Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank, va prelua conducerea Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), pentru un mandat de trei ani.
Decizia a fost luata dupa expirarea mandatului lui Radu Gratian Ghetea, care va fi numit presedinte de onoare al organizatiei. Ghetea detinea de 15 ani functia de presedinte al ARB.
"Vicepresedintele Consiliului Director va fi desemnat de membrii Consiliului in prima sedinta. Consiliul Director este organul deliberativ si decizional al ARB, durata mandatului membrilor fiind de trei ani", se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Cu aceasta ocazie au fost alesi si alti membri ai Consiliului Director: Catalin Parvu (directorul general al Piraeus Bank), Gabriela-Stefania Gavrilescu (director general adjunct al BRD) si Luminita Delia Runcan (director general adjunct al Bancii Transilvania, divizia de risc). Acestia se adauga membrilor existenti, care isi continua mandatul: Laurentiu Gabriel Mitrache, Mirela Bordea si Cornel Theodor Stanescu.
Conducerea executiva este asigurata in continuare de Florin Danescu.
Radu Ghetea va fi inlocuit si din conducerea CEC Bank, unde a fost nominalizat de catre Ministerul Finantelor seful Trezoreriei, Enache Jiru.
Asociatia Romana a Bancilor a fost infiintata in 1991, ca asociatie profesionala. In prezent, are 39 de membri, institutii de credit cu capital majoritar privat sau de stat, sucursale si reprezentante ale unor banci straine. mai mult
Vineri, 15 Mai 2015, ora 08:20
Gradul de insolventa existent la nivel national este de 20% din Produsul Intern Brut (PIB), in timp ce activele bancare din Romania se ridica la 64% din PIB, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
"La nivel european, efectul de multiplicare bancar se traduce in 366% din PIB-ul european active bancare, iar 200% inseamna creditare comparabila cu PIB-ul european. In Romania discutam de 64% active bancare din PIB. Deci, nu vorbim in Romania de o bancarizare exagerata, dimpotriva. Fondurile structurale sunt esentiale pentru acoperirea gap-ului existent intre Romania si celelalte tari europene (...) Noi, bancile, ca si celelalte industrii, urmarim o dinamica mai buna a economiei romanesti.
Daca inregistram la nivel national o insolventa de 20% din PIB si intelegem ca de la astfel de cifre creeaza o neincredere generalizata si o restrictie a participarii jucatorilor in parteneriate ... De asemenea, 40% din creditarea neguvernamentala se acorda IMM, dar numai jumatate dintre acestea se califica pentru a primi credite. Intelegem, astfel, nevoia considerabila a capitalizarii companiilor din Romania, dar nu numai a celor romanesti", a spus Danescu.
Rolul bancilor in absorbtia fondurilor europene
Potrivit reprezentantului ARB, pe tema fondurilor europene, bancile isi aroga o contributie esentiala la gradul de absorbtie existent la ora actuala.
"S-a discutat destul de mult despre... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 11:18
Ministerul Fondurilor Europene a dezbatut impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor o serie de propuneri legate de modificarile care vor fi aduse proceduriilor actuale, astfel incat atragerea fondurilor europene sa cunoasca un impuls pe care toata lumea il asteapta.
"Toata lumea se gandeste si crede ca ar trebui sa atragem mai multe fonduri europene, si preocuparea Comunitatii Bancare si a Ministerului Fondurilor Europene este tocmai in aceasta directie", a declarat pentru Business24 Radu Ghetea, sef al Asociatiei Romane a Bancilor si CEO al CEC Bank.
Reprezentantii ministerului si ai comunitatii bancare au analizat posibilitatea ca bancile sa intre in procesul de autorizare a proiectelor si, de asemenea, ca platile sa se faca intr-un sistem nou, fiind considerate lucrurile de chintesenta care se au in vedere.
"Lucrurile in detaliu pe care trebuie sa le rezolvam intai si apoi sa fie discutate sunt legate de modificari legislative sau de regulamente de plati care trebuie sa aiba binenteles si girul Ministerului Economiei si Finantelor sau Bancii Nationale a Romaniei dupa caz", sustine Radu Ghetea.
