Phenianul a reactionat destul de virulent la acuzele Statelor Unite fata de implicarea Coreei de Nord in atacul cibernetic cu virusul de tip ransomware WannaCry din luna mai a acestui an.
Atunci, peste 300.000 de computere din 150 de tari printre care Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia, Vietnam, si Romania au fost afectate.
Un purtator de cuvant al Ministerului de Externe a negat, joi, ca Phenianul ar fi fost in spatele atacului cibernetic. "Asa cum am spus in mod clar in repetate ocazii, nu avem nicio legatura cu atacurile cibernetice si nu simtim nevoia sa raspundem unor asemenea acuzatii absurde venite din partea SUA".
Marti, un oficial de rang inalt de la Casa Alba acuza Coreea de Nord ca este "in mod direct responsabila" pentru atacul cibernetic cu virusul WannaCry, din luna mai, in urma caruia au fost afectate companii si institutii publice din intreaga lume.
Initial, atacul a parut a fi un atac tipic cu un virus informatic care solicita plati in moneda virtuala Bitcoin pentru deblocarea unui computer infectat. Ulterior, unii experti au ajuns la concluzia ca cererea de rascumparare avea rolul de a masca o intentie mult mai distructiva
Atacurile cibernetice au afectat Sistemul National de Sanatate din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniola de telecomunicatii Telefonica, firma americana de curierat FedEx, Deutsche Bahn si alte sute de companii si institutii din intreaga lume.
Citeste si:
Statele Unite... mai mult
Joi, 21 Decembrie 2017, ora 16:28
Un oficial de rang inalt de la Casa Alba a anuntat ca "in mod direct responsabila" pentru atacul cibernetic cu virusul WannaCry este Coreea de Nord. Incidentul ar fi fost provocat in luna mai de hackerii din Grupul Lazarus si a afectat companii din intreaga lume.
"Atacul a fost masiv si a costat miliarde, iar Coreea de Nord este direct responsabila. WannaCry a atacat nesabuit, fara discriminare", a afirmat Tom Bossert consilier al presedintelui Donald Trump pentru Securitate interna si antiterorism, intr-un comentariu publicat online de Wall Street Journal.
Bossert a avertizat totodata ca oricine provoaca pagube Statelor Unite va fi tras la raspundere. Oficialul nu a oferit insa detalii privind masurile pe care Washingtonul ar putea sa le ia impotriva Phenianului.
Mai multi experti in securitatea cibernetica ajunsesera recent la concluzia ca Phenianul a fost cel mai probabil responsabil pentru atacul cibernetic care a afectat peste 300.000 de computere din 150 de tari, inclusiv Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Romania, Spania, Italia si Vietnam.
Cand s-au confruntat prima oara cu atacul, specialistii au considerat ca este un virus care blocheaza computerul pentru a solicita o rascumparare. Ulterior au observat insa ca aceasta era doar o momeala care ascundea actiunea mult mai destructiva a virusului.
Citeste si:
Cercetatorul britanic care a oprit atacul WannaCry a fost arestat de FBIBitdefender: Amploarea WannaCry poate fi redusa rapid daca... mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 09:58
Coreea de Nord s-a aflat in spatele atacului ransomware cu virusul WannaCry din luna mai, care a afectat 200.000 de calculatoare din intreaga lume, a anuntat sambata presedintele Microsoft, Brad Smith.
Expertii in securitate cred ca regimul de la Phenian a furat tehnologia necesara pentru crearea malware-ului de la Agentia Nationala de Securitate (NSA) din SUA, inainte de a ataca tinte din 150 de tari, printre care si Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie (NHS), informeaza The Independent.
Amenintarea atacurilor cibernetice sponsorizate de stat a devenit tot mai serioasa, avertizeaza Smith.
"In ultimele sase luni am vazut aceasta amenintara materializandu-se, din pacate, in forme noi si din ce in ce mai serioase. Problema a luat amploare", a spus Smith.
