - a scos la licitatie pe Internet coduri informatice pe care le prezinta drept programe destinate sa treaca de firewall-uri instalate de puteri rivale precum China si Rusia sau de tari inamice ca Iranul, potrivit unor experti intervievati miercuri de The New York Times (NYT) si The Washington Post (WP).
NSA nu a comentat aceste informatii, in pofida unor insistente din partea AFP.
Hackerii au publicat online doua fisiere - unul la care accesul este liber, celalalt cifrat.
Ei au anuntat ca vor posta online mai multe elemente, cu scopul de a strange fonduri in valoare de un milion de bitcoini, o moneda electronica dificil de ...citeste mai departe despre "Un grup misterios de hackeri ar fi spart serverele NSA - Snowden da vina pe rusi" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 August 2016, ora 22:32
Un grup necunoscut de hackeri numit "Strider" sau "ProjectSauron" a lansat atacuri cibernetice asupra anumitor obiective din Rusia, China, Iran, Suedia, Belgia si Rwanda, informeaza luni cercetatorii Symantec si Kaspersky Lab.
Grupul, care este activ cel putin din 2011 si ar putea avea legaturi cu o agentie de informatii, foloseste un malware avansat si ascuns numit Remsec, sustin cercetatorii Symantec intr-o postare pe blog, relateaza Reuters.
Remsec se ascunde in reteaua unei organizatii si nu trebuie instalat pe un computer individual, asigurandu-le hackerilor control complet asupra calculatoarelor infectate si permitand furtul de informatii.
Codul acestui malware contine referiri si la Sauron, personajul din "Lord of the Rings", precizeaza Symantec. "Strider" este porecla unui alt personaj principal din trilogie, Aragorn.
Intr-o comunicare separata, Kaspersky Lab, cu ...citeste mai departe despre "Companii si institutii din Rusia, China, Suedia sau Belgia, sub tunurile hackerilor" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 August 2016, ora 22:42
Americanii dezvaluie un al doilea incident major in care au fost implicati hackeri ce ar avea legaturi cu China si care ar fi accesat informatii oficiale importante de pe serverele SUA.
Oficialii americani au anuntat ca hackerii ar fi accesat date importante ale angajatilor unor agentii de informatii si personalului militar, relateaza BBC.
Criza uriasa de securitate in SUA: Hackeri chinezi au furat datele a 4 milioane de angajati federali
Oficialii, care au vorbit sub protectia anonimatului, cred ca atacatorii au vizat documente ce includ informatii personale, inclusiv culoarea ochilor, istoria financiara, abuzuri de substante interzise sau detalii de contact ale prietenilor si rudelor.
Casa Alba a transmis ca anchetatorii au "un mare grad de convingere" ca informatii despre trecutul angajatilor ...citeste mai departe despre "Atac cibernetic masiv in SUA: Hackerii au furat date despre armata si serviciile secrete" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Iunie 2015, ora 17:47
China neaga ca e responsabila de ceea ce poate fi considerat cel mai mare atac cibernetic din istoria SUA, dupa ce informatii cu privire la patru milioane de angajati ai Guvernului au fost furate.
Oficialii din Washington au anuntat ca hackerii responsabili de atac provin din China, scrie The Independent.
Un purtator de cuvant al ambasadei Chinei in SUA a numit insa acuzatiile "iresponsabile si contraproductive".
"Atacurile cibernetice efectuate in cuprinsul tarilor sunt dificil de urmarit si deci sursa atacurilor este dificil de identificata", a afirmat Zhu Haiquan, care a adaugat ca atacurile pot "sa ...citeste mai departe despre "Cel mai mare atac cibernetic din istoria SUA. China neaga ca e responsabila" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Iunie 2015, ora 14:04
Reteaua informatica a companiei Apple a fost atacata de acelasi grup de hackeri care vizase Facebook saptamana trecuta, insa nu au fost furate date, anunta compania intr-un comunicat citat de ziarul The Huffington Post.
Apple coopereaza cu autoritatile americane pentru depistarea hackerilor, precizeaza comunicatul, adaugand ca au fost vizate computere Macintosh ale angajatilor, fara insa a fi sustrase date ale companiei.
Facebook a anuntat vineri ca hackeri inca neidentificati localizati in China au efectuat un atac bine organizat, fara insa a colecta date esentiale.
Producatorul iPhone si iPad a dat asigurari ca va oferi o actualizare software pentru a proteja clientii de virusul transmis in atacul hackerilor. mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 08:45
Hackeri chinezi au atacat in mod insistent New York Times (NYT) in ultimele patru luni, patrunzand in sistemele computerelor publicatiei si furand parole ale reporterilor si altor angajati, relateaza publicatia in editia electronica.
New York Times scrie ca, dupa ce a urmarit pe ascuns, studiindu-le miscarile cu scopul de a realiza o mai buna protectie in vederea blocarii hackerilor, a respins, impreuna cu experti in domeniul securitatii informatice, atacatorii si i-a impiedicat sa intre din nou in sistem.
Perioada in care au fost comise atacurile a coincis cu publicarea unei investigatii, la 25 octombrie, potrivit careia rude ale premierului chinez Wen Jiabao au acumulat o avere in valoare de cateva miliarde de dolari prin afaceri, precizeaza prestigiosul ziar.
Potrivit publicatiei, experti in domeniul securitatii informatice angajati de NYT sa detecteze si blocheze atacurile au strans probe potrivit carora hackeri chinezi, utilizand metode pe care unii consultanti le-au asociat cu cele uilizate de militari chinezi in trecut, au patruns in reteaua publicatiei.
Hackerii au spart conturile de e-mail ale lui David Barboza, seful biroului NYT din Shanghai, autorul materialelor despre rudele lui Wen, si lui Jim Yardley, seful Biroului pentru Asia al publicatiei, cu sediul in India, care a lucrat anterior ca sef al biroului din Beijing, precizeaza ziarul.
"Experti din domeniul securitatii informatice nu au gasit dovezi asupra faptului ca e-mailuri sensibile sau... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 11:17
In perioada 2007-2008, hackerii chinezi, probabil apartinand armatei, ar fi atacat doi sateliti americani, scrie presa straina.
Cele patru atacuri anuntate s-ar fi facut prin intermediul unei baze din Norvegia. Cu toate ca satelitii atacati nu erau destinati apararii, americanii au dorit sa atraga atentia asupra riscurilor generate, potrivit unor extrase din proiectul final al raportului anual al Comisiei Economice si de Securitate SUA-China potrivit
Time.
Potrivit oficialilor americani, in cazul unui conflict, chinezii ar putea compromite, distruge sau degrada satelitii. Mai mult, riscul cel mai mare ar putea fi legat de faptul ca hackerii ar putea pune in pericol organizarea si pozitionarea trupelor.
Nu se stie exact ceea ce s-a intamplat in timpul atacurilor, insa acestea au durat intre 2 si 12 minute.
"O astfel de interferenta prezinta numeroase amenintari, in special in cazul unor sateliti cu mai multe functii sensibile. Accesul la controalele unui satelit ar putea permite unui atacator deteriorarea sau distrugerea satelitului. De asemenea, atacatorii pot manipula transportul satelitului", se arata in raport.
Raportul nu foloseste numele "China" si cu atat mai putin al Guvernului chinez, insa precizeaza ca "persoanele care au participat in atacul satelitilor au competente lingvistice din China si au diferite legaturi cu hackeri chinezi.
Blamarea Chinei pentru atacurile hakerilor a devenit o obisnuinta in ultimii ani.
In iunie, China a negat... mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 08:45