"In cadrul Comisiei Asociatiei Romane a Bancilor au fot invitate sa participe toate bancile, unele mai mari, altele mai mici, unele interesate de fonduri, aletele poate nu. Daca comisia este intrunita si are un numar impresionant de mare de oameni, nu se poate vorbii decat de faptul ca Comunitatea Bancara este interesata."
Ce propuneri exista pentru accelerarea... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 05:50
Bancile europene risca o fragmentare a pietei financiare, din cauza programelor de vanzare de active cu scopul de a ajunge la un nivel minim al capitalului pana in iunie, a avertizat, marti, autoritatea de reglementare bancara din UE.
"Exista riscul ca reducerea expunerii sectorului bancar din UE sa ne lase cu o piata financiara mai fragmentata", a declarat presedintele Autoritatii Bancare Europene, Andrea Enria, intr-o conferinta la care au participat reprezentanti ai autoritatilor de reglementare din Europa.
UE transpune un acord global privind bancile, Basel III, in legislatia Uniunii, dar unele tari vor o flexibilitate mai mare, intrucat nu toate cele 8.000 de institutii de creditare din Europa au acelasi model de afaceri.
In decembrie 2011, Autoritatea Bancara Europeana a cerut bancilor europene sa-si majoreze baza de capital cu 115 miliarde de euro. Acordul Basel III cere bancilor o rata de adecvare a capitalului de cel putin 7% pana in 2019, in timp ce la nivel european s-a luat decizia atingerii unui prag de 9% pana la sfarsitul lunii iunie.
Bancile din Europa Centrala si de Est au limitat creditarea, situatie care a condus la o retragere pe pietele nationale a institutiilor de credit, a spus Enria.
Anul trecut, de exemplu, banca centrala a Austriei a intentionat sa restritioneze creditarea bancilor austriece in tari din Europa de Est.
O modalitate de a aborda problema reducerii creditarii ar fi infiintarea unei facilitati paneuropene care sa... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 17:16
Consiliul Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) a decis numirea in functia de presedinte executiv al ARB, incepand cu data de 1 decembrie 2011, a lui Florin Danescu, in prezent presedinte executiv al Romanian International Bank (RIB).
Presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, anuntase in 10 octombrie ca analizeaza 17 CV-uri care au fost transmise pe adresa institutiei de persoanele interesate sa ocupe functia de presedinte executiv al acesteia.
Functia de presedinte executiv este girata in prezent de directorul executiv al asociatiei, Barbu Constantin, acesta continuand sa ocupe functia de director executiv al ARB.
Florin Danescu a ocupat in decursul ultimilor ani mai multe functii de conducere in sistemul bancar romanesc, inclusiv la nivel de top management, respectiv sef al departamentului Money Market&Foreign Exchange, sef departament trezorerie, vicepresedinte, prim-vicepresedinte executiv si presedinte executiv.
Potrivit ARB, Asociatia are o conducere executiva, al carei personal este numit conform hotararii Consiliului Director. Totodata, Consiliul Director poate mandata presedintele executiv sa reprezinte Asociatia in fata unor organisme interne si internationale. mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 13:05
Zece reprezentanti ai sistemului bancar vor lansa marti Asociatia Romana de Factoring (ARF), conform NewsIn.Infiintarea legala a ARF a fost facula la inceputul anului.
"Evolutia pietei de factoring din ultimii ani a condus la necesitatea infiintarii unui organism dedicat, care pe langa promovarea serviciilor si produselor de factoring pe piata din Romania, printr-o cooperare stransa intre banci si IFN-urile specializate in factoring, sa se implice activ in sustinerea acestei activitati si in sfera de reglementare la nivel national, dar si international, alaturi de celelalte asociatii nationale de factoring din Europa", sustin reprezentantii pietei.
