Guvernul din Costa Rica a anuntat ca a solicitat Fondului Monetar International un instrument de asistenta financiara in suma de 1,75 miliarde dolari pentru a combate criza provocata de pandemia COVID-19, informeaza agentia EFE.
Presedintele Bancii Centrale din Costa Rica, Rodrigo Cubero, si ministrul Finantelor, Elian Villegas, au trimis o scrisoare directorului general al FMI, Kristalina Georgieva, pentru a solicita "inceperea negocierilor pentru un acord de asistenta financiara pe trei ani in cadrul unui instrument de servicii extinde, in valoare de circa 1,75 miliarde dolari", conform unui comunicat oficial.
"Acordul ar oferi o ancora politica planurilor noastre de consolidare fiscala pentru perioada necesara in vederea obtinerii unui excedent primar si situarii datoriei pe o clara traiectorie descendenta, in plus fata de faptul ca este necesar pentru a asigura o viguroasa recuperare economica dupa pandemie si o mai buna traiectorie de crestere economica pe termen mediu", se mentioneaza in scrisoarea Guvernului catre FMI.
Conform datelor Bancii Centrale, Costa Rica va suferi o cadere a economiei sale de 5% anul acesta ca urmare a crizei provocate de pandemie, in timp ce deficitul fiscal ar putea ajunge la 9% din PIB si datoria la circa 70% din PIB.
"Acest acord pe termen mediu cu FMI va furniza resurse importante Guvernului Central in conditii favorabile si va permite accesul la resurse financiare aditionale din partea organismelor financiare... mai mult
Duminica, 30 August 2020, ora 11:06
Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Kristalina Gheorghieva, a indicat posibilitatea revizuirii in scadere a estimarilor privind evolutia economiei mondiale, si a avertizat SUA si China sa nu reactiveze un razboi comercial care ar putea slabi redresarea in urma crizei provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19).
Datele economice recente din multe tari sunt sub estimarile deja pesimiste ale FMI, care indica un declin de 3% al economiei globale in acest an, a declarat Kristalina Gheorghieva. Oficialul a adaugat: "Fara solutii medicale urgente, s-ar putea materializa, din pacate, scenarii mai sumbre pentru anumite economii. Nu se cunoaste evolutia acestui virus, ceea ce ar putea inrautati si mai mult prognozele economice".
In aprilie, FMI previziona o contractare de 3% a economiei globale in 2020, cel mai sever declin de la Marea Depresiune din anii '1930, urmata de o redresare partiala in 2021.
Administratia Trump acuza autoritatile chineze ca au alertat cu intarziere comunitatea internationala cu privire la epidemie si ca au ascuns amploarea acesteia. Si, prin urmare, ca sunt responsabile de raspandirea globala a noului virus, de moartea a sute de mii de oameni si de actuala criza economica fara precedent.
Presedintele Donald Trump ameninta China cu impunerea de noi tarife vamale iar vineri a sugerat ca ar putea inchide prima faza a acordului comerciale dintre SUA si China. Oficiali de rang superior din domeniul comertului din cele... mai mult
Sambata, 09 Mai 2020, ora 12:51
In cei peste 75 de ani ai sai de istorie, Fondul Monetar International nu a lansat niste proiectii asemanatoare cu cele de marti: economia mondiala va scadea cu 3% in 2020, din cauza impactului pandemiei de coronavirus, influentata de contractiile din SUA, de 5,9%, de 7,5% in zona euro si 5,2% in Japonia, scrie agentia EFE.
"Este foarte probabil ca economia globala sa experimenteze cea mai grava recesiune de dupa Marea Depresiune din 1930, depasind criza financiara globala de acum un deceniu", a explicat Gita Gopinath (foto), economistul sef de la FMI, intr-o conferinta de presa.
Prin comparatie, a precizat, criza financiara din 2009 a provocat o cadere a cresterii economice globale de 0,1%.
"Multe rezultate slabe ale cresterii sunt posibile si poate, chiar inclusiv, probabile (...) Magnitudinea si viteza colapsului din activitate nu se aseamana cu nimic din ceea ce am vazut in viata noastra", a adaugat Gopinath, avertizand in legatura cu "nivelul foarte ridicat de incertitudine".
