Asociatia Pro Infrastructura sustine ca pe santierul sectorului Campia Turzii - Chetani, parte din Autostrada Transilvania, lucreaza doar compania Marcotim, subcontractorul castigatoarei contractului, Straco. Marcotim are insa datorii si ar putea intra in incapacitate de plata, ceea ce inseamna ca santierul risca sa ramana pustiu.
"Pe Autostrada A3 C.Turzii-Chetani gasim in teren doar subcontractorul Marcotim, cei de la Straco lasandu-se in continuare asteptati. Este dezamagitor ca pe acest santier nu s-a profitat la maximum de vremea prielnica din ultimele saptamani. In lipsa unui management profesionist pe proiect si a unui flux predictibil de numerar, cei cativa kilometri pe care terasamentele sunt la cota nu au fost protejati cu asfalt, iar pe elevatiile structurilor finalizate de Baxcom nu s-au ridicat grinzi, predale si nu s-a armat si betonat placa de suprabetonare. Straco nu si-a respectat promisiunile de deblocare a acestor aspecte in repetate randuri", scrie Asociatia Pro Infrastructura (API) pe Faceboook.
Straco ar urma sa primeasca de la Compania de Drumuri 10 milioane de lei, in contul lucrarilor realizate. Problema este, insa, ca subcontractorul Marcotim are datorii de 15 milioane de lei, iar Straco inca nu a suplimentat personalul pe santier.
"In urmatoarele zile este asteptata plata unei facturi de 10 milioane de lei spre Straco si mai departe spre subcontractorii si furnizorii de materiale. Aceasta factura nu este suficienta pentru acoperirea... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 11:16
Curtea de Apel Bucuresti obliga Compania de Drumuri sa anuleze contractul semnat in luna septembrie cu firma omului de afaceri Dorinel Umbrarescu pentru constructia tronsonului 4 al Drumului Expres Craiova-Pitesti.
"Dupa castigarea tronsoanelor 3 si 4 Slatina-Pitesti de catre UMB in iunie, o serie de competitori de la licitatie au depus contestatii. Acestea au fost respinse in prima instanta de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. Compania de Drumuri nu a mai asteptat deciziile definitive de la Curtea de Apel si a semnat cele 2 contracte de proiectare si executie cu UMB", scrie Asociatia Pro Infrastructura (API) pe Facebook.
Saptamana trecuta a venit decizia definitiva pentru tronsonul 3, mentinand UMB, firma lui Dorinel Umbrarescu, pe pozitie. Curtea de Apel a judecat diferit pe tronsonul 4, anuland contractul semnat de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu UMB si obligand Compania de Drumuri sa reevalueze oferta UMB, precum si ofertele celorlalti competitori implicati in contestatii.
Oferta a fost evaluata in privinta cifrei de afaceri, a capacitatii economice, a experientei similare in proiectare, a pretului neobisnuit de scazut pentru organizarea de santier, a punctajului pentru personalul aferent proiectarii sau pentru perioada de garantie suplimentara.
Pro Infrastructura spune ca proiectarea tronsonului 4 nu va putea fi gata in primavara anului urmator.
"In urma acestei decizii este greu de... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 11:15
Asociatia Pro Infrastructura (API) avertizeaza ca Centura Comarnic, parte din autostrada Comarnic-Brasov, "este foarte aproape de un nou esec", pentru ca firmele de constructii nu vor depune oferte din cauza neclaritatilor si a lipsurilor din documentia tehnica.
"Centura Comarnic (parte din Autostrada Comarnic-Brasov) este foarte aproape de un nou esec rasunator, dupa raspunsurile aiuritoare CNAIR la neclaritatile ofertantilor", scrie Pro Infrastructura pe Facebook.
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a scos din proiectul Autostrazii Ploiesti-Comarnic-Brasov (aflat in licitatie pentru revizuirea studiilor din 2006 si proiectare) centura Comarnic si a lansat in august licitatia pentru proiectarea si executia celor 5,2 kilometri de autostrada. Ofertele trebuiau depuse in luna octombrie, insa procedura este suspendata din cauza numeroaselor neclaritati ale ofertantilor.
"Asa cum am spus la lansarea licitatiei, studiul de fezabilitate dateaza din 2006 si prevede un traseu de-a lungul raului Prahova, prin albia acestuia, cu numeroase lucrari de deviere si regularizare a raului, fara un nod de descarcare in DN1 la nord de Comarnic. O licitatie similara a fost anulata in 2015 din lipsa de ofertanti valizi", explica API.
Specialistii in infrastructura acuza Compania de Drumuri ca documentatia tehnica pentru proiect are lipsuri majore, iar valoarea estimata pentru constructie este mult prea mica.
