Hidrogenul este o sursa de energie mult mai periculoasa decat gazul natural, dar si de sase ori mai scumpa si nu va putea fi utilizat pentru a incalzi toata tara, se arata in studiul "Hidrogenul - un nou capitol al tranzitiei energetic", realizat de Asociatia Energia Inteligenta (AEI).
Pe de alta parte, poate fi folosit pentru echilibrul sistemului energetic si in transporturi
"Daca ne propunem sa incalzim toata tara cu hidrogen verde, asta ar insemna ca absolut toti sa plateasca cel putin cu 500% mai mult costurile cu respectiva energie, fara a lua in considerare modificarile de retea si modificarile la instalatiile de utilizare. Totodata, ar trebui sa consumam toata apa care curge intr-un an pe principalele rauri din Romania: Mures, Olt, Tisa si Siret. Adica toata apa din ele, nu mai bem, nu mai mancam, nu mai facem irigatii, ci am transforma-o sa obtinem atata hidrogen ca sa incalzim tot ceea ce inseamna imobile din Romania", a afirmat Dumitru Chisalita, presedintele asociatiei Energia Inteligenta.
De asemenea, acesta este un combustibil mult mai periculos, viteza de ardere este de patru ori mai mare decat la gaze naturale, iar riscul unor accidente este crescut.
Expertul este de parere ca nu vom putea atrage fonduri europene pentru a realiza conducte care sa alimenteze casele oamenilor cu hidrogen.
Cu toate acestea, autoritatile cred ca pot sa atraga 600 de milioane de euro prin Planul National de Redresare si Rezilienta pentru astfel de retele.
"Exista... mai mult
Marti, 18 Mai 2021, ora 15:49
Exista o diferenta mica intre pretul de Serviciul Universal si pretul din cea mai mica oferta a furnizorului actual, exceptie facand ENEL, potrivit datelor din Comparatorul de Preturi al ANRE, citate de Asociatia Energia Inteligenta.
ENEL este furnizorul de Serviciul Universal cu cei mai multi consumatori casnici pe piata libera, respectiv furnizorul care are de gestionat cel mai mic numar de consumatori in Serviciul Universal, carora le ofera preturi foarte avantajoase fata de pretul de Serviciu Universal. Acest comportament este aparent mult diferit fata de ceilalti frunizori.
Mai multi consumatorii casnici spun ca nu au semnat nici un contract in ultimii ani, dar se gasesc in piata libera, conform inscrisului de pe factura de energiei electrica.
Asociatia sustine ca pretul pe care-l platesc o parte dintre cei aproape doua milioane de consumatori casnici in piata concurentiala catre furnizorul lor ENEL este:
- cu 12% mai mare decat pretul de Serviciu Universal pe care-l platesc consumatorii ENEL din Bucuresti;
- cu 2% mai mare decat cel mai mare pret de Serviciu Universal platit in Romania;
- cu aproape 9% mai mare fata de pretul achitat de catre consumatorii din Serviciul Universal din reteau Electrica;
- cu 6% mai mare fata de pretul achitat de catre consumatorii din Serviciul Universal din reteau EON;
- cu 4% mai mare fata de pretul achitat de catre consumatorii din Serviciul Universal din reteau de distributie CEZ.
Liberalizarea pietei de energie... mai mult
Luni, 25 Ianuarie 2021, ora 11:30
De la 1 ianuarie se scumpeste energia electrica. Facturile se vor majora ca urmare a propunerii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei de a creste tarifele de distributie pentru toate cele opt companii de distributie zonale.
Astfel, la un consum de 100 de KWh pe luna, factura achitata de consumatorii creste cu aproximativ 2 lei. La aceasta scumpire se adauga o a doua, venita din liberalizarea pietei energiei programata tot la 1 ianuarie, explica Digi 24.
"Justificarea pe care Autoritatea o da este ca in 2020 s-au facut multe investitii, s-au montat contoare inteligente, s-au dezvoltat retele si toate acestea trebuie platite de consumatorul final. In ceea ce priveste cresterea tarifului de distributie, din valoarea totala, cresterea ar putea fi intre 1,31 si 2,84% din calculele noastre, in functie de marimea consumului. O factura ar trebui sa scumpeasca la un apartament cu 1,3, la o casa cu 2,8.
Din perspectiva evolutiei pretului si a tarifului de distributie, calculele pe care le-am facut la asociatie arata ca aceste cresteri vor fi de cel putin 4-5%", a explicat Dumitru Chisalita, expert in energie.