Scenariul de baza al Fondului vizeaza o recuperare graduala incepand cu al doilea semestru al anului, cu o crestere estimata de 5,8% a economiei globale.
Colaps economic generalizat?
Dar, deocamdata, previziunile sunt legate de un colaps economic generalizat pe toata Planeta: produsul intern brut al Marii Britanii va scadea cu 6,5 %; in Rusia, cu 5,5 %; in Africa de Sud, cu 5,8 %; Turcia va avea un regres de 5% iar Arabia Saudita de 2,3%.
Isi vor mentine cresterea pozitiva,... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 20:38
Fondul Monetar International (FMI) a estimat luni ca o "recesiune profunda" in 2020 pe continentul european este o "concluzie inevitabila", avand in vedere gravele consecinte economice ale pandemiei de coronavirus, transmite AFP.
"In marile economii europene, serviciile non-esentiale inchise prin decret guvernamental reprezinta aproximativ o treime din productie. Aceasta inseamna ca fiecare luna in care aceste sectoare raman inchise se traduce printr-o scadere de 3% a PIB-ului anual", a explicat intr-o postare pe blog-ul FMI directorul pentru Europa, Poul Thomsen.
Cu privire la zona euro, Thomsen a apreciat ca relaxarea normelor fiscale si sprijinul oferit de Banca Centrala Europeana si Mecanismul European de Stabilitate sunt cruciale pentru un raspuns regional puternic la pandemia de coronavirus.
"Hotararea liderilor din zona euro de a face tot ceea ce este nevoie pentru a stabiliza euro nu ar trebui subestimata", a spus Poul Thomsen.
In postarea sa, Thomsen a dezvaluit ca, in acest moment, principala preocupare a FMI cu privire la Europa este legata mai degraba de micile state din afara Uniunii Europene.
"Cu exceptia Turciei si Rusiei, majoritatea economiilor emergente non-UE din Europa Centrala si de Est au cerut ajutor de urgenta via mecanismul de asistenta financiara de urgenta al FMI", a spus Poul Thomsen.
"Mai multe tari ar putea sa urmeze in ceea ce este deja cel mai mare numar de cereri de asistenta primit intr-un anumit moment de FMI", a... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 20:19
Fondul Monetar International a cerut tarilor sa lucreze impreuna, ca raspuns la extinderea rapida a epidemiei de coronavirus (Covid-19), si a solicitat mai multe donatii pentru a ajuta cele mai sarace state sa faca fata efectelor escaladarii pandemiei, transmite Reuters.
Purtatorul de cuvant al FMI, Gerry Rice, a declarat joi ca este prea devreme pentru a evalua impactul scaderii semnificative a pretului titeiului asupra economiei globale dar institutia financiara va prezenta luna viitoare estimari mai precise, care vor reflecta atat evolutiile cat si pandemia.
FMI lucreaza in ritm accelerat pentru a face fata tuturor solicitarilor pentru asistenta legata de epidemie din partea statelor membre, inclusiv Iran, a adaugat Gerry Rice.
Iranul a cerut finantare de urgenta de la Fondul Monetar International (FMI) pentru a putea contracara epidemia de coronavirus, a anuntat joi ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad.
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, avertiza luna trecuta ca extinderea rapida a epidemiei va reduce probabil cresterea economica a Chinei in acest an la 5,6%, in scadere cu 0,4 puncte procentuale fata de prognoza din ianuarie, si va sterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale.
"Vom revizui probabil in scadere estimarile privind economia mondiala", a declarat recent Gerry Rice, adaugand ca nu are cifre noi pe langa cele anuntate de Kristalina Georgieva, dar mai multe detalii vor aparea in raportul "World Economic... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 17:10
Grecia a achitat anticipat o parte din masivul imprumut luat de la Fondul Monetar International (FMI), a anuntat Ministerul de Finante de la Atena, transmite Reuters.
Grecia a platit 2,7 miliarde de euro din creditul primit de la FMI. Achitarea anticipata permite Atenei sa-si scada costurile cu serviciul datoriei, deoarece imprumuturile de la FMI au o dobanda mai ridicata decat cea platita in prezent de Grecia pe pietele de obligatiuni.
