Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) recomanda companiilor sa introduca prevederi specifice in regulamentele interne in contextul actualei epidemii de coronavirus, aratand ca firmele trebuie notificate de toti angajatii care au calatorit in zone de risc in cel mult 24 de ore de la data intoarcerii in tara.
"AOAR apreciaza si recomanda, in spiritul asumarii principiilor sustenabilitatii sociale, a mediului si a bunei guvernari (ESG), introducerea in regulamentele interne ale firmelor a unor prevederi specifice: notificarea companiei de catre toti angajatii care au calatorit in zone de risc, in termen de cel mult 24 de ore de la data intoarcerii in tara; notificarea companiei de catre toti angajatii care au intrat in contact cu o persoana infectata cu COVID-19 sau in privinta careia exista suspiciuni rezonabile privind posibilitatea de a fi infectata cu virusul, la cel mult 24 de ore de la luarea la cunostinta a evenimentului", se arata intr-un comunicat al AOAR remis vineri AGERPRES.
Tinand cont de impactul global al COVID-19 asupra sanatatii populatiei si a economiei, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania recomanda membrilor sai si comunitatii de afaceri sa actioneze responsabil si proactiv pentru a preintampina raspandirea virusului si a proteja angajatii, populatia si firmele, precizeaza sursa citata.
"Raspandirea COVID-19 este un eveniment cu largi implicatii economice, care testeaza buna guvernare a firmelor romanesti responsabilitatea lor... mai mult
Vineri, 06 Martie 2020, ora 16:26
Oamenii de afaceri reuniti in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei i-au transmis premierului Ponta, intr-o discutie la Guvern, ca vor sa iasa din paradigma in care in care cei din business sunt "suspectii de serviciu" dupa ce acesta a reluat ideea ca evaziunea este amenintare la siguranta nationala.
"Vreau sa va multumesc si sa va asigur ca in acest an vom lucra si mai bine decat am facut-o in 2014 si 2013 si cu speranta ca vom fi parteneri in proiectele importante.
Cred ca anul nu a inceput rau, mai bine zis a inceput bine, nu avem nicio taxa si impozit in plus, ba avem unele scazute, CAS-ul, dupa cum stiti foarte bine si va multumesc de sprijin, taxa pentru constructiile speciale, de la 1,5, la l%, TVA-ul pentru pachetele all inclusive, masuri de stimulare economica, si rezultatele economice le-am vazut, si anume cresterea locurilor de munca in zona privata, cresterea incasarilor bugetare.
Tine de noi acum sa reusim sa combatem evaziunea fiscala si am spus ca evaziunea fiscala, din punctul meu de vedere, este o amenintare la siguranta nationala, in egala masura, coruptia.
Cum luptam cu coruptia, trebuie sa luptam si cu evaziunea fiscala", le-a spus Ponta reprezentantilor oamenilor de afaceri, membri ai Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, potrivit Mediafax.
Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania(AOAR), Florin Pogonaru, i-a spus premierului ca ii multumeste pentru atitudinea sa pro-business, pe care Ponta a avut-o in relatia cu... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 09:39
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca, in discutiile cu Fondul Monetar International, Guvernul roman ar trebui sa actioneze in spiritul pozitiei adoptate in aceste zile de Comisia Europeana, care apreciaza ca, indeosebi politicile FMI si ale Bancii Mondiale nu sunt in totala concordanta cu obiectivele asumate de tarile membre in cadrul Agendei UE 2020.
AOAR cere Guvernului sa adopte in negocierile cu FMI o pozitie ferma, care sa favorizeze o dezvoltare economica durabila si nu doar satisfacerea unor criterii macroeconomice imediate, practica ce si-a dovedit deja limitele prin inghetarea consumului intern in 2013 si reducerea veniturilor bugetare, chiar in conditiile unei cresteri economice importante.
AOAR subliniaza, de asemenea, ca, in negocierile cu Fondul, Guvernul ar trebui sa sublinieze "necesitatea asigurarii de resurse financiare speciale pentru a sustine cresterea potentialului investitional al sectorului privat, inclusiv prin acceptarea scutirii de impozitare a profitului reinvestit, ca si acceptarea consolidarii fiscale pentru grupurile de firme cu capital romanesc similar cu practica acceptata pentru grupurile de firme internationale", subliniind necesitatea gasirii de spatiu fiscal pentru adoptarea de masuri care sa permita dezvoltarea economica, premisa a cresterii veniturilor bugetare.