"Din neclaritatile ofertantilor... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 10:07
Specialistii in infrastructura, grupati in jurul Asociatiei Pro Infrastructura, sustin ca lucrarile la tronsonul 3 din autostrada Lugoj-Deva, reziliate in anul 2019, se degradeaza, iar autoritatile romane ar putea ajunge sa plateasca constructorului sume mari de bani.
"Dupa rezilierea tronsonului 3 al Autostrazii Lugoj-Deva de catre CNAIR in august 2019, astazi putem spune ca finalizarea lucrarilor si intretinerea "sunt admirabile, sublime, dar lipsesc cu desavarsire". Se poate observa asta in imaginile atasate, unde cat de curand peisajul va putea fi usor confundat cu unul de jungla", transmite Asociatia Pro Infrastructura.
In vara anului 2019, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), in timpul mandatului de ministru al Transporturilor al lui Razvan Cuc, a reziliat contractul lotului 3 al autostrazii A1 Lugoj - Deva, dupa ce nu s-a inteles cu constructorul pentru extinderea garantiei. Directorul Companiei de Drumuri de atunci, Sorin Scarlat, a spus ca exista un numar record de neconformitati identificate pe acest sector.
"CNAIR a afirmat (dupa rezilierea abuziva si ilegala a contractului despre care am scris in repetate randuri) ca va executa garantia constructorului si va finaliza lucrarile din afara corpului autostrazii din respectivele sume. Insa adevarul este ca sumele nu au fost executate de Compania de Drumuri, ba chiar exista toate premisele pentru a fi buni de plata fata de constructor in urma proceselor ce se afla in prezent... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 16:52
Chiar daca sustine ca vrea sa accelereze marile proiecte de infrastructura, Guvernul Orban a alocat mult prea putini bani pentru constructia de sosele, in 2020, apreciaza Asociatia Pro Infrastructura (API).
Intr-o postare recenta, Asociatia indica si santierele pentru care considera ca s-au alocat prea putini bani in bugetul anului 2020, promulgat deja de presedintele Klaus Iohannis.
Printre altele, pentru Centura Bacaului - santier pe care lucrarile merg bine, dupa cum anunta periodic Ministerul Transporturilor - s-a alocat doar cam a 6-a parte din necesar, sustine Pro Infrastructura.
"Un prim exemplu ar fi centura orasului Bacau, un proiect de aproximativ 800 de milioane de lei cu TVA pe care lucrarile au inceput in martie 2019 si au avansat pe parcursul anului foarte bine, fiind utilizati aproximativ 250 de milioane de lei. Estimarile noastre indica un necesar de 350-400 de milioane de lei in 2020. Alocarea Guvernului Orban: 64 de milioane.
Comparativ, constructia Centurii Targu Mures, aflata intr-o licitatie suspendata de 3 luni, fara oferte depuse, cu sanse reduse de contractare in 2020, are o alocare mai mare", a scris Pro Infrastructura.
Prea putini bani s-au alocat si pentru Loturile 1 si 2 din Sebes-Turda, pe finalizarea carora Ministerul Transporturilor mizeaza, in acest an (potrivit datelor Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere).
"Un alt proiect drastic subfinantat este Autostrada Sebes-Turda. Chiar daca avansul in... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 18:25
Desi a trecut aproape un an de la semnarea contactului pentru constructia unui pasaj pe deasupra centurii Capitalei (pe drumul Mogosoaia), inca nu stim cand vor incepe lucrarile.
Scopul acestui pasaj este sa le permita soferilor care circula pe DN1A (spre si dinspre Mogosoaia) sa nu se mai intersecteze cu cei care tranziteaza partea vestica a centurii Capitalei.
Pentru bucurestenii de rand, constructia pasajului e urgenta, intrucat drumurile din zona sunt din ce in ce mai aglomerate. Cat de mare este numarul masinilor care circula prin zona si cat de greu trec prin intersectia centurii cu DN1A se poate vedea clar dintr-o filmare realizata de Asociatia Pro Infrastructura (API) la inceputul lunii mai:
Din pacate, autoritatile fie n-au remarcat cat de aglomerata e zona, fie nu considera ca asta reprezinta o problema pentru oameni si tergiverseaza inceperea lucrarilor la pasaj.
Pro Infrastructura: In loc sa lucram, asteptam hartii
Compania de Drumuri - care administreaza centura Capitalei - a anuntat in august 2018 ca a ales, prin licitatie, societatea Strabag pentru a construi pasajul Mogosoaia.
Contractul pentru realizarea lucrarilor a fost semnat, insa, abia pe 23 octombrie 2018. S-a stabilit atunci ca proiectarea pasajului va dura 6 luni, iar constructia lui propriu-zisa va lua inca 2 ani.
