Dupa cheltuirea a peste 240 de miliarde de euro acordati in cadrul celor doua programe de asistenta financiara si cinci ani de austeritate, cu taieri salariale si reduceri de posturi, Grecia este in pragul unui dezastru economic iminent.
Ramasa fara rezervele financiare necesare pentru a-si plati transele imprumuturilor, tara a optat sa spuna NU unei oferte lansate de creditori, care prevedea o si mai mare inrautatire a conditiilor de trai.
Pentru o retrospectiva a dezastrului economiei elene privirea trebuie aruncata tocmai pana in anii '80, moment in care grecii au inceput sa se imprumute masiv, arata publicatia Business Insider.
Dependenta de credite
In urma cu trei decenii si jumatate, pe scena politica greaca existau doar doua formatiuni principale, care se succedau la guvernare: partidul de centru-stanga PASOK si liberalii moderati de centru-dreapta de la Noua Democratie.
Imprumuturile statului grec, initiate in prima jumatate a anilor '80, au fost mentinute in ciuda alternantei la putere a celor doua partide.
Pana la urma, politicienii din ambele tabere foloseau banii in acelasi scop: crearea de noi posturi administrative pentru clientela politica.
Acordarea unor salarii grase in sistemul bugetar a influentat in cele din urma piata muncii, nivelul salarial din sfera privata crescand apoi destul de rapid.
Ceea ce a fost privit cu ochi buni de catre salariatii eleni s-a dovedit o sperietoare pentru investitori care au concluzionat ca Grecia... mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 17:23
1Guvernul de la Atena a reusit sa impinga epilogul crizei negocierilor cu creditorii pana spre sfarsitul lunii iunie. Cu toate acestea, mai multi analisti sunt de parere ca suntem departe de a vedea actul final al crizei datoriilor Greciei.
Chiar si cu un acord care sa deblocheze cei 7,2 miliarde de euro din ultima transa a programului de asistenta financiara, premierul Tsipras va avea nevoie de o alta infuzie de bani in economia tarii in scurt timp, arata reporterii Bloomberg.
A treia sansa
Dupa aproape cinci luni de negocieri la sange, o eventuala intelegere intre delegatia elena si creditorii internationali nu ar reprezenta decat preambulul pentru deschiderea discutiilor pentru un al treilea program de asistenta financiara.
Lefteris Farmakis si Dimitris Drakopoulos, doi dintre analistii Nomura International, cred ca Grecia va avea nevoie de inca 30 de miliarde de euro pentru a iesi din impas.
Valoarea totala a imprumutului acordat Greciei va depinde doar de decizia celorlalte state din zona euro privind restructurarea datoriei inregistrate de statul elen si sub ce forma va fi aplicata aceasta.
Prim-ministrul Alexis Tsipras sustine ca un nou imprumut trebuie facut in termenii dictati de Atena, nu in cei ai guvernelor europene care au pompat bani in Grecia in ultimii 5 ani.
Impasul negocierilor dintre greci si creditorii europeni au generat o criza a lichiditatilor, impingand economia in recesiune.
Totodata, situatia a dus si la cresterea sumei... mai mult
Luni, 08 Iunie 2015, ora 14:21
Epopeea Greciei continua si nu se va termina cu bine, daca cei implicati in aceasta tragedie economica nu recunosc ca se agata de o serie de mituri prafuite in dialogul lipsit de progres dintre guvernul elen si creditorii sai.
Sase dintre acestea, fiecare reprezentand o bariera intelectuala sau emotionala in cadrul negocierilor, sunt disecate intr-un articol din Financial Times, de catre editorialistul Martin Wolf.
Mitul #1: Grexit, benefic pentru zona euro
"Nu-i nimeni sa ma scape de preotul acesta pus pe scandal?", a intrebat Henric al II-lea, adus la exasperare de amestecul episcopului Thomas Becket in afacerile de stat. Cam aceeasi reactie o manifesta si ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, ori de cate ori se aseaza la masa cu delegatia elena.
Pentru regele Angliei, indeplinirea dorintei s-a aratat a avea un rezultat dezastruos. Acelasi efect il poate avea si o iesire a Greciei din zona euro.
Intr-adevar, un rezultat catastrofal in Grecia ar reduce sansele campaniilor electorale populiste din perioada imediat urmatoare.
Insa, varianta Grexit ar avea ca efect alterarea imaginii statutului de membru al uniunii monetare.
Orice alta criza financiara ar putea destrama incetul cu incetul zona euro.
Mitul #2: Grexit ajuta Grecia
Pentru multi analisti, revenirea Greciei la o moneda nationala slaba asigura un drum sigur pentru prosperitate.