Cresterea fiscalitatii nu este o solutie
Utilizarea, in continuare, a cresterii fiscalitatii ca si a altor masuri care reduc posibile... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 11:12
Reprezentanti ai mediului de afaceri elvetian s-au reunit luni, in cadrul unui demers exceptional, impotriva unei initiative a partidului UDC (dreapta populista) vizand limitarea imigratiei, care urmeaza sa fie supusa unei consultari populare pe 9 februarie.
In total 12 organizatii patronale au lansat un apel comun, luni, denuntand aceasta initiativa "impotriva imigratiei in masa", care "creeaza probleme, fara sa propuna solutii".
Acest text UDC, cel mai important partid elvetian, este respins totodata ata de catre Guvern, cat si de catre Parlament.
Potrivit unui sondaj efectuat in decembrie 2013, initiativa UDC ar urma sa fie respinsa, fiind sustinuta doar de 36% din populatie.
UDC a reactionat luni fata de aceasta luare de pozitie, denuntandu-i pe acesti "functionari ai economiei ghidati doar de interesul personal" si care "refuza sa vorbeasca despre problemele sociale si economice cauzate de sosirea anuala a 80.000 de locuitori noi in Elvetia".
UDC nu "vrea nici incetarea imigratiei, nici denuntarea acordurilor privind libera circulatie", adauga formatiunea intr-un comunicat.
"Elvetia este necesar sa poata sa decida din nou cine poate sa se instaleze in tara noastra si cand trebuie sa plece", subliniaza partidul.
Mediul de afaceri atrage atentia asupra efectelor limitarii imigratiei
La randul lor, reprezentantii mediului de afaceri au anuntat luni ca, in cazul in care elvetienii vor vota "da" pe 9 februarie, politica bilaterala dintre Elvetia si... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 08:41
Industria aeronautica, agricultura bio si asigurarile de sanatate sunt doar cateva dintre domeniile cu care piata locala ii atrage pe investitorii straini, spune Valentin Preda, presedintele Bursei Romane de Afaceri.
Afirmatia sa este sustinuta si de cifre: in primele luni ale anului trecut trecut, investitiile straine directe au crescut cu aproape 30%, fata de perioada similara a anului trecut, conform BNR.
"Industria constructoare de masini, cea de componente electrice si electrotehnice, web designul, alaturi de industria aeronautica, segmentul asigurarilor de sanatate si productia de vinuri sunt domeniile care au ramas in continuare atractive pentru investitorii straini", spune Preda, om de afaceri cu experienta internationala si initiatorul proiectului Bursei Romane de Afaceri, inceput in 1999 si reluat anul trecut, dupa consolidarea si online, prin platforma rbex.ro.
Bursa Romana de Afaceri, un concept relativ nou pe piata locala, reprezinta o platforma de intermediere si consultanta in afaceri, care faciliteaza investitiile private de capital, realizarea de parteneriate de tip joint-ventures, dezvoltarea si restructurarea afacerilor, precum si vanzarea si cumpararea afacerilor la cheie. Bursa Romana de Afaceri este membra a Asociatiei Internationale a Brokerilor de Afaceri din Statele Unite ale Americii - asociatie care reuneste brokeri de afaceri din intreaga lume.
In SUA, conceptul este foarte popular, dar la nivel european si implicit local inca mai... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 09:49
Oamenii de afaceri romani se numara printre cei mai optimisti din Europa in privinta asteptarilor pentru anul 2012, in conditiile in care cuvantul ce caracterizeaza cel mai bine mediul de afaceri la nivel european este incertitudinea.
Sentimentul de incertitudine este legat fara echivoc de criza datoriilor din zona euro, potrivit rezultatelor unui studiu calitativ privind asteptarile mediului de afaceri, realizat de Asociatia Europeana a Camerelor de Comert si Industrie din UE (EuroChambres). Studiul a luat in considerare 6 indicatori: increderea mediului de afaceri, cifra de afaceri, comertul intern, exporturile, investitiile si locurile de munca.