Daca respectivul program s-ar fi respectat, acum lucrarile ar fi trebuit sa fie in toi la pasajul Mogosoaia. In realitate, insa, in zona n-a fost adus nici macar... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 14:56
Scad, pe zi ce trece, sansele ca Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva sa se inaugureze in acest an. Motivul: marti seara, corpul autostrazii s-ar fi crapat si o parte din terasament risca sa se prabuseasca, potrivit unor informatii obtinute pe surse de Ziare.com.
In mod normal, circulatia pe loturile 3 si 4 ale Autostrazii Lugoj-Deva ar fi trebuit sa se deschida - cu o intarziere de peste 3 ani - pe data de 12 august.
Pana la urma, insa, pe 14 august s-a inaugurat doar Lotul 4 al soselei, lung de 22,1 kilometri, dintre Ilia si Soimus (judetul Hunedoara).
In schimb, circulatia pe Lotul 3, lung de 21 kilometri, (dintre Ilia si Cosevita) nu a mai fost deschisa. Motivul: Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a sustinut ca societatea care a construit respectivul segment de drum - anume compania spaniola Comsa - nu si-ar fi facut treaba. In consecinta, soseaua nu putea fi inaugurata, din cauza ca era nesigura si ar fi pus in pericol vietile soferilor care urmau sa circule pe ea.
Compania Comsa a reactionat dur, sustinand ca s-a simtit amenintata de institutiile statului roman, care i-au pus, in permananta, piedici in ceea ce priveste constructia autostrazii.
Asociatia Pro Infrastructura a apreciat, in repetate randuri, ca Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva e finalizat inca din august si ca putea fi deschis circulatiei daca nu i-ar fi cautat CNAIR "nod in papura" constructorului.
In context - sub presiunea publica - ministrul... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 11:00
Asociatia Pro Infrastructura a realizat o filmare aeriana a nodului rutier Virtutii, parte din proiectul penetratiei Splai-Ciurel-Autostrada A1, si afirma ca "santierul inainteaza cu viteza melcului".
Reprezentantii ONG-ului spun ca proiectul este "un exemplu perfect de incompetenta si neputinta administrativa din partea Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) " si afirma ca, "in ciuda promisiunilor fanteziste" ale primnarului General Gabriala Firea care dadea asigurari ca Pasajul Ciurel va fi gata in 2017, in actualul ritm, lucrarea nu se va finaliza nici in acest an.
Asociatia cere municipalitatii sa continue proiectul in forma initiala, cu trei benzi pe sens.
"Santierul inainteaza cu viteza melcului, fiind un exemplu perfect de incompetenta si neputinta administrativa din partea Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), in ciuda promisiunilor fanteziste si mincinoase ale Primarului General Gabriela Firea care a declarat in multe randuri ca acest nod va fi gata in 2017.
De fapt, in ritmul actual, nici in 2018 nu se va finaliza! Ca toate investitiile majore de infrastructura rutiera derulate in Capitala, si aceasta are o istorie zbuciumata, plina de scandaluri, cu autoritati locale incapabile sa rezolve hatisurile birocratice si care stiu doar sa promita si sa dezinformeze in loc sa aloce finantarea necesara si sa rezolve problemele", sustin reprezentantii Pro Infrastructura.
Acestia explica faptul ca proiectul a fost gandit ca o alternativa la Bd. Iuliu Maniu... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2018, ora 09:05
Asociatia Pro Infrastructura a criticat dur decizia de amanare a receptiei lucrarilor la lotul 3 al Autostrazii Sebes-Turda care ar fi trebuit sa aiba loc luni si care se va intampla in martie.
"Din punctul nostru de vedere, inca o amanare a deschiderii acestui lot de autostrada din motive discutabile este atat o crima la adresa soferilor care se deplaseaza pe drumul national paralel si pe care au loc accidente frecvente, cat si o bataie de joc fata de banul public, existand un risc ridicat de a plati daune financiare considerabile constructorului pentru aceasta tergiversare", a transmis Asociatia Pro Infrastructura pe Facebook.
Reprezentantii asociatiei amintesc ca, marti, purtatorul de cuvant al CNAIR a declarat faptul ca exista in continuare o serie de neconformitati care ar pune in pericol siguranta circulatiei (probleme legate de rugozitatea si planeitatea asfaltului).
In acest sens, Asociatia Pro Infrastructura solicita public "CNAIR sa publice IMEDIAT rezultatele testelor realizate atat de CESTRIN care ar fi aratat neconformitati, precum si rezultatele testelor echivalente facute de Supervizorul FIDIC (DRDP Cluj) ".
Lotul 3 al autostrazii are aproximativ 12,5 kilometri si face legatura intre orasele Aiud si Decea. In prima faza ar urma sa fie deschisi doar 8,5 km, urmand ca lucrarile sa continue pe restul portiunii.
In total, Autostrada Sebes-Turda are 70 de kilometri.
A.G. ...citeste mai departe despre "Asociatia Pro Infrastructura, despre... mai mult
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 12:55