Asociatia Romana de Factoring a fost infiintata legal la inceputul anului 2011 de catre zece membri fondatori: BRD - Groupe Societe Generale SA, ING Commercial Finance IFN SA, Banca Comerciala Romana SA, Unicredit Tiriac Bank SA, Raiffeisen Bank SA, Banca de Import Export a Romaniei - Eximbank SA, RBS Bank (Romania) SA, Banca Transilvania SA, IFN Next Capital Finance SA si Romfactor SRL. mai mult
Joi, 02 Iunie 2011, ora 15:38
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a declarat miercuri ca, in opinia sa, nu se va gasi o solutie de limitare a creditarii prin masuri administrative, potrivit Newsin. "Nu cred ca se va gasi usor o solutie de limitare a creditarii in valuta prin masuri administrative.
Sunt sigur ca Banca Nationala analizeaza cu mare atentie aceasta problema, dar este bine sa lasam piata sa decida. Oamenii trebuie sa fie convinsi ca nu trebuie sa se expuna la riscuri", a spus Ghetea.
Presedintele ARB a mentionat ca persoanele fizice ar trebui sa ia credite in functie de moneda in care sunt veniturile, iar creditarea persoanelor juridice sa fie legata de moneda in care acestea au cash-flowul. mai mult
Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 14:45
Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), crede ca renuntarea la executorii bancari se va traduece in costuri mai mari pentru clienti, deoarece bancile vor fi nevoite sa apeleze la executori judecatoresti pentru valorificarea garantiilor, potrivit NewsIn. "Parerea noastra este ca procesul de recupere a creantelor prin valorificarea garantiilor va avea de suferit, in sensul ca va incetini acest ritm. In al doilea rand, clientii care sunt proprietarii acelor bunuri aduse in garantie vor avea si ei de suferit pentru ca la nivel de costuri cu executarea in cazul executorilor judecatoresti sunt mult superioare costurilor pe care le avem noi acum cu executorii bancari. Trebuie sa avem in vedere ca toate aceste costuri trebuie suportate in final clientul", a spus Ghetea.
El a precizat ca, la nivel de costuri, executorii judecatoresti percep un comision mai mare.
"Clientii se vor afla in situatia care, din valorificarea unor bunuri, executorul judecatoresc va cere un comison care este superior celui perceput de banca in prezent. Banca nu percepe pentru executorii bancari taxe speciale. In plus, in foarte multe cazuri executorul bancar este in masura de a convinge clientul ca nu este bine sa se execute garantia si ca este mai bine sa gaseasca o solutie", a spus Ghetea.
Totodata, el a declarat ca se poate ajunge la situatii in care sa nu fie acoperita datoria in urma executarii garantiei.
"Un caz de care eu stiu, in care mai multe banci au executat impreuna cu... mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 09:57
Consiliul Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) va alege in perioada urmatoare un presedinte executiv care va reprezenta asociatia in relatia cu autoritatile si cu media, acesta urmand sa fie angajat al ARB, a declarat joi, presedintele Consiliului Director al ARB, Radu Ghetea. Potrivit acestuia, presedintele executiv va actiona in baza mandatului dat de Consiliul Director."Noi am lansat un fel de concurs, o sarcina pe care noi, Consiliul Director o avem sa identificam acea persoana care sa poata prelua de la consiliu acea activitate de zi cu zi, de a merge la Parlament si a reprezenta activitatea bancara in fata comisiilor, de a merge la minister, de a merge la ANPC, da merge la unele intalniri cu Banca Nationala a Romaniei, de a comunica cu presa", a spus Ghetea.El a precitat ca presedintele executiv nu va avea alta sarcina, iar acesta va fi un salariat al ARB. "Orizontul de timp pentru alegea presedintelui este de cateva saptamani. Consiliul Director il va selecta si il va numi", a mai spus Ghetea.In ceea ce priveste calitatile pe care presedintele executiv trebuie sa le indeplineasca, Ghetea a declarat ca persoana respectiva trebuie sa aiba experinta bancara la nivel de conducator de banca comerciala, nu neaparat de presedinte, dar de vicepresedinte sau de director general adjunct. Astfel, noul presedinte trebuie sa fie un fost conducator de banca sau unul care renunta la actuala functie.
Ghetea a mai spus ca statutul asociatiei a fost modificat.... mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 08:56