Presedintele Microsoft afirma ca este nevoie ca guvernele sa adopte o "Conventie de la Geneva digitala", in care sa se stipuleze ca "astfel de atacuri cibernetice impotriva civililor, mai ales in timp de pace, sunt inacceptabile si reprezinta o incalcare a dreptului international".
C.S. ...citeste mai departe despre "Microsoft confirma: Coreea de Nord s-a aflat in spatele atacului cibernetic de proportii WannaCry" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Octombrie 2017, ora 17:46
O companie publica rusa a stabilit o noua conexiune de Internet cu Coreea de Nord, a doua dupa cea care trece prin China, ceea ce ar putea submina eforturile SUA de a izola aceasta tara.
Activarea unei a doua legaturi de Internet pusa in functiune de compania TransTeleCom a fost detectata duminica de analisti de la Dyn Research, societate ce monitorizeaza conectivitatea cibernetica mondiala, informeaza joi AFP.
Aceasta noua conexiune se adauga celei stabilite prin China Unicom, care detinea pana in prezent exclusivitatea traficului de Internet intre Coreea de Nord si restul lumii.
Aceasta noua linie ii ofera Phenianului "mai multa rezistenta in cazul unor eventuale atacuri impotriva infrastructurii retelei sale", a declarat Bryce Boland, de la societatea de securitate cibernetica FireEye.
Washington Post raporta recent ca SUA au desfasurat atacuri informatice impotriva hackerilor nord-coreeni ce vizau sa le priveze de acces la Internet, operatiune ce ar fi luat sfarsit sambata.
Coreea de Nord numara o unitate de circa 6.800 de specialisti in atacuri cibernetice, potrivit Ministerului Apararii sud-coreean. Ea este acuzata de numeroase atacuri informatice de mare amploare, inclusiv de cel desfasurat in 2014 impotriva Sony Pictures.
Insa, avand o singura conexiune de Internet cu exteriorul, Coreea de Nord este ea insasi extrem de vulnerabila.
Acum, cu o a doua linie de Internet, "deconectarea Coreei de Nord de la Internet devine mult mai dificila", a... mai mult
Joi, 05 Octombrie 2017, ora 13:59
Lumea s-ar putea confrunta in curand cu un "act grav de sabotaj informatic", ce ar provoca "haos", a avertizat seful serviciilor secrete olandeze, Rob Bertholee.
Un sabotaj al infrastructurii vitale "este genul de lucru care ar putea sa va impiedice sa inchideti ochii noaptea", le-a spus Bertholee sutelor de experti si reprezentanti oficiali reuniti in cadrul unei conferinte pentru securitate informatica de la Haga, conform AFP.
Vezi si WannaCry: Coreea de Nord ar fi responsabila de atacul cibernetic global - experti IT
Acest avertisment intervine in conditiile in care un atac informatic fara precedent s-a soldat cu peste 200.000 de victime, in cel putin 150 de tari, incepand de vineri. In prezent, situatia pare sa fie sub control.
Amenintarile cu atacuri informatice "nu sunt imaginare, sunt peste tot in jurul nostru", a declarat directorul serviciilor secrete olandeze (AIVD), la forumul de doua zile organizat de Guvernul olandez.
Citeste si:
Putin acuza spionajul american de atacul cibernetic mondial, Casa Alba sustine ca totul e sub controlFinancial Times: Atacurile cibernetice, semnal de alarma. Companiile trebuie sa ia masuri de securitateAtacul cibernetic global: Recompense s-au platit, banii nu au fost inca retrasi de hackeri
"Din punctul meu de vedere, am putea fi mult mai aproape de un act grav de sabotaj informatic decat cred multe persoane", a avertizat el.
Bertholee a amintit cum computerele celei mai mari companii petroliere din Arabia... mai mult
Marti, 16 Mai 2017, ora 20:03