Un studiu detaliat realizat in randul a 303 persoane in Coreea de Sud a aratat ca 29% dintre persoanele infectate cu coronavirus nu au prezentat niciodata simptome, dar au avut aceeasi cantitate de virus ca persoanele simptomatice, relateaza AFP.
Studiul, condus de Seungjae Lee de la Universitatea Soonchunhyang si publicat joi in revista americana Jama Internal Medicine, s-a concentrat pe un focar de cazuri de contaminare in cadrul unui grup religios din Daegu, in Coreea de Sud, in februarie. Autoritatile au decis sa plaseze in izolare cazurile pozitive cu putine sau fara simptome intr-o cladire guvernamentala, unde medicii si asistentele le-au monitorizat atent evolutia simptomelor si le-au testat incarcatura virala in mod regulat.
Grupul era format din tineri, cu o varsta medie de 25 de ani.
Din 303 persoane, 89 nu au prezentat niciodata simptome, o proportie de 29%.
In conditiile in care persoanele in cauza au fost tinute in izolare pana cand au fost testate negativ, personalul medical a putut distinge intre cazurile pre-simptomatice si cazurile asimptomatice. De fapt, 21 de persoane s-au prezentat initial ca fiind pozitive pentru coronavirus si fara simptome, dar au avut in cele din urma simptome. Numeroase studii in care pacientii sunt testati o singura data pot confunda cazurile pre si asimptomatice.
Concluzia studiului este ca concentratiile de virus la pacientii asimptomatici au fost "similare cu cele de la pacientii simptomatici", au afirmat... mai mult
Vineri, 07 August 2020, ora 11:16
555 de cazuri noi si 18 de decese au fost raportate in ultimele 24 de ore, dupa efectuarea a 13.147 de teste. La ATI, in acest moment, sunt internati 237 de pacienti. Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 796.484 de teste.
Este vorba de cel mai mare numar de imbolnaviri in Romania, recordul de cazuri noi fusese inregistrat in plina pandemie, pe 11 aprilie, 523 de cazuri.
Pana la 8 iulie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 30.175 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID - 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.284 au fost externate, dintre care 20.799 de pacienti vindecati si 1.485 de pacienti asimptomatici, externati la 10 zile dupa depistare.
Marti, 7 iulie, Grupul de Comunicare Strategica a raportat 397 de cazuri noi si 31 de decese au fost raportate in ultimele 24 de ore, la 11.855 de teste.
Referitor la numarul deceselor, pana acum, la nivel national, 1.817 persoane diagnosticate cu infectie cu COVID-19 au murit. cei mai multi aveau comorbiditati.
GDS face apel la populatie la respectarea regulilor
Miercuri, Grupul de Comunicare Strategica a atras atentia asupra necesitatii respectarii cu strictete a masurilor de protectie sanitara: purtarea mastii, pastrarea distantei, evitarea contactului direct cu alte persoane, igienizarea frecventa a mainilor.
Rata de conformare fata de masurile de protectie sanitara reprezinta elementul central in gestionarea eficienta a crizei sanitare si in limitarea... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2020, ora 13:02
Medicul Doina Azoicai, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, a declarat, pentru Ziare.com, ca decizia Ministerului Sanatatii de a externa pacientii asimptomatici, dar inca pozitivi pentru coronavirus, dupa 10 zile de spitalizare, este una buna.
Scopul este decongestionarea spitalelor, deoarece unele sunt la un pas de a ajunge la capacitate maxima. Printre cele aflate la limita, in privinta spatiului pentru pacienti, se numara Institutul "Matei Bals" Bucuresti sau Spitalul Judetean din Ramnicu Sarat, ai caror coordonatori sunt deja nevoiti sa redirectioneze pacientii noi catre Spitalul Judetean Buzau.
Totusi, Doinca Azoicai atrage atentia asupra faptului ca pacientii asimptomatici trebuie sa mentina izolarea la domiciliu pana la 14 zile deoarece exista in continuare o posibilitate de a fi contagiosi, chiar daca redusa.
Pacientii asimptomatici. Spitalizarea de 10 zile, necesara
Chiar daca un pacient este asimptomatic, este necesar ca acesta sa fie spitalizat zece zile, spune Doina Azoicai. Desi in primele zile poate sa nu manifeste simptome, nu este exclus ca starea de sanatate sa se degradeze ulterior.
"Supravegherea in spital se face timp de 10 zile pentru ca exista riscul ca acesti asimptomatici sa dezvolte la un moment dat simptome. Ei trebuie sa fie monitorizati pentru ca riscul unor simptome grave, pe parcursul acestei perioade, chiar exista", declara Doina Azoicai.
Pacientii asimptomatici. Rata de contagiozitate mult mai redusa, dar nu... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 16:20
Ministerului Sanatatii a solicitat, vineri, directiilor de sanatate publica un raport privind identificarea si pregatirea unitatilor destinate izolarii si tratamentului persoanelor asimptomatice infectate cu noul coronavirus, conform prevederilor Ordinului 1137/2020.
De asemenea, pana la inceputul saptamanii viitoare, reprezentantii directiilor de sanatate publica vor transmite Ministerului Sanatatii rezultatul evaluarii spitalelor care asigura asistenta medicala pentru pacientii testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 in vederea reluarii internarilor si a interventiilor chirugicale programate, precum si a activitatii in ambulatorii, pentru pacientii non-COVID.
Termenul de transmitere a acestor rapoarte este ziua de luni, 29 iunie 2020.
In baza acestora, conducerea Ministerului Sanatatii va decide masurile care se vor lua in perioada urmatoare, precum si modificarile legislative viitoare, daca se impune.
Citeste si:
Presedintele interimar al Senatului vrea ca Guvernul sa propuna un proiect de lege care sa reglementeze clar conditiile de carantinare, izolare si internare
Nelu Tataru anunta un ordin prin care pacientii diagnosticati cu Covid-19, asimptomatici, vor fi izolati acasa dupa 10 zile de spitalizare ...citeste mai departe despre "Ministerul Sanatatii cere DSP-urilor sa gaseasca unitati de izolare pentru pacientii de Covid-19 asimptomatici" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 15:23