Citeste si: Un episod cu George Simion. Momentul "de aur" dintre Ponta, Ghita si Basescu ...citeste mai departe despre "De la 1 ianuarie se scumpeste energia electrica. Un specialist explica cu cat creste factura la curent" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 08:56
Plafonarea pretului gazelor naturale (alaturi de preturile celorlalte utilitati), masura luata recent de Guvern, favorizeaza importatorii si furnizorii de gaze si afecteaza consumatorii.
Mii de consumatori sunt in situatia in care risca din cauza acestei interventii a statului sa achite preturi mai mari pentru gazele naturale decat daca preturile ar fi fost lasate libere sa-si continue trendul de scadere.
"Pe piata de gaze, avem o supraoferta inca de dinainte de aparitia pandemiei COVID-19, ceea ce a determinat ca incepand cu ianuarie 2020 preturile sa scada si chiar sa scada accentuat.
Cantitatea mare de gaze ramasa in depozite la sfarsitul ciclului de extractie 2020, supraoferta din import, masurile de a "scumpi" inmagazinarea gazelor pentru ciclul 2020/2021, toate acestea determinau scaderea in continuare a pretului gazelor naturale in urmatoarele 5-6 luni", a declarat Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.
"Decizia autoritatilor de plafonare este una populista, care nu tine cont de aceste realitati.
Aceasta masura ar putea modifica trendul actual de scadere accentuata a pretului de pe piata gazelor naturale din Romania", a completat presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.
Potrivit datelor Asociatiei Energia Inteligenta, furnizorii de gaze se confrunta cu o scadere vizibila a cererii de gaze de la declararea starii de urgenta (consumul a scazut in martie 2020 cu 15-20% fata de consumul lui martie 2019) sau chiar cu... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 13:37
Plafonarea pretului gazelor naturale (alaturi de preturile celorlalte utilitati), masura luata recent de Guvern, favorizeaza importatorii si furnizorii de gaze si afecteaza consumatorii, avertizeaza specialistii Asociatiei Energia Inteligenta.
Potrivit acestora, mii de consumatori sunt in situatia in care risca din cauza acestei interventii a statului sa achite preturi mai mari pentru gazele naturale decat daca preturile ar fi fost lasate libere sa-si continue trendul de scadere.
"Pe piata de gaze, avem o supraoferta inca de dinainte de aparitia pandemiei COVID-19, ceea ce a determinat ca incepand cu ianuarie 2020 preturile sa scada si chiar sa scada accentuat.
Cantitatea mare de gaze ramasa in depozite la sfarsitul ciclului de extractie 2020, supraoferta din import, masurile de a "scumpi" inmagazinarea gazelor pentru ciclul 2020/2021, toate acestea determinau scaderea in continuare a pretului gazelor naturale in urmatoarele 5-6 luni", a declarat Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.
"Decizia autoritatilor de plafonare este una populista, care nu tine cont de aceste realitati.
Aceasta masura ar putea modifica trendul actual de scadere accentuata a pretului de pe piata gazelor naturale din Romania", a completat presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.
Potrivit datelor Asociatiei Energia Inteligenta, furnizorii de gaze se confrunta cu o scadere vizibila a cererii de gaze de la declararea starii de urgenta (consumul a scazut in... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 13:00
Zeci de furnizori de gaze naturale risca falimentul in conditiile in care clientii lor nu vor sa mai plateasca hidrocarburile consumate si denunta unilateral contractele, pe fondul decretarii starii de urgenta de catre presedintele Klaus Iohannis, in contextul pandemiei COVID-19.
In acelasi timp, criza economica le va genera consumatorilor casnici de gaze naturale o vulnerabilitate tot mai mare, pe fondul concedierilor si al taierilor de salarii ce se prefigureaza, chiar daca pretul gazelor este posibil sa scada in vara lui 2020.
Acestea sunt principele concluzii ale unei analize realizate de Asociatia Energia Inteligenta, pe baza datelor centralizate din piata in perioada 16-18 martie 2020.
"Decretarea Starii de Urgenta de catre presedintele Klaus Iohannis a adus si primele atitudini pe piata de gaze. Din cate stim la ora actuala, zeci de furnizori si consumatori si-au notificat furnizorii lor de gaze privind sistarea oricarei plati pentru gazele consumate si stoparea livrarii de hidrocarburi pentru perioada urmatoare", a explicat Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.
"Potrivit datelor din piata, mai mult de 20% din furnizorii de gaze vor disparea in situatia in care fluxul financiar se blocheaza pentru o perioada mai mare de 90 de zile", a completat presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.