Dar acest fapt se poate petrece numai daca economia Greciei isi va extinde cu usurinta capacitatea... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2015, ora 17:02
2Guvernul de la Atena e pregatit sa adopte scenariul dezastruos al intrarii in incapacitate de plata a tarii, in cazul unui esec in negocierile de luna aceasta cu creditorii europeni, sustin politicieni din partidul de guvernamant, Syriza.
Guvernul, care deja se confrunta cu o lipsa acuta de lichiditati pentru plata salariilor si pensiilor, a decis sa blocheze plata transelor de 2,5 miliarde de dolari catre FMI, pe lunile mai si iunie, daca nu va obtine un acord pentru deblocarea imprumutului de urgenta, informeaza Financial Times.
Fara solutii
"Am ajuns la capatul drumului. Daca europenii nu deblocheaza suma negociata pentru ajutor financiar, nu se intrevede nicio alta solutie", a recunoscut un oficial din cadrul guvernului elen.
Declararea incapacitatii de plata de care un stat din zona euro ar reprezenta un soc fara precedent in cadrul uniunii monetare europene.
Aceasta amenintare vine la doar cinci ani dupa ce Grecia a beneficiat de doua programe de asistenta financiara din partea FMI si UE in valoare de 245 miliarde de euro.
Pe de o parte, comentariile neoficiale venite de la Atena ar putea reprezenta o alta tactica a oficialilor eleni de a obtine un acord rapid fara prea multe cerinte impuse de creditori, pe de alta reflecta situatia financiara dramatica in care se zbate Grecia.
Incapacitatea de plata a Greciei este o situatie pentru care alte guverne din zona euro au luat deja masuri de siguranta.
Pe termen scurt, aceasta ar duce la... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2015, ora 11:59
1Gestul obscen facut de ministrul Yanis Varoufakis la adresa Germaniei s-a dovedit a fi doar un trucaj realizat de o televiziune germana, dar a avut rolul de a arata cat de inflamabila este realatia tensionata dintre Grecia si restul Europei.
"Intr-adevar, o astfel de agitatie nici n-ar fi fost de imaginat inainte de criza financiara din 2008, care a dezvaluit fisurile existente in uniunea monetara europeana si a intors tarile una impotriva alteia", reflecta Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante, intr-un editorial publicat in Project Syndicate.
Indusi in eroare
"La inceputul lui 2010, in momentul in care guvernul Greciei nu a mai putut achita imprumuturile datorate bancilor grecesti, franceze si germane, am militat impotriva incercarii de a contracta un urias imprumut din partea Europei pentru acoperirea acelor datorii", isi aminteste actualul ministru de Finante al Greciei.
Varoufakis sustine ca a avut 3 motive pentru care s-a opus noului imprumut, primul fiind reprezentat de transferul pierderilor private inregistrate de bancile grecesti in sarcina cetatenilor acestei tari.
"Cati dintre platitorii de taxe europeni care au sustinut aceasta masura stiu ca, de fapt, 90% din suma imprumutata, 240 de miliarde de euro, au ajuns la institutiile financiare, nu in bugetul statului sau la populatia din Grecia?", se intreaba oficialul elen.
In al doilea rand, Varoufakis crede ca era evident ca, atata timp cat Grecia se dovedea incapabila sa-si plateasca... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2015, ora 17:30
Guvernul de la Atena a obtinut un ragaz de 4 luni pentru a-si convinge creditorii si alegatorii ca poate regla din mers problemele vizand plata datoriei externe si impovaratoarea austeritate reclamata de populatia din Grecia.
Guvernul condus de Alexis Tsipras s-a reunit inca de duminica, pentru a pune la punct detaliile privind directionarea fondurilor obtinute prin acordul de prelungire a asistentei financiare cu inca 4 luni.
In acelasi timp, cabinetul de la Atena s-a trezit si tinta criticilor care ii acuza pe oficialii Syriza ca au vandut iluzii in campania electorala.
Premierul Tsipras sustine ca semnarea prelungirii acordului este un succes al noii puteri politice de la Atena, planul de reforme al grecilor urmand sa fie inaintat astazi partenerilor din zona euro pentru consultare, arata agentia Reuters.
Liniste in zona euro, razboi politic in Grecia
Grecii s-au aratat usurati vineri, in momentul semnarii acordului cu creditorii europeni, evitand o criza a sistemului bancar pe care oficialii din Irlanda o prognozau pentru aceasta saptamana si reusind sa indeplineasca una din promisiunile electorale ale noului gurven de la Atena: pastrarea tarii in zona euro.