Luna trecuta, Mecanismul European de Stabilitate (ESM) - fondul de salvare al zonei euro - a fost de acord sa permita Greciei sa restituie, inainte de scadenta, o parte din suma imprumutata de la Fondul Monetar International.
Imprumuturile luate de Grecia de la FMI se ridica la aproximativ noua miliarde de euro.
"Restituirea inainte de scadenta a unei parti din creditul FMI este benefica atat pentru Grecia, cat si pentru Mecanismul European de Stabilitate", a afirmat seful ESM, Klaus Regling.
In timpul crizei datoriilor din perioada 2010-2015, Grecia s-a aflat in imposibilitatea de a accesa imprumuturi de pe pietele de obligatiuni si a fost nevoita sa apeleze la credite masive de la FMI si de la guvernele din zona euro. Anul trecut, Grecia a finalizat al treilea pachet de asistenta financiara si de atunci randamentele sale se imbunatatesc, mai ales ca in 25 octombrie agentia de evaluare financiara S&P a revizuit in crestere ratingul de credit la "BB minus", cu perspectiva pozitiva, ceea ce inseamna ca ar putea urma o noua... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 11:26
Economistul bulgar Kristalina Georgieva ar putea fi confirmat miercuri in postul de director general al Fondului Monetar International, devenind astfel prima persoana dintr-o economie emergenta care va conduce institutia financiara internationala, transmite Reuters.
Un politician de centru-dreapta care a crescut in Bulgaria in perioada comunista, Georgieva si-a construit reputatia in perioada in care a activat la Banca Mondiala si la Comisia Europeana, fiind un promotor al egalitatii de sanse si un lider in lupta impotriva incalzirii globale.
In calitate de director general al FMI, un creditor mondial cu rezerve de 1.000 de miliarde de dolari, Georgieva se va confrunta cu o gama larga de provocari, inclusiv incetinirea economiei mondiale declansata de escaladarea tensiunilor comerciale dintre SUA si China. In plus, SUA, care are cea mai mare putere de vot in boardul FMI, s-a retras din mai mult acorduri multilaterale iar riscurile intr-o serie de economii emergente au crescut, un exemplu in acest sens fiind situatia din Argentina, care anul trecut a primit un pachet de asistenta in valoare de 57 de miliarde de dolari, cel mai mare acordat vreodata de FMI.
Boardul executiv al FMI a intervievat-o marti pe Kristalina Georgieva, in varsta de 66 de ani, in calitate de singur candidat pentru postul de director general al institutiei si miercuri urmeaza sa aiba loc procedura de vot cu privire la nominalizarea bulgaroaicei. Votul va fi in mare parte unul simbolic, in... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 10:29
Tarile care beneficiaza de asistenta Fondului Monetar International (FMI) nu sunt ferite de intrarea in incapacitate de plata, arata un studiu publicat marti de agentia de evaluare financiara Moody's, transmite AFP.
"Tarile sub asistenta FMI sunt expuse la riscuri importate de intrare in incapacitate de plata din cauza vulnerabilitatilor lor pe termen lung, in pofida sprijinului solid pe care il ofera in general aceste programe de ajutor", subliniaza acest studiu, care acopera perioada 1983-2012 si 168 de tari, dintre care 114 au primit sprijinul Fondului.
Potrivit Moody's, 16,4% din toate aceste tari au intrat in incapacitate de plata cu privire la o parte din datoriile lor intr-o perioada de cinci ani de la debutul programului de asistenta a Fondului.
In studiul (intitulat "IMF Program Participation Underscores Medium-Term Sovereign Credit Challenges") Moody's a descoperit ca din cele 168 de state analizate in perioada 1983-2002 au fost 131 de cazuri in care statele suverane au intrat in incapacitate de plata cu privire la bondurile lor in valuta sau moneda locala sau cu privire la imprumuturile bancare ale unui numar de 84 de tari.
In aceeasi perioada, au avut loc 632 de acorduri FMI cu 114 tari. De asemenea, jumatatea cazurilor de incapacitate de plata a statelor care au avut loc dupa 1983 au fost precedate de programe ale FMI cu doi ani inainte. Dupa 2000, procentul a urcat la 70%.
"Riscul ridicat de default pentru tarile care beneficiaza de... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 12:22