Procuratura din Bulgaria a pus sub acuzare pentru terorism doi angajati ai unei companii de securitate cibernetica, in cadrul investigatiei referitoare la cel mai mare caz de compromitere a datelor personale din istoria tarii, a declarat miercuri un avocat al inculpatilor.
Georgi Iankov, un director la compania Tad Group, a fost pus sub acuzare si eliberat din custodie, a spus avocatul Georgi Stefanov.
Anterior, Kristian Boikov, in varsta de 20 de ani, angajat in domeniul securitatii cibernetice la aceeasi companie, a fost si el acuzat de terorism, transmite Reuters.
Ambii au negat acuzatiile, a spus Stefanov.
"Suntem foarte surprinsi de acuzatii. Cum poti sa acuzi pe cineva de terorism, iar apoi sa il eliberezi?", a adaugat avocatul.
Politia a perchezitionat marti birourile Tad Group, confiscand computere si retinand un director, in legatura cu atacul cibernetic de luna trecuta de la agentia fiscala, la care au fost compromise aproape toate datele personale ale adultilor bulgari.
Boikov a fost eliberat conditionat miercurea trecuta, dar nu poate parasi tara.
Potrivit procurorilor, Boikov nu a actionat singur, iar acestia cauta si alte persoane implicate in atac.
Procurorii cred ca Boikov este in spatele unui email care parea trimis de un hacker rus, care a oferit presei locale fisierele furate de la agentia fiscala. In acest moment, procurorii nu cred ca atacul ar fi venit din strainatate.
Datele decriptate de pe unul din computerele lui Boikov... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 10:18
Hackerii au furat milioane de date personale si financiare ale bulgarilor si le-au distribuit catre mass-media prin intermediul unei adrese de mail din Rusia.
Un ministru bulgar a afirmat ca atacul ar avea legatura cu achizitionarea de catre Bulgaria de noi avioane de lupta F-16 din Statele Unite, potrivit Reuters.
Hackerii au obtinut datele accesand un sistem al agentiei fiscale din Bulgaria, institutie similara ANAF-ului din Romania.
Atacul este acum investigat de specialisti bulgari, care preconizeaza ca acesta a inceput la sfarsitul lunii iunie.
"Poate ca acesta este primul caz de acest fel din Bulgaria care are succes, multe date personale au fost furate", a declarat ministrul bulgar de Interne, Mladen Marinov.
Sursa citata mai noteaza ca atacul ar putea avea legatura cu anuntul Bulgariei potrivit caruia va cumpara opt avioane de lupta americane - un contract in valoare de 1,2 miliarde dolari.
Potrivit publicatiilor care au primit mailul de pe adresa ruseasca, hackerii au furat datele personale a peste cinci milioane de bulgari, din populatia totala a tarii de sapte milioane.
Atacatorii sustin ca au obtinut 110 baze de date cu un total de 21 GB, scrie zdnet.com.
Printre datele furate se regasesc nume, coduri numerice personale, adrese de domiciliu si venituri. Cele mai multe informatii sunt vechi de ani de zile, datand chiar si din 2007, insa au fost descoperite si date mai noi. ...citeste mai departe despre "Hackerii au furat datele personale... mai mult
Marti, 16 Iulie 2019, ora 14:47
Companiile din Bulgaria au devenit tinta unor atacuri concertate date de gruparile de infractori din mediul online.
In ultimele 7 luni, pagubele s-au ridicat la 3 milioane de euro, modul de operare al hackerilor fiind deosebit de ingenios, raporteaza agentia Novinite.
Metoda "intermediarul"
Yavor Kolev, seful departamentului de Crima Organizata Transfrontaliera din Bulgaria, sustine ca pagubele au fost create folosind aceeasi metoda a "intermediarului in conversatie".
Practic, in timpul conversatiilor online dintre departamentele financiare ale unor firme din Bulgaria, hackerii au intervenit cu mesaje care i-au facut pe interlocutori sa creada ca vorbesc unul cu celalalt.
In final, victimele au virat suma de plata pentru serviciile si produsele comandate in alte conturi decat cele ale interlocutorilor reali.
Kolev a dat detalii si despre cele mai noi metode inselatorii prin Internet Banking.
In acest caz atacatorii au asteptat momentul pauzei de pranz pentru a gasi in retea calculatoarele unor contabili lasate pornite si a efectua diverse operatiuni bancare in numele acestora.
In cazul furturilor practicate prin metoda "intermediarul", hackerii trimit mai intai un mail cu un virus atasat, acesta copiind apoi datele existente in conversatiile anterioare si deschizand o discutie noua ca din partea unui client al firmei.
Nu au scapat de aceste atacuri nici companiile de top din Bulgaria, doua dintre aceste firme din Top 100 inregistrand pierderi de... mai mult
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 14:17