Asociatia le cere participantilor la piata sa analizeze cat se poate de calm situatia creata si sa intre in negociere pentru determinarea... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 12:30
In Romania exista in prezent in jur de 70 de prosumatori, adica persoane fizice care isi asigura o parte din consumul de energie din productie proprie si livreaza excesul in retea, a declarat, vineri, Gabriela Munteanu, sef serviciu reglementari tehnice in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
Ea a participat la lansarea Ghidului Prosumatorilor, elaborat de Asociatia Energia Ta, cu sprijinul Engie.
"In acest moment exista circa 70 de prosumatori racordati, cu tot atatea contracte de vanzare-cumparare a energiei in retea", a anuntat reprezentanta ANRE.
Munteanu a subliniat ca oricine doreste informatii despre pasii care trebuie parcursi pentru a deveni prosumator trebuie sa se adreseze operatorilor de distributie din zona de care apartin, iar acestia sunt obligati sa le ofere toate detaliile solicitate.
"Orice utilizator se poate adresa operatorilor de retea din zona in care se doreste racordarea, pentru a obtine orice fel de informatie legata de racordare. Aceasta este o etapa preliminara procesului de racordare si operatorul este obligat sa dea raspunsurile necesare si de a oferi toate informatiile solicitare", a precizat ea.
La sfarsitul anului trecut, Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) a aprobat pachetul de reglementari pentru comercializarea energiei electrice produsa in centrale electrice din surse regenerabile de catre prosumatori.
"Ordinele aprobate astazi ofera cadrul de... mai mult
Vineri, 24 Mai 2019, ora 15:15
Desi coalitia de guvernare a promis, in repetate randuri, ca OUG 114 va fi corectata, astfel incat sa nu creeze blocaje in sectorul energetic, e limpede de acest lucru nu se va intampla.
Motivul: proiectul de modificare a ordonantei publicat de Ministerul Finantelor elimina o singura problema majora pe care risca sa o provoace ordonanta, dar creeaza, in schimb, multe altele.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, OUG 114 prevede ca toate companiile care activeaza in domeniul energiei urmeaza sa plateasca o taxa anuala in cuantum de 2% din cifra de afaceri. In plus, pretul gazelor din productia interna - care ar urma sa ajunga cu precadere la populatie - va fi plafonat la 68 lei/MWh, pentru urmatorii 3 ani.
Cum gazele din productia interna nu ajung, se va stabili un cos de gaze, adica un mecanism prin intermediul caruia statul va stabili cat gaz autohton si cat din import trebuie sa primeasca fiecare categorie de consumatori.
In plus, tot ordonanta stabilea ca pretul energiei electrice pentru populatia care beneficiaza de serviciul universal - adica pentru cei care nu si-au schimbat niciodata furnizorul sau revin la furnizorii de ultima instanta (Electrica, Enel, Cez si E.on) - va fi plafonat pentru urmatorii 3 ani.
OUG 114 aduce si o multime de alte schimbari neinspirate in sectorul energetic, care ii vulnerabilizau pe actorii din piata si expuneau riscului de a fi controlati politic de catre stat.
Reactiile la modificarile pe care OUG 114 urmeaza sa le... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 14:36
CEO Enel, Fulvio Conti, a fost ales la conducerea asociatiei europene din sectorul energetic, Eurelectric, conform NewsIn.Numirea sa a avut loc la intalnirea consiliului de administratie al Eurelectric, ca urmare a organizarii la Stockholm a Conferintei Anuale a asociatiei.
"Asigurarea de investitii solide si suficiente in tehnologiile si infrastructura energetica din Europa este cruciala pentru a furniza cetatenilor europeni energie sigura, accesibila, fara emisii de carbon, in urmatoarele decenii. Aceste investitii necesita doua lucruri: un cadru de reglementare stabil si predictibil pe termen lung si un nivel al pietelor care sa permita si sa rasplateasca proiectele eficiente si inovatoare", a declarat presedintele Eurelectric, Fulvio Conti. In plus, consiliul de administratie al Eurelectric l-a numit pe Tomasz Zadroga, presedinte si director general executiv al grupului energetic PGE din Polonia, drept vicepresedinte al Eurelectric. Conti si Zadroga si-au preluat deja noile atributii, alaturandu-se vicepresedintelui Johannes Teyssen (director general al grupului german E.ON), ales anul trecut. Euelectric este o asociatie care apara interesele sectorului energetic european, de-a lungul intregului lant valoric: generare, transport, distributie si vanzare de electricitate. Eurelectric grupeaza asociatiile nationale de electricitate, acolo unde exista astfel de institutii, sau companii energetice de top din fiecare tara. In prezent, asociatia are 33 de membri cu drepturi... mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 17:15