Increderea in mediul de afaceri
Oamenii de afaceri sunt ceva mai neincrazatori in mediul de afaceri. Doar un sfert dintre respondenti asteapta o imbunatatire a situatiei, majoritatea considerand ca mediul de afaceri nu se va imbunatati in acest an.
Cu toate acestea, oamenii de afaceri din Romania, alaturi de cei din Bulgaria si Croatia sunt mult mai increzatori decat anul trecut. Si germanii capata curaj de la an la an, in timp ce francezii, alaturi de greci si austrieci sunt cei mai pesimisti in legatura cu evolutia mediului de afaceri in 2012.
Cifra de afaceri
Chiar daca sperantele in privinta cifrei de afaceri sunt ceva mai mici decat anul trecut, balanta ramane una pozitiva. Asadar, oamenii de afaceri din Uniunea Europeana asteapta o usoara crestere a acesteia in 2012.
In ciuda trendului general,... mai mult
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 18:00
Un euro ar trebui sa fie 4,7 - 4,8 lei, fata de 4,1 lei, cat este in prezent, au declarat reprezentantii AOAR. Supraevaluarea afecteaza exporturile si revenirea economica.
"Un studiu al Economist Inteligence Unit (EIU) de la inceputul anului arata ca leul este supraevaluat cu 13%. Aprecierea monedei nationale a continuat, astfel ca extrapoland supraevaluarea este de 16%. Un curs normal ar trebuie sa fie 4,7-4,8 lei/euro. Ii intrebam pe adeptii mentinerii cursului (...) de ce nu este asa. Cifrele si studiile arata ca avem o supraevaluare a leului si aspteptam contra-argumente de ce cursul nu este acolo", a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele AOAR, Florin Pogonaru.
In opinia lui Pogonaru, Banca Nationala a Romaniei este "excesiv de prudenta" in privinta capitalurilor speculative.
"Ai datoria sa duci cursul la nivelul la care economia functioneaza, nu sa fii excesiv de prudent. A fi prudent inseamna sa inchizi totul. Nu credem ca este acceptabila intarirea monedei nationale intr-o tara care se afla intr-o criza profunda, o tara parte a unei piete unice, fara posibilitati de a actiona prin bariere de orice fel. Am mai trecut printr-o perioada cand cursul coborase la 3,1 lei/euro si apreciem ca suntem inca departe de stingerea consecintelor acelei perioade, este de ajuns sa contemplam beneficiile si de cont curent din 2007 si 2008 si partea din criza anilor 2009-2010 care ne apartine", a aratat reprezentantul AOAR.
El atrage atentia ca este... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 12:58
Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, Ioan Niculae, Gigi Becali si Attila Verestoy apar pe lista unui raport intocmit de Ambasada SUA, potrivit Wikileaks. Cei 5 oameni de afaceri sunt inscrisi in topul oligarhilor din Romania si al baronilor locali, potrivit aceluiasi document.
Documentul, care contine topul celor 5 oligarhi din Romania, precum si al baronilor locali, a fost intitulat "Bani si politica: cine detine cu adevarat Romania". In top au fost inclusi cinci oameni de afaceri: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, Ioan Niculae si Gigi Becali.
Potrivit documentului, Dinu Patriciu apare ca fiind "presedinte si actionar majoritar al Rompetrol Group si membru proeminent PNL", potrivit Hotnews.
Foarte apropiat de premierul Tariceanu, Patriciu controleaza practic esaloanele superioare ale PNL si are un numar enorm de parghii asupra actualului guvern.
In plus, Patriciu are o relatie stransa si cu fostul prim-ministru Adrian Nastase, omul aflat la putere cand Patriciu a achizitionat Rompetrol de la stat.
Dupa ani de zile in Camera Deputatilor, Patriciu s-a aflat intr-un grup de deputati care a demisionat din Parlament in 2003, din cauza «legii incompatibilitatilor» care restrictiona amestecarea intereselor publice cu cele private.
In ciuda acestui lucru, cativa politicieni PNL (in special europarlamentari) datoreaza carierele lor politice sustinerii financiare a lui Patriciu, iar influenta lui in acest partid este indiscutabila.
In... mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 00:01