Premierul Tsipras se arata in continuare increzator in sustinerea populatiei, desi unii contestatari spun ca, de fapt, oficialii greci au cedat prea mult teren in timpul negocierilor de la Bruxelles.
Acordul de prelungire cu 4 luni a programului de asistenta financiara mentine Grecia sub un... mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 10:30
Negocierile dintre ministrii de finante din zona euro privind solicitarea Greciei de a continua programul de asistenta financiara in alte conditii decat cele impuse de politica de austeritate s-au interupt brusc, luni seara.
Ambele parti acuza lipsa unui dialog constructiv, in timp ce timpul pe care Grecia il mai poate petrece in zona euro se scurge rapid.
Momentul de tensiune maxima a fost atins in clipa in care Atena a refuzat extinderea programului de asistenta financiara cu inca sase luni, pana la gasirea unei solutii de compromis convenabile.
Ministrul Yanis Varoufakis a catalogat oferta finantistilor din eurogrup drept "inacceptabila", arata reporterii agentiei Reuters.
11 zile pana la final
Deznodamantul neasteptat al celei de-a doua runde de negocieri ridica multe semne de intrebare privind soarta Greciei in zona euro, in conditiile in care in care noul guvern de la Atena s-a angajat sa reduca povara fiscala impusa de creditul de 240 de miliarde de euro prin eliminarea politicii de austeritate si modificarea acordului cu creditorii europeni si internationali.
Ministrul de finante olandez, Jeroen Dijsselbloem, a transmis Atenei un ultimatum in care grecii pot solicita extinderea programului de asistenta financiara pana vineri, in caz contrar, acesta urmand sa devina nul la finalul acestei luni.
Fara banii creditorilor, este greu de crezut ca Atena va gasi resursele necesare pentru a ramane pe linia de plutire si pentru a-si plati datoria... mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 08:39
Premierul grec, Alexis Tsipras, a declarat duminica in Parlament ca nu vrea extinderea programului de asistenta financiara acordat de Uniunea Europeana, ci un "credit punte" pana la finalizarea unei noi intelegeri, relateaza Greek Reporter, in editia electronica.
Tsipras a declarat ca scopul sau este sa serveasca intereselor nationale si sa respecte promisiunile electorale ale partidului sau. "Dupa cinci ani de austeritate barbara poporul nu se mai pleaca in fata fricii", a declarat el, citat de greekreporter.com, potrivit Mediafax.
"Grecia vrea sa isi onoreze datoria ... Daca partenerii nostri vor acelasi lucru, sunt invitati la masa negocierilor ca sa putem discuta cum putem face acest lucru viabil", a declarat Tsipras in Parlamentul grec.
In discursul sau adresat natiunii, Tsipras a respins prelungirea programului de asistenta financiara acordat de Uniunea Europeana si a insistat ca tara sa are nevoie de un "credit punte" in iunie, cand Atena ar urma sa negocieze un nou acord cu UE si Fondul Monetar International.
"Ajutorul a esuat ... Noul Guvernul nu este justificat sa ceara o prelungire a imprumutului", a declarat premierul, adaugand ca poporul grec i-a oferit partidului sau un mandat pentru a abandona "programul dezastruos de austeritate".
"Vrem un acord nou, un credit punte, care sa ne ofere spatiul fiscal pe care il cere o negociere sincera", a declarat Tsipras.
Premierul a anuntat, de asemenea, redeschiderea televiziunii publice ERT, inchisa in... mai mult
Luni, 09 Februarie 2015, ora 09:43
Fondul Monetar International (FMI) nu se asteapta ca Grecia sa ceara ajutorul financiar al FMI, dar va ajuta autoritatile de la Atena sa implementeze programul de reducere a deficitului bugetar, a declarat, joi, un purtator de cuvant al Fondului. Discutiile cu Grecia au vizat "chestiuni tehnice unde putem sa oferim sfaturi despre cum pot autoritatile sa implementeze cel mai bine programul de stabilizare, o problema a lor si a Uniunii Europene", a declarat purtatorul de cuvant al FMI, Caroline Atkinson, citat de Mediafax.
Consultarile nu au vizat acordarea de asistenta financiara a adaugat oficialul FMI.
"Nu ne asteptam la o cerere de ajutor financiar din partea Greciei", adaugat Atkinson.
Deficitul bugetar foarte mare, de 12,7% in 2009, si datoria publica de peste 120% din PIB au determinat speculatii din partea investitorilor ca statul elen ar putea avea nevoie de sprijin financiar din partea Uniunii Europene sau a FMI. mai mult